Všeobecně se uznává, že sladkosti tělu škodí, zvláště jsou-li konzumovány v nadměrném množství. Ale to není vždy pravda. Ve skutečnosti si můžete dopřát něco lahodného, i když si hlídáte své zdraví nebo se chcete zbavit přebytečných centimetrů na bocích. Nabízíme vám 4 nejlepší lahůdky, které můžete jíst, i když držíte dietu, dát svým dětem a nestarat se o „špatné“ následky.
Marmeláda
Marmeláda je pochoutka, která se skládá z 90 % pektinů extrahovaných z ovoce. Tuto sladkost najdete v každém obchodě minimálně v 10 variantách, ale stále je lepší si ji vyrobit sami. Bohužel marmeláda prodávaná v supermarketech často nemá s opravdovou želé pochoutkou společného vůbec nic.
Například vyrobit domácí malinovou marmeládu je stejně snadné jako loupání hrušek. Ukazuje se mega chutné a bez zahušťovadel, barviv a dalších „chemikálií“. Potřebujete k tomu maliny (nicméně můžete si vzít jakékoli bobule, které máte rádi), cukr a pár lžic vody. Vařte bobule, dokud nezměknou, vychladnou a rozdrťte přes síto. Do pyré přidejte cukr a vodu a na mírném ohni vařte 30-40 minut. Nalijeme do formiček, vychladíme a dáme do lednice ztuhnout. Při podávání obalujeme v cukru nebo moučkovém cukru.
Ovocná marmeláda není o nic méně chutná než marmeláda z bobulí a želé z citronu a zázvoru opravdu osloví milovníky citrusových plodů. Chuť marmelády je velmi jasná, sladkokyselá, s pikantním, pálivým tónem zázvoru. a vůně je prostě šílená (v tom dobrém slova smyslu)!
K výrobě této marmelády tedy budete potřebovat citron, kousek zázvoru, hnědý cukr, vodu, trochu vanilky a lžíci přírodního zahušťovadla – agar-agaru. Citron a zázvor oloupeme a nakrájíme nadrobno. Smíchejte cukr s vodou, dokud se úplně nerozpustí, přidejte citron a zázvor, po varu pár minut povařte. Přidejte vanilku, přeceďte přes sítko a smíchejte s agar-agarem. Posuďte, nalijte do formiček a do lednice. Připraveno!
Čokoláda
Odborníci na výživu neustále diskutují o tom, zda je čokoláda dietní produkt. A můžeme s jistotou říci: ano a znovu ano, samozřejmě. S jedním dodatkem: pokud to nepřeženete a sníte pár kousků hořké čokolády denně. Při dodržení těchto dvou pravidel uvidíte, že čokoláda vám nepřidá gramy navíc, ale bude mít pozitivní vliv na váš organismus. Hořká čokoláda prodlužuje mládí a účinně bojuje se změnami pleti souvisejícími s věkem. A kousek čokolády vám zlepší náladu a dodá energii na dlouhou dobu.
Aby byla čokoláda plně zdravá a „správná“, neměla by obsahovat cukr (jeho minimální obsah je přípustný). Ideální variantou je 95 % kakaa a 5 % cukru. Dnes dokonce najdete hořkou čokoládu zcela bez cukru (například se stévií).
Bohužel najít vysoce kvalitní čokoládu není tak snadné, ale existuje cesta ven: vždy si ji můžete vyrobit sami. K tomu potřebujeme kakaový prášek, sušené mléko, cukr, vodu a máslo. Z vody a cukru uvaříme sirup, přidáme suché ingredience a vše rychle promícháme. Přidejte máslo, vše dobře promíchejte – a čokoláda je hotová! Trochu vychladíme, nalijeme do formiček a dáme do lednice. Jako kulinářský experiment může být máslo známé jako kokosové máslo nebo ghí.
Chcete-li vyrobit skutečnou hořkou čokoládu, vezměte máslo, kakaový prášek a trochu cukru. Čokoláda bude mít bohatou chuť a ušlechtilou hořkou dochuť. Ve vodní lázni rozpustíme máslo, přidáme cukr a mícháme, dokud se cukr úplně nerozpustí. Poté je potřeba přidat kakao, vše promíchat, čokoládovou směs nalít do formiček a do lednice. Všechno je nerealisticky jednoduché. Užívat si!
Zephyr
Možná jsou marshmallows nesporným vůdcem na seznamu „schválených odborníky na výživu“. Dobrou zprávou je, že v marshmallow není ani unce tuku. Špatnou zprávou je, že ten z obchodu obsahuje příliš mnoho cukru. Co dělat? Buď ho jezte v omezeném množství (jako všechno, i zdravé sladkosti), nebo si ho uvařte doma. Nabízíme vynikající recept na výrobu domácích marshmallow.
A pokud dodržujete proteinovou dietu, připravte si marshmallow podle Dukana. K tomu budete potřebovat želatinu, nízkotučný tvaroh, odstředěné mléko a sladidlo. Podrobný recept na výrobu domácích marshmallow podle Dukana je zde.
Sladkosti ze sušeného ovoce
Pokud nejste připraveni vzdát se sladkostí, pečiva a dortů, věnujte pozornost receptům na veganské sladkosti. Všechny veganské dezerty jsou zpravidla ze sušeného ovoce, ořechů a zdravých tuků (například kokosový olej), takže vaší postavě ani zdraví vašeho těla rozhodně neuškodí.
Nabízíme 3 recepty na takové sladkosti:
Chladivý dezert z rozinek, sušených švestek, sušených meruněk a vlašských ořechů s přídavkem strouhanky. Můžete vytvářet malé bonbony nebo můžete vytvářet zdravé tyčinky. Podrobný recept na dezert Yachminush je zde >>>
- Bonbóny pro dodání síly a energie „Recharge“
Určitě jste nejednou zažili ten pocit, kdy vás uprostřed pracovního nebo školního dne opouštějí síly a vy si určitě chcete dát něco sladkého. Speciálně pro tyto příležitosti si připravte bonbóny „Recharge“. Jsme si jisti, že nebudete litovat. Podrobný recept na dobíjení bonbonů je zde >>>
Další možností pro jednoduché bonbóny vyrobené z čokolády, vlašských ořechů, arašídů, sušených meruněk a sezamu. Zdravé tuky a sacharidy vás nenechají lhostejnými a nechají vaši postavu takovou, jaká je. Podrobný recept na zdravé cukroví je zde >>>
Tento materiál je chráněn autorským právem. Kopírování materiálů stránek je povoleno pouze s odkazem na zdroj.
Většina něžného pohlaví se dezertům vyhýbá, aby se nerozčilovala nad přebytečnými centimetry v pase nebo na bocích. Ale udržet si skvělou postavu a požadovanou váhu je docela možné, aniž byste se vzdali lahodných, ale vysoce kalorických dezertů. MedAboutMe vám řekne, jak si užít „sladký život“ a být vždy štíhlou kráskou.
Jak kombinovat diety s dezerty
Téměř každý zástupce něžného pohlaví má neukojitelnou touhu vychutnat si sladké, snaží se udržet ideální postavu nebo shodit pár kilo navíc. Při dodržování diety je těžké omezit se na smažená a uzená jídla a je neuvěřitelně těžké vzdát se dortů, muffinů, čokolád nebo pečiva. I ta nejvytrvalejší dáma se může dříve nebo později zlomit a v jednu chvíli naplnit své tělo vysoce kalorickými sladkostmi. Ale existuje cesta ven! Neměli byste se proměnit v štíhlou, ale naštvanou mladou dámu snící o sladkostech. Doporučujeme vám jednoduše zvážit několik pravidel, která vám pomohou „oklamat“ své tělo a bezpečně si vychutnat dezerty:
- Nahraďte cukr medem. V medu je samozřejmě fruktóza, ale v tukových buňkách se ukládá minimálně. Jedna polévková lžíce medu navíc obsahuje 35 kcal. Zákusky s malým množstvím medu proto vaší postavě neublíží. Mimochodem, nízkotučný tvaroh s medem a hruškou je úžasný dezert pro ty, kteří drží dietu.
- Výbornou alternativou sladkostí je ovoce, které je zdravou náhražkou cukru. Do dietních dezertů můžete klidně přidat například ananas, který má tuky spalující účinek, a nízkotučný jogurt s malým množstvím banánu bude výbornou pochoutkou pro všechny příznivce hubnutí.
- Při nejpřísnější dietě lze mnoho sladkostí nahradit ovocnými marshmallows obsahujícími pektin, vaječné bílky a jablka.
- Marshmallow nebo marmeláda vaší postavě neublíží, protože tyto pochoutky jsou vyrobeny z agar-agaru a nemají vůbec žádný tuk. Hlavní věc je jíst takové dezerty ne více než 70 g za 3-4 dny, pokud dáváte přednost dietní výživě.
- Pro chutnou a uspokojující svačinku se hodí müsli tyčinky, které vždy zakoupíte v lékárně. Zlepšují trávení a snižují hladinu cholesterolu.
Kromě toho mohou všechny dívky, které kontrolují svou ideální váhu, bezpečně konzumovat lahodné sušené ovoce přidáním do nízkotučného tvarohu nebo jogurtu. Během diety není zakázáno 30 g hořké čokolády denně. Zmrzlina vám také nezničí postavu, pokud zvolíte studenou pochoutku na bázi ovoce a nízkotučného mléka, bez čokolády nebo vaflí. Takže si neodpírejte sladkosti. Jak vidíte, existuje spousta dezertů, které v žádném případě nezkazí vaši štíhlou, vytesanou a ohromující postavu.
Jak pochopit, že tělu chybí kolagen: známky nedostatku glykoproteinu
Pečení na dietě
Kromě ovocné zmrzliny, hořké čokolády, nízkotučného tvarohu a jogurtu s ovocem občas zatoužíte po pečivu. Vzhledem k tomu, že téměř veškeré pečivo v obchodech obsahuje hodně tuku a cukru, je pro dietní výživu nejlepší připravit si moučný dezert sami podle vlastních receptur. V tomto případě se nedotýkejte másla, místo toho můžete přidat trochu olivového oleje. Je také vhodné péct s mlékem nebo kefírem s nízkým obsahem tuku a nahradit zakysanou smetanu nízkokalorickým jogurtem. Můžete přidat ořechy, ovoce, med a přírodní sladidla. Místo bílé mouky je potřeba na pečení použít mouku celozrnnou, ovesnou nebo kukuřičnou. Do denního jídelníčku samozřejmě nelze zařadit ani dietní pečivo.
Top 5 sladkých receptů
Nabízíme top 5 zajímavých receptů pro všechny, kteří chtějí zhubnout, pečují o dokonalou postavu a milují sladké:
Ovocné želé.
Obsah kalorií v jedné porci je 108 kcal. Želatinu namočíme na 20 minut do studené vody, přidáme horkou ovocnou šťávu zředěnou agar-agarem a lesní plody, jako jsou borůvky, maliny nebo jahody. Po ztuhnutí je ovocné želé připraveno k použití.
Zmrzlina.
Jídla nesmí obsahovat lahodnou zmrzlinu, a to i během diety. K přípravě je třeba vzít: 1 polévková lžíce. lžíce medu, 200 g nízkotučného tvarohu, 150 gramů jogurtu a 2 velké broskve (vypeckované). Všechny ingredience rozmixujte v mixéru, zmrazte a užívejte 15 minut po vytažení pamlsku z mrazáku.
Raffaello.
Vynikající recept pro ty, kdo mají štíhlé „mlsouny“. Vezměte 2 polévkové lžíce. lžíce tekutého medu, 200 g nízkotučného tvarohu a 150 g hoblin koksu. Smícháme tvaroh a med, mokrýma rukama tvoříme malé kuličky a obalujeme v hoblinách.
Jogurtová pěna.
Na jednu porci smíchejte v mixéru 150 g jogurtu a 100 g rozmražených nebo čerstvých bobulí. Můžete si vzít maliny nebo jahody. Hotovou směs dejte do mísy, přidejte lístek máty a posypte trochou moučkového cukru.
Lehký tvarohový koláč.
K realizaci tohoto receptu vezměte: 75 ml citronové šťávy a stejné množství vody, 200 g tvarohu (nízkotučného), 100 g jogurtu, 10 g želatiny, 2 vejce, 30 g medu a váš oblíbený bobule. Šťávu, vodu a želatinu smícháme, tekutinu zahřejeme v parní lázni a vlijeme do předem připravené směsi z medu, tvarohu a jogurtu. Z bílků ušleháme sníh a vmícháme do připravené směsi. Na dno formy položte bobule a navrch položte tvarohovou směs. Cheesecake dejte na pár hodin do lednice.
Tyto recepty vám pomohou uspokojit vaše chutě na koláče a pečivo. Ale zároveň si nejen pochutnáte na dobrotách, ale také zachováte krásu své postavy. Doporučujeme zapamatovat si ještě 2 důležitá pravidla. Za prvé, dezerty by neměly končit snídaní, obědem nebo večeří, jsou samostatným a málo častým jídlem. A za druhé, vždy používejte umírněnost! Ostatně i nízkokalorické dezerty mohou přidat centimetry navíc k šik pasu, pokud si je dopřejete několikrát denně. Kromě toho veďte aktivní životní styl, nejezte před spaním a cvičte. Každodenní fyzická aktivita vám vždy pomůže spálit nahromaděné kalorie po „sladkých“ jídlech a svačinách.