Jak si vyrobit hořčici doma a jaký recept na domácí hořčičný prášek si vybrat

Proč ztrácet čas vlastní výrobou hořčice? Protože domácí chutná lépe. Určitě poznáte, že do sklenice nikdo nepřidával zahušťovadla, konzervanty ani jiné chemikálie. Můžete se také vyřádit a připravit si třeba nevšední hořčici s pomerančovým džusem. Něco takového během dne s ohněm v obchodech nenajdete.

hořčice

Hořčice je kořením pro všechny časy. Na želé a vařené nové brambory, šunku a grilované klobásy, ale i domácí majonézu a polevu na pečení masa. Zdá se, že hořčice dělá vše, čeho se dotkne, kouzelné, kromě dezertů.

Samozřejmě, že málokdo jí hořčici po lžičkách, ale i v malých dávkách je toto koření nesmírně užitečné. Hořčičný olej má baktericidní vlastnosti a je jedním ze tří nejcennějších rostlinných olejů. A samotná semínka obsahují mnoho důležitých sloučenin: aminokyseliny, silice, vitamíny A, B, D a E. A horká hořčice navíc zrychluje metabolismus a pomáhá odbourávat tuky: takže i sádlo s hořčicí působí skoro jako produkt zdravého životního stylu.

Klasická ruská hořčice

Začneme tím základním, tedy nejčastějším kořením z hořčičného prášku. Říká se jí také „ruská“ nebo sareptská hořčice – podle města Sarepta v Povolží, kde Kateřina II. za pomoci německých kolonistů vysadila rozsáhlé hořčice.

Překvapivě, ale pravdivě – když zkusíte špetku hořčičného prášku, bude vám to připadat. fádní. Jakmile ji ale zředíte vodou a počkáte pár hodin, z namletých hořčičných semínek se vyklube stejné nezaměnitelné koření – s ohnivou, jasnou, ale zároveň komplexní a tak atraktivní chutí.

Pro tradiční ruský předkrm, želé maso, je nejlepší koření ruská (Sarepta) hořčice.

Domácí hořčice se připravuje jednoduše. Hořčičný prášek prosejte přes jemné síto do keramické nebo skleněné misky (snáze se tak vyhnete hrudkám) a míchejte s horkou vodou, až vznikne hustá hladká pasta. Voda by měla mít 60–70 stupňů: pokud nalijete vařící vodu, silná hořčice nejprve rychle vyteče a ztratí svou štiplavost. Pokud je to studená voda, bude slabá. Poté přidejte trochu medu a špetku soli, vše znovu dobře promíchejte, přikryjte pokličkou nebo talířkem a nechte den na teplém místě. Poté už zbývá do hořčice přidat ocet (můžete použít bílý vinný ocet, nebo můžete použít obyčejný ocet, 6% stolní ocet), rostlinný olej a metličkou nebo mixérem vyšlehat do homogenní emulze. Množství oleje, které přidáte, určí pikantnost a jemnost konečného koření. Pracovní recept: na 100 g hořčičného prášku, 300 ml vody, 1 lžička soli bez vršku, 1 polévková lžíce medu bez vršku, 30 ml octa a 50 ml rostlinného oleje. Hořčici Sarepta můžete přidat do aspiku, aspiku a dokonce i sádla bez cukání, ale mhouření s potěšením.

READ
Lifehacks pro manikúru, které můžete použít doma

Hořčice se zrny, bylinkami a solným roztokem

Pak můžete experimentovat s receptem do nekonečna. Místo octa přidejte lák z okurek nebo rajčat – a koření rozzáří i vařená kuřecí prsa novými pikantními barvami. Pokud k octu přidáte i pár lžic nastrouhaného křenu, efekt bude úžasný – slzy z očí, pára z uší a spokojený úsměv pro ty, kdo to mají rádi horké.

Ale můžete jít opačným směrem a mírně zjemnit hořící hořčičnou příchuť. Zelení s tím pomohou – kopr, estragon, bazalka, koriandr. Zelení je lepší nejprve blanšírovat (takto si zachová svou barvu) a pak je nakrájet na atomární velikosti. Pokud navíc použijete dobrý extra panenský olivový olej, pak najednou drsná hořčice odhalí bezstarostné středomořské tóny.

Dáte si k něčemu sladkému něco pikantního? Poté přidejte dvojnásobnou porci medu nebo třtinového cukru a místo vody použijte ohřátou pomerančovou nebo jablečnou šťávu. Zapomenout byste neměli ani na ocet – v tomto receptu je lepší použít ocet jablečný nebo rýžový. Není hřích podávat takovou hořčici nejen s ruskými okurkami, ale také s vynikajícím sýrovým talířem nebo uzeným masem.

Doma si můžete připravit velmi různé hořčice: potěší vás rozmanitostí vzhledu i chuti.

Pro znalce jemných vůní je vhodná hořčice s kořením – skořice, hřebíček, muškátový oříšek. V tomto případě můžete přidat přízvuk přidáním kapky sezamového oleje do obvyklé zeleniny. Ochucenou hořčicí můžete okořenit všechna vaše obvyklá jídla, ale například asijské nudle nebo smažená ryba ve woku dodá pocit autenticity.

Nakonec můžete přidat texturní rozmanitost tím, že hořčici vyrobíte z celých zrn, nikoli z prášku. Postupujte takto: hořčičná semínka (150 g) zalijte jablečnou šťávou (135 g) a pomerančovou šťávou (135 g) a nechte asi den odležet. Semena by měla nabobtnat a absorbovat téměř všechnu tekutinu. Poté směs osolíme, přivedeme k varu a na mírném ohni vaříme 3–4 minuty. Když se směs ochladí, přidejte med podle chuti a lehce prošlehejte mixérem: polovina semen by měla být rozdrcena a polovina by měla zůstat celá. Ideální koření pro všechny druhy klobás, klobás, grilovaných klobás a dalších párků v rohlíku!

A pro každý případ si ujasněme, že hořčici lze skladovat v uzavřené skleněné nádobě ne déle než dva týdny (a s bylinkami – týden). I když s největší pravděpodobností skončí mnohem dříve.

READ
Jak rychle a snadno vyrobit hollywoodské kadeře - Praktická doporučení

Jak používat hořčici

Samo o sobě je univerzální koření vlastní výroby samozřejmě dobré. Dá se ale použít pestřeji: chcete-li přiostřit a zkomplikovat chuť známých jídel, stačí k nim přidat jako koření špetku hořčice.

Glaze

Medovo-hořčičná poleva nejen lahodí chuti, ale také šetří čas – ostatně maso se v ní dá vařit a předmarinovat. Na sklenici medu vezměte pár lžic klasické i sladké hořčice s celozrnnými zrny, přidejte 50 gramů másla, špetku soli, promíchejte v kastrůlku a na mírném ohni zahřívejte, míchejte, aby se med nepřipálil. Skončíte s něčím jako medově pikantní karamel.

Medová a hořčičná poleva dodá vašemu masu chutnou kůrku a ohromující vzhled.

Vyzbrojte se kartáčem a při grilování filetů z lososa, vepřových žebírek, krůtího steaku nebo kotlet je 10 minut před odstavením z ohně důkladně potřete polevou. Zaručují ohromující vzhled a lesklou kůrku!

majonéza

Recept na domácí majonézu nemá smysl uvádět, najdete jej snadno na našem portálu. Jen si pamatujte, že když do rozšlehaných vajec přidáte lžíci domácí hořčice a nasekaný stroužek česneku a poté pomalu tenkým pramínkem přiléváte rostlinný olej, získáte nejen majonézu, ale vynikající provensálskou omáčku, nejlepší přítel všech svátečních salátů bez výjimky.

Vinaigrette

Klasický dresink na francouzský salát naprosto vyžaduje hořčici. Jeden díl vinného octa, čtyři díly dobrého olivového oleje, sůl, pepř, trocha citronové kůry a hořčice se musí intenzivně šlehat, dokud nevznikne emulze. S tímto dresinkem i prázdná hromada listů zeleného salátu rozkvete a voní.

Saláty doporučujeme zalévat omáčkou vinaigrette, jejíž povinnou složkou je hořčice. Jak se říká, jezte svou mysl!

Nadýchané těsto je strukturní „obal“ na všechno, co je smažené. Má jedinou nevýhodu – nedostatek vlastního vkusu. I tady přijde vhod hořčice: rozklepněte pár vajec se lžičkou hořčice, špetkou soli a vmíchejte mouku, abyste získali něco jako tekutou zakysanou smetanu bez hrudek. Do této směsi můžete před přidáním do horkého oleje ponořit cokoli, ale pikantní, křupavá skořápka těží zejména z potravin neutrální chuti: cuketa, kuřecí křidélka, filety z tresky nebo žampiony.

Oblékání pro okroshka

Staré tajemství hlavní ruské studené polévky, které stojí za připomenutí. Aby okroshka připomínala polévku, a ne jen nakrájenou zeleninu a klobásu zalitou kvasem, zahustí se zakysanou smetanou a hořčičným dresinkem: žloutky natvrdo uvařených vajec se spojí s jemně nakrájenou zelenou cibulkou, která se opatrně protře. síto na kaši a smíchané se zakysanou smetanou. Pokud zálivku zředíte kvasem, okroshka bude mít příjemnou sametovou, hustou a mírně pikantní chuť.

READ
2024 20 fotografií účesů se sponkami pro dlouhé vlasy

Před nalitím kvasu do okroshky připravte speciální dresink: rozemlejte hořčici se žloutky, poté přidejte zelenou cibulku a zakysanou smetanu. Pikantní, tloušťka a pikantnost jsou zaručeny!

Hořčičná omáčka jako McDonald’s

Nemůžete vrátit to, co je pryč, ale je docela možné opakovat stejnou chuť doma. Trik je v tom, že hořčice by měla být co nejpikantnější, to vyváží chuť. Smíchejte stejné množství hořčice, tekutého medu neutrální chuti (nebo cukrového sirupu) a majonézy a důkladně prošlehejte do hladka. Připraveno! Zbývá už jen zásobit se nugetkami a hranolky.

Recept na domácí hořčici. Jde o nejrychlejší způsob výroby hořčice.

Fotografie receptu: Rychlý způsob výroby hořčice - krok #1

Produkty pro recept před vámi.

Fotografie receptu: Rychlý způsob výroby hořčice - krok #2

Odměřte správné množství hořčičného prášku.

Fotografie receptu: Rychlý způsob výroby hořčice - krok #3

Do suchého hořčičného prášku nalijte trochu převařené vody a důkladně promíchejte.

Fotografie receptu: Rychlý způsob výroby hořčice - krok #4

Poté přidejte ocet, granulovaný cukr, sůl, rostlinný olej.

Fotografie receptu: Rychlý způsob výroby hořčice - krok #5

Vše důkladně promícháme lžící. Čím důkladněji tuto hmotu rozetřete, tím lepší bude hořčice.

Fotografie receptu: Rychlý způsob výroby hořčice - krok #6

Výslednou hmotu přeneste do skleněné nádoby a nechte 45-60 minut na teplém místě.

Fotografie receptu: Rychlý způsob výroby hořčice - krok #7

Domácí hořčice je připravena. Dobré k masu nebo sádlu.
Dobrou chuť!

:)

Děkuji za sdílení receptu

Magister S. Neděle 14. října 2012 16:25 #

A bude nevyhnutelně hořký, i s pepřem, i bez. Hořkost snižuje chutnost koření obecně a specifického hořčičného punče zvláště. Body za 2-3 (v 10bodovém systému).

Host Sobota 29. prosince 2012 22:23 #

Nejraději ale dělám hořčici z okurkového láku: Smíchám s hořčičným práškem a lžící rostlinného oleje, nechám 5-6 hodin na teplém místě a úžasná, velmi pikantní hořčice je hotová.

Alla úterý 02. června 2015 13:55 #

Toto je recept zkopírovaný z balení hořčičného prášku.

Tam potřebujete 2x více tekutiny.

ještě jsem to neochutnal

Nick Sobota 11. prosince 2021 21:21 #

Podle výše uvedeného receptu můžete získat pevný drdol z hořčičného prášku. Potřebujete 3x více vody a oleje. Nepraný prášek dává znatelnou hořkost (nikoli ostrost). Stručně řečeno, recept je klobouk (( Upravujte a upravujte s praxí.

Master Chef neděle 12. března 2023 16:14 #

Není třeba dodržovat proporce, na závěr a na vlastní žádost přidejte vodu nebo solanku. Tlustší – tenčí. Jak to zasáhne tvé srdce. Na 40 g stačí o něco méně než lžička octa. Pokud bylo všechno studené, nezapomeňte ho zahřát. Nechte páru trochu uniknout, to je hořkost. Po hodině až dvou bude hořčice dokonalá. Ne 8-12 hodin. Žádné hrudky. Udělejte vše jako zde, na konci tekutinu zamíchejte od oka. Zisk

READ
Design toalety v různých barvách

Všechna práva k materiálům umístěným na stránce www.RussianFood.com jsou chráněna v souladu s platnými zákony. Pro jakékoli použití materiálů stránek je vyžadován hypertextový odkaz na www.RussianFood.com.

Správa stránek neodpovídá za výsledek aplikace daných kulinářských receptů, způsobů jejich přípravy, kulinářských a jiných doporučení, výkon zdrojů, na které jsou umístěny hypertextové odkazy, a za obsah reklam. Správa webu nesmí sdílet názory autorů článků zveřejněných na webu www.RussianFood.com

Tato stránka používá soubory cookie, aby vám poskytla ty nejlepší možné služby. Pobytem na webu souhlasíte se zásadami webu o zpracování osobních údajů. SOUHLASÍM

Rating
( No ratings yet )
Like this post? Please share to your friends:
Leave a Reply

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: