Jaké potraviny nelze jíst na lačný žaludek

Jedním z nejdůležitějších jídel je podle odborníků na výživu snídaně. Udává tón pro celý následující den a do značné míry určuje výkon a náladu člověka. Každý chce, aby snídaně zasytila, nabíjela energií, ale zároveň byla lehká a nezpůsobovala různé poruchy trávení. To je místo, kde někteří lidé dělají chyby a pro své první jídlo si vybírají potraviny, které mohou vést k různým nepříjemným následkům.

Jak pochopit, že tělu chybí kolagen: známky nedostatku glykoproteinu

Káva je nápoj nevhodný ke konzumaci nalačno.

Pro některé se ranní šálek aromatické kávy stal skutečným rituálem, odmítnutí, které znamená porušení zavedeného řádu. Je dobré, když je tento nápoj spárován s nějakou svačinou, ale je opravdu špatné, když ho člověk pije na útěku a plánuje si snídani jinde. Káva je přísně kontraindikována pro konzumaci nalačno. Kofein, který obsahuje, ničí slizniční povrch žaludku, aktivuje tvorbu kyseliny chlorovodíkové, což v konečném důsledku vede ke vzniku gastritidy a vředů. Příjem tohoto povzbuzujícího nápoje proto raději odložte až na druhou snídani, a pokud je pokušení vychutnat si jej po ránu neodolatelné, pak si rozhodně musíte dát něco k snědku.

Proč jsou sladkosti nebezpečné – sladkosti, pečivo, dorty?

Takový začátek dne, skládající se z lahodného koláče a šálku čaje, by se hodil mnohým. Každý ví, že sladkosti zlepšují náladu a tón, dodávají sílu a dobře potlačují hlad, to vše díky své schopnosti zvýšit hladinu glukózy v krvi. Odborníci ale nedoporučují konzumovat je na lačný žaludek bezprostředně po spánku, kdy se slinivka ještě plně neprobudila, ale je již nucena pracovat na hranici svých sil, produkovat dostatečné množství hormonu inzulinu, aby využila příchozí glukózu. .

Pokud se to děje pravidelně, pak se s rozvojem diabetes mellitus zvyšuje riziko narušení jeho základních funkcí. Kromě toho takové potravinářské výrobky často obsahují trans-tuky a další složky, které jsou pro tělo škodlivé a mohou vést k obezitě. A euforický efekt, který se vyvine po konzumaci sladkostí, netrvá dlouho, což znamená, že budete muset znovu hledat něco k svačině.

Čerstvé bobule a ovoce: proč nejsou vhodné k snídani?

Čerstvé bobule a ovoce: proč nejsou vhodné k snídani?

Vlastně nejen k snídani, ale i jindy po dlouhé přestávce mezi jídly byste neměli zahánět svůj hlad kyselým ovocem a lesními plody. Kyseliny, které obsahují, dále zvyšují již tak vysokou kyselost žaludeční šťávy, ničí sliznici trávicího orgánu a vyvolávají rozvoj různých onemocnění. Citrusové plody, jahody, brusinky, brusinky, maliny, rybíz – tyto plody a bobule jsou zcela nevhodné ke konzumaci nalačno, stejně jako šťávy z nich získané. Ale to platí pouze pro použití v čisté formě.

READ
Jak používat oblečení ke korekci širokých ramen

Pokud ovesnou nebo jinou kaši ozdobíte snítkou rybízu, pak se nic zlého nestane. Naopak mu tím přinesete velký užitek. Hrušky a tomel by se ale neměly snídat ani spolu s jinými potravinami. První může způsobit kvašení ve střevech, vyvolat plynatost a průjem, a tomel, obsahující velké množství taninu a rostlinné vlákniny, může vyvolat střevní neprůchodnost, zejména při konzumaci nezralých plodů. Jiné ovoce, například banán, můžete použít jako svačinu nebo k snídani. Jeho krémová dužina obaluje stěny žaludku, příznivě působí na trávení a také dobře zahání hlad.

Jakou zeleninu byste neměli jíst na lačný žaludek?

Především jsou bohaté na kyseliny, a to ze stejného důvodu jako ovoce a bobule. Seznam zeleniny, která se nedoporučuje konzumovat nalačno, zahrnuje rajčata, zelí, papriky, ředkvičky, tuřín, rutabaga atd. Pálení žáhy, nepříjemné pocity a bolesti žaludku, zvýšená tvorba plynu, průjem – to čeká na ty, kteří se rozhodnou uvařit čerstvé na snídaňový salát. Pokud ale zeleninu ohřejete, efekt bude úplně jiný. Bude to výborná a zdravá svačina s kouskem včerejšího chleba nebo si můžete udělat omeletu se zeleninou.

Pokud chcete snídat čerstvé rajče, pak byste si neměli odepřít potěšení z jeho plátků k přípravě sendviče. Chleba se sýrem a okurkou je perfektní začátek dne a skvělá svačina.

Pálivé koření a dochucovadla: jaká jsou rizika jejich konzumace na lačný žaludek?

Horké, kořeněné a pepřové svačiny zvyšují chuť k jídlu a aktivují krevní oběh, ale zcela nevhodné jsou ke konzumaci nalačno. Horké složky v jejich složení, například kapsaicin v chilli papričkách, pálí sliznici, zraňují ji a ničí stěny žaludku. Některé z nich jsou tak horké, že k podráždění pokožky stačí i jeden letmý dotyk. Doporučuje se přidávat takové koření po troškách při vaření a používat je opatrně. Marinády a kyselé okurky s přídavkem octa, uzené a nasucho uzené klobásy nejsou vhodné ke konzumaci nalačno. Je lepší se vyhnout konzumaci potravin, jako je cibule a česnek, k snídani, už jen kvůli zápachu z úst, který způsobují.

Je možné snídat mléčné a kysané mléčné výrobky?

Je možné snídat mléčné a kysané mléčné výrobky?

Zdálo by se, že neexistují lepší potraviny k snídani, ale není to tak jednoduché. Fermentované mléčné nápoje jako jogurt, kefír nebo fermentované pečené mléko, bohaté na lakto- a bifidobakterie, jsou ideální pro pití před spaním, ale nemá smysl je pít na lačný žaludek, protože veškerá tělu přátelská mikroflóra před tím odumře. se mohou dostat do střev. Tvaroh a sýr jsou jediné mléčné výrobky, které můžete a měli byste jíst nejen nalačno. Kromě již zmíněného chlebíčku se sýrem a okurkou můžete připravit spoustu dalších rychlých a zdravých jídel. Pokud milujete zeleninu a zvláště rajčata, rozmačkejte tvaroh s tresčími játry, přidejte nasekané čerstvé bylinky a touto směsí potřete plátky rajčat. Můžete přidat knäckebrot nebo chleba.

READ
Dámský sametový oblek: sametový oblek pro ženy

Jak vidíte, při vytváření ranního menu a hledání zdravé svačiny je třeba vzít v úvahu mnoho nuancí. Ne všechny potraviny mohou zahnat hlad, aniž by způsobily újmu na zdraví. Ale pokud budete dodržovat tato doporučení, pak bude vše v pořádku.

Existuje názor, že káva nebo ovocné šťávy by se neměly pít na lačný žaludek, protože je plný gastritidy a vředů. Totéž platí pro čerstvé ovoce a smoothies. Ale je to pravda? Říká doktor.

Obsah

Natalia Denisová.jpg

Zákaz konzumace ovoce a pití džusů a kávy nalačno je vhodný, pokud jde o lidi s onemocněními, jako je zánět žaludku, žaludeční vředy a další chronická onemocnění trávicího systému. Ale pro lidi, kteří nemají problémy s trávicím systémem, není nutné taková omezení dodržovat.

Ano, ovocné šťávy, ovoce, káva (mluvíme o silné kávě bez mléka) teoreticky mohou dráždit žaludeční sliznici kvůli obsahu organických kyselin v nich, ale je nepravděpodobné, že by to zdravému člověku skutečně nějak ublížilo. Normálně je žaludeční šťáva velmi koncentrovaná kyselina (pH asi 1,5-1,8), ale to nepoškozuje žaludeční sliznici, protože je fyziologicky chráněna buňkami produkujícími hlen.

Lidem s onemocněním trávicího traktu je samozřejmě lépe volit šetřící potraviny, jako jsou kaše slizovité konzistence, a nalačno odmítat koncentrované šťávy, ovoce a kávu. Mimochodem, omezení obvykle platí pouze během období exacerbace.

Můžete dostat gastritidu, pokud každý den pijete džusy a kávu na lačný žaludek?

Gastritida nebo peptický vřed se objevují v důsledku různých faktorů, ale nezahrnují použití šťáv a kávy. Tato onemocnění jsou způsobena dědičnou predispozicí, kouřením, různými mikroorganismy (Helicobacter pylori atd.). Ano, pravděpodobně, pokud neustále pijete šťávy spolu s těmito faktory, můžete situaci poněkud zhoršit, ale nemohou být hlavní příčinou gastritidy.

Ledaže by i zdravý člověk stále potřeboval poslouchat sám sebe. Pokud se po šálku kávy nebo džusu opilého na lačný žaludek objeví nepohodlí, pak má smysl tento zvyk opustit. Ale v tomto případě budeme hovořit o jednotlivých vlastnostech organismu. A ještě více byste se neměli bát, pokud občas pijete kávu (zejména s mlékem) nebo džusy.

Při výběru z čerstvě vymačkaných a balených šťáv je samozřejmě lepší zvolit první možnost, protože džusy z obchodu obsahují hodně přidaného cukru.

READ
Jaké šaty se nosí s teniskami: módní obrázky s fotografiemi

Je špatné mít hlad?

Ano, má se za to, že snášet hlad je škodlivé. Pocit hladu je signál, který mozek dává, když se snižuje koncentrace glukózy a různých živin a je potřeba doplnit „zásoby“. Kvůli hladu se také uvolňují stresové hormony, které stimulují chuť k jídlu a spouštějí produkci potravinářských enzymů. Zvyšuje se také produkce kyseliny chlorovodíkové. A pokud člověk nejí zároveň a z nějakého důvodu pravidelně trpí hladem, tak časem může opravdu dostat zánět žaludku.

Pokud máte hlad, ale nemáte příležitost se normálně najíst, pak bude samozřejmě mnohem užitečnější vypít sklenici džusu nebo kávy, než zůstat hladový.

WHO doporučuje zkonzumovat 400 g ovoce a zeleniny denně. Nezáleží na tom, jak je používáte. Pokud neradi jíte celé ovoce a zábavnější je dát ho do mixéru a udělat si smoothie, nemá to chybu! Jen tam nepřidávejte cukr a je lepší pít brčkem, protože ovocné kyseliny jsou škodlivé pro zuby. K výrobě smoothies se používají celé plody – díky tomu má více vlákniny a dalších živin než šťávy.

Co se nedá jíst a pít na lačný žaludek?

Rozhodně nelze užívat některé léky nalačno, zejména na bázi kyseliny acetylsalicylové (používá se v lécích proti bolesti, antipyretikách, protizánětlivých lécích). Tyto tablety lze užívat pouze po jídle. Zneužívání řady léků může skutečně vést k gastritidě. Proto je velmi důležité si před použitím léků přečíst pokyny, které obvykle uvádějí, jak lék užívat, a přísně dodržovat tato pravidla. Kromě toho nesmíte užívat léky bez lékařského předpisu.

Nalačno byste neměli pít sladké sycené nápoje (můžete pít minerální nebo obyčejnou vodu s plynem)! Mají hodně cukru. Samozřejmě je špatné vydržet hlad, ale v podmínkách, kde není příležitost k jídlu, je lepší najít jinou „svačinu“ než sladkou sodu.

Je možné utišit pocit hladu kouřením?

Někteří kuřáci zjišťují, že kouření může dočasně utlumit pocit hladu. Ale v podmínkách, kdy není příležitost jíst a dokonce vypít sklenici džusu, vody a tak dále, je lepší zůstat hladový, než bojovat s hladem tímto způsobem. Kouření bez něj způsobuje tělu velké škody – trpí celá řada systémů, včetně trávicího systému. Kouřením nedodáváte tělu žádné živiny, nic, co by mohlo alespoň na krátkou dobu „zaměstnávat“ vaše trávicí enzymy a žaludeční šťávu, ale žaludku dvojnásob uškodit. Kouření na lačný žaludek se proto rozhodně nedoporučuje.

READ
Voda na hubnutí: jak správně pít vodu, abyste zhubli
Rating
( No ratings yet )
Like this post? Please share to your friends:
Leave a Reply

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: