Jak udělat polévku na hubnutí: tři zdravé recepty na zeleninové polévky na hubnutí

Dietní polévka je skvělou příležitostí, jak shodit přebytečná kila bez újmy na zdraví. Takové hubnutí nebude mít hlad ve srovnání s některými jinými dietami. Hlavním tajemstvím jsou správné potraviny, které pomáhají spalovat kalorie. Polévky jsou velmi jednoduché na přípravu – nezabere vám to mnoho času. Tuto dietu určitě vyzkoušejte.

Existuje několik osvědčených receptů na polévky, které vám pomohou naplánovat si jídelníček na 3–5 dní. Existují nějaké kontraindikace? A jaká pravidla je třeba dodržovat při rozhodování o „obnovení“ svého těla?

Jak pochopit, že tělu chybí kolagen: známky nedostatku glykoproteinu

Recepty na polévky: Hubnutí a zdravotní výhody

Recepty na polévky: Hubnutí a zdravotní výhody

Pro přípravu polévek na spalování tuků se používají nízkokalorická jídla. A i když je budete jíst ve velkém množství, nedodáte tělu dostatek energie. Ukazuje se, že začnou „pracovat“ vnitřní zásoby – tukové zásoby. Kromě toho mnoho produktů používaných k výrobě polévek odstraňuje přebytečnou vodu. Sečteno a podtrženo – dieta zeleninových polévek zaručeně povede k hubnutí!

Výběrem takové stravy získáte nejen požadovanou harmonii, ale také si dáte zdraví:

  • normalizace trávicího traktu,
  • příjem vitamínů a mikroelementů,
  • udržení dostatečného množství prospěšné mikroflóry ve střevech,
  • obnovení vodní rovnováhy v těle.

Receptů na přípravu dietní polévky je spousta. Sami můžete „experimentovat“ přidáním oblíbené zeleniny do vývaru. Řada produktů se vyznačuje malým množstvím kalorií a sadou užitečných látek. Do polévek na spalování tuků se nejčastěji přidávají tyto přísady:

  • celeru
  • paprika,
  • zelí,
  • česnek,
  • zázvor,
  • chřest
  • mořské řasy
  • ředkev.

Recepty, které vám pomohou zhubnout

Vyberte si dietní polévku na hubnutí, která je více podle vaší chuti – možností je spousta. Důležité je dodržet dobu tepelné úpravy – kvůli zachování živin se nedoporučuje vařit pokrmy dlouho na ohni. Nesolte moc – je lepší použít malé množství koření (zázvor, koriandr, česnek).

Odborníci na výživu doporučují následující polévkové recepty, které vykazují dobré výsledky v boji s nadváhou:

Nakrájejte 300 g celeru, 500 g zelí, 4 rajčata, 4 papriky. Vložte ingredience do vroucí vody a vařte na mírném ohni 10-15 minut. Na úplný závěr přidejte čerstvé bylinky. Po uvaření necháme polévku 15 minut vylouhovat. Vše – můžete sedět u stolu.

Vezměte 4-6 cibulí, nakrájejte je na tenké kroužky a smažte na pánvi v 1-2 lžících. l olivový olej. Pasivovanou zeleninu pošleme do pánve a přidáme 1,5 litru vody nebo vývaru. Polévku přiveďte k varu a vařte 5–10 minut. Do uvařeného pokrmu přidáme čerstvé bylinky, trochu soli a mletého pepře.

Nakrájejte na malé kostičky 100 g dýně a cukety, 1 mrkev. Zeleninu nasypte do hrnce a zalijte 1,5 litrem vody. Polévku vařte na mírném ohni do poloviny a poté do ní přidejte výpek – nakrájenou cibuli a mrkev, předem orestované na malém množství olivového oleje. Vařte, dokud nebude hotový. Na závěr můžete přidat zeleninu – kopr, petržel, bazalku.

READ
Karboxyterapie: co je to pro obličej v kosmetologii

Budete potřebovat následující suroviny: 500 g bílého zelí, 500 g květáku, 1 cibule, 1 paprika, 2 mrkve, šťáva z půlky citronu. Zeleninu nakrájejte a nasypte do hrnce s 1,5-2 litry vody. Polévku vařte do měkka – 15-25 minut. Na závěr přidáme čerstvé bylinky a citronovou šťávu.

Recepty na dietní polévky budou mnohým připadat bez chuti. Pro trochu „rozjasnění“ vůně a chuti pokrmu jej před podáváním povařte v kuřecím vývaru nebo přidejte na talíř 1 polévkovou lžíci. l strouhaný tvrdý sýr.

Dietní pravidla polévky

Dietní pravidla polévky

Polévky na spalování tuků jsou skutečným nálezem pro ženy, které preferují nehladovou dietu. První chody rychle zaženou hlad, aniž by přetížily trávicí systém – za den můžete sníst tolik výživné polévky, kolik chcete. Ale na dobu hubnutí se vzdejte používání sladkého, škrobového, tučného a uzeného.

Dbejte na pitný režim. Kromě polévek vypijte až 2 litry tekutiny – neperlivé vody, neslazeného zeleného čaje nebo ovocného kompotu. Fyzický trénink nebude zbytečný. Ale nepřetěžujte se – recepty na zeleninové polévky poskytují velmi málo kalorií a dokonce i s minimálním zatížením mohou vést k rychlé únavě.

Mnozí dávají přednost tvrdé dietě – 3-5 dní. jíst polévku sám. Delší hubnutí pomocí polévek na spalování tuků odborníci na výživu nedoporučují – tělo nedostane potřebné vitamíny a živiny, což se negativně podepíše na zdravotním stavu.

Pokud chápete, že takové libové jídlo nemůžete „vydržet“ po dlouhou dobu, zvolte šetřící stravu – je povoleno „naředit“ stravu jinými potravinami (čerstvá zelenina a ovoce, libové maso). Tuto verzi sedmidenní diety s polévkami můžete vyzkoušet v jídelníčku:

  • 1. den – polévka a ovoce. Vezměte jakékoli ovoce kromě banánů, hroznů, manga.
  • 2. den – polévka a zelenina (okurky, celer, rajče, špenát, brokolice). Ze zeleniny si můžete připravit čerstvé saláty ochucené citronovou šťávou nebo lahodné smoothie.
  • 3. den – polévka, zelenina a ovoce.
  • 4. den – polévka, 1 sklenice mléka, ovoce a zelenina.
  • 5. den – polévka, libové vařené maso (kuřecí, krůtí, telecí, králičí).
  • 6. den – polévka, libové vařené maso, zelenina.
  • 7. den – polévka, zelenina, 150 g vařené hnědé rýže.

Máte rádi „rychlé“ diety? Pak začněte praktikovat půst s polévkami na spalování tuků – je docela možné zhubnout až 2 kg za den. Půstový den je mnohem snazší „přežít“ než plnohodnotnou stravu.

Hubnutí na polévkách: existují nějaké kontraindikace?

Recepty na polévky nemají prakticky žádné kontraindikace. Taková dieta není povolena pouze lidem s chronickým onemocněním – chudokrevností, cukrovkou. U pacientů s onemocněním ledvin a žaludku je lepší se předem poradit s lékařem, protože ne všechna zelenina může být v tomto případě užitečná!

Upozorňujeme, že některé z používaných produktů mohou způsobit alergické reakce – to platí zejména pro rajčata.

READ
Blůzy s sukněmi a kalhoty: harmonické kombinace

Číst dál

Prevence a léčba bolesti nohou u žen

Zdraví nohou ve stáří: hlavní problémy

S věkem se zdraví vašich nohou může měnit a ovlivnit vaše celkové zdraví: objevují se bolesti a deformace kloubů.

Létající chůze: příčiny onemocnění nohou

Léky na cystitidu

Huminové kyseliny: mýty a pravda

Léky na posílení imunity: jak pomoci tělu

Je přerušovaný půst účinný?

Přerušovaný půst je běžný způsob, jak bojovat s nadváhou. Ale vědecká data potvrzující účinnost této techniky zatím neexistují.

Jak se stát dobrou matkou: 7 pravidel pro (ne)ideální mateřství

Protein pro krásu a zdraví: jak si vybrat kolagen?

Jak si vybrat třpytivé mléko na tělo: znalecký posudek

Novorozenecká výživa

Jak pochopit, která receptura je pro novorozence nejlepší z hlediska nutriční hodnoty a přítomnosti prospěšných látek pro jeho zdraví a vývoj: složení konkrétního produktu studujeme společně s odborníkem.

Lymfedém po mastektomii: konzervativní terapie a prevence

Chlorella s probiotiky: Přirozená podpora zdraví

Stresová inkontinence moči u dětí: příčiny, léčba

Stresová inkontinence moči u dětí: možné příčiny. Co dělat, když se u dítěte objeví stresová inkontinence moči?

Sprej s azelastinem: lék v boji proti alergiím

Trápí vás sezónní alergie a nic jiného nepomáhá? Odborníci MedAboutMe podrobně popisují nejnovější sprej k léčbě alergií u dětí a dospělých

Dietní polévky: 20 vynikajících receptů na vaření

Lehké a zdravé polévky jsou perfektní svačinou, pokud vám záleží na vaší postavě. Jsou dobré za každého počasí: nevytvářejí pocit těžkosti v horku a hřejí v nejchladnějších zimních dnech. Našli jsme pro vás 20 receptů na dietní polévky: rychlé, chutné a krásné!

1. Dietní gulášová polévka se zeleninou a krůtím masem

Přestože je pokrm světlý, ukáže se jako velmi hustý.

Budete potřebovat: 300 g krůtího masa, vývar, 100 g rajčat, 50 g celeru, 100 g cukety, 100 g mrkve, 100 g fazolí, 40 g papriky, 50 g cibule, bazalka, česnek, 2 polévkové lžíce. olivový olej, koření.

Příprava: Veškerou zeleninu nakrájíme na kostky přibližně stejné velikosti, fazole opláchneme a zelí nasekáme. Krůtí kousky orestujeme na oleji s česnekem, přidáme zeleninu a vše společně opékáme 3-4 minuty. Polévku zalijte vývarem podle chuti, přiveďte k varu a na závěr přidejte koření a bylinky.

2. Dietní zelná polévka

Skvělá polévka pro den půstu!

Budete potřebovat: 500 g zelí, 2 cibule, 3 brambory, 2 mrkve, pár hub, koření, 2 polévkové lžíce. olej, česnek, 1,5 l buj.

Příprava: Nakrájejte mrkev s cibulí a houbami a smažte doslova 5 minut, přidejte k nim česnek a přesuňte do hrnce. Přidejte kostky brambor, zalijte vývarem a vařte do poloviny. Vložíme nakrájené zelí a koření a polévku vaříme dalších 20 minut na středním plameni.

3. Dietní polévka z dýňového pyré

Vůbec se to nepodobá klasickým kašovitým polévkám.

Budete potřebovat: 1 kg dýně, 6 polévkových lžic. olivový olej, 2 sladké papriky, 1 hlava česneku, 1 cibule, 600 ml zeleninového vývaru, 2 snítky koriandru, koření.

READ
Barva na vlasy Crazy color: popis, cena a aplikace

Příprava: Dýni nakrájejte na velké plátky, na plech dejte sladkou papriku a hlavičku česneku. Posypeme 4 polévkové lžíce. olivového oleje a pečeme půl hodiny na 200 stupňů. Nakrájejte cibuli a zpěňte na zbylém oleji přímo na pánvi.

Přidejte dýni, zalijte zeleninovým vývarem a po varu vařte 15 minut na mírném ohni. Přidáme oloupaný pečený česnek a koření, rozšleháme mixérem. Při podávání ozdobte plátky papriky a koriandrem.

4. Dietní polévka se saurou

Minimum ingrediencí – maximální užitek!

Budete potřebovat: 1 konzerva saury, 2 brambory, 1 mrkev, 1 cibule, 1 polévková lžíce. ocet, koření.

Příprava: Ve vroucí vodě spaříme kostky brambor, přidáme nastrouhanou mrkev a nakrájenou cibuli. Snižte teplotu a vařte dalších 15 minut a na úplný závěr přidejte sary, ocet, koření a nechte na sporáku dalších 10 minut.

Polévky na každý den: 20 chutných, jednoduchých a levných receptů

5. Dietní polévka s míchanými vejci

Miska bude vypadat zajímavěji, pokud budete experimentovat s kudrnatými řezy.

Budete potřebovat: 200 g dýně, 1 cibule, 2 mrkve, 2 polévkové lžíce. smetana, 2 vejce, máslo, krůtí křídlo, 3 litry vody, koření.

Příprava: Uvařte vývar z krůtího křídla, vyskládejte maso a nakrájejte na kousky. Do vývaru přidejte kostky dýně, mrkev a cibuli, vařte do měkka. Vejce rozšleháme se smetanou a kořením, orestujeme omeletu a přidáme do hotové polévky s kousky masa a bylinkami.

6. Dietní zeleninová polévka s ovesnými vločkami

Recept na velmi zdravou polévku, která je vhodná i pro léčebné diety.

Budete potřebovat: 1 l zeleninového vývaru, 1 mrkev, 100 g ovesných vloček, 1 polévková lžíce. citronová šťáva, 100 g sušených švestek, 1 zelené jablko, 2 polévkové lžíce. olivový olej, koření.

Příprava: Sušené švestky, mrkev a jablko nakrájíme na nudličky a pokapeme citronovou šťávou. Podusíme je asi 10 minut v trošce vody. Ovesné vločky zalijeme vroucím vývarem, povaříme 7 minut a protřeme přes síto. Přidejte mrkev, jablko, sušené švestky, koření a olej, přiveďte k varu a stáhněte z ohně.

7. Dietní polévka s chobotnicí

Pokrm bude ještě velkolepější, pokud použijete divokou rýži.

Budete potřebovat: 600 ml vody, 200 g chobotnice, 50 g rýže, 1 cibule, 100 g špenátu, 2 polévkové lžíce. jogurt, 2 brambory, koření.

Příprava: Do hrnce s vodou dáme rýži, brambory a nakrájenou cibuli, vaříme do měkka. Přidejte špenát, koření a pruhované chobotnice, vařte dalších 5 minut. Před podáváním potřeme jogurtem.

8. Studená polévka na kefíru

Pokud chcete něco osvěžujícího, tady je recept na studenou dietní polévku!

Budete potřebovat: 4 polévkové lžíce vařená pohanka, 300 ml kefíru, 1 okurka, 60 g sušeného masa, sůl, koření, bylinky.

Příprava: Okurku s masem nakrájíme, přidáme pohanku, zalijeme kefírem a okořeníme. Polévku podávejte s bylinkami a podle chuti s černými nebo žitnými chlebovými krutony.

20 krůtích polévek, které budete dělat znovu a znovu

9. Dietní polévka s rýží a quenelles

Krásná domácí zeleninová polévka s kuřecím masem a bylinkami.

READ
Jarní trendy 2024 od Cara Delevingne

Budete potřebovat: 1,2 l vývaru, 400 g kuřecího masa, 1/3 hrnku rýže, 300 g dýně, 1 mrkev, 0,5 hrnku zeleného hrášku, 1 řapíkatý celer, 1 řapíkatý pórek, 1 cibule, svazek kopru, 1 vejce, olivový olej, pepř, sůl .

Příprava: Připravte si mleté ​​kuře, cibuli, půlku kopru, vejce a koření. Vytvořte quenelky a pečte 20 minut na 180 stupňů. Veškerou zeleninu nakrájíme na malé kostičky a dusíme 15 minut pod pokličkou na olivovém oleji. Zalijeme vývarem, přivedeme k varu, přidáme rýži a vaříme do měkka. 5 před koncem přidejte hrášek a při podávání – quenelles a zelené.

10. Dietní boršč

Ano, i toto je možné!

Budete potřebovat: 600 g zelí, 1 brambor, 1 cibule, 1 mrkev, 1 červená řepa, třetina citronu, 1 bobkový list, sůl, pepř, bylinky, 2 litry vody.

Příprava: Veškerou zeleninu nakrájíme na tenké nudličky, brambory na kostičky. Vložte je do hrnce, zalijte vroucí vodou, přiveďte k varu a snižte plamen. Přidejte bobkový list a vařte 40 minut. Na úplný závěr přidejte citronovou šťávu, pepř a bylinky a vařte dalších 5 minut.

11. Dietní polévka se zelím a mořskými plody

K přípravě polévky se hodí jakýkoli hotový mořský koktejl z balíčku.

Budete potřebovat: 200 g mořského koktejlu, 1 brambor, několik růžiček brokolice a květáku, 60 g růžičkové kapusty, 50 g zelených fazolek, 40 g papriky, bazalka.

Příprava: Nakrájené brambory vařte ve vývaru do poloviny. Přidejte fazole a zelí, po 3 minutách – zbytek ingrediencí, kromě bazalky. Podle chuti můžete použít kari pastu nebo jiné koření. Polévku vařte 5-7 minut a přidejte bazalku.

12. Celerová polévka

Je těžké vymyslet ještě dietnější recept na polévku.

Budete potřebovat: 1 mrkev, půlka celeru, 1 cuketa, 150 g krůtího masa, 1 litr vody, koření.

Příprava: Krůtu nakrájíme, cuketu s mrkví nakrájíme na nudličky a celer na malé kostičky. Zalijte vodou, přidejte koření a na mírném ohni vařte, dokud zelenina nezměkne. Polévku rozemelte v mixéru a při podávání ozdobte bylinkami, sýrem nebo krutony.

15 kuřecích polévek s nudlemi pro každý vkus

13. Dietní rybí polévka s brokolicí

Doporučujeme vzít bílou rybu – není tolik mastná a vypadá lépe.

Budete potřebovat: 300 g ryby, 200 g brokolice, 1 mrkev, 1 cibule, 2 brambory, 1 bobkový list, sůl.

Příprava: Cibuli s mrkví nakrájíme a zpěníme na oleji. Přidejte růžičky brokolice a opékejte další minutu. Vyložte kostky brambor, bobkový list a plátky ryby, zalijte vodou a po uvaření vařte asi 15 minut.

14. Rychlá dietní polévka

Recept na velmi zdravou polévku, která je vhodná i pro děti.

Budete potřebovat: 250 g brambor, 2 mrkve, 1 cibule, 100 g zeleného hrášku, 150 g růžičkové kapusty, 230 g žampionů, sůl, koření.

Příprava: Všechnu zeleninu umeleme podle chuti a dáme do vroucí vody. Když se znovu vaří, přidejte hrášek a zelí. Po třetím varu snižte teplotu, vařte dalších 15 minut a nechte půl hodiny louhovat pod pokličkou.

15. Dietní polévka z rajčatového pyré

Další originální recept pro vás!

READ
Jak správně udělat klasickou manikúru s hranami?

Budete potřebovat: 150 ml vývaru, 1 kg rajčat, 1 cibule, 3 stroužky česneku, 10 g čerstvé bazalky, koriandr a petržel, tymián, 1 lžička. majoránka, paprika a sůl, 0,5 lžičky chilli a rozmarýnem, 40 ml olivového oleje.

Příprava: Cibuli a česnek nakrájíme a orestujeme na oleji přímo na pánvi. Oloupaná rajčata nakrájíme na kostičky a dáme je tam, přilijeme vývar a vaříme na mírném ohni. Po 10 minutách přidejte nasekané bylinky a koření a po dalších 5 minutách lze polévku rozmixovat.

16. Dietní polévka s celerem a rajčaty z konzervy

Hustá polévka připomíná řídký guláš a je dobrá na hubnutí.

Budete potřebovat: 2 polévkové lžíce rostlinný olej, 1 cibule, 2 mrkve, 2 stonky celeru, 1 paprika, 3 rajčata, 60 ml konzervovaných rajčat, 1 malé zelí, 1 svazek zelené cibule, 400 ml vývaru, koření.

Příprava: Veškerou zeleninu nakrájíme na malé kousky a orestujeme na pánvi. Nakonec přidejte zelí a zelenou cibulku. Zalijeme vývarem a rajčaty z konzervy, polévku dochutíme a dusíme, dokud zelenina nezměkne.

15 zelených borščů se šťovíkem, které určitě budete chtít jíst

17. Dietní čočková polévka

Vydatné, výživné, ale velmi užitečné!

Budete potřebovat: 1 brambor, 1 mrkev, 1 rajče, 200 g čočky, 2 bobkové listy, 5 kuliček pepře, 300 g kuřecího masa, sůl.

Příprava: Uvařte kuřecí vývar, vyndejte maso a přidejte kostky brambor. Po 10 minutách vsypeme propláchnutou čočku a po dalších 5 – mrkev. Snižte oheň a přidejte koření. 5 minut před dovařením vložíme do polévky rajče a vrátíme maso.

18. Dietní cuketová polévka

V této polévce není ani gram tuku a není tam ani brambora!

Budete potřebovat: 300 g cukety, 1 cibule, 1 mrkev, 100 g rýže, bylinky, sůl, koření.

Příprava: Omytou rýži, nakrájenou mrkev a cibuli vložíme do vroucí vody a vaříme do měkka. Cuketu nakrájejte nebo nastrouhejte najemno, přidejte do polévky spolu s bylinkami a kořením a vařte dalších 7 minut.

19. Dietní pohanková polévka

Můžete přidat libové maso nebo se bez něj obejít.

Budete potřebovat: 2 litry vody, 1 sklenice pohanky, 3 brambory, 1 mrkev, 1 cibule, 2 bobkové listy, koření, bylinky.

Příprava: Nalijte umyté obiloviny do vroucí vody a po několika minutách bramborové kostky. Nakrájenou cibuli s mrkví zpěňte na kapce oleje a přidejte do polévky s bobkovým listem. Vařte na mírném ohni, dokud nejsou brambory a cereálie hotové, a na závěr přidejte koření a bylinky.

20. Dietní polévka s masovými kuličkami

Použijte mleté ​​kuřecí maso nebo libové hovězí maso.

Budete potřebovat: 300 g mletého masa, 3 brambory, 1 mrkev, 1 cibule, 20 g másla, bobkový list, koření, bylinky.

Příprava: Nastrouhejte polovinu cibule a přidejte k mletému masu s máslem a kořením. Vytvarujte malé karbanátky a vložte je do vroucí vody s bobkovým listem. 10 minut po uvaření karbanátky vyjmeme a přidáme brambory s kořením. Po dalších 10 – dejte karbanátky zpět a přidejte osmaženou cibuli a mrkev. Polévku přivedeme k varu a necháme vařit.

Rating
( No ratings yet )
Like this post? Please share to your friends:
Leave a Reply

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: