Sezamový olej – přínos pro vaši pokožku

Sezamová semínka, pěstovaná od starověku (před 7 tisíci lety) až po současnost v Pákistánu, Indii, Střední Asii, středomořských zemích, Číně, se používají nejen jako koření, ale také jako surovina pro výrobu oleje. . První zmínky o léčivé síle těchto semen se nacházejí v traktech Avicenny a v Egyptě se olej z nich používal již v roce 1500 před naším letopočtem v lékařství. Jiný název pro rostlinu jesezam“, což je přeloženo z asyrštiny jako”olejnatá rostlina“ (v semenech obsah cenného oleje dosahuje 60 procent).

Sezamový olej, který má množství léčivých vlastností, dnes nachází nejširší uplatnění v medicíně a kosmetických recepturách, používá se v pekařském a farmaceutickém průmyslu. Kromě toho jej lze často nalézt v parfumerii a konzervárenství, cukrářském průmyslu, při výrobě různých maziv a tuhých tuků.

Jak si vybrat

Při výběru oleje dbejte na to, aby byl nerafinovaný a vyrobený 1. metodou lisování za studena. Tento produkt může mít tmavou i světlou barvu – záleží na zrnu, ze kterého byl olej vylisován. Malý sediment na dně nádoby naznačuje přirozenost oleje.

Jak uložit

Skladovatelnost oleje je 2 roky. Pamatujte ale, že po otevření lahvičky a kontaktu se vzduchem se tento termín dramaticky snižuje. Zkuste si proto vybrat olej v malé lahvičce.

Sezamový olej se doporučuje skladovat na chladném a tmavém místě. Po prvním použití by měl být přípravek vložen do chladničky a lahvička pevně uzavřena.

Ve vaření

Sezamový olej se získává ze semen lisováním za studena. Nerafinovaný produkt z pražených semínek má krásnou tmavě hnědou barvu, bohatou sladkou oříškovou chuť a výraznou vůni (na rozdíl od světlého sezamového oleje ze syrových semínek, který má méně výraznou chuť a vůni).

Voňavý nerafinovaný olej, nasycený užitečnými látkami, se od pradávna používal jako přísada v japonské, čínské, korejské, indické a thajské kuchyni (před příchodem arašídového másla se sezamová semínka používala častěji v Indii). V exotické asijské kuchyni se sezamový olej, který se úspěšně kombinuje se sójovou omáčkou a medem, nejčastěji používá při přípravě pokrmů z mořských plodů, smažených pokrmů, pilafů a sladkostí, nakládání zeleniny a masa, dresinků různých salátů.

Jen pár kapek sezamového oleje může dodat originální chuť a jedinečnou vůni pokrmům ukrajinské a ruské kuchyně – nejprve horkým rybím a masitým pokrmům, bramborové kaši, cereáliím a různým obilným přílohám, palačinkám, omáčkám, palačinkám, pečivu. Pro ty, kterým vůně nerafinovaného oleje připadá příliš intenzivní, může být tento produkt smíchán s „jemnější“ příchutí arašídového másla pro kulinářské použití.

Na rozdíl od jiných jedlých olejů (hořčice, camelina, avokádo) není nerafinovaný sezamový olej vůbec vhodný ke smažení. Proto se doporučuje přidávat jej do jakýchkoli teplých jídel pouze před podáváním.

Díky vysokému obsahu antioxidantů (včetně sezamolu) má sezamový olej dobrou odolnost proti oxidaci a má dlouhou trvanlivost.

Kalorická hodnota

Kalorický obsah oleje dosahuje 884 kcal. Sezamový olej s vysokou energetickou a nutriční hodnotou se však zároveň s velmi vysokým obsahem rostlinných bílkovin a snadno stravitelných tuků úspěšně používá jako složka dietní a vegetariánské výživy.

READ
10 hollywoodských hvězd, kterým nevyhovuje být blondýna

Nutriční hodnoty na 100 gramů:

Proteiny, gr Tlustý, gr Sacharidy, gr Zola, gr Voda, gr Kalorický obsah, kcal
99,8 0,2 884

Užitečné vlastnosti sezamového oleje

Složení a přítomnost živin

Sezamový olej s velmi vysokou nutriční hodnotou a zásobárnou užitečných vlastností je dobře vyvážený z hlediska obsahu esenciálních aminokyselin, vitamínů, polynenasycených kyselin, makro- a mikroprvků a dalších biologicky aktivních látek (fytin, antioxidanty, fytosteroly, fosfolipidy atd.).

Složení oleje obsahuje téměř stejný podíl esenciálních mastných kyselin – polynenasycené Omega-6 (40-45%) a mononenasycené Omega-9 (38-43%). Zároveň je obsah Omega-3 v sezamovém oleji velmi malý – 0,2 %. Oleje omega-6 a 9 obsažené ve složení pomáhají zlepšit fungování sexuálního, kardiovaskulárního, nervového a endokrinního systému, normalizují hladinu cukru a metabolismus tuků a posilují imunitu. Pomáhají také snižovat riziko vzniku rakoviny, neutralizují negativní dopad na organismus různých škodlivých látek (toxiny, toxiny, karcinogeny, soli těžkých kovů, radionuklidy).

Sezamový olej obsahuje mnoho antioxidačních vitamínů, které příznivě působí na činnost srdce a cév, mají silný imunostimulační účinek, hojí rány a mají protizánětlivé vlastnosti. V kombinaci s vitamíny B, vitamíny E, C a A pomáhají zlepšit činnost zrakového aparátu, příznivě působí na pokožku, nehty a vlasy.

Sezamový olej je vynikajícím zdrojem esenciálních makro a mikroživin. Podle obsahu vápníku nezbytného pro plný rozvoj chrupavek a kostní tkáně je tento olej skutečným šampiónem mezi ostatními potravinářskými produkty. Lžička sezamového oleje tedy uspokojí denní potřebu vápníku. Koncentrace draslíku, hořčíku, fosforu, manganu, železa, zinku ve složení sezamového oleje je vysoká.

Sezamový olej obsahuje fytosteroly, které příznivě působí na stav pokožky, imunitu, reprodukční a endokrinní systém a fosfolipidy, které jsou nezbytné pro správnou funkci mozku, jater, nervového a kardiovaskulárního systému a také pro dobré vstřebávání vitamíny E a A.

Užitečný sezamový olej obsahuje také nejsilnější antioxidant skvalen, který je nezbytný pro syntézu pohlavních hormonů, pomáhá posilovat imunitní systém a snižovat hladinu cholesterolu, který má výrazné protiplísňové a baktericidní vlastnosti.

Užitečné a léčivé vlastnosti

Sezamový olej má poměrně širokou škálu léčivých účinků, včetně protizánětlivých, hojivých, analgetických, baktericidních, antihelmintických, imunostimulačních, projímavých, diuretických vlastností. Od starověku se používá nejen jako potravinářský výrobek, ale také jako účinný prostředek tradiční medicíny. Je to sezamový olej, který je v ájurvédě často zmiňován jako „zahřívací“, „utlačující hlen a vítr“, „horký a kořeněný“, „posilující tělo“, „uklidnění mysli“, „odstranění toxinů“, „vyživující tělo“. srdce“ a přírodní lék na mnohé neduhy.

Sezamový olej pomáhá rychle neutralizovat vysokou kyselost, přináší úlevu od koliky, má protizánětlivé, laxativní, anthelmintické a baktericidní účinky, pomáhá odstraňovat všechny druhy erozivních a ulcerózních lézí gastrointestinální sliznice. Proto se používá při prevenci a léčbě gastritidy s vysokou kyselostí, zácpa, gastroduodenitida, vředy, kolitida, enterokolitida, onemocnění slinivky břišní, helmintiáza. Díky obsahu fytosterolů a fosfolipidů, které stimulují proces tvorby žluči, obnovují strukturu jater, lze olej zařadit do stravy pro prevenci cholelitiázy a použít při léčbě takových onemocnění, jako je tuková biliární dyskineze, jater dystrofie a hepatitidy.

Sezamový olej je mimořádně prospěšný pro zdraví cév a srdce. Olej obsahuje komplex látek, které posilují a vyživují srdeční sval, zvyšují pevnost a pružnost stěn cév, zabraňují tvorbě cholesterolových plátů, snižují hladinu „špatného“ cholesterolu, normalizují hladinu tlaku. V tomto ohledu by měl být olej zaveden do každodenní stravy jako účinný prostředek prevence a užitečná složka při léčbě aterosklerózy, hypertenze, koronárních onemocnění, arytmií, tachykardie, infarktu a mrtvice. Pravidelné užívání tohoto produktu, který zvyšuje obsah krevních destiček v krvi, je zvláště užitečné pro ty, kteří trpí onemocněními, jako je hemoragická diatéza, Werlhofova choroba, hemofilie, trombocytopenická purpura, esenciální trombocytopenie.

READ
Vitamíny v ampulích na obličej A, C, E, F: použití kapslí Aevit, Libriderm

Sezamový olej je považován za užitečný produkt pro lidi s duševní prací. Tento produkt je bohatý na látky nezbytné pro normální činnost nervové soustavy a mozku. Proto je sezamový olej, který má vysokou energetickou a nutriční hodnotu, užitečné používat denně při intenzivní psychické zátěži, zhoršení paměti, neustálém stresu, poruchách pozornosti. Neustálé používání oleje bohatého na Omega-9 je také prevencí takových onemocnění, jako je Alzheimerova choroba a roztroušená skleróza.

Sezamový olej má také sedativní a antidepresivní vlastnosti. Díky obsahu hořčíku, vitamínů B, sesamolinu a polynenasycených kyselin tento přípravek uklidňuje nervový systém, chrání ho před negativními účinky stresu. Pravidelné používání oleje pomůže odstranit apatii, nespavost, deprese, únavu a podrážděnost. Masáž tímto olejem pomáhá uvolnit napjaté svaly.

Také sezamový olej je vyvážený z hlediska obsahu látek příznivě působících na funkce ženského reprodukčního systému. Proto může jeho užívání prospět ženám, které pociťují nepohodlí před menstruací nebo menopauzou. Také bohatý na vitamín E, sezamový olej je nezbytný pro správný vývoj embrya a plnou laktaci, takže může zaujmout své právoplatné místo ve stravě těhotných a kojících žen.

Zavedení sezamového oleje do stravy přinese značné výhody při cukrovce a obezitě, protože obsahuje látky zapojené do syntézy inzulínu, stejně jako schopnost normalizovat metabolismus a účinně „spalovat“ tělesný tuk s nadměrnou tělesnou hmotností.

Sezamový olej je také užitečný při onemocněních kloubů, kostí, zubů díky svým baktericidním a protizánětlivým vlastnostem. Zajišťují správný vývoj, fungování a rychlou obnovu zubních chrupavek a kostních tkání. Proto se sezamový olej používá při léčbě poranění pohybového aparátu, osteochondrózy, osteoporózy, dny, artritidy, artrózy, revmatoidní artritidy, zubního kazu, parodontitidy, paradentózy.

Pomůže užívat sezamový olej na anémii, protože je bohatý na látky, které se podílejí na procesu krvetvorby – mangan, železo, hořčík, měď, fosfolipidy, zinek.

Sezamový olej je účinný také při onemocněních dýchacích cest, včetně zápalu plic, průduškového astmatu a suchého kašle. Pomáhá také odstranit suchost nosní sliznice.

Tento olej se doporučuje používat při onemocněních močového systému, jako je urolitiáza, pyelonefritida, nefritida, cystitida, uretritida.

Sezamovým olejem lze léčit i onemocnění zrakových orgánů.

A pro muže je tento produkt užitečný v tom, že zlepšuje nejen erekci, ale dokáže také nastartovat proces spermatogeneze a příznivě ovlivnit činnost prostaty.

Neustálé používání oleje je výbornou prevencí různých druhů rakoviny.

Sezamový olej lze s úspěchem používat jako složku sportovní výživy.

Dospělým se doporučuje užívat 1 čajovou lžičku sezamového oleje dvakrát až třikrát denně během jídla nebo použít při vaření různých pokrmů nebo do zálivky na salát.

READ
Kožešinové boa: hlavní trend 2024: fotky, trendy, nápady, co nosit

Pro děti je dávka sezamového oleje:

  • 3-5 kapek pro děti ve věku 1-3 let;
  • 6-10 kapek pro 3-6leté děti;
  • 1 lžička pro dítě 10-14 let.

Použití v kosmetologii

Sezamový olej, který má hojící rány, má baktericidní, protizánětlivé, protiplísňové a důležité imunostimulační vlastnosti, je běžným prostředkem k léčbě různých dermatologických onemocnění a různých kožních lézí a ke zlepšení stavu kůže.

Tento olej dokáže proniknout hluboko do pokožky a přispět k její výživě, vynikajícímu zjemnění a hydrataci. Biochemické složky přípravku, které podporují syntézu kolagenu, dodávají pokožce pružnost a pevnost.

Sezamový olej také pomáhá udržovat normální rovnováhu vody a lipidů v pokožce a obnovuje ochranné funkce epidermis.

Přípravek dokonale čistí povrch pokožky od odumřelých buněk, nečistot a škodlivých látek a podporuje co nejrychlejší regeneraci pokožky.

S baktericidními a protizánětlivými vlastnostmi a vynikajícím zdrojem zinku je olej užitečný při akné, podráždění kůže, doprovázeném šupinatěním, zarudnutím nebo zánětem.

Sezamový olej je schopen zabránit předčasnému stárnutí pokožky, včetně toho spojeného s hormonálními poruchami nebo vystavením slunečnímu záření. Tento olej obsahuje sezamol, který pohlcuje UV záření, a látky přispívající k normalizaci hormonální rovnováhy.

Sezamový olej se pro své vlastnosti používá v kosmetologii jako základní složka do krémů, pleťových vod, balzámů, masek pro péči o suchou, blednoucí, šupinatou a citlivou pokožku rukou, obličeje a krku, krémů na pleť víček, balzámů na rty.

Tento olej můžete použít jako nedílnou součást různých kosmetických přípravků pro mastnou pleť, protože dokáže normalizovat mazové žlázy.

Sezamový olej se používá jak jako přísada do opalovací kosmetiky, tak jako základový olej pro aromaterapii. Nejlépe se tedy kombinuje s esenciálními oleji z citronu, myrhy, bergamotu, kadidla, pelargónie atd.

Bohatý na “antistresový” hořčík, dobře uvolňující obličejové svaly, sezamový olej je účinným nástrojem pro relaxační masáž.

Používá se také jako stabilizační antioxidant pro jiné základové oleje, protože má dobrou oxidační stabilitu, tento produkt se často používá s rychle oxidujícími oleji. Například mandlový olej zvyšuje oxidační stabilitu v kombinaci se sezamovým olejem o 28 %.

Tento olej je vhodný i jako prostředek k péči o dětskou pokožku, k odličování a jemnému čištění pleti, k péči o nehty. Vnější použití tohoto oleje ve formě koupelí podporuje růst nehtů a zabraňuje jejich delaminaci a lámavosti. Sezamový olej se navíc díky protiplísňovým vlastnostem používá při léčbě plísní nehtů.

Sezamový olej je také velmi účinným prostředkem proti vypadávání a lámavosti vlasů a vynikající regenerační a vyživující složkou v maskách pro barvené nebo poškozené vlasy. Tento rostlinný produkt, který normalizuje práci mazových žláz, je velmi užitečný při léčbě seborey.

Nebezpečné vlastnosti sezamového oleje

Lidé se sklonem k trombóze, zvýšené srážlivosti krve, křečovým žilám by se měli užívání sezamového oleje poradit s lékařem. Samozřejmě jej nemůžete používat s individuální nesnášenlivostí tohoto rostlinného produktu.

Přečtěte si také náš článek Vlastnosti sezamu. Vše o jeho užitečných a nebezpečných vlastnostech, chemickém složení, nutriční hodnotě, přítomnosti vitamínů a minerálů, použití ve vaření a kosmetologii.

READ
Agata Muceniece bez make-upu

Video vám ukáže, jak snadno a rychle připravit extrémně zdravé sezamové mléko.

Varování! Informace slouží pouze pro informační účely a nejsou určeny k diagnostice nebo předepisování léčby. Vždy se poraďte s odborným lékařem!

Péče o suchou pleť je velmi obtížná – obvyklé metody čištění a zvlhčování pleti nejsou vždy vhodné. Výživné krémy a mléka, tonika a mléka – dokonce i vysoce kvalitní kosmetika se někdy nedokáže vyrovnat se stávajícími problémy suché pokožky. Kosmetologové často doporučují, aby lidé s problémovou pletí používali sezamový olej. Pravidelné používání tohoto přírodního produktu dodá vaší tváři krásu a zdravý vzhled.

Sezamový olej je přírodní produkt získaný ze sezamových semínek. V obchodech ho najdete pod jiným názvem – sezamový olej.

Jak pochopit, že tělu chybí kolagen: známky nedostatku glykoproteinu

Krása a zdraví suché pokožky se sezamovým olejem: indikace

Krása a zdraví suché pokožky se sezamovým olejem: indikace

Sezamový olej se stále více používá v oblasti kosmetologie – k výrobě přírodních pečujících produktů a procedur proti stárnutí. A jednoduché recepty na hydratační masky umožní používat tuto užitečnou komponentu doma.

Indikace pro použití přírodního produktu mohou zahrnovat:

  • Změny související s věkem patrné na obličeji – vrásky, ztráta elasticity pokožky.
  • Pigmentované skvrny.
  • Peeling epidermis.
  • Zarudnutí způsobené častým vystavením chladu nebo horku.
  • Zhoršení pleti.
  • Podráždění kůže a pupínky.

Tajemství krásy se sezamovým olejem pomůže výrazně omezit nebo zcela odstranit mnohé problémy spojené se suchou pokožkou. Neexistují prakticky žádné kontraindikace pro jeho použití – to může zahrnovat pouze individuální nesnášenlivost složky. Pokud jsou na vašem obličeji patrné rozsáhlé oblasti zánětu nebo akné nebo otevřené mikrorány, používejte přípravek opatrně – nepřekračujte povolené dávkování. V tomto případě by bylo lepší poradit se s dermatologem.

Krása a zdraví se suché pokožce vrátí pouze v případě, že použijete speciální druh sezamového oleje – na to si dejte pozor při nákupu produktu. Vhodná je složka získaná z nepražených semen technologií lisování bez zahřívání.

Tajemství krásy: jak je sezamový olej prospěšný pro suchou pokožku?

Sezamový olej je jedinečnou surovinou pro krásu a zdraví suché pokožky. Je doslova nasycena užitečnými složkami, které jsou tak nezbytné pro zachování mládí problematické pleti:

  • Nenasycené mastné kyseliny. Normalizují fungování mazových žláz – pokožka nebude vypadat „suchá“.
  • Vitamíny (A, C, E, skupina B). Vyživuje buňky dermis, dodává jim krásu a zdraví. To je důležité zejména v zimě, kdy tělu tolik chybí živiny.
  • Mikroelementy (vápník, železo, hořčík, zinek). Podílejí se na metabolických procesech, což způsobuje aktivnější dělení buněk.
  • Aminokyseliny. Aktivují produkci elastinu a kolagenu buňkami, díky nimž je kůže pružnější.
  • Beta-sitosterol. Má pozitivní vliv na krevní oběh, což ovlivňuje zdravou pleť.
  • Antioxidanty (skvalen, sezamol). Podporují regeneraci buněk a snižují negativní účinky volných radikálů.

Tajemství krásy používání sezamového oleje spočívá právě v množství těch biologicky aktivních složek, které jsou v produktu obsaženy. Pravidelným používáním tohoto produktu dodáte své pleti:

  • vysoce kvalitní čištění pórů od nečistot
  • hloubková hydratace a výživa,
  • přírodní výtah,
  • léčba akné a šupinatění,
  • spolehlivá ochrana před negativními faktory životního prostředí,
  • zpomalení procesu stárnutí.
READ
Atník opravdového fashionisty: TOP 7 trendy doplňků na léto

Jednoduché recepty na použití sezamového oleje

Jednoduché recepty na použití sezamového oleje

Sezamový olej zřídka způsobuje alergické reakce na kůži. Díky tomu jej můžete používat i k péči o „choulostivé“ oblasti – kolem očí a rtů. Stačí nanést tenkou vrstvu oleje na problémová místa. Procedura může být kombinována s lehkou masáží obličeje. Látka se velmi rychle vstřebává a nezanechává na pokožce mastný lesk.

Existují i ​​další tajemství krásy – svůj oblíbený hydratační krém nebo pleťovou vodu můžete obohatit o 1-3 kapky sezamového oleje. Jen tímto způsobem „neřeďte“ celou tubu kosmetiky – je lepší to udělat pouze před samotným postupem přidáním oleje do části krému.

Pokud máte čas, můžete také použít recepty na přípravu vícesložkových pečujících kompozic. Domácí masky na bázi sezamového oleje budou velmi užitečné pro suchou a stárnoucí pokožku. Vyzkoušejte tyto možnosti:

  • Se zázvorem – tonizuje pleť, vyhlazuje vrásky

Kořen zázvoru nastrouháme na jemném struhadle. Přidejte 1 lžičku vzniklé kaše s 1 lžičkou moučkového cukru a 1 lžičkou. l sezamový olej. Naneste kompozici na dermis a podržte po dobu 10-15 minut a poté opláchněte teplou vodou.

  • S kakaovým práškem – pomáhá vyhlazovat mimické vrásky, napíná pokožku

Smíchejte 1 lžičku kvalitního kakaového prášku s 1 lžičkou sezamového oleje, důkladně promíchejte, aby ve směsi nebyly hrudky. Kompozice se aplikuje na kůži po dobu 10-15 minut. Nedoporučuje se dělat takovou masku více než 2krát týdně – kakao může mírně zabarvit pokožku.

  • S hroznem a aloe – krása pleti se sklonem k akné

Nejprve si připravte všechny potřebné ingredience – do samostatných nádob vymačkejte šťávu z vykostěných bílých hroznů a listů aloe vera. Smíchejte 1 polévkovou lžíci. l každé složky přidejte 1 polévkovou lžíci. l sezamový olej. Maska se ukáže jako tekutá, takže ji naneste na pokožku opatrně. Doba expozice – 15-20 minut.

  • S banánem – aktivně hydratuje suchou pokožku

Vezměte polovinu zralého banánu a rozmačkejte ho lžící, dokud nebude kašovitý. Do směsi přidejte 1 polévkovou lžíci. l sezamový olej. Doba působení masky na obličej je 15-20 minut. Poté si můžete omýt obličej teplou vodou nebo vychlazeným bylinkovým odvarem.

  • Se zakysanou smetanou – odstraňuje odlupování, hydratuje

Na přípravu masky budete potřebovat – 1 ČL plnotučné zakysané smetany, 1 ČL sezamového oleje. Smíchejte přísady a naneste směs na obličej po dobu 20-30 minut.

  • S éterickými oleji – zmírňuje otoky, vyživuje buňky vitamíny

Základem masky bude sezamový olej – 1 polévková lžíce. l. Esenciální oleje – mandarinka a jalovec (po 1-2 kapkách) dále obohatí složení produktu. Jemně aplikujte masku na obličej po dobu 20-40 minut. Kompozici nelze v noci smýt.

Recepty na domácí masky na bázi sezamového oleje se snadno připravují – pravidelné procedury pomohou obnovit zářivost a zdravý vzhled pokožky. Před použitím tohoto nebo toho produktu nezapomeňte provést rychlý test na nepřítomnost alergických reakcí – naneste malé množství kompozice na pokožku a ujistěte se, že po několika hodinách se neobjeví vyrážka nebo podráždění.

Rating
( No ratings yet )
Like this post? Please share to your friends:
Leave a Reply

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: