Mango užitečné vlastnosti a kontraindikace pro ženy

Lahodná a šťavnatá dužina z manga je jedním z nejlepších dezertů na světě. Zároveň přináší velké zdravotní benefity.

Pokud doplníte svůj jídelníček o jedno mango denně, získáte spoustu významných výhod!

Co je mango?

V některých zemích je mango s úctou nazýváno „králem ovoce“. Roste v jihovýchodní Asii, protože miluje teplé klima a je docela náladový. Mango je národní ovoce Indie a Pákistánu a národní strom Bangladéše. V Indii se používá při posvátných rituálech. Z listů manga se vyrábí například svatební dekorace.

Zralé mango má sladkou, květinovou chuť. A některé odrůdy – a citrusová příchuť. Naprosto všechno ovoce oplývají vitamíny, minerály, antioxidanty a vlákninou, kterou lidské tělo potřebuje.

Jak pochopit, že tělu chybí kolagen: známky nedostatku glykoproteinu

Proč byste měli jíst jedno mango denně?

Mango bylo opakovaně studováno vědci, a proto víme tolik o jejich potenciálních výhodách. Co pro vás může udělat mango?

1. Zbavte se psychické únavy

1. Zbavte se psychické únavy

Studie zveřejněná v Časopis Obsáhlý Hodnocení in Jídlo Věda a Jídlo Bezpečnost, ukázaly, že vitamíny, antioxidanty, minerály a vláknina, jejímž zdrojem je mango, mohou být výbornou prevencí degenerativních poruch u lidí.

Například vysoký obsah draslíku ve šťavnatém ovoci může tělu pomoci zvládnout brainstorming a překonat stresující pracovní dny beze ztrát.

2. Zlepšuje trávení

Málokdo ví, že mango je plod stálezeleného stromu, který patří do čeledi kešu. Jednou z významných výhod těchto plodů je obsah vlákniny.

V jednom šálku nasekané dužiny můžete napočítat 2 gramy rozpustné vlákniny, což zbývá 7 % denní hodnoty. Ano, ne tolik, kolik byste chtěli, ale kdo řekl, že se musíte omezit na jedno mango denně?

3. Bohaté na vitamín C

V mangu je ale hodně vitaminu C! V jednom šálku – asi 70% denní potřeby. Vitamín C potřebuje lidské tělo k posílení imunitního systému a toku životně důležitých chemických reakcí. Pomáhá také udržovat mladistvou a zdravou pokožku, protože stimuluje produkci kolagenu.

Vitamin C se také podílí na vstřebávání železa, které tělo využívá k tvorbě červených krvinek.

Pokud nejste alergičtí na syrovou zeleninu a ovoce, je pravděpodobné, že nebudete alergičtí ani na mango. Vaše tělo však může reagovat na chemickou sloučeninu v něm, jako je urushiol. Nachází se ve slupce manga, jedovatého břečťanu, dubu. Ve většině případů se reakce na něj projevuje ve formě vyrážky v blízkosti úst. Navíc někdy ne hned, ale 2 dny po konzumaci manga.

READ
Výběr účesu do školy pro dívku s krátkými vlasy

4. Pomáhá udržovat zrakovou ostrost

4. Pomáhá udržovat zrakovou ostrost

Další nespornou výhodou manga je obsah vitamínu A. Jeden šálek nakrájeného ovoce obsahuje asi 25 % denní potřeby.

Vitamin A nejen udržuje zrakovou ostrost, ale také pomáhá srdci, plicím a ledvinám k normální činnosti a je důležitý pro posílení imunitního systému.

5. Zpomaluje proces stárnutí

Na světě existuje více než tři sta odrůd manga, ale pouze 35 z nich je nejběžnějších a nejoblíbenějších. Každý z plodů přitom obsahuje spoustu antioxidantů. Lidské tělo je potřebuje k odpuzování útoků volných radikálů, které fungují jako „katalyzátory“ zánětlivých procesů a mnoha nemocí a také vynucují proces stárnutí.

Antioxidanty navíc pomáhají neutralizovat škodlivé účinky ultrafialového záření, tabákového kouře a záření, se kterými se bezděčně setkáváme každý den.

6. Podporuje zdraví srdce

V roce 2016 vědci provedli studii na zvířatech a zjistili, že jedna z fytonutrientů nalezených v mangu, mangiferin, může pomoci udržovat zdraví srdce. Snižuje záněty v těle a posiluje srdeční sval.

Neměli byste se však spoléhat jen na mango, potřebujete celkově zdravou stravu. Další studie ukazují, že vyvážená strava, zahrnující 5 porcí ovoce a zeleniny denně, je klíčem ke zdraví a normálnímu fungování „motoru“.

Rozmanitost odrůd manga je tak velká, že nemůžete posoudit zralost ovoce podle barvy jeho slupky. Abyste pochopili, že před vámi je ovoce, které dosáhlo zralosti, musíte na něj kliknout. Mělo by to být trochu měkké. A pokud v blízké budoucnosti neplánujete jíst ovoce, je lepší vzít pevné, v teple dozraje.

7. Může pomoci přibrat na váze

7. Může pomoci přibrat na váze

Zatímco někteří lidé sní o tom, jak se zbavit přebytečných kil a hledají tu nejlepší dietu na hubnutí, jiní se snaží alespoň trochu přibrat. A mango vám s tím může pomoci! Mohou být konzumovány celé nebo obsaženy v jiných pokrmech.

Jeden šálek nasekané dužiny může obsahovat až 86 kcal, které tělo snadno vstřebá. Mango také obsahuje škrob, který se v lidském těle přeměňuje na cukr a může přispívat k přibírání na váze. Nejúčinnější je ale pro nadcházející „zvýšení“ připravit mléčné koktejly s mangem. Díky obsahu cukru z manga a tuku a bílkovin z mléka půjde proces přibírání rychleji. A je to také velmi chutné!

READ
Jak barvit umělé vlasy: pravidla a vlastnosti barvení

8. Užitečné při anémii

Jak již bylo zmíněno výše, mango obsahuje železo. Pravidelná konzumace spolu s dalšími zdroji minerálu může pomoci snížit riziko vzniku anémie zvýšením počtu červených krvinek v těle.

9. Dokáže zpestřit jídelníček ženy v pozici

Některé z něžného pohlaví, které jsou v pozici, ztratí chuť k jídlu. Mango mu může pomoci přivést ho zpět. A kromě toho obohatit tělo o cenné železo.

Také stojí za to vědět, že jeden plod manga je dobrým zdrojem kyseliny listové (15 % denní potřeby), jejíž nedostatek v těhotenství zvyšuje riziko narození dítěte s defekty neurální trubice a rozštěpem páteře.

Jak snadno a rychle nakrájet mango? Musíte vzít celé ovoce a nakrájet malý plátek spolu se slupkou na pravé straně kosti a poté totéž opakovat na levé straně. Nařízněte dužinu na obou stranách kosti a opatrně vyjměte lžící.

10. Zvyšuje náladu a zlepšuje paměť

10. Zvyšuje náladu a zlepšuje paměť

Mango obsahuje několik látek životně důležitých pro udržení a zlepšení funkce mozku. Jde o vitamíny C a B6, kyselinu listovou, draslík, hořčík a další. Dostatek těchto látek v těle pomáhá zlepšit náladu a získat kvalitní, dlouhotrvající spánek. Mango také zlepšuje zdraví mozku a zlepšuje fungování nervového systému.

A obsah kyseliny glutamové ve sladkém ovoci může zlepšit koncentraci, pozornost a paměť.

Jezte mango co nejčastěji a buďte zdraví!

Číst dál

Prevence a léčba bolesti nohou u žen

Zdraví nohou ve stáří: hlavní problémy

S věkem se zdraví vašich nohou může měnit a ovlivnit vaše celkové zdraví: objevují se bolesti a deformace kloubů.

Létající chůze: příčiny onemocnění nohou

Léky na cystitidu

Huminové kyseliny: mýty a pravda

Léky na posílení imunity: jak pomoci tělu

Je přerušovaný půst účinný?

Přerušovaný půst je běžný způsob, jak bojovat s nadváhou. Ale vědecká data potvrzující účinnost této techniky zatím neexistují.

Jak se stát dobrou matkou: 7 pravidel pro (ne)ideální mateřství

Protein pro krásu a zdraví: jak si vybrat kolagen?

Jak si vybrat třpytivé mléko na tělo: znalecký posudek

Novorozenecká výživa

Jak pochopit, která receptura je pro novorozence nejlepší z hlediska nutriční hodnoty a přítomnosti prospěšných látek pro jeho zdraví a vývoj: složení konkrétního produktu studujeme společně s odborníkem.

READ
Detoxikační dieta na pročištění organismu: jídelníček na 3, 7 a 10 dní

Lymfedém po mastektomii: konzervativní terapie a prevence

Chlorella s probiotiky: Přirozená podpora zdraví

Stresová inkontinence moči u dětí: příčiny, léčba

Stresová inkontinence moči u dětí: možné příčiny. Co dělat, když se u dítěte objeví stresová inkontinence moči?

Sprej s azelastinem: lék v boji proti alergiím

Trápí vás sezónní alergie a nic jiného nepomáhá? Odborníci MedAboutMe podrobně popisují nejnovější sprej k léčbě alergií u dětí a dospělých

mango

Mango – stálezelený mangovník má výšku 10 – 45 m, koruna stromu dosahuje poloměru 10 m.

Nové listy rostou žlutavě růžové, ale rychle se zbarvují do tmavě zelené. Květy jsou bílé až růžové, po otevření voní podobně jako lilie. Zralé plody visí na dlouhých stoncích a váží až 2 kg. Slupka manga je tenká, hladká, zelená, žlutá nebo červená v závislosti na stupni zralosti (často se vyskytuje kombinace všech tří barev). Dužnina manga může být měkká nebo vláknitá, také v závislosti na zralosti ovoce obklopuje velkou, tvrdou, plochou kost.

Zpočátku rostlina rostla na území mezi indickým státem Assam a státem Myanmar v tropických deštných pralesích, ale v současnosti se pěstuje v mnoha zemích: v USA, Mexiku, Číně, v zemích Jižní a Střední Ameriky, v Karibik, v tropickém pásmu Afriky (například v Keni a Pobřeží slonoviny), v mnoha asijských zemích (Thajsko, Filipíny) a také v Austrálii.

Nejprve byste si měli vybrat ovoce s lesklou zdravou slupkou. Zdá se, že zralé a čerstvé mango při dotyku „odpovídá na pozdrav“. Zároveň by však kůže neměla být silně stlačena pod prsty. Kvalitní mango není příliš tvrdé, ale ani měkké. Přezrálé ovoce je lepší nekupovat.

Užitečné vlastnosti manga

Čerstvé mango obsahuje (na 100 g):

Kalorie 60 kcal

Vitamíny mg Minerály mg
vitamin C 36,4 Draslík, K 168
Vitamin B4 7,6 Fosfor, R 14
Vitamin E 0,9 Vápník, Ca 11
Vitamin B3 0,669 Hořčík, Mg 10
Vitamin B5 0,197 Sodík, Na 1

Dužnina zralého manga obsahuje přibližně 15 % cukru, až 1 % bílkovin.

Dužnina manga se skládá z vody, obsahuje bílkoviny, sacharidy a vlákninu, je bohatá na životně důležité vitamíny D, C, A, vitamíny skupiny B, vápník, fosfor, železo. Obsahuje zinek, hořčík, draslík, pektin, beta-karoten, organické kyseliny, sacharózu.

READ
Ricinový olej pro zácpu, způsoby použití pro čištění střev, recenze lékařů

Mango chutná jako směs broskve a ananasu, jen dvakrát sladší.

Dužnina manga obsahuje 12 aminokyselin, včetně všech esenciálních. Plody manga jsou také bohaté na karotenoidy, které určují žlutou nebo oranžově žlutou barvu dužiny (karotenu v mangu je téměř 5x více než v mandarinkách).

Vitamíny C a E obsažené v plodech manga v kombinaci s karotenem a vlákninou zabraňují rakovině (tlusté střevo a konečník, slinivka a prostata, prsa, děložní čípek, žaludek a další orgány).

Vitamíny skupiny B, vitamín C a karoten jako antioxidanty posilují imunitní systém těla a chrání zdravé buňky před oxidací.

Mango uvolňuje nervové napětí, zlepšuje náladu, pomáhá překonávat stres, zvyšuje sexuální aktivitu.

Mango má antipyretický účinek, zvyšuje tonus a zlepšuje činnost kardiovaskulárního systému. Mango se doporučuje při zánětech dásní a úst, ale i bolestech žaludku, při nachlazení. Listy manga jsou vynikající bělidlo zubů.

Evropští bylinkáři předepisují odvar z listů manga k léčbě cukrovky a poškození sítnice u diabetiků. Dochází také ke zlepšení stavu cév a slinivky břišní. Odvar z polosuchých listů manga pomáhá při hypertenzi, při léčbě mnohočetných krevních výronů na kůži, křečových žilách apod.

V indickém lidovém léčitelství je mango známé pro léčení mnoha nemocí (dokonce i cholery a moru). Zralé plody jsou předepisovány jako diuretikum a projímadlo, s vnitřním krvácením. Mangová šťáva léčí akutní dermatitidu; semena se používají při astmatu.

Vědci z výzkumu ukazují, že extrakt z manga má úžasnou schopnost snižovat váhu a regulovat hladinu takzvaného „špatného“ cholesterolu. Odborníci testovali extrakt ze semen této rostliny a zjistili, že jeho přírodní složky jsou schopny regulovat metabolické procesy v těle.

Překvapivě v zemích, kde se toto ovoce hojně pěstuje, a ještě více v Indii, se jí téměř ve všech fázích vývoje. Takže například v Indii je velmi oblíbené jídlo, což jsou kousky nezralého manga naložené v oleji, soli a koření. Pravda, užitečnost tohoto kulinářského potěšení je pochybná, je příliš mastná, kyselá a kořeněná. A proto by jej v žádném případě neměli zkoušet ti, kteří trpí artritidou, revmatismem, sinusitidou a gastritidou s vysokou kyselostí.

Z mangových semínek se získává olej bohatý na cenné mastné kyseliny. Zabraňuje průřezu a dodává vlasům lesk. Z dužiny manga si můžete vyrobit i patnáctiminutovou masku na konečky vlasů.

READ
Dětské kožešiny pro dívky z přírodní kožešiny

Nebezpečné vlastnosti manga

Pamatujte, že po jídle manga se nedoporučuje pít alkoholické nápoje po dobu dvou hodin.

Mango také není povoleno pro osoby s individuální nesnášenlivostí a alergiemi. A pokud má člověk citlivou sliznici, pak je toto ovoce také nežádoucí.

Kůže z manga se pro některé lidi může stát alergenem, může jim otékat rty a na kůži se může objevit vyrážka. Ale samotné ovoce se dá jíst. A mango oloupejte v rukavicích.

Nezralé mango v případě přejídání může způsobit koliku, podráždění sliznic žaludku a dýchacích cest.

Zralé plody konzumované v nadměrném množství mohou způsobit zácpu, horečku, zablokování žaludku a kopřivku.

Mango musí umět nejen krásně krájet, ale také správně, aby ovoce neztratilo šťávu. Jak to udělat, můžete se naučit z prezentovaného videa.

Pokračování v tématu:

Varování! Informace slouží pouze pro informační účely a nejsou určeny k diagnostice nebo předepisování léčby. Vždy se poraďte s odborným lékařem!

Rating
( No ratings yet )
Like this post? Please share to your friends:
Leave a Reply

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: