Jak správně vařit pu-erh: pravidla pro přípravu a vlastnosti čínského čaje

Čaj Pu-erh tónuje lépe než káva. Nápoj projasňuje myšlenky, napomáhá soustředění a zlepšuje náladu. Umožňuje vyrovnat se se stresem a blahodárně působí na organismus. Léčivé vlastnosti této odrůdy jsou již dlouho známy. Chcete-li zachovat výhody, je důležité vědět, jak vařit pu-erh.

Obsah článku:

Jak se liší čaj pu-erh od ostatních druhů čaje?

Charakteristickým rysem odrůdy je proces mikrobiální fermentace. Suroviny jsou zpracovány analogicky se zeleným čajem a následně vystaveny plísním rodu Aspergillus acidus. Proces fermentace může být přirozený nebo umělý. Poslední možnost je dnes nejběžnější.

Před stabilní logistikou měly listy čas projít plnou fermentací bez lidského zásahu. Právě působení mikroorganismů určuje specifickou chuť a vůni nápoje. Nyní čaj nemá čas dozrát v přírodních podmínkách. Pro umělé urychlení kvašení se suroviny předem složí na hromadu, poté se zalijí vodou a nechají na teplém místě. Čaj, který dozrává sám o sobě, je extrémně vzácný. Je to sběratelský kousek pro fajnšmekry.

Jak se liší čaj pu-erh od ostatních druhů čaje?

Barva pu-erh

Při správném uvaření bude puer shu tmavě hnědé. Silný nápoj má bohatou, téměř černou barvu a specifickou olejnatost. Tmavou barvu mají i sypké a lisované suroviny. Shen, když se vaří, produkuje zlato-jantarovou tekutinu. Bílý čaj má světle žlutý odstín.

Chuť a vůně čaje

Chuťové tóny nápoje závisí na způsobu fermentace a nuancích výroby. Mění se s časem stárnutí a liší se továrna od továrny. Všechny odrůdy však mají podobné vlastnosti. Do popředí vystupují dřevité a zemité tóny. Dochuť je komplexní, včetně smetanových, ovocných, bobulových a květinových nuancí. Lze vysledovat stopy medu nebo ořechu.

Chuť a vůně čaje

Druhy pu-erh

Jak a kolik pu-erh vařit, závisí na odrůdě. Nápoj je rozdělen do několika odrůd a prodává se také v několika formách.

Podle způsobu fermentace

Existují továrny, které dodržují tradiční přístup k výrobě čaje. Spoléhají na přirozené fermentační procesy. Takový pu-erh patří do elitní kategorie. Jiní výrobci urychlují práci mikroorganismů. Jejich suroviny nejsou chuťově horší, ale poněkud odlišné od tradiční verze.

Shen pu-erh

Technologie výroby sheng pu-erhu je podobná zpracování listového zeleného čaje. Sklízí se listy a poté se suší na slunném místě. Dalším krokem je úprava párou. Po vylisování shen pu-erh a hotové brikety se pošlou dozrát. Přirozeně se v nich objevují mikroorganismy, které proces dokončí. Doba zrání se pohybuje od několika měsíců do desetiletí.

V průběhu let se chuť a vůně tohoto čaje mění. Při správném skladování zhruba po 10-15 letech z odrůdy mizí hořkost a tuhost čerstvých čajových lístků. Organoleptické vlastnosti pu-erhu jsou zlepšeny. Čaj vyráběný více než 3-40 let se na volném trhu nenachází.

READ
Atník opravdového fashionisty: TOP 7 trendy doplňků na léto

Shu pu-erh

V polovině 70. let minulého století bylo vyvinuto schéma stimulující fermentaci. Tak se objevil shu pu-erh, vyrobený při vysoké teplotě v podmínkách značné vlhkosti. Doba zrání takového čaje se zkracuje na 3 měsíce. Shu pu-erh má méně jasnou chuť, ale má demokratickou cenu.

Druhy pu-erh

Ve formě

Čajové lístky se prodávají ve formě briket i volně ložené. To také ovlivňuje, jak lze nálev uvařit.

Volný pu-erh

Ve skutečnosti se obě možnosti od sebe liší jen málo. Sypaný čaj je vhodnější dávkovat a louhovat, ale jeho chuť je podobná jako v briketách. Dříve takový nápoj výrazně převyšoval lisovaný pu-erh. Sypaný čaj podávala šlechta, měl jasnou chuť a bohaté aroma. Nyní se kvalita vyrovnala, takže forma přestala být zásadní.

Volný pu-erh

Lisovaný pu-erh

Lisovaný čaj je běžnější. Objevil se v minulosti, když se objevila otázka přepravy surovin. Čaj v briketách se skladoval déle a jeho dodání bylo mnohem jednodušší. Jaké možnosti pro lisovaný pu-erh existují:

  • palačinka – má tvar zploštělého hokejového puku a hmotnost se pohybuje od 100 gramů do 5 kilogramů;
  • hnízdo – kruh s vybráním ve střední části, tradiční způsob balení v Číně, hmotnost nepřesahuje 500 gramů;
  • cihla – forma lisování o hmotnosti do kilogramu, běžná ve starověku při přepravě čaje karavany;
  • čtverec – forma malého obalu, na jehož povrchu jsou aplikovány hieroglyfy;
  • houba – má charakteristický tvar se stopkou a kloboukem, vyskytuje se hlavně v Tibetu;
  • tykve – byla vytvořena, aby nabídla čaj císaři.

Jak si vybrat čaj pu-erh

Čajoví fajnšmekři radí zvolit lisovaný čaj ve formě palačinky nebo sypaných čajových lístků. Předpokládá se, že průměrné suroviny jsou nejčastěji dodávány ve formě mini tocha. Při nákupu je třeba věnovat pozornost výrobci. Velké společnosti se vyznačují stabilní kvalitou. Malí výrobci mohou najít neobvyklé a dokonce exkluzivní směsi. Pokud je to možné, měli byste pu-erh před nákupem vyzkoušet. Co je ještě důležité:

1. Věk. Doba stárnutí je pro shen pu-erh důležitá. Předpokládá se, že odrůdy s dlouhou expozicí jsou vždy lepší, ale existují znalci mladých odrůd. Někdy časem čaj ztrácí své vlastnosti, zvláště pokud je nesprávně skladován. Měli byste si dát pozor na padělky: na trhu jsou padělky pro starý čaj.

2. Balení. Známí výrobci chrání zboží značkovými nálepkami a hologramy. Balení musí odpovídat období výroby čajových lístků. Je důležité, aby sklenice nebo balení byly neporušené. Pokud je čaj zabalen do papíru, jsou na něm vyloučeny mokré skvrny. Datum vydání nápoje bývá vytištěno na obalu, nejčastěji však v čínštině.

READ
10 hollywoodských hvězd, kterým nevyhovuje být blondýna

3. Vzhled. Briketa by měla být dobře slisovaná a příjemně vonět. Ucítíte tóny čerstvých zelených koláčů a také květ sušených švestek.

4. Pohled po infuzi. Je třeba dávat pozor na odstín. Musí odpovídat typu svařování. Chemické pachy a nepřirozené odstíny jsou vyloučeny.

5. Účinek použití. Pokud sypaný pu-erh nebo brikety vaříte správně, vybírejte kvalitní čaj, pak k žádnému opojení nedojde. Po napití cítíte veselost, mírný příval energie.

Jak si vybrat čaj pu-erh

Jak vařit pu-erh

Před vařením pu-erhu v konvici určete jeho typ. Pro shu a shen jsou metody poněkud odlišné.

Kolik plechu je potřeba pro svařování

Počet listů závisí na objemu konvice a objemu vody. Výběr perfektní gramatiky je podle vašeho vkusu. Poprvé se můžete spolehnout na doporučení odborníků. Takže pro konvici o objemu 75 mililitrů nebude potřeba více než 5-6 gramů surovin. Na 150 mililitrů vody lze množství čajových lístků zdvojnásobit. Do konvičky od 200 mililitrů v průměru dejte asi 18 gramů čajových lístků. Toto množství nápoje stačí pro velkou společnost. Pro dávkování piva použijte:

  • kuchyňské váhy;
  • odměrka;
  • speciální puerh šídlo.

Jaká by měla být teplota vody

Lisovaný nebo sypaný pu-erh by měl být spařen vroucí vodou. Svařování se otevírá pouze vlivem vysoké teploty. Aby se konvice nezahřívala pokaždé, když přidáte novou porci vody, vyplatí se předem připravit termosku s vroucí vodou. Čajový obřad pak bude neuspěchaný a klidný.

Jak vařit pu-erh poléváním

Strait je tradiční způsob vaření piva. Používal se ve staré Číně k obřadům. Metoda je populární dodnes. Jak vařit pu-erh s infuzemi:

1. Předehřejte nádobí. Konvičku je nutné zalít vroucí vodou, poté nalít tekutinu do chahai a poté nalít do šálků.

2. Připravte si čajové lístky. Zpracování čajových lístků zahrnuje ruční práci. Z hygienických důvodů a odhalení chuti je důležité čajové lístky opláchnout. Pu-erh se na několik sekund zalije vařící vodou, poté se voda z konvice vypustí.

3. Přejděte na vaření. Po umytí se čaj zalije vroucí vodou po dobu 5-10 sekund. Po výsledném nápoji se okamžitě nalije do šálků. Postup se podle potřeby několikrát opakuje. Přibližně v pátém cyklu se chuť plně projeví a poté se začne vytrácet. Z 5-5 cyklů se doba expozice prodlouží na 10-20 sekund.

4. Vyprázdněte nádobí. Po skončení obřadu je důležité ihned umýt nádobí. V opačném případě mohou na stěnách zůstat nesmazatelné skvrny.

READ
Jak nosit úzké džíny v roce 2024, aby vypadaly módní a relevantní

Jak vařit pu-erh poléváním

Jak vařit pu-erh v běžném hrnku

Jedná se o rychlý způsob, jak uvařit shu pu-erh nebo sheng čaj pro jednu osobu. Co musíme udělat:

1. Vezměte si šálek. Vhodné nádobí z jakéhokoli materiálu. Upřednostňuje se však keramický pohár.

2. Zahřejte šálek. Nádobí je nutné nalít vroucí vodou, aby se stěny zahřály. Poté tekutinu z nádoby vypusťte.

3. Nalijte pu-erh. Na šálek nestačí více než 4 gramy. Čajové lístky je nutné naplnit, zalít vroucí vodou a namočit na 5 minut. Poté, co je nápoj připraven k pití.

Jak vařit Pu-erh ve French Press nebo v běžné konvici

Čajový lístek je vhodné uvařit v konvici gongfu, ale můžete použít i obyčejnou. Musí být naplněn vroucí vodou, aby se zahřál. Čajové lístky samostatně proplachujte v horké vodě po dobu několika sekund. Nechte čaj 10-30 sekund. Shu pu-erh lze louhovat několik minut, otevření trvá déle. Analogicky se používá francouzský tisk. Pro urychlení procesu vaření můžete použít lis několikrát a nápoj podávat.

Jak vařit pu-erh v termosce

V Číně je tato metoda považována za nepřijatelnou, ale v Evropě je široce používána. Pokud pu-erh vaříte v termosce, pak bude jeho chuť aktivnější. Nápoj je vysoce koncentrovaný, proto je třeba jej pít opatrně. Co musíme udělat:

1. Opláchněte termosku. K mytí nádobí je třeba použít vroucí vodu. Do nádoby můžete nalít vodu a počkat několik minut, než se dobře zahřeje.

2. Připravte pu-erh. Čajové lístky je třeba umýt horkou vodou. Toto je povinný krok pro každý nápoj pu-erh.

3. Nalijte čaj do termosky. Pro 200 mililitrů vezměte 10-15 gramů surovin. Poté se zalije horkou vodou.

4. Nechte vyluhovat. Nálev můžete vypít za 15-20 minut.

Jak vařit pu-erh v termosce

Alternativní možnosti vaření

Čaj lze louhovat nejen s vodou. Alternativní metody pomáhají odhalit chuť z nové stránky.

Pu-erh s mlékem

K přípravě mléčného nápoje budete potřebovat:

1. Vezměte čajové lístky, vařící vodu a nádobí. Budete také potřebovat mléko s nízkým obsahem tuku. Je vhodnější zvolit produkt s obsahem tuku 1,5 procenta.

2. Vařte mléko. To lze provést v hrnci nebo kovové konvici.

3. Připravte si list. Suroviny opláchněte vodou. Čajové lístky se na několik minut nalijí a poté se tekutina slije.

4. Pu-erh nalijte do vroucího mléka. Na litr mléka je potřeba asi 50 gramů čajových lístků. Během zahřívání je nutné tekutinu v hrnci promíchat. Po 2 minutách se nádobí stáhne z ohně.

READ
Dámská zelená bunda: módní nápady na oblečení

5. Necháme vychladnout. Nápoj lze vypít po 5-10 minutách. Pokud chcete, přidejte koření.

Pu-erh s třešňovou šťávou

Pro vaření musíte vzít 10 gramů čajových lístků, sklenici vroucí vody a 300 mililitrů šťávy. Čaj propláchněte, nalijte do misky s vodou vroucí na ohni. Směs vařte několik minut. Přidejte koření nebo citronovou šťávu podle chuti. Poté přidejte třešňovou šťávu a počkejte, dokud se nevyvaří. Hotový nápoj stáhněte z ohně a nalijte do šálků.

Pu-erh s třešňovou šťávou

Jak pít pu-erh

Čaj je lepší pít několik hodin před spaním. Neměl by se užívat nalačno. Nápoj se hodí ke sladkostem, ořechům a sušenému ovoci. Je důležité pít nálev po malých doušcích, abyste plně pocítili jeho chuť.

Vařit pu-erh v tabletách nebo ve velkém není těžké. Vhodné je speciální nádobí pro čajové obřady, obyčejná konvice, french press nebo termoska. Vlastní pozorování vám pomůže vybrat ideální množství čajových lístků a dobu louhování. Hotový nápoj má příjemnou chuť, nezapomenutelnou vůni a dodává energii.

Odpověď na otázku „jak správně vařit. “ je složitější, než se zdá. Ti, kteří pijí čaj už dlouho a promyšleně dávají doporučení, jako zkušené hospodyňky v kuchyni. Pohyby jsou tak jemné a známé, že vše vypadá lahodně i „od oka“. Pro ty, kteří jsou teprve na cestě k vyššímu mistrovství, píšeme konkrétní doporučení – jak, v jakém množství a v čem sheng pu-erh vařit.

obsah

Hlavní ingredience pro lahodný sheng: čas

Puer puerh je jiný. Pokud se Shengův mladší bratr – shu puer – cítí dobře jak po 10 sekundách v konvici Yixing, tak po hodině v termosce, pak je důležité být s sheng opatrný. Nesnese nepozornost a nedbalost a zahořkne. Jakmile ten okamžik prošvihnete, tato hořkost vám zůstane až do konce čajového dýchánku. Proto sdílíme jemnosti a triky pro každou metodu vaření.

Uvařte čaj v konvici nebo gaiwanu

Pokud vaříte konkrétní čaj poprvé, doporučujeme vám být trochu více pozorní jak k čaji samotnému, tak k jeho přípravě. Začněte se 4 gramy čaje na 100 ml vody.

Při pití stlačeného čaje také doporučujeme používat sítko, abyste snížili možnost nadměrné hořkosti.

Na věku záleží. Mladé shengy se liší jak chutí, tak i jemností vaření. Vyberte několik pu-erhů různého stáří k porovnání. Čím je sheng pu-erh starší, tím je potřeba vyšší teplota vroucí vody a tím více čajových lístků můžete použít. Při vaření stařeného shengu vám doporučujeme nenechávat vodu vychladnout a konvici častěji přelévat vařící vodou.

Sheng vaříme jednou-dva-třikrát:

Ujistěte se, že jste předehřáli veškeré nádobí, přičemž zvláštní pozornost věnujte konvici/gaiwanu;

READ
Jak vznikl jantar: původ, vlastnosti a vlastnosti, zajímavá fakta

Doporučujeme vylít první čajové lístky. Můžete to udělat přímo na konvici a dodatečně ji zahřát;

Poté začněte louhováním po dobu 5-6 sekund a postupně zvyšujte expozici: 5 sekund s každým spařením. Sheng pu-erhy jsou proslulé svou dlouhou životností a obvykle vydrží minimálně 7-8 várek.

Pokud si sami vaříte čínský čaj poprvé, doporučujeme vám zhlédnout náš video návod na vaření Da Hong Pao. V něm prozradíme další tajemství a jemnosti čajového umění.

Kancelářský čajový dýchánek: tippot

Pokud chcete pu-erh vařit v kanceláři, doporučujeme použít tipot. Můžete jej bezpečně používat na svém pracovišti bez obav z ušpinění nebo ukápnutí na stůl a vnitřní síto vás ušetří dalšího nářadí. Konvice, čaj a sítko v jednom nástroji!

Vaření v tipotě se v podstatě neliší od výše uvedeného způsobu: hlídáme čas a teplotu, používáme vroucí vodu a nenecháváme nádobí a čaj vychladnout. Pokud máte rádi vyváženou sílu, dejte si 6-7 gramů čaje.

Čaj v tipota

Podrobnosti ve videu.

Termoska

Na rozdíl od shu pu-erh nebo hei cha je třeba sheng vařit v termosce opatrně. Zapamatujte si, kolik si do termosky berete, a naměřte 1,5krát méně. Obvykle pro sheng stojí za to vzít 5–6 gramů na objem 500 ml.

Připravte si sheng v termosce:

Zahřejeme termosku. Opláchněte ji vroucí vodou, aby studené stěny čaj neposoudily;

Než vychladne, vhoďte čaj do termosky a zalijte vroucí vodou. Pamatujte: čím starší sheng, tím teplejší voda.

Na vyluhování shengu v termosce stačí 30 minut. Zkuste vybrat celý list a čaj nelouhujte déle než 3 hodiny. Tímto způsobem se můžete vyhnout hořkosti.

Pohár

Nejjednodušší a nejpohodlnější způsob vaření čínského čaje. Číňané, kteří pijí čaj jednoduše z broušeného skleněného šálku nebo velkého hliněného hrnku, lze snadno najít někde v provincii Sichuan nebo Hunan.

  1. Na šálek 200 ml odeberte lžičku čaje a zalijte vroucí vodou.

Když v šálku zůstane ⅓ nálevu, můžete znovu přidat vroucí vodu. Tímto způsobem lze čaj louhovat 2-3krát. Nebo si můžete okamžitě připravit velký hrnek aromatického čaje, aniž byste ho louhovali. Natočili jsme o tom samostatné video na YouTube.

Jak měřit čaj bez váhy? Zarovnaná čajová lžička obsahuje přibližně 2 gramy čaje a vrchovatá čajová lžička obsahuje ~3 gramy.

Rada: nepoužívejte kuličky kovového sítka, protože v nich se vylisovaný čaj nebude moci otevřít a správně uvařit.

Čaj na Gaiwanu

Místo hrnku můžete použít i gaiwan! Takto pijí čaj v S’-čchuanu.

Jedním slovem, pozornost a přesnost jsou hlavní věcí při vaření sheng pu-erh.

Rating
( No ratings yet )
Like this post? Please share to your friends:
Leave a Reply

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: