Jak zhubnout při půstu: rady od výživového poradce

S příchodem jara začínají ženy aktivní boj s nadváhou – i když tuto nadváhu nemají. Někteří zařizují postní dny na kefíru nebo jablkách, jiní se postí. Stojí krása za takové oběti? Pro dotazy MedAboutMe odpoví Vadim Krylov, endokrinolog, odborník na výživu, odborník na výživu na klinice MEDSI na Belorusskaya a zakladatel online programu «Pokyny krok za krokem pro správnou výživu Wrightovy diety».

Jak pochopit, že tělu chybí kolagen: známky nedostatku glykoproteinu

O výživě během půstu a dietách

— Někteří lidé považují půst za něco jako očistnou dietu. Pomáhá vám půst zhubnout?

— Půst je především očista duše. Je-li člověk věřící, pak mu půst umožňuje zříci se tělesných radostí. Ale neměli byste se postit v naději, že zhubnete. Odmítáním masa a mléčných výrobků, zdrojů živočišných bílkovin, někteří lidé začínají nevědomky kompenzovat nedostatek kalorií prostřednictvím sacharidů – moučných výrobků, sušeného ovoce, medu. V tomto případě je efekt opačný – ne hubnutí, ale přibírání.

Abyste se vyhnuli přibírání na váze v období půstu, snažte se nedopřávat si vysoce kalorická libová jídla, jako jsou ořechy a med. Pamatujte: rostlinný olej není „lehký“, nízkokalorický olej. Není v něm o nic méně kalorií.

— Po zimě se chci opravdu rychle dostat do formy! Jak rychle zhubnout?

— Pokud chcete zhubnout, nemusíte své tělo vystavovat stresu v podobě ostrých dietních omezení, nízkokalorických diet: bílkovin, zeleniny a tak dále. Naše tělo totiž na takový stres reaguje jednoduše: když dieta skončí a předchozí množství jídla začne opět proudit, prostě zase nabere kila navíc, jak se říká „s rezervou“.

V první řadě, pokud chcete zhubnout, musíte si začít vážit sami sebe, mít se rádi a začít se starat o své zdraví. Musíte se mít rádi.

Dále začnete formulovat zásady správné výživy a změníte své vědomí směrem ke zdravému jídlu. Zvažte například otázku výběru optimální porce jídla pro jedno jídlo. Vezmeme talíř o průměru 20 cm, který mentálně rozdělíme na tři části. Polovina talíře je zelenina a bylinky. Jednu čtvrtinu tvoří ryby nebo maso (vařené, dušené bez oleje nebo pečené), další čtvrtinu příloha (například obiloviny, luštěniny). To nevyžaduje žádné zvláštní investice nebo úsilí.

Druhý bod je neméně důležitý – odmítáme takový způsob přípravy jídla, jako je smažení. Maso nebo ryby pečeme, vaříme v páře, vaříme na vzduchové fritéze, dusíme bez oleje. Multicooker je v takové situaci dobrým pomocníkem, který dokáže výrazně ušetřit čas při přípravě pokrmů, aniž by byl ohrožen jejich přínos.

Za třetí, vyhněte se lehce stravitelným sacharidům. Ty se na první pohled zdají být „neškodné“, kompoty, ovocné nápoje, džusy obsahující velké množství cukru. V tomto ohledu není žádný rozdíl mezi sklenicí ovocné šťávy a sklenicí sody. Pijte čaj, kávu bez cukru nebo s jeho velmi malým množstvím.

Při boji s nadváhou nabízíme tu nejlepší variantu – mírně změnit stravovací návyky, bez stresu a vnějších, ne vždy blahodárných účinků na organismus.

— Jaký máte názor na služby donášky dietních potravin domů?

— Zdravé stravování a fit postava se v současnosti stávají módním trendem. Mnoho lidí se snaží zlepšit svůj vzhled tím, že na sobě pracují, upravují jídelníček a pohybový režim. Někdo si vybírá hotová jídla vybraná v souladu se zásadami zdravé výživy. Jak se říká, když je poptávka, je i nabídka.

Pokud se tím dosáhne dobrých výsledků, můžete samozřejmě použít tuto možnost výživy. A někdo dodržuje normy zdravého životního stylu, nezávisle organizuje a vypočítává svou stravu, vybírá optimální a zdravou kombinaci produktů, což je mnohem jednodušší a levnější.

Jsem zastáncem uvědomělého přístupu k vlastnímu zdraví a utváření zdravých stravovacích návyků bez vnějších vlivů, které zároveň pomáhají udržovat si váhu v ideální kondici. Každý z nás má svůj vlastní metabolismus, proto je nutné každému člověku vybudovat nutriční systém s přihlédnutím k jeho individuálním vlastnostem. Svým pacientům proto při sestavování jídelníčku v první řadě doporučuji vytvořit si zdravé stravovací návyky se zaměřením na přínos konkrétního produktu pro tělo.

Při výběru produktů platí určité zásady, které je třeba dodržovat. Prvním je přírodní složení produktu. Co je v těchto inzerovaných hotových jídlech? Jak podrobné jsou informace o složení produktu na obalu, jak a kde byl připraven? To nevíme s jistotou. Proto je lepší věnovat trochu více času a připravovat si zdravé jídlo pro sebe, než se řídit reklamou.

READ
Make-up pro Jennifer Lawrence z Hunger Games

— Co si obecně myslíte o dietních produktech, jako je müsli, všechny druhy smoothies a polévky?

„Je velmi dobře, že zdravé stravování si dnes získává stále větší oblibu. Reklama je ale v první řadě byznys a nikdo kromě nás nebude brát jejich zdraví a váhu pod přísnou kontrolu. Z televizních obrazovek a na stránkách lesklých časopisů vidíme krásné příběhy o tom, jak zázračný čaj nebo „kouzelná“ pilulka pomohly někomu shodit přebytečná kila v rekordním čase. Účelem reklamy je prodat produkt a čím krásnější a nereálnější příběh, tím více lidí mu chce věřit.

Při výběru ve prospěch toho či onoho produktu však doplňky stravy, které jsou dnes také běžně dostupné v prodeji, nezapomínejte na zdravý rozum. Nejprve si přečteme složení výrobku, zhodnotíme ho z hlediska nutriční hodnoty, benefitů a způsobu přípravy výrobku. Například do stejného müsli můžete přidat velké množství cukru a bude to úplně jiný produkt. Nebo smažte zdravé kuře na velkém množství oleje, čímž se eliminují výhody tohoto produktu.

Pokud má člověk zdravotní problémy a v důsledku toho má nadváhu, tak mu žádné oddělení obchodu ani lékárna nepomůže. Nejprve v takové situaci musíte kontaktovat příslušného specialistu – odborníka na výživu, zjistit příčiny těchto problémů a s přihlédnutím k individuálním charakteristikám společně s pacientem vyvinout systém výživy krok za krokem.

— Kdysi byl oblíbený nápoj — zelená káva. Po něm byly oblíbené plody goji. Jaký je váš názor na jejich účinnost při hubnutí?

— Za prvé, účinnost těchto „zázračných léků“ nebyla klinicky prokázána. Neexistují žádné spolehlivé údaje o mechanismu účinku těchto doplňků, o tom, jak ovlivňují tělo a jaký účinek je následně dosažen. Existují útržkovité informace založené na osobních zkušenostech těch, kteří tyto produkty užívali, ale nelze je brát jako základ a nelze je uvést jako fakta.

Existuje omezený seznam léků, které prošly příslušnou registrací, klinickými testy a prokázaly svou účinnost a bezpečnost v léčbě obezity. Každý z těchto léků má své vlastní indikace a kontraindikace, které se berou v úvahu při jejich předepisování pacientům.

Některé z hojně propagovaných doplňků stravy mají projímavý účinek nebo obsahují hormonální složky zlepšující metabolismus. Negativní důsledky nekontrolovaného užívání takových léků mohou zahrnovat patologické stavy kardiovaskulárního systému, endokrinního systému a gastrointestinálního traktu.

Tento typ suplementu má v zásadě takzvaný „návratový efekt“, kdy se po nějaké době přebytečná kila opět vrátí, což s sebou přináší další zdravotní problémy. V této situaci je samoléčba stejně nebezpečná jako v případě jakéhokoli jiného onemocnění. Boj s nadváhou byste měli začít konzultací s lékařem, který vám v případě potřeby pomůže vybrat lék, který je pro vás vhodný. Ve většině případů pomáhá normalizovat váhu rozvoj zdravých stravovacích návyků.

O sankcích a stravě Rusů

Vadim Krylov 1.jpg

— Se zavedením sankcí se jídlo zhoršilo – zmizely dovážené potraviny, které milovali mnozí. Co si o tom myslíš?

— Máme velkou zemi s různými klimatickými zónami. Podle toho se pěstuje velké množství ovoce a zeleniny. Kromě toho se ve světle trendů v substituci dovozu začalo aktivněji rozvíjet domácí zemědělství. Proto nevidím vážný problém v tom, že na pultech je méně „zámořské“ zeleniny, ovoce a dalších produktů. Rajčata pěstovaná v našich zeměpisných šířkách, a to i ve sklenících, jsou navíc mnohem zdravější než ta přivezená z Turecka nebo Španělska.

Navíc máme po celém světě velké množství dodavatelů, kteří nepodléhají sankcím. Proto dnes můžete zajít do jakéhokoli velkého supermarketu a najít vše, co chcete – několik druhů rajčat, okurek, další zeleniny a ovoce – velké množství.

Věřím, že sankce otevřely přístup na náš trh kvalitnějším výrobkům, například ze zemí SNS – Kazachstán, Uzbekistán, Tádžikistán, Bělorusko, Ázerbájdžán, Gruzie. A gruzínské mandarinky nebo ázerbájdžánská rajčata chutnají mnohem lépe než ty přivezené z dálky. Dnes je velké množství dodavatelů, kteří chtějí vstoupit na náš trh.

Otázka kvality týkající se těchto produktů, kterou má mnoho lidí, je v kompetenci společnosti Rospotrebnadzor. Pokud se tyto produkty dostanou na náš trh, znamená to, že regulační orgány nemají žádné stížnosti na jejich kvalitu.

READ
Kefírová maska ​​na vlasy pro zesvětlení - výhody a vynikající výsledky

Existuje také něco jako sezónní produkt. V létě – to jsou jahody, maliny a další bobule, na podzim – hrozny, hrušky, jablka a ty jsou perfektně skladovány bez ztráty chuti po celou zimu. Tyto produkty jsou mnohem zdravější než ty přivezené z dálky.

Zároveň, aby si přinesené plody, které se k nám často donesou nezralé a dozrály cestou, zachovaly svou prezentaci, jsou ošetřovány speciální chemií, takže je potřeba je důkladněji umýt a výhody takového produktu je mnohem méně. Pokud je výrobek přepravován z dálky, je zpravidla vždy ošetřen nějakým druhem konzervačních prostředků.

Stejný názor platí pro tuzemské mléčné a masné výrobky. Věřím, že naše zemědělství bude v budoucnu schopno objemem, sortimentem i kvalitou plně uspokojovat potřeby tuzemských spotřebitelů.

Kromě toho jsou tu maso a mléčné výrobky ze sousedního Běloruska a dalších sousedních zemí, které jsou mezi Rusy již velmi oblíbené.

— Rukola, salát, se stal pro většinu Rusů nedostupný. Co je může nahradit? V jakých potravinách byste měli na jaře hledat vitamíny?

— Rukola, hlávkový salát a jiné saláty jsou zelené, jejichž analogy lze s úspěchem nalézt v našich zeměpisných šířkách. To zahrnuje petržel, kopr, zelí a různé druhy zelených salátů. V našich sklenících se navíc již dlouhou dobu úspěšně pěstuje mnoho druhů salátů. Není tedy třeba kupovat zeleninu vypěstovanou a přivezenou tisíce kilometrů daleko, pokud to samé, pouze vypěstované v místních zeměpisných šířkách, a za mnohem nižší cenu as menším množstvím chemikálií, lze také koupit v každém supermarketu nebo na trhu.

A zde nezapomínáme na sezónnost produktu, a tedy na jeho výhody. I když se jedná o místní skleníkovou produkci, bude stále méně ošetřovat chemikáliemi pro zachování prezentace během přepravy než zelenina přivezená z jiného kontinentu.

— Ve Finsku se kdysi vyrábělo mnoho dobrých sýrů a mléčných výrobků. Teď je hodně domácích, ale ve skutečnosti je kvalita horší. Kde nakupujete potraviny a jaké značky preferujete?

„V současné době máme opravdu problém s kvalitou sýrů. Dokonce i podle Rospotrebnadzor kvalita asi 50-60 procent sýrů ponechává mnoho přání.

Hlavní stížnost je, že výrobci přidávají velké množství přísad, které nejsou zahrnuty v klasické receptuře sýra – živočišného původu nebo častěji rostlinných přísad. Sýr zpravidla nejčastěji obsahuje palmový olej, což je levná rostlinná přísada. Nedávné studie ukázaly, že nadměrná konzumace palmového oleje přímo souvisí s nárůstem obezity, cukrovky, rakoviny a kardiovaskulárních onemocnění.

Existují dva druhy palmového oleje – červený (pravý palmový) a „žluto-bílý“, palmojádrový olej. Pravý červený olej je zdravý, obsahuje velké množství polynenasycených mastných kyselin, vitamínů a antioxidantů. Ale jeho přeprava je obtížná, existuje mnoho požadavků na podmínky skladování. V Rusku je tento druh ropy extrémně vzácný a má vysoké náklady.

Výrobci potravin v Rusku proto zpravidla častěji používají levný druh palmového oleje – palmojádrový olej, který je před přepravou vystaven četným nárazům, deodorizaci a rafinaci. Výsledkem je ztráta prospěšných vlastností, zničení polynenasycených mastných kyselin prospěšných pro tělo. A k nám přichází tučný produkt pochybného užitku a kvality, který se dnes často přidává do různých potravinářských výrobků.

Nejčastěji se jedná o cukrovinky, pekařské výrobky, tzv. „fast food“ produkty a v mléčných výrobcích je proto mléčný tuk často nahrazován palmovým tukem. Navíc to není vždy uvedeno v informacích na obalu produktu. Přítomnost palmového oleje v produktu však poznáte, pokud budete věnovat pozornost určitým faktorům. V první řadě je to datum expirace. Čím je menší, tím je pravděpodobnější, že je produkt přírodní.

Ale přesto doporučuji omezit konzumaci sýrů, zejména proto, že se jedná o poměrně tučný výrobek a na jaře mnozí z nás začínají aktivně hubnout v očekávání letní sezóny, takže nadměrná konzumace tuků je nežádoucí.

O restauracích a postavě

Vadim Krylov 2.jpg

— Nedávno jsem narazil na dilema. Stravování v restauraci je drahé, nemám čas vařit doma a brát si jídlo s sebou do práce. Řešením je koupit si něco z obchodu s potravinami nebo hotový oběd v obchodě poblíž kanceláře. Co je podle vás pro postavu nejneškodnější?

— Často žijeme v tak nabitém programu, že během pracovního dne není čas na plnohodnotný oběd. Svačíme proto za běhu – sušenky, bonbóny, oříšky, přesnídávky, chlebíčky. Řešení je zde velmi jednoduché – když jdete ráno do práce, kupte si třeba jogurt, naštěstí se dnes maloobchodní prodejny nacházejí poblíž každé kanceláře. Navíc je lepší, když to není jogurt pitný, ale pravý, nejlépe termostatický. Sušenky, bonbóny a přesnídávky je lepší a zdravější nahradit ovocem – podle sezóny.

READ
Jak rychle pěstovat ofinu: krásný styling, masky a masáž pro růst

Dnes má mnoho firem dle mého názoru užitečnou tradici – v kancelářských kuchyních se zaměstnancům nabízí jako svačina místo sušenek ovoce. Člověk zpravidla jí, co vidí. Pokud jsou sušenky, jiné moučné výrobky, bude jíst sušenky, pokud jsou ovoce, bude jíst ovoce.

U tzv. celozrnných moučných výrobků, jako je chléb, knäckebrot, mohu říci, že jejich inzerované přínosy v boji s nadváhou jsou značně nadhodnoceny. To je dobrý marketingový tah. Stačí se naučit číst složení produktu a můžete vyvodit závěry o jeho nutriční hodnotě a obsahu kalorií. Tady je například 100gramové balení knäckebrotu. 100 gramů – 407 kilokalorií. To je nutriční hodnotou srovnatelné s celou čokoládovou tyčinkou nebo 300 gramy žitného chleba. Navíc se nespokojíte jen s jedním bochníkem chleba a budete v pokušení sníst celé balení bochníků chleba najednou.

Jako rychlou a zdravou snídani jogurt s otrubami (nejlépe bez přidaného cukru nebo sušeného ovoce). Ohledně instantních kaší je také jeden požadavek – pečlivě čtěte složení. Přítomnost cukru, umělých sladidel, příchutí a zpracovaného sušeného ovoce snižuje výhody tohoto produktu. Přitom není nutné počítat kalorie, stačí se orientovat podle zásad správné výživy.

Pokud máte například na výběr mezi sušenkami a chipsy nebo přírodním jogurtem a ovocem jako svačinu, zvolíte to druhé. Oběd by měl být kompletní, obsahující potraviny bohaté na bílkoviny (vařené, dušené bez oleje, pečené maso nebo ryby) a vlákninu (zelenina) a přílohu ve formě malého množství sacharidů (obiloviny, těstoviny a brambory, cca o velikosti hrsti dlaně průměrného člověka).

Pokud dodržíte tuto zásadu, nebudete mít problém správně jíst a řídit svou váhu. Dnes různé domácí spotřebiče pomáhají šetřit čas při přípravě pokrmů – například multicooker, který má několik nastavených režimů pro přípravu různých pokrmů.

Z hlediska objemu každého pokrmu najednou platí zásada „dlaně bez prstů“ – to znamená, že např. při výběru porce masa nebo přílohy k obědu se řídíme touto zásadou jako univerzální „měření“. Večeře by měla obsahovat bílkoviny (kuře, ryby, mořské plody, luštěniny) a vlákninu (zelenina – okurky, rajčata, lilky, cuketa, zelí, zelenina), v tomto případě můžete bez obav večeřet 2-3 hodiny před spaním, protože jak se taková jídla, bohatá na bílkoviny a vlákninu, rychle vstřebávají do těla, aniž by to poškodilo postavu.

Obecně platí, že hlavní je neudělat ze stravy utkvělou představu. A pak budete mít se svou postavou určitě úplný pořádek.

Co se děje s tělem při půstu, jak si nepoškodit zdraví, co je zdravé a co ne a jak vyvážit jídelníček, říká endokrinolog, odborník na výživu, člen Mezinárodní asociace endokrinologů Vadim Krylov.

Škodlivý není půst, ale podvýživa.

– Během postní doby uklidňujeme tělo a krotíme vášně, mluvíme-li o duchovním životě. Jak k tomuto uklidnění dochází na fyziologické úrovni? Jak tělo reaguje na dočasné vyloučení živočišných bílkovin ze stravy? Je to pro něj stres nebo ne?

– To, co může tělu způsobit stres, není půst samotný, ale špatná výživa v této době, kdy lidé nechápou, jaké potraviny jíst a jak to správně dělat. S racionální výživou nebude žádný stres. Podívejte se – velké množství lidí pravidelně nebo neustále drží vegetariánskou stravu. Někteří – celý život, z generace na generaci, jako například představitelé některých náboženských kultů v Indii. A všichni se cítí skvěle. Protože vědí, jaké rostlinné potraviny mohou kompenzovat potřebu bílkovin v těle. Takže ani úplné vyloučení živočišných bílkovin, zvláště na krátkou dobu, není pro tělo děsivé. Hlavní je přijímat bílkoviny z rostlinných složek stravy.

– Jedná se o plnohodnotnou náhradu?

– Rostlinný protein se samozřejmě liší od živočišného, ​​je nekompletní složením aminokyselin, neobsahuje tři aminokyseliny. Pokud však zvolíte správný jídelníček, tak po měsíci, dvou nebo i šesti měsících konzumace rostlinných bílkovin člověk velký rozdíl nepozná. Samozřejmě za předpokladu, že tato osoba netrpí akutními nebo chronickými nemocemi.

– Jaký například? Obecně platí, že sExistují absolutní nebo relativní kontraindikace půstu?

READ
Jak správně natočit vlasy kulmou: video návod, jak to udělat sami, vlastnosti kuželových produktů, cena, fotografie

– Absolutní kontraindikace pro půst jsou exacerbace jakýchkoli onemocnění – žaludeční vřed, duodenální vřed, akutní respirační onemocnění, chřipka, ARVI, jakékoli závažné stavy – úrazy, infarkty, mrtvice, to znamená těžké somatické patologie, endokrinní onemocnění, například – tyreotoxikóza , diabetes mellitus, stejně jako jakákoli jiná onemocnění vyžadující naléhavou lékařskou intervenci. Kromě toho je půst plný dekompenzace chronických onemocnění, to znamená zhoršení stavu těla při jakékoli změně výživy. Pokud má člověk například chronickou gastritidu, pak je před půstem nutné poradit se s gastroenterologem a případně podstoupit vyšetření.

A vůbec, jakýkoli zdravotní problém je důvodem, proč k půstu přistupovat mimořádně opatrně, opatrně a opatrně.

Sotva stojí za to připomínat, že těhotné ženy by neměly ze své stravy vylučovat živočišné bílkoviny (ani by je neměly konzumovat v nadměrném množství). To samé podle mě platí o dětech minimálně do dospívání. Rostoucí tělo rozhodně potřebuje živočišné bílkoviny.

– Je rozdíl v tom, zda se člověk postí poprvé nebo už má s půstem zkušenosti?

– Není v tom velký rozdíl, ale záleží na zkušenostech. Pokud se člověk při předchozích půstech stravoval nesprávně a v důsledku toho získal zdravotní problémy, například zpomalení metabolismu, což způsobuje přibírání na váze, pak každý další půst může tyto problémy jen prohloubit.

Co jíst místo smažených brambor

– Mimochodem, o nadváze. Někdo se bojí během půstu přibrat, jiný se bojí zhubnout. A skutečně, půst může mít různé účinky na různé lidi; někteří přibírají na váze, zatímco jiní ji ztrácejí. Na čem to závisí?

– Ač to zní banálně, záleží hlavně na tom, co člověk jí a jak si skládá svůj jídelníček. Pokud tato dieta obsahuje bílkoviny, tuky a sacharidy ve správném, optimálním poměru, pak s váhou problémy nebudou. A samozřejmě je potřeba vzít v úvahu, co člověk před půstem jedl. Jestli se stejně nijak zvlášť nezajímal o maso, to je jedna otázka. A pokud neustále jedl klobásu, párky, smažené vepřové nebo hovězí maso, obecně nemohl žít bez masa, a pak je najednou úplně vyřadil z jídelníčku a přešel na těstoviny se smaženými bramborami, nic dobrého z toho nebude.

V procesu přípravy na půst musíte myslet na to, jak při nahrazení nepůstních potravin libovými můžete zachovat obvyklý poměr bílkovin, tuků a sacharidů vstupujících do těla. Bohužel ne všichni na to dbají, a tak v jídelníčku půstů dominují nízkobílkovinné potraviny – již zmíněné těstoviny, brambory, pečivo a tak dále.

Kromě toho je velmi důležitá technologie vaření. Musíte pochopit, že smažení jídla na oleji zvyšuje obsah kalorií 3-4krát.

Můžete jíst stejná jídla, ale jinak připravená, a výsledky budou odlišné. Jedna věc je péct zeleninu v troubě nebo na grilu, dusit ji v hrnci a druhá věc je opékat ji na pánvi se spoustou oleje. V druhém případě je pravděpodobnost přibírání na váze mnohem vyšší.

Ale největší riziko pro lidi, kteří se starají o svou váhu, představují konzervované džusy, kompoty, ovocné nápoje a další nápoje obsahující cukr. Jedna sklenice balené šťávy má zhruba stejně kalorií jako porce kuřecích těstovin nebo v případě postního menu velká porce těstovin s houbami a salátem. Tyto kalorie samozřejmě jdou do tuku.

– Jaká je alternativa ke všem těm nízkoproteinovým a vysoce kalorickým věcem? Odkud berete ty rostlinné bílkoviny?

– V první řadě jsou to luštěniny, a to jak ty nejrozšířenější – fazole, hrách, fazole, čočka, tak ty méně známé – cizrna a mungo. V poslední době se navíc objevují a jsou stále populárnější obiloviny s velkým množstvím bílkovin – quinoa, chia semínka. Plus ořechy, ale musíte si pamatovat, že mají vysoký obsah tuku – až 60-70%. Houby – ale ne smažené, ale vařené, v polévce, nebo konzervy. Existuje také řada možností libových mořských plodů.

– Jak to vše správně vyvážit? Jaký by měl být přibližný denní jídelníček a režim?

– Řekněme ráno – cereální pokrmy s velkým množstvím bílkovin. Můžete si dát kaši s přídavkem nízkotučných ořechů nebo lněných semínek. K obědu – fazolová polévka, stejně jako zelenina. K obědu je také lepší jíst chleba, těstoviny a brambory a brambory se nesmaží, ale vaří nebo pečou. Kromě toho je žádoucí syrová zelenina – dvě sklenice denně, například k obědu a večeři. Můžete je jíst ve formě salátu s pár lžícemi olivového oleje – to je mnohem zdravější než jídlo smažené na oleji. Jídelní lístek je také nejlépe složený z kvalitních bílkovinných rostlinných potravin. Tedy ráno a večer – více bílkovin, sacharidů – uprostřed dne.

READ
2024 Zlatohnědá barva vlasů 37 fotek

A půst sportu neublíží

– Vyvážili jsme stravu, vytvořili jídelníček, jedli správně – ale úbytek síly je stále cítit. Co dělat? Možná stojí za to podpořit tělo nějakými léky?

– Nezapomínejme, že půst je předjaří, tělo je v zimě unavené a chybí mu vitamíny a mikroelementy. Pokud tedy držíme i půst, je nanejvýš vhodné užívat kvalitní multivitaminové komplexy. Nejlepší jsou dovozové, vyráběné v Americe, Německu, Švýcarsku, nejlépe s maximální vstřebatelností. Ze zásadních vitamínů bych zmínil vitamín D, který by měl na jaře přijímat každý bez ohledu na to, zda člověk drží nebo nedrží půst. Povinná udržovací dávka je 1000 mezinárodních jednotek. Pokud je tohoto vitaminu nedostatek, pak se dávkování zvyšuje, ale pouze podle předpisu a pod dohledem lékaře.

– Co můžete říci o doplňcích stravy – proteiny, aminokyseliny – které užívají sportovci? Lze je považovat za štíhlé?

– Záleží na čem. Většina sportovních proteinů jsou mléčné proteiny, což znamená, že nejsou libové. Jednoduše řečeno je to sušený tvaroh. I když existují i ​​vegetariánské proteiny vyrobené z rostlinných složek, hlavně luštěnin. Hlavní nevýhodou vegetariánské sportovní výživy je její cena. Pokud těmto lékům rozumíte, můžete si vybrat kvalitní, a pokud vám to rozpočet dovolí, proč ne?

– Když už mluvíme o sportu, je nutné upravit pohybovou aktivitu během půstu? Mám například snížit trénink nebo naopak zvýšit?

– Pokud se člověk pravidelně věnuje fyzické aktivitě, pak není třeba nic měnit, nebudou žádné problémy. Tohle není ramadán (měsíc povinného půstu pro muslimy – cca. vyd.), kdy člověk celý den od svítání do soumraku nejí a nepije. Běžná strava je zachována, akorát jsou živočišné bílkoviny nahrazeny bílkovinami rostlinnými. Opakuji, pokud je vše provedeno správně, pak nebudou žádné kontraindikace cvičení ani nic jiného.

– Nyní, když půst končí, jaký je správný způsob, jak jej opustit?

– Přerušení půstu by mělo být umírněné a zařazování živočišných produktů do jídelníčku by mělo být postupné. V žádném případě byste se neměli hned ládovat tučným vepřovým nebo se opíjet alkoholem. Půjde o nadměrnou zátěž organismu, který není připraven na tak razantní změny ve výživě. To je nebezpečné pro játra a slinivku – s pankreatitidou můžete skončit i v nemocnici. Bezprostředně po půstu byste měli jíst málo – libové maso, ryby, kuřecí, krůtí, mořské plody. Postupně přidávejte nízkotučné sýry, kysané mléčné výrobky, tvaroh. A po pár dnech se vracíme do normálního rytmu.

– Postíte se? Nebo vaši pacienti?

– Postil jsem se včas. Nyní to bohužel nefunguje. A moji pacienti za mnou velmi často chodí, abych si vybral tu správnou výživu pro půst. Jsou to zpravidla uvědomělí, praktičtí lidé, kteří chtějí během půstu zlepšit nejen svůj duchovní stav, ale i fyzický stav svého těla. A to je skutečně možné – redukují tělesnou hmotnost, pokud chtějí, nebo si jednoduše udržují zdravý stav půstem bez negativních následků, ale pouze se zdravotními benefity.

Stává se, že se lidé obrátí na výživového poradce poté, co již během půstu zažili problémy. Jeden z mých pacientů během půstu každý rok přibral 5 kg a řekl: “Jak je to možné, proč?”

Ukázalo se, že hodně smažila, pila sladké nápoje, kompoty, džusy, jedla v noci smažené brambory a měla neustále hlad. Ve stravě přitom neměla vůbec žádné bílkoviny. Postupně jsme stabilizovali jídelníček, přidali bílkoviny a člověk hned pocítil změny a začal se cítit mnohem lépe.

Často se stává, že po správném zahájení půstu se lidé naučí starat se o své zdraví a přejít na správnou výživu, o které dříve prostě neuvažovali. Pro mnohé se to pak stává normou a to nás činí šťastnými.

Máme malou prosbu. Tento příběh byl vyprávěn díky podpoře čtenářů. I sebemenší měsíční dar pomáhá redakční práci a vytváření důležitého obsahu pro lidi.

Rating
( No ratings yet )
Like this post? Please share to your friends:
Leave a Reply

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: