Jak správně brousit nože? Doporučení a pokyny krok za krokem.

Tupý nůž v kuchyni je dalším dráždidlem. Potraviny nekrájí, ale drtí, kazí vzhled pokrmů a výrazně zpomaluje proces vaření a podávání. Sdílíme tajemství úspěchu profesionálů a řekneme vám, jak brousit nože doma. Pojďme se dotknout nejoblíbenějších metod a podívat se na různé materiály čepele.

Obsah

  • Základní pravidla pro broušení nožů
  • Způsoby broušení nožů
  • Jak často byste měli brousit nůž?
  • Jak udržet nůž co nejostřejší

Základní pravidla pro broušení nožů

Zvažte typ a materiál čepele

Ne všechny nože lze nebo by měly být broušeny. Existují materiály a nátěry, které lze poškodit jedině tak. Například keramickou čepel si doma nenabrousíte, její ostrost dokážou obnovit pouze odborníci s profesionálním vybavením. Také byste se neměli pokoušet brousit nůž, jehož ostří nebo čepel má magnetický nebo diamantový povlak. V tomto případě riskujete poškození této vrstvy a nevratné poškození vašeho drahého nástroje. Také byste neměli brousit pilový kotouč – můžete poškodit zuby a narušit jejich jednotnost.

Zvažte polohu svých rukou

Před broušením nožů je důležité zvolit optimální úhel ostření. Je důležité jej držet po celé délce řezné hrany. Univerzální úhel ostření neexistuje – vybírá se na základě účelů, pro které se nůž používá. Například nástroj na krájení masa musí být naostřen pod úhlem 25-30 stupňů, pro filetování ryb – 25 stupňů a univerzální kuchyňský nůž – 30-45 stupňů.

Pracujte postupně

Pohybujte se plynule, udržujte rovnoměrný tlak, postupně pohybujte čepelí od patky ke špičce.

Dodržujte bezpečnostní opatření

Držte nůž jeho ostrou hranou od sebe, nechytejte ostří a neprovádějte prudké pohyby. Před ostřením ukliďte dostatek místa, aby nic nebránilo procesu.

Nečekejte na poslední chvíli

Ostření mírně tupého nože je mnohem jednodušší, rychlejší a příjemnější než broušení velmi „unaveného“ ostří.

Dříve jsme řekli:

Způsoby broušení nožů

Odpověď na otázku, jak správně brousit nůž ručně, závisí na metodě, kterou zvolíte. Podívejme se na každou z nich.

Jak nabrousit nůž na kámen

Pokud se zeptáte odborníka, jaký je nejlepší způsob broušení nožů, s největší pravděpodobností vám tento způsob doporučí. Předpokládá se, že brousek je optimálním řešením pro ostření jakýchkoli předmětů s ostřím, včetně břitvy a nůžek. Umožňuje zvolit intenzitu zpracování čepele a upravit přítlačnou sílu pro každý nůž.

Než přejdeme k pokynům, podívejme se na nuance výběru nástroje.

Ostřící kameny se liší:

  • Velikosti Nejmenší z nich se nazývají tyče. Pokud přemýšlíte, jak se naučit brousit nože kamenem, vyberte si kámen delší než 15 cm s hladkými, plochými hranami.
  • Velikost zrna Může být malá, střední a velká. Tento parametr se nazývá zrnitost a je označen čísly. Takže zrnitost 120 je velké zrno a zrnitost 1200 nebo více je jemná zrna. V domácím arzenálu je lepší mít nástroj se všemi druhy zrnin – hrubý pro hrubé ostření, střední pro odstranění drsnosti, jemný pro dovedení práce k dokonalosti.
  • Materiál Kameny mohou být přírodní (diamant, korund, křemen) nebo syntetické (syntetický diamant, voda atd.). Vyberte si nástroj podle svého rozpočtu.

img

Zde je návod, jak nože brousit tímto způsobem:

  1. Povrch kamene navlhčete vodou a naneste na něj mýdlový roztok. Postačí houbička s kapkou prostředku na mytí nádobí.
  2. Umístěte kámen na dřevěnou desku. Umístěte desku kolmo k okraji stolu.
  3. Určete úhel ostření. Pokud například potřebujete nabrousit kuchyňský nůž do úhlu 45 stupňů, pak by každá strana měla být umístěna pod úhlem 22,5 stupně ke kameni. Úhel můžete určit pomocí metody znázorněné na obrázku.

img

  1. Umístěte nůž přes kámen tak, aby horní hrana rukojeti nástroje byla nad spodní hranou kamene. Jednou rukou držte rukojeť a prsty druhé jemně stiskněte čepel. Začněte pohybovat nožem po povrchu kamene směrem od sebe, jak je znázorněno na obrázku.
READ
Biolaminace vlasů od Hair Company

img

  1. Проводите лезвием по камню примерно 40-50 раз до появления на режущей кромке «заусенца» — он свидетельствует о том, что излишек металла стерся.
  2. Otočte čepel a opakujte výše popsané kroky. Jak brousit nůž kamenem, je podrobně zobrazeno na videu.

  1. Postup opakujte s kamenem s menší zrnitostí. Pracujte na obou stranách. Můžete také použít musat. Více o tom níže.

Mechanické ořezávátko

Tento nástroj vám pomůže nabrousit nože několika pohyby.

Druhy mechanických brousek:

  • Klasika se zarážkou stolu Zpravidla má dvě nebo tři zóny zpracování pro lepší ostření. Ostřička umožňuje rychle opravit ostří, ale ostření na takovém nástroji nebude trvat dlouho.
  • Brousek na klouby Nenákladný přístroj, který je vhodný pro občasné použití např. na venkov. Dvě nevýhody zařízení jsou riziko zranění a špatná kvalita ostření.
  • S vakuovou montáží Tyto nástroje se připevňují ke stolu pomocí přísavky. Nástroj je pohodlný a odolný proti zranění, ale zpravidla má jednu zónu zpracování.
  • S držákem na nože Jedná se o poměrně těžkopádné zařízení, které vyžaduje dlouhou montáž a demontáž. Nůž je zajištěn svorkami. Uživatel poté vloží do speciálního zařízení brusný kámen s požadovanou abrazivitou, který se následně pohybuje po čepeli. Takové ořezávátko vám umožní dosáhnout dlouhodobého ostření, ale samotný proces bude nějakou dobu trvat.

img

Téměř všechny uvedené nástroje, kromě posledního, mají stejné operační schéma:

  1. Zamkněte ořezávátko.
  2. Umístěte čepel v oblasti ostření kolmo mezi ostřící kameny.
  3. Posuňte čepel od rukojeti ke špičce mezi rotujícími disky a vyvíjejte lehký tlak. Při pohybu v opačném směru není potřeba žádného úsilí.
  4. Opakujte akci 10-15krát.
  5. Pokud má vaše ořezávátko více ostřících zón, opakujte kroky v každé z nich.
  6. Čepel nože jemně osušte ubrouskem nebo suchým hadříkem. Udělejte totéž s ostřícími zónami ořezávátka.

elektrické ořezávátko

Zařízení jsou kompaktní velikosti a snadno se obsluhují. Nevyžadují fyzickou námahu a jejich použití je bezpečné – čepel nebude náhodně sklouznout a nezranit uživatele. S tímto zařízením je broušení nože jednoduché: nemusíte přemýšlet, jak nástroj správně držet, a celý proces zabere velmi málo času.

Большинство электрических точилок имеет два отсека — для грубой заточки и для полировки. Работают они просто: лезвие помещается между дисками, фиксируется в таком положении, затем нужно нажать кнопку и запустить мотор, который приведет точильные камни в движение. Пользователю останется только удерживать нож и плавно проводить его по дискам вдоль всей режущей кромки.

Nevýhody takového zařízení zahrnují jeho relativně vysoké náklady. Existují však i relativně levné modely, které však neumožňují udržet danou úroveň ostření.

img

Jak používat musat

Toto zařízení je tyč s oválným nebo kulatým průřezem s keramickým nebo diamantovým povlakem. Pro pohodlí uživatele je vybavena rukojetí.

S musatem si nůž nenabrousíte. Jeho hlavním účelem je narovnat čepel. Zařízení na rozdíl od brousek a brousících kamenů neřeže kov, proto prodlužuje životnost nože. Musat je však vhodný pouze pro kovy s nízkou hustotou.

Nástroj se snadno používá: musíte několikrát přejet ostřím čepele podél hřídele a opakovat postup na druhé straně čepele. Je však důležité dodržovat bezpečnostní opatření a nůž pohybovat striktně od sebe. V opačném případě je velká šance, že se pořežete.

img

Jak často byste měli brousit nůž?

Výše jsme se podívali na to, jak správně brousit nože doma. Ale je také důležité pochopit, jak často by se to mělo dělat. Odborníci doporučují aktualizovat ostrost čepele alespoň jednou týdně – takto ostření zabere trochu času. Mechanický nebo elektrický brousek lze používat i denně pro udržení řezného výkonu nože na správné úrovni.

READ
Hnědé kočičí oko s leskem fialového odstínu

Jak udržet nůž co nejostřejší

Existuje několik jednoduchých pravidel:

  • nůž používejte pouze na dřevěné nebo plastové desce;
  • přemisťujte nakrájené produkty pouze pažbou (zadní stranou čepele) nože;
  • neházejte nástroj do dřezu spolu s jiným špinavým nádobím – okamžitě jej umyjte a otřete do sucha;
  • nástroj neskladujte společně s jinými příbory – použijte speciální držák (stojan na stůl nebo nástěnný magnet);
  • nůž nemyjte v myčce na nádobí – vysoké teploty negativně ovlivňují ostrost ostří a mohou poškodit rukojeť, pokud je vyrobena z plastu, lakovaného dřeva nebo pryže;
  • snažte se udržovat optimální úhel ostření – pro většinu každodenních úkolů stačí úhel 45 stupňů. Při broušení také na čepel příliš netlačte, pracujte plynule a rovnoměrně, nespěchejte;
  • Opravte ostří musatem alespoň jednou týdně – vyrovná ostří a umožní vám udržet jeho ostrost po delší dobu.

Dříve jsme řekli:

Chcete se podělit o svůj názor na technologii? Pak napište recenzi produktu do Eldoblogu a získejte až 1000 bonusů za nové nákupy!

Jak správně nabrousit nůž doma

Jste vítáni, milí přátelé! Existuje lidová víra, samozřejmě trochu vtipná: pokud se nože v domě náhle zostřily a manžel je nenabrousil, znamená to, že manželka má milence.

Шутки шутками, но тупой инструмент способен значительно подпортить удовольствие от готовки: она идет медленнее, к тому же, повышается риск порезаться. Такой ситуации допускать нельзя, тем более что никакой особой премудрости в том, чтобы всегда держать ножи острыми, вовсе нет.

Pro zachování klidu v rodině se naučíme, jak správně brousit nůž. Naštěstí na to existuje spousta metod.

Materiál nože

V první řadě musíte vědět, z jakého materiálu je nůž, který si vyberete. Záleží na tom, zda se to dá ostřit doma a jaký způsob je k tomu nejvhodnější.

  1. Uhlíková ocel. Nože vyrobené z této oceli zůstávají poměrně dlouho ostré a snadno se brousí, ale reziví, barví se a dodávají potravinám kovovou chuť. Po nějaké době se na povrchu vytvoří povlak a oxidace se zastaví. Je téměř nemožné tento materiál nabrousit do stavu jako břitva. V zásadě jsou pro to vhodné jakékoli prostředky, protože je obtížné je zkazit. Stejně není moc dobrý.
  2. Nerezová ocel. Nerezové nože nemají nevýhody předchozího typu, ale rychle se otupují. Mnohem lépe se používají, a proto se u nich doporučuje šetrnější způsob ostření: pokud je brousíte ručně, tak brouskem.
  3. Vysoce uhlíková nerezová ocel kombinuje výhody prvních dvou druhů. Takové nože nepodléhají korozi a dlouho se neotupují. Ostření kamenem vyžaduje trpělivost, trvá od 15 do 30 minut, ale nůž vydrží dlouho. Úprava diamantem nezabere déle než pět minut, ale zařízení se po ní rychleji otupí.
  4. Damašková ocel je „elitou“ mezi materiály. Nože jsou vyrobeny z kovových pásků s různým obsahem uhlíku, díky čemuž jsou velmi ostré. Ruční nebo diamantové broušení je pro ně vhodné, jak se říká, s dovedností, jinak hrozí nenávratné poškození drahé věci. Vhodné jsou i některé typy mechanismů, například Lansky.
  5. Keramika – takové nože se po velmi dlouhou dobu neotupí, ale pokud k tomu dojde, nebudete schopni věc opravit sami. Budete muset do dílny, kde je diamantový stroj a technologie je přísně dodržována. Použití brousku nebo běžných brousek je pro ně absolutně nepřijatelné.

Vezměte prosím na vědomí, že nože vyrobené v Japonsku mají zpravidla jednostranné broušení!

Samoostřící nože prostě zní opravdu skvěle. To je název pro nástroje vyrobené z vysoce kvalitních slitin a speciální technologií opracování břitu: střídá tvrdé a měkké oblasti. Měkké zóny se během používání opotřebovávají a tvoří malé zoubky, které krájí jídlo.

READ
Zara představila podzimní prémiovou kolekci oblečení

Ale také se stávají nudnými, i když se to děje mnohem pomaleji než ostatní. Existuje další významná nevýhoda: nelze je ostřit, protože jakékoli broušení odstraňuje tuto heterogenitu tvrdosti a čepel se stává velmi měkkou.

Úhel ostření

Druhou podmínkou, kterou je důležité splnit, je zvolit správný úhel ostření.

Čím větší úhel, tím déle si čepel zachová svou ostrost, ale o to hůře si poradí se svými povinnostmi. Sharp znamená, že nástroj bude řezat snadno, ale brzy bude vyžadovat novou úpravu.

Tento parametr závisí na typu produktu a jeho účelu:

  • kuchyňské a filetovací náčiní musí být naostřeno pod úhlem 25 stupňů;
  • Japonské se nejlépe zpracovávají pod úhlem 10 – 20 stupňů;
  • pro kuchyňské linky pro domácnost je vhodná hodnota 30 stupňů.

Учитывайте, что это сумма двух сторон, т. е. если вам требуется получить результат на 30 градусов, то с каждой стороны следует снять по 15 градусов.

List silného papíru vám pomůže ručně nastavit sklon. Přeložte jej diagonálně a získejte 45 stupňů. Pokud papír znovu složíte, hodnota se stane 22,5 stupně a po třetím – 11, 25. Tento papírový polotovar značně usnadní proces.

Pokud potřebujete jiné hodnoty, můžete si pomocí úhloměru označit požadovaný parametr a podle něj list složit.

Nastavení úhlu ostření přeložením papíru

Základní metody ostření

Poté, co jste se rozhodli pro typ nástroje, musíte pochopit, jakým zařízením jej ostříte. I zde je mnoho možností.

Musat

Vzhledově vypadá musat jako kulatý pilník s rukojetí (na obrázku). Velmi často se dodává se sadou nožů a pomáhá udržovat zařízení v provozním stavu: mírně aktualizovat ostří, odstranit nepravidelnosti nebo provést konečné broušení. Ale musat nemůže nahradit plné ostření.

Kulatý pilník na nože s rukojetí

Jinak se tomu říká brousek, nebo prostě brousek. Vyrobeno z abrazivního materiálu s různou zrnitostí.

Pro základní soustružení a odstraňování nerovností se používají hrubozrnné brousky. Jako materiály pro jejich výrobu se používají syntetické supertvrdé materiály: elbor, karbid křemíku, borazon. Možnosti s jemným brusivem jsou užitečné pro konečnou úpravu. Používá se zde diamant, korund, granát a japonský vodní kámen.

Pro standardní postup budete potřebovat alespoň obě tyto možnosti a ve složitých případech se používá až pět nástrojů.

Cena těchto zařízení se také liší: umělé se dají koupit za haléře, přírodní vzorky stojí někdy přemrštěné peníze. Pro své první experimenty si kupte levnější brousicí kameny a teprve až si budete jistí svými schopnostmi, prohlédněte si blíže profesionální a drahé.

Délka lišty by měla být jeden a půl až dvojnásobek délky čepele. Na šířce opravdu nezáleží, ale pro začátečníka je výhodnější široký vzorek.

S brouskem můžete brousit všechny typy ostří, hoblovky, nůžky a šroubováky.

Protože tato možnost je nejběžnější a nejzajímavější, v další části poskytnu pokyny krok za krokem.

Mechanické ořezávátko

Dobrá volba pro domácí použití. Tento brousek vypadá jako držák se dvěma čepelemi umístěnými v určitém pevném úhlu. Nůž je třeba zasunout svisle mezi ně a několikrát držet.

Tyto jednotky odstraňují ostří podél a ne pod úhlem, jako jiné, takže se nedostanete do stavu břitvy. A takové zařízení se rychle otupí. Ale pro každodenní potřeby a nepříliš cenné exempláře je to zcela hodné řešení, protože metoda je velmi jednoduchá.

Existují válečková zařízení, která jsou vybavena rotačními keramickými kotouči. Poskytují lepší výsledek, protože brousí hranu pod úhlem a nepoškozují hrot.

READ
Dieta č. 1 pro dvanácterníkové vředy: správná výživa pro rychlé zotavení

elektrické ořezávátko

Представляет собой небольшой аппарат, состоящий из корпуса и нескольких абразивных кругов, которые приводятся в движение электромоторчиком.

Má několik výhod: ostření proběhne během několika minut, přístroj samostatně určí požadovaný sklon a automaticky jej udržuje a provede celý cyklus od hrubého až po konečné broušení.

Mezi nevýhody je třeba poznamenat vysoké náklady na skutečně vysoce kvalitní modely a velké množství odstraněné oceli, díky čemuž se nože rychleji opotřebovávají.

Lansky ostřící systém

Nejpohodlnější instalace, umožňující i s minimálními zkušenostmi dosáhnout téměř tovární kvality. Sada se skládá z několika kamenů různé brusnosti, držáků a speciálního oleje. Sady se liší počtem tyčí, které lze v případě potřeby zakoupit samostatně.

Для того чтобы процесс проходил по всем правилам и быстро, предусмотрен крепеж и направляющие, удерживающие нож под правильным углом. Хранится вся конструкция очень компактно – в небольшом чемоданчике.

Existují i ​​nevýhody. Pomocí takového zařízení je vhodné brousit malé čepele o délce do 12 cm, u delších čepelí není dostatečný „přesah“ vodítka a musíte provést opracování ve dvou až třech krocích pohybem přístroj.

Mnohé odradí cena soupravy: začíná na 4 tisících rublech.

Systém ostření pro malé čepele

Brusný kotoučový stroj

Používá se v průmyslových provozech a vyžaduje odbornou manipulaci. Faktem je, že při použití se ocel zahřívá, a pokud není ochlazena, hranice se začne drolit. Kromě toho vysoká rychlost otáčení vytváří riziko odstranění příliš velkého množství kovu.

Takže bez zkušeností zkoušet naostřit nástroj na takovém stroji nebo jemu podobném (někteří si vyrábějí domácí zařízení pomocí vrtačky a brusného kotouče) znamená s téměř 100% pravděpodobností zničení produktu.

Ale s náležitou dovedností postup probíhá rychle a co nejefektivněji. Stroj navíc dokáže nabrousit jakýkoli typ ostří, včetně vybavení pro elektrický hoblík, nůžky a dláta.

Laser

Samostatně stojí za zmínku o takové metodě, jako je laserové ostření, zejména proto, že ji někteří lidé vnímají téměř jako vesmírnou technologii. Ve skutečnosti se vše děje na kameni nebo brusném kotouči. Laser pouze pomáhá určit správný úhel.

Způsob broušení nože brouskem

Bez ohledu na to, jaká zařízení jsou vynalezena, blok zůstává nejoblíbenější při použití doma.

Za prvé, je to levné: není potřeba žádné drahé vybavení.

Za druhé, ani jedno zařízení se nemůže přizpůsobit vlastnostem konkrétní čepele, ale je to docela možné ručně.

Za třetí, tento postup je více podobný tvůrčímu procesu, kde jeden špatný pohyb může nenávratně zničit mistrovské dílo. Jsou ale tací, které takové aktivity baví.

Podívejme se tedy na sled akcí při ostření.

Krok 1: příprava

Budete potřebovat dva brusné kameny o zrnitosti cca 320 a 1000. Může to být i jeden oboustranný kámen. Budete také potřebovat hadr, prkénko nebo gumovou podložku, aby vám nic neklouzalo.

Zrnitost je jednotka abrazivity, která udává, kolik zrn se vejde na jeden čtvereční palec povrchu (přibližně 25 x 25 mm).

Před použitím je třeba brousek navlhčit vodou nebo mýdlovou vodou. Tím se zabrání ucpání pórů kovovými částicemi a zlepší se skluz. Pro odstranění třísek je dobré v průběhu práce čas od času zopakovat navlhčení. Na konci byste měli lištu umýt, zajistíte tím její bezpečnost a dlouhou životnost.

Před použitím ořezávátko namočte

Krok 2: Ostření

Сядьте поудобнее за стол и уложите камень перед собой на доску или полотенце. Расположите его под углом 45 градусов или перпендикулярно к себе как вам удобнее.

Umístěte nůž na blok pod požadovaným úhlem (v případě potřeby použijte jakékoli zařízení, které drží požadovaný úhel) a začněte plynule pohybovat od paty ke špičce. Po dosažení místa, kde začíná ohyb čepele, musíte rukojeť mírně zvednout. To pomůže udržet úhel.

READ
Krásné obrázky v celkovém vzhledu – dámská móda 2024

Chcete-li proces vidět vizuálně, podívejte se na video:

Netlačte příliš silně: to neurychlí práci a poškodí ostří.

Tyto kroky bude nutné opakovat asi 50krát, dokud se neobjeví závěs. Jedná se o mírnou drsnost, která naznačuje, že přebytečná vrstva oceli byla odstraněna a nemá smysl pokračovat.

Dále nůž otočte a proveďte stejné kroky pro druhou stranu. Otřepy se mohou přesunout na tuto stranu a pak bude nutné nástroj obrátit a znovu zpracovat. A tak dále, dokud hangnail nezmizí.

Krok 3: Dokončení

Bude potřeba odstranit všechny nerovnosti vyplývající z hrubého dokončení. K tomuto účelu se používá brousek s menší zrnitostí.

Opakujte stejné pohyby jako v předchozím kroku pro obě strany. Dobrou zprávou je, že to musíte udělat méněkrát: dvacet přístupů pro každý obvykle stačí.

K tomuto účelu je vhodný i Musat, který je potřeba po špičce několikrát protřít.

Povrchová úprava brouskem s jemnou zrnitostí

Krok 4: Leštění

Toto již není povinný krok, ale pokud chcete ostří přivést na ostrost břitvy, pak použijte leštění koženým páskem a pastou GOI.

Chcete-li to provést, musíte pás dobře utáhnout, nanést na něj pastu a provést činnosti podobné těm, které jsou popsány výše. Nyní byste se však měli pohybovat nikoli podél okraje, ale pryč od něj.

Krok 5: Kontrola ostrosti

Nejjednodušší způsob, jak zkontrolovat výsledek, je na papíře. Zkuste to rozřezat podle hmotnosti: pokud se list snadno poddá, pak gratuluji, experiment byl úspěšný. Trhání a pomačkání papíru naznačuje, že ve zpracování bude nutné pokračovat.

Pomůže určit kvalitu rajčat. Když se ji pokusíte nakrájet tupou čepelí, ovoce se jednoduše zmačká, takže situaci, kdy špička snadno a bez změny tvaru zeleniny projde dužinou, lze nazvat dobrým výsledkem.

Obzvláště ostré nástroje mohou dokonce uříznout vlasy na paži, když visí. Kuchyňský nůž však ve většině případů takovou řeznou schopnost nepotřebuje, proto se jí nesnažte dosáhnout.

Mějte na paměti, že při zahájení procesu ostření vlastníma rukama narazíte na různá doporučení: například, že je lepší se přesunout „do zrna“ nebo „ze zrna“. Někteří odborníci radí nůž po každém pohybu otočit, čímž zabráníte zkroucení čepele.

Obecně existuje spousta názorů, ale hlavní věcí, kterou se musíte řídit, je správný úhel a tlak. Proveďte své první experimenty na levných exemplářích, které vám nevadí později vyhodit. Díky zkušenostem pochopíte, která metoda je pro vás výhodnější.

Neštandardní řešení

Je nepravděpodobné, že by tyto metody měly být považovány za seriózní alternativu. Jsou ale situace, kdy není nic vhodného po ruce – například na chatě nebo při odpočinku v přírodě. Tady se hodí:

  • kámen – najděte dlažební kostku vhodného tvaru a přejeďte po ní nožem, podobně jako působíte na brousek;
  • sklo nebo keramika – hrubá hrana na spodní straně talíře je docela vhodná pro uvedení čepele do bojové pohotovosti, schéma už znáte;
  • druhý nůž – do obou rukou je potřeba vzít dva přístroje a držet jinak jednu hranu, po 5 – 10 minutách práce se ostří výrazně ostře.

Nestandardní řešení, úprava o hrnku

Závěr

Zdá se mi, že při broušení kuchyňského nože nejsou žádné zvláštní potíže a každý to zvládne.

Pokud nechcete riskovat a trávit čas školením, můžete si pořídit dobré mechanické nebo elektrické zařízení. Pro běžné nože jsou docela vhodné.

Jak řešíte problém s tupými nástroji? Vzájemné porozumění a láska k vám, uvidíme se!

Rating
( No ratings yet )
Like this post? Please share to your friends:
Leave a Reply

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: