Skořice a krása: jaké je využití tohoto koření

Fotografie: Shutterstock

Skořice je často spojována s pohodlím a teplem. Toto koření se přidává do pečiva, dezertů, nápojů a teplých slaných jídel. Kromě příjemné vůně obsahuje mnoho výživných prvků. Pojďme zjistit výhody skořice

Skořice je koření získávané z kůry stálezelených stromů z čeledi skořicovitých. Rostou v Jižní Americe a jihovýchodní Asii. Měkká část se odřízne zevnitř kůry, pak se desky složí na tmavých místech. Po usušení se srolují do trubiček, které se krájí, jejich délka může být 5 až 12 cm. V mleté ​​formě se koření používá nejen ve vaření, ale také v lékařství, kosmetologii a také jako potravinářská přísada .

Článek okomentoval Shavkat Nurmatov, gastroenterolog, rodinný lékař, terapeut, endoskopista GMS Clinic

Co potřebujete vědět o skořici

Existují dva hlavní druhy skořice: cejlonská a kasie.

Cassia pochází ze skořice čínské, která roste v jižní Číně. Hotová má tmavě hnědou barvu s načervenalým nádechem a bohatší vůni. Tyčinky Cassia jsou tlustší a hrubší než ty cejlonské. Má se za to, že jsou méně kvalitní, jsou levnější a lze je najít v prodeji mnohem častěji.

Foto: pixabay

Cejlonská skořice se pěstuje na Srí Lance a v jižní Indii: vyrábí se z vnitřní kůry rostliny cejlonské skořice. Má hlubší hnědou barvu a také jemnější chuť a vůni.

Intenzitu těchto parametrů určuje chemická látka cinnamaldehyd, která je u čínského skořicového oleje 95 %, u skořice cejlonské přibližně 50–63 % [1].

Skořice přichází ve formě trubiček nebo mletá

Kalorie skořice a nutriční hodnota

Podle USDA obsahuje 2,6 g čajové lžičky mleté ​​skořice [2]:

  • 6,42 kalorií
  • 2,1 g sacharidů
  • 26,1 mg vápníku
  • 0,21 mg železa
  • 1,56 mg hořčíku
  • 1,66 mg fosforu
  • 11,2 mg draslíku
  • 0,39 mcg vitaminu A

Dále obsahuje vitamíny B, K a antioxidanty: cholin, beta-karoten, alfa-karoten, beta-kryptoxantin, lykopen, lutein a zeaxantin.

Skořici ale většinou nejíme po lžičkách, takže živiny, které obsahuje, se do těla dostávají v minimálním množství.

Zdravotní přínosy skořice

Některé studie ukázaly, že sloučeniny nalezené ve skořici mají zdravotní přínosy, například pomáhají snižovat záněty a bojovat proti bakteriím a choroboplodným zárodkům.

Antioxidační vlastnosti

Díky vysokému obsahu antioxidantů může skořice a skořicový olej pomoci léčit některé plísňové infekce.

Výzkumy prokázaly, že skořicový olej je účinný proti houbě candida, která má negativní dopad na zdraví [3]. Pokud další vědecké experimenty přinesou stejný výsledek, mohl by být skořicový olej použit při léčbě tohoto druhu plísní.

Prevence Alzheimerovy choroby

Některé studie na zvířatech ukázaly, že skořice může pomoci předcházet Alzheimerově chorobě. Kůra obsahuje výtažek z CEppt, o kterém se vědci domnívají, že může zabránit rozvoji příznaků [4]. U myší léčených jím se projevily snížení příznaků Alzheimerovy choroby, jako jsou amyloidní plaky.

Pokud se objeví údaje, které definitivně potvrdí účinnost extraktu, mohl by být užitečný při vývoji léčby Alzheimerovy choroby.

Prevence roztroušené sklerózy

V rámci experimentu byla myším podána směs skořicového prášku a vody a bylo provedeno několik testů. Bylo zjištěno, že skořice může mít protizánětlivý účinek na centrální nervový systém [5].

Výzkum také ukázal, že může chránit T buňky, které regulují imunitní reakce. Při pokusech na myších užívání prášku zabránilo ztrátě určitých proteinů v nich [6].

READ
Jak správně aplikovat make-up

U roztroušené sklerózy je postižena myelinová pochva nervových vláken mozku a míchy. Vědci také zjistili, že u myší s touto nemocí koření pomohlo obnovit hladinu myelinu. K přesnějším závěrům je ale potřeba více studií na lidech.

Skořice se přidává do pečiva, dezertů, nápojů, teplých slaných jídel

Pomáhá trávit tučná jídla

Vědci dospěli k závěru, že strava bohatá na koření s vysokým obsahem antioxidantů, jako je skořice, pomáhá snižovat účinky konzumace tučných jídel [7].

Šest lidí zařadilo do svého jídelníčku jídla obsahující 14 g směsi koření. Krevní testy ukázaly, že antioxidační aktivita se zvýšila o 13 %, inzulínová odpověď klesla o 21 % a triglyceridy se snížily o 31 % [8].

Snížení rizika kardiovaskulárních onemocnění

Různé sloučeniny nalezené ve skořici mohou prospívat kardiovaskulárnímu systému. Cinnamaldehyd například snižoval krevní tlak u zvířat.

U potkanů, kteří dostávali dlouhodobou léčbu, včetně skořice a cvičení, začal kardiovaskulární systém lépe fungovat [9].

Ke konečným závěrům je ale potřeba více údajů.

Skořicový olej

Skořicový olej se získává z kůry nebo listů. Obsahuje sloučeniny a fytochemikálie, jako je cinnamaldehyd a eugenol.

Může také poskytnout zdravotní výhody.

Má antibakteriální vlastnosti. Studie využívající bakteriální kultury zjistila, že sloučeniny ve skořicovém oleji mají antimikrobiální účinky proti Pseudomonas aeruginosa, bakterii odolné vůči lékům, která postihuje rostliny, lidi a zvířata [10].

Podporuje zdraví ústní dutiny. Bylo zjištěno, že antibakteriální a antifungální vlastnosti skořice jsou účinné proti biofilmu Streptococcus mutans a Candida ssp, dvěma bakteriím, které způsobují infekce dutiny ústní a zubní kaz [11].

Dezinfikuje. Antibakteriální vlastnosti skořicového oleje z něj dělají bezpečnou, účinnou a bezchemickou alternativu k přísadám používaným jako konzervační látky. Studie zjistila, že skořicový olej lze účinně používat jako konzervační prostředek v kosmetice, toaletních potřebách a nemocničních dezinfekčních prostředcích [12].

Teplé nápoje se skořicí zmírňují bolesti hlavy, zvyšují pocení, usnadňují dýchání a pomáhají zmírnit otoky nosní sliznice

Teplé nápoje se skořicí zmírňují bolesti hlavy, zvyšují pocení, usnadňují dýchání a pomáhají zmírnit otoky nosní sliznice

Nežádoucí účinky a poškození skořice

Skořice obsahuje kumarin. Jedná se o přírodní aroma a je součástí warfarinu, léku na ředění krve.

Konzumace příliš velkého množství kumarinu může způsobit poškození jater a ovlivnit srážlivost krve. Proto by se skořice, stejně jako jakýkoli jiný produkt, neměla nadužívat. Před přidáním do vaší stravy byste se měli poradit se svým lékařem, pokud:

  • užíváte antikoagulancia;
  • mít cukrovku;
  • mít onemocnění jater.

Skořicový olej by se neměl používat příliš často: je to poměrně silný alergen. Mezi vedlejší účinky předávkování patří kožní vyrážka a pocit pálení.

Neměl by být aplikován přímo na kůži, pokud není naředěn nosným olejem, smíchán s vodou a přidán do koupele: může způsobit popáleniny a podráždění kůže a sliznic.

Komentář lékaře

Jaké jsou výhody skořice a pomůže vám s hubnutím?

Shavkat Nurmatov, gastroenterolog, rodinný lékař, terapeut, endoskopista GMS Clinic

Jaké jsou výhody skořice? Může skutečně přispět k léčbě a prevenci Alzheimerovy choroby a roztroušené sklerózy?

Skořice je bohatá na antioxidanty, které chrání tělo před oxidačním poškozením volnými radikály. O skořici je také známo, že má protizánětlivé vlastnosti díky svým flavonoidním sloučeninám. Proto může pomoci jak při zánětech, tak v prevenci onemocnění centrálního nervového systému, jako je Parkinsonova choroba, Alzheimerova choroba, roztroušená skleróza.

Bohužel, k dnešnímu dni neexistují žádné důkazy o účinnosti skořice ve vztahu k těmto nemocem.

READ
Hořčičná maska ​​proti vypadávání vlasů: spalující spása

Kdo by si skořici neměl dopřávat a jaké jsou vedlejší účinky?

Kumarin obsažený ve skořici může vyvolat hepatotoxický účinek a skořicový aldehyd může způsobit lokální alergickou reakci v dutině ústní v podobě poškození dásní, vředů, bílého plaku, svědění a pálení. Také se věří, že skořice může napodobovat působení inzulínu. Vzhledem k těmto účinkům skořice by se měli mít na pozoru lidé s chronickým onemocněním jater, náchylní k alergickým reakcím a pacienti s cukrovkou.

Jak užitečné je koření při nachlazení? V lidovém léčitelství se používá například jako prostředek proti kašli.

Ano, skořice pomůže zmírnit nachlazení a chřipku. Teplé nápoje se skořicí zmírňují bolesti hlavy, zvyšují pocení, usnadňují dýchání a pomáhají zmírnit otoky nosní sliznice.

Existuje názor, že pomocí skořice můžete normalizovat váhu – je opravdu možné použít skořici pro hubnutí nebo je to stále mýtus?

Skořice může zlepšit metabolismus v těle a snížit chuť k jídlu, což umožňuje její použití v dietních programech spolu s omezením rychlých sacharidů a tuků.

skořice (cinnamomum verum) je vysušená vnitřní vrstva kůry stálezeleného skořicovníku cejlonského, který roste v Indii, Indonésii, Malajsii a na Srí Lance. Skořice je považována za hlavní zimní koření. Je okamžitě zapamatovatelný pro své dřevité, kořenité tóny a skutečnost, že jeho vůně vytváří zvláštní, hřejivou atmosféru. Existuje názor, že pouhé vdechování aroma skořice zvyšuje mozkovou aktivitu!

Historie a popis produktu

Skořice neboli skořice cejlonská (Cinnamomum verum) je malý stálezelený strom vysoký 10–15 metrů. Na jaře má atraktivní narůžovělé listy a hrozny hvězdicovitých květů, později v roce tmavě zelené listy s fialovými plody se slabou vůní skořice.

Kůra se řeže z dvouletého stromu na dlouhé kusy, přičemž se vnitřní část kůry používá k přípravě koření. Poté se nechá zaschnout, časem se zvlní a získá nám známý tvar. Po vysušení se kůra nakrájí na tyčinky skořice.

Skořice na začátku sušení, než se kousky kůry stočí

Tradičně se považuje za nejlepší druh pravé skořice Cejlonská skořice – s jemnou nasládlou vůní a lehce palčivou svíravou chutí. Prodává se ve formě křehkých světle hnědých trubek, které se skládají z velmi tenkých (ne více než 1 mm) vrstev.

Jako aromatické dochucovadlo se používá nejen kůra, ale i tkzv “skořicové pupeny” – nezralé plody stromu, sbírané ihned po odkvětu a zevně podobné karafiátům. Jsou méně aromatické než kůra, ale jejich vůně je velmi zajímavá – jemná, čistá a nasládlá (a pro dosažení maximální vůně je třeba je velmi jemně namlít). Toto koření je v Indii milováno.

Historie skořice sahá mnoho staletí do minulosti: poprvé byla použita kolem roku 2000 před naším letopočtem. Pouze ve starém Egyptě se používal spíše jako lék. Koření se předepisovalo na kašel a nechutenství. Starověká řecká deska nalezená při vykopávkách popisuje skořici jako dar darovaný Apollónovi v jednom z chrámů města Miletus.

Historik Hérodotos, který žil v XNUMX. století před naším letopočtem, věřil, že skořice přišla na svět z domova boha vína a orgií Dionýsa. Jiná legenda říká, že pták fénix si postavil hnízdo ze skořicových tyčinek a větví černého rybízu. Skořice je také zmíněna v Bibli: Mojžíš ji používal spolu s myrhou, sladkým kalamusem a olivovým olejem k výrobě posvátného oleje k pomazání svaté archy úmluvy.

READ
Odstraňování chloupků Qool: co to je, recenze

Římský historik Plinius z 327. století našeho letopočtu byl prvním, kdo podrobně popsal obchod s kořením. Skořice, napsal, dorazila z Rudého moře na „raftech s kormidly, plachtami nebo vesly“ a uvádí, že římská libra kasie (asi 300 gramů) měla hodnotu 15 denárů (roční mzda běžného dělníka). Skořice byla považována za vzácnou komoditu kvůli své vysoké poptávce a nízké nabídce a byla XNUMXkrát cennější než stříbro.

Většina evropských zemí se o skořici dozvěděla v XNUMX. století díky arabským obchodníkům, kteří ji přivezli do Konstantinopole.

Poté, co portugalští průzkumníci v XNUMX. století cestovali na Cejlon (dnešní Srí Lanka), evropští kolonisté ovládli trh s kořením a rozšířili skořici po celém Novém světě.

Koření se objevilo v Rusku na počátku XNUMX. století a často se přidávalo do kvasu, sbitenu a ovocných nápojů.

Složení a výživová hodnota

Skořice je bohatým zdrojem vitamínu K, vápníku a železa a obsahuje také mírné množství vitamínu B6, vitamínu E, hořčíku a zinku. Složky koření zahrnují asi 80 aromatických sloučenin, včetně aromatických látek eugenol, nacházející se v oleji z listů nebo kůry skořicových stromů.

Mletá skořice obsahuje přibližně 11 % vody, 81 % sacharidů, 4 % bílkovin a 1 % tuku.

100 g mleté ​​skořice obsahuje:

• 27,5 g sacharidů

• 0 g cholesterolu

V 1 lžičce. Mletá skořice obsahuje asi 2,5 g vlákniny.

Bezpečná doporučená dávka skořice pro dospělého je porce 3-5 g denně, kdy 1 vrchovatá lžička obsahuje 5 g koření. U těhotných žen a malých dětí se norma snižuje na 3 g týdně.

Jak si vybrat

Ve skutečnosti mnozí téměř vždy místo ní používají skutečnou skořici kasie, neboli indonéská skořice. Je to kůra skořicovníku příbuzného skořicovníku čínského (Cinnamomum aromaticum). Chemicky je klíčový rozdíl mezi těmito dvěma v tom, že kasie obsahuje mnohem více aromatických rostlinných sloučenin kumarinnež ve skořici. A obsah silice je také odlišný: 1-2 % v kasii a 0,5-1,5 % ve skořici. To vše dělá z pravé skořice jemnější koření ve srovnání s kasií.

Jak rozeznat skořici od kasie? Pokud se jedná o celé koření (tyčinku), stěny kasie jsou pevnější a silnější (tloušťka 2-3 mm) se dvěma kadeřemi na každé straně a skořice je křehká, snadno se láme (drolí) a více se vrství.

Skutečná skořice (vlevo) a kasie (vpravo na fotografii)

Pokud je to možné, zaposlouchejte se do vůně skořice. Kvalitní čerstvá skořice bude vonět pikantně a sladce a bude mít komplexní, bohaté aroma. Zaprášené, neurčité nebo zatuchlé aroma znamená, že produkt nepotřebujete!

Mletou balenou skořici, stejně jako koření podle hmotnosti, je třeba kupovat opatrně. Ve srovnání s celými tyčinkami ztrácí svou účinnost rychleji, proto zkontrolujte datum výroby produktu.

Jak uložit

Tyčinky skořice skladujte v těsně uzavřené skleněné nádobě na suchém a tmavém místě. Tam si koření zachová všechny své úžasné vlastnosti po dobu jednoho roku nebo o něco déle. Později může skořice ztratit své aroma a spolu s ním i prospěšné látky, proto se nedoporučuje kupovat ji ve velkém množství.

Jak se připravit

Nejčastěji se skořice používá do dezertů a sladkého pečiva, např. jablečné koláče и skořice. Je také dobrý jako chuťový doplněk do smoothies, granoly, jogurtu nebo kaše; při vaření svařené víno nebo horké kakao. Má se za to, že se harmonicky mísí se sladkostí ostatních ingrediencí a dokonce ji zvyšuje. Z tohoto důvodu může být skořice použita k ochucení horkých nápojů, jako je čaj, když se snažíte vzdát cukru.

READ
7 nejlepších komplimentů pro muže

Skořice se ale hodí i do slaných jídel! Dá se dokonce přidat nakládací směs koření zeleniny a ovoce nebo v marinádě na hovězí nebo jehněčí maso.

Nezapomeňte na vegetariánský zážitek se skořicí. Toto koření je skvělý způsob, jak ochutit cizrnové kari, dušené brambory nebo vytvořit pikantní kůrčičku na zimní zelenině a kastrolu halloumi.

Nádherné aroma skořice se po namletí celkem rychle rozplyne, proto kuchaři doporučují používat tyčinky skořice aktivněji. Tyčinky skořice také obvykle dávají jemnější chuť a přidávají se do tekutých pokrmů nebo nápojů, které se po uvaření vyluhují. Před podáváním skořici vyjměte a vyhoďte.

Pojďme si ukázat 3 jednoduché způsoby, jak milovat skořici. 1) Špetka mleté ​​skořice v masitém pokrmu dodá pokrmu nový hřejivý akcent. V tak ušlechtilém vlivu se jen málo liší od účasti čerstvě mletého černého pepře. 2) Udělejte si skořicový toast. Receptura tohoto klasického pokrmu se od 2. století nezměnila. V Evropě byl vynalezen jako levnější verze francouzského toastu. K tomu smíchejte cukr, mletou skořici a sůl. Chleba namažte máslem a rovnoměrně na něj posypte směs skořicového cukru. Na pánvi na středním plameni rozpustíme trochu másla. Když máslo začne prskat, přidejte plátky chleba. Pomocí vidličky pohybujte chlebem po pánvi, aby absorboval olej. Tousty vařte asi 3 minuty, teplotu upravujte tak, aby se nepřipálily, dokud chléb nezkaramelizuje. Podávejte toasty, posypané více směsí skořicového cukru, je-li to žádoucí. XNUMX) Ke kávě se bude skvěle hodit trocha nastrouhané čokolády a špetka mleté ​​skořice.

Bez ohledu na recept je nejlepší si tyčinku skořice namlít sami, například v mlýnku na kávu nebo v míse mixéru, protože to je skořice, která bude nejaromatičtější. Udělejte to před použitím koření!

Mletou skořici přidejte maximálně 10 minut před koncem vaření, jako po delší tepelné úpravě začne koření chutnat hořce.

K tomu se hodí hřejivá, okouzlující vůně a charakteristická chuť skořice hovězí, jehněčí, kuřecí, jablka, hrušky, meruňky, sladké brambory, dýně, mrkev, čokoláda, muškátový oříšek, zázvor a nové koření.

Produkt v kuchyních světa

Pokud hledáte inspiraci na recepty, začněte prozkoumáváním perské, portugalské, řecké, turecké nebo indické kuchyně. Marocká kuchyně – také vynikající příklad moudrého použití skořice. Například v severní Africe je koláč běžný Bastille nebo pastilka, který se připravuje z phyllo těsto s kuřecí náplní a při podávání posypeme moučkovým cukrem a mletou skořicí. Je to překvapivý přístup ke koření, ale výsledky jsou působivé!

Na území bývalého SSSR se mléčné polévky a kaše připravovaly a připravují se skořicí; ona je vložena pilaf, v teplých zeleninových a luštěninových pokrmech a také v některých polévkách (kharcho).

Výhody a ublížení

Zdravotní přínosy skořice zahrnují její schopnost pomáhat zvládat cukrovku, chránit před plísňovými a bakteriálními infekcemi, zlepšovat funkci mozku, předcházet některým kognitivním poruchám, zlepšovat trávení a posilovat imunitní systém.

READ
Snadné účesy do školy jsou úžasné účesy, které se dělají rychle. Techniky tkaní, ocásky, parta. 80 fotografií módních účesů pro školačky

V tradiční čínské medicíně a ájurvédě je skořice ceněna pro její hřejivé vlastnosti. Ulevuje při nachlazení nebo chřipce, zvláště ve směsi se zázvorovým čajem. Chcete-li si připravit svůj vlastní uklidňující ajurvédský čaj, ponořte jednu tyčinku skořice a sáček zeleného čaje na 5 minut do šálku vroucí vody, přidejte lžičku medu a plátek citronu.

Předpokládá se, že skořice má zdravotní přínosy v boji proti Alzheimerově chorobě, protože aktivuje ochranné proteiny, které pomáhají zastavit mutaci a poškození buněk.

Škodí také skořice. Díky kumarinu je konzumace skořice a kasie ve velkém množství nebezpečným nápadem pro každého, zejména pro těhotné ženy. Výzkum ukázal, že někteří lidé jsou citliví na vysoké dávky kumarinu, což může vést k poškození jater. Skořice také způsobuje alergie. Navíc může ovlivnit účinek antibiotik, léků na cukrovku, léků na ředění krve, léků na srdce a dalších.

5 zajímavostí o produktu

1. Anglický název pro skořici, cinnamon, pochází ze starořeckého kinnámōmon, což znamená „sladký strom“.

2. Roční produkce skořice se pohybuje od 27 500 do 35 000 tun. Asi 90 % světových skořicovníků roste na Srí Lance. Kvůli tomu v XNUMX. století zahájili Portugalci a Nizozemci válku o ostrov.

3. Nejoblíbenější skořicová buchtička je švédský vynález z 1920. let 1950. století, který se od 1149. let 521. století rozšířil po celých Spojených státech. Největší skořicová rolka vážila neuvěřitelných 10 2018 liber (XNUMX kg) a vznikla v americkém městě Medford v Oregonu XNUMX. dubna XNUMX.

4. Španělští vědci vyvinuli papír, který uchová chléb čerstvý déle, možná až 10 dní. Je namočený ve skořicovém oleji.

5. Skořice má tak výraznou a zapamatovatelnou barvu, že se stala názvem pro středně hnědý tón například v barvení vlasů.

Znalecký posudek

Skořice má výhody pro ženské i mužské tělo. Může mít vliv na ženské tělo, zvyšuje jeho tón, zejména v prvních dnech cyklu, kdy mnoho žen zaznamená ztrátu síly. Ve východní medicíně se věří, že při pravidelné konzumaci skořice pomáhá normalizovat menstruační cyklus a zvyšuje libido, ale na toto téma neexistují žádné věrohodné vědecké studie. Koření také pomáhá zmírnit podrážděnost a dokonce bojovat proti depresi.

Vliv skořice na organismus dokážou ocenit i muži. Je například schopen stimulačního účinku, probouzející mužskou sexuální touhu, výrazně zlepšuje potenci. Vůně skořice navíc funguje jako přírodní afrodiziakum zvyšující citlivost erotogenních zón.

Pro každého je skořice dobrá v kosmetologii. Koření se aktivně používá jako přírodní prostředek, který dodává vlasům zdravý lesk, zářivost a pružnost. Nejoblíbenější maskou na vlasy s použitím skořice je maska ​​z olivového oleje. Bude to vyžadovat 1 lžičku mletého koření, 2 lžíce olivového oleje, 1 lžíci medu. Hotová směs se nanese na mírně vlhké vlasy a nechá se asi 45 minut, poté se vlasy důkladně umyjí šamponem. Po použití této masky se nedoporučuje sušit vlasy fénem, ​​nechte je přirozeně uschnout.

Rating
( No ratings yet )
Like this post? Please share to your friends:
Leave a Reply

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: