Recept Dolma

Dolma je jedinečný pokrm, který se k nám dostal od dob velké Osmanské říše. Je velmi podobný ruským zelím: vyrábí se z rýže a mletého masa, které se ochucuje citronovou šťávou a obaluje vinnými listy. Číst dál.

Klasická dolma v hroznových listech v hrnci

Tolma arménská

Arménský pasuts dolma

Pepř a rajče dolma

Dolma v pomalém hrnci

Dolma z čerstvých hroznových listů

Mleté maso dolma s mátou v hroznových listech v jogurtové omáčce

Dolma s rajčatovou omáčkou

Dolma s jehněčím

Jehněčí a bulgur dolma s mátovou omáčkou

Postní dolma (Pasuts tolma)

Dolma líná

Hroznová plněná kapustová dolma bez masa

gruzínská dolma

dolma plněná mletým masem, rýží, cibulí a bylinkami

Arménský pasuts Tolma Lenten

Kotlety tukhum dolma

Dolma zabalená v jehněčím

Řepa dolma

Tolma z cukety

Dolma

Existuje mnoho výborných receptů, jak ji připravit. Jak víte, východ je choulostivá záležitost. Navzdory své zdánlivé jednoduchosti ohromují recepty dolma svou úžasnou rozmanitostí. V národních kuchyních různých východních zemí mohou kuchaři používat různé přísady, koření a koření!

Pět nejčastěji používaných ingrediencí v receptech je:

produkt Kalorie kcal na 100 g Bílkoviny g ve 100 g Tuk g ve 100 g Sacharidy g na 100 g
Cibule 41 1.4 10.4
vinné listy
Rýže 344 6.7 0.7 78.9
máta 49 3.7 0.4 8
Zeleň 41 3.7 0.4 7

V Ázerbájdžánu tedy používají mleté ​​mladé telecí maso a vybírají listy kdoule nebo hrozny určité odrůdy; Arméni přidávají česnek a spoustu koření; Turci obalují náplň do fíkových listů a v Íránu najdete i dolmu bez rýže! Tato pochoutka se hodí jak na skromný jídelníček, tak i jako vydatný oběd! Ať je to jak chce, dolma je extrémně častá a oblíbená pochoutka. Vydařená kombinace masa se zeleninovými listy a aromatickým kořením dodává jídlu úžasnou chuť. Proto se orientální zázračná dobrota tak rychle rozšířila po celém světě! Snadná příprava a vynikající, jasná chuť dělají z dolmy jedno z nejunikátnějších orientálních jídel.

Fotografie receptu: Dolma

Mleté jehněčí maso s kořením, rýží a tučným sádlem z ocasu, zabalené do hroznových listů – to vše chřadne na mírném ohni a výsledkem je stejná, jedinečná, velmi chutná a voňavá dolma. A bez ohledu na to, jak moc se hádají o původu a názvu tohoto kulinářského zázraku, pro nás je hlavní, že pravda je v dolmě!) Zbývá pouze vařit, abychom se o tom ujistili.

mleté ​​jehněčí maso, tučný tuk z ocasu, cibule, máslo, hroznové listy, rýže, sůl, česnek, mletý černý pepř, chilli paprička, suchá máta, slunečnicový chmel.

Fotografie receptu: Dolma (plněné zelné závitky v hroznových listech)

Nejchutnější jídlo! Právě teď, zatímco stále můžete najít čerstvé hroznové listy, je čas hýčkat svou rodinu.

hroznové listy, hroznové listy, jablko, mleté ​​maso, rýže, rajčata, cibule, česnek, bylinky, jogurt, omáčka, vývar, jogurt, zakysaná smetana, česnek, bylinky, sůl, pepř

READ
Jak si obarvit vlasy basma?

Fotografie receptu: Dolma

Několik důvodů mě přimělo znovu napsat o dolmě. Prvním důvodem byla samozřejmě moje neutuchající láska k dolmě, kterou považuji za jedno z lahůdek všech dob a národů. Dalším důvodem jsou svátky s bohatými jídly a úlitbami. Dolma je důstojným kandidátem na zdobení slavnostního stolu. No a nakonec vím, že ne každý si přípravu dolmy dopodrobna představuje, zvláště pak algoritmus balení mletého masa do listů. Slíbil jsem, že ukážu – a jsem tady, i když to vedlo k obrovskému množství fotek, tak mi nenadávejte. :)

hroznové listy, jehněčí maso, jehněčí kosti, cibule, rýže, olej, černý pepř, semena koriandru, kmín, sůl, koriandr, petržel, estragon, máta, matsoni, kefír.

Fotografie receptu: Zelné závitky v hroznových listech (dolma)

V sezóně mladých vinných listů je více než kdy jindy vítán recept na dolmu – zelné závitky v vinných listech. Na můj vkus – kapustové závitky jsou mnohem chutnější než se zelím.

hroznové listy, mleté ​​vepřové maso, rýže, rajčatová omáčka, cibule, mrkev, bylinky, sůl, mletý pepř

Fotografie receptu: Ázerbájdžánská dolma

Na spoustu věcí jsem přišel sám metodou pokus-omyl, třeba že jehněčí musí být tučné a v sekané je potřeba i tučný oháňka. Ale objevem pro mě byly teze o přidání vody a o tom, že je lepší vzít kulatou rýži.

jehněčí maso, tuk z ocasu, cibule, rýže, hroznové listy, koriandr, zelený kopr, čerstvá máta, černý pepř, červený pepř, kmín, sůl

Fotografie receptu: Dolma v pomalém hrnci

Ne, a už vůbec to nejsou zelné závitky v hroznových listech, je to DOLMA! Je tam úplně jiná kombinace chutí, úplně jiná!

Fotografie receptu: Domácí dolma

Chci se s vámi podělit o recept na dolmu, podle kterého ji vařím. Dolma se ukazuje jako absolutně špatná – bez rýže a v podivné omáčce, ale těm, co jedli, to zřejmě chutnalo.

jehněčí maso, hroznové listy, petržel, koriandr, feferonka, cibule, česnek, adjika, rajčatový protlak, zira, černý pepř, chilli paprička

mleté ​​maso, rýže, cibule, hroznové listy, česnek, kyselé mléko, sůl, mletý černý pepř, kopr

Fotografie receptu: Dolma v listech červené řepy

Po přečtení jsem se rozhodl, že to zkusím. Mírně pozměněná omáčka. Celá rodina je nadšená.

hovězí maso, vepřové maso, cibule, rýže, vejce, mouka, kopr, voda, hroznové listy, kyselé mléko, sůl, mletý černý pepř

READ
5 salonních procedur pro omlazení obličeje bez operace

hroznové listy, jehněčí maso, cibule, rýže, rozpuštěné máslo, kefír, koriandr, máta, kopr, česnek, sůl, pepř

Fotografie receptu: Dolma s mletou rybou a pohankou v rajčatové omáčce

Dolma – zelné závitky v hroznových listech – podle tohoto receptu se vaří s neobvyklou náplní – mletá ryba s cibulí a pohankou. Dolma se dusí v rajčatové omáčce s cibulí a bylinkami.

hroznové listy, mletá ryba, pohanka, cibule, rajčatový protlak, rostlinný olej, hořčice, petržel, sůl, mletý černý pepř

Fotografie receptu: Ryba pečená s hroznovými listy a zeleninou

Ryba pečená v hroznových listech je šťavnatá, křehká a velmi chutná. Rybu marinujte s cibulí, česnekem a citronem a kousky ryby namažte ančovičkami nastrouhanými na másle. Rybu obalíme v vinných listech spolu s nadrobno nakrájenými rajčaty a paprikou (sladkou i pálivou), smíchanou s marinádou. Takovou rybí dolmu pečeme v troubě pod bílým vínem a olivovým olejem.

rybí filé, hroznové listy, cibule, česnek, paprika, rajčata, feferonka, kopr, ančovička, máslo, citron, suché bílé víno.

losos, zelí, česnek, červená cibule, koriandr, červená paprika, feferonka, zázvor, rostlinný olej

mleté ​​hovězí maso, mleté ​​jehněčí maso, hroznové listy, vařená rýže, cibule, jablko, lilek, sladká paprika, sušené meruňky, sušené švestky, citron, kopr, máta, bazalka, sůl.

hroznové listy, voda, jehněčí maso, rýže, cibule, petržel, koriandr, máta, bazalka, tymián (tymián, bylina Bogorodská), sůl, pepř, česnek, skořice

jehněčí maso, sladká paprika, rýže, cibule, ocasní tuk, rozpuštěné máslo, matsoni, skořice, pepř, sůl

hroznové listy, lilek, červená paprika, rýže, zeleninový vývar, citronová šťáva, olivový olej, semena koriandru, zrnka černého pepře, olivový olej.

bílé zelí, jehněčí maso, cibule, rozpuštěné máslo, bílý chléb, mléko, masový vývar, masový vývar, mrkev, bylinky, sůl, pepř

cibule, rýže, rostlinný olej, vlašský ořech, citronová šťáva, kopr, petržel, máta, sůl, mletý černý pepř, hroznové listy

jehněčí maso, rýže, vejce, cibule, česnek, hroznové listy, rostlinný olej, vývar, rajčatový protlak, pivo, koriandr, celer, mletý černý pepř, sůl

jehněčí maso, cibule, rýže, cibule, ocasní tuk, rozpuštěné máslo, matsoni, skořice, pepř, sůl

jehněčí maso, rozpuštěné máslo, cibule, rýže, sušený hrášek, matsoni, skořice, bylinky, sůl, pepř, vývar, česnek

jehněčí maso, hroznové listy, rýže, cibule, matsun, česnek, skořice, cukr, sůl, pepř, tymián (tymián, bylina Bogorodskaya), máta, koriandr, bazalka, majoránka

READ
Přirozenost je v módě! Jak udělat make-up bez make-upu?

jehněčí maso, tuk z ocasu, rozpuštěné máslo, hroznové listy, cibule, rýže, sušený hrášek, matsoni, skořice, zelenina

houby, bílý chléb, máslo, margarín, strouhaný sýr, mléko, petržel, mletý černý pepř, sůl

čočka, pšeničné krupice, cibule, rostlinný olej, sušené meruňky, rozinky, hroznové listy, sůl, pepř, koriandr, máta, tymián (tymián, tráva Bogorodskaya), petržel.

jehněčí kosti, hroznové listy, jehněčí maso, jehněčí tuk, rýže, cibule, rozpuštěné máslo, koriandr, kopr, raikhon, máta, sůl, černý pepř, skořice

hrášek, rýže, cibule, rostlinný olej, sušené meruňky, albukhara, rozinky, hroznové listy, pepř, bylinky, sůl

Recept Dolma nepochybně orientálního původu. Podle jedné verze pochází slovo dolma z turkického slovesa “naplnit”, podle jiné z arménského “tol” – hrozny. Příprava dolmy zahrnuje plnění různých listů nebo zeleniny mletým masem. Téměř každý obyvatel Střední Asie a Kavkazu má své vlastní recepty na dolmu: existuje ázerbájdžánská dolma, gruzínská dolma, arménská dolma nebo tolma. Jak vyrobit dolmu je známo i v Řecku a dalších zemích, které byly pod osmanským jhem. V zásadě vědí, jak vařit dolmu v Rusku a na Ukrajině, pouze toto jídlo se nazývá zelí.

Cokoli vás zajímá dolma, recept bude mít tři složky: vaření listů nebo zeleniny, vaření mletého masa a příprava omáčky nebo omáčky na dolmu. Listy mohou být velmi rozmanité, od zelí po koňský šťovík, ale nejoblíbenější je dolma z vinných listů. Listy mohou být čerstvé nebo upravené, například jako v receptu na dolmu z nakládaných hroznových listů. Složení mletého masa pro dolmu nejčastěji zahrnuje maso, obiloviny a dušenou zeleninu. Existuje však také lenten dolma (arménský název je pasus dolma) a dolma s rybami.

Omáčka pro dolmu se připravuje na základě vývaru, ve kterém se dolma vařila. Recept na výrobu omáčky pro dolmu zahrnuje použití sladkého nebo sladkokyselého koření. A pokud vás zajímá, jak udělat dolmu obzvlášť chutnou, podávejte ji s vychlazeným a osoleným jogurtem.

Je velmi důležité vědět, jak vařit dolmu. Recept na výrobu dolmy musí nutně zahrnovat tuto technologickou nuanci. Listy se položí na dno pánve, poté se dolma pevně položí, listy znovu navrch a nakonec se to vše přitlačí na talíř tak, aby dolma neplaval ani se nerozpadl. Dalším důležitým bodem je správné zabalení dolmy, proto vám doporučujeme podívat se na recept na dolmu s fotografií. A určitě dostanete tu správnou dolmu – recept s fotografií vás zachrání před chybami.

READ
Béžový šelak a vývary: design s fotografiemi
Rating
( No ratings yet )
Like this post? Please share to your friends:
Leave a Reply

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: