Jak otevřít víko sklenice bez otvíráku?

Každá hospodyňka musela otevírat plechové dózy a nádoby s uzavřenými kovovými víčky. Na tom není nic těžkého, pokud máte po ruce speciální zařízení. Ale daleko od domova, například na výletě nebo na chatě, nemusí být tak jednoduché zařízení k dispozici. V takové situaci ne každý ví, jak otevřít sklenici s železným víčkem bez otvíráku. Existují však metody, pomocí kterých to nebude obtížné.

Nejjednodušší způsoby pro plechovky

Plechovku lze snadno otevřít nožem. Toto je nejjednodušší a nejdostupnější způsob. K odzátkování můžete použít běžnou polévkovou lžíci nebo dokonce kámen. Poslední metoda je samozřejmě exotická, ale docela funguje a může pomoci, když není po ruce nic vhodnějšího.

S nožem

Nejprve se sklenice umístí na rovný vodorovný povrch daleko od okraje. To se děje tak, aby při otevírání nenastaly neočekávané problémy:

  • nádoba nesklouzla z okraje ani se nepřevrátila;
  • při manipulaci vylučte možnost poranění nožem nebo ostrými hranami kovové nádoby;
  • obsah se nevysypal ani nevypadl.

Po instalaci sklenice musíte nůž umístit svisle s čepelí dolů a špičkou opřít o víko. Poté jednou rukou držte řezací nástroj a druhou několikrát udeřte do rukojeti, čímž prorazíte otvor v nádobě. Nůž do něj vložený funguje jako páka. Pohybem v jednom směru můžete úspěšně otevřít utěsněný povrch.

Horní část plechovky je okraj s malým kovovým okrajem. Obvykle se zde nacházejí informace o datu výroby a trvanlivosti produktu – 2 řady objemných čísel.

Je vhodné udeřit do rukojeti nože otevřenou dlaní, pokud je část tenká a existuje vysoká pravděpodobnost poškození ruky, musíte ji zabalit do ručníku. Pokud je sklenice vyrobena z tenkého kovu, můžete ve víčku udělat několik malých otvorů podél horního okraje co nejblíže k sobě a poté ji vypáčit nožem a vytáhnout nahoru, čímž se kov roztrhne. Nářadí je třeba používat co nejopatrněji, protože existuje vysoké riziko zranění.

Pokud máte ve svém arzenálu kuchařský nůž, proces bude ještě jednodušší. V tomto případě můžete konzervy otevřít pomocí „křídla“ – úhlu mezi rukojetí a čepelí nástroje. Princip činnosti je stejný jako při práci s běžným nožem.

Kámen

Metoda je poměrně exotická a hodí se, pokud nemáte po ruce nůž nebo silnou lžíci. Měli byste najít velký kámen s drsným povrchem. Dno nádoby se o ni intenzivně tře. Proces je zdlouhavý (to je nevýhoda této metody), protože je nutné počkat, až obsah začne zanechávat mokrou stopu na povrchu kamene.

READ
Kolekce spodního prádla H&M Happy Valentine s Day: vlastnosti a výhody

Poté se konzervy obrátí. Ztenčené dno se opatrně přehne zpět a výsledek se těší. Hlavní věcí je nezmeškat okamžik, kdy se dno „dá“, jinak může obsah vypadnout a jídlo bude beznadějně zkažené.

Proces otevírání sklenice pomocí kamene je poměrně složitý a zdlouhavý.

Lžíce

Měli byste si vzít silnou lžíci z nerezové oceli. Hliníkové vzorky nejsou pro tento účel vhodné, protože měkký kovový výrobek se během provozu jednoduše ohne. Zařízení se umístí kolmo k povrchu nádoby, udeří do rukojeti, dokud se ve víku neobjeví otvor. Poté použijte lžíci stejným způsobem jako běžný nůž. Proces bude samozřejmě trvat mnohem déle, protože nemá potřebnou ostrost.

Metody pro skleněné nádoby

Při zjišťování, jak otevřít sklenici s železným víčkem bez otvíráku, byste měli mít na paměti, že existují 2 typy těsnících doplňků. Mohou být šroubového typu a lze je otevřít ručně bez dalšího vybavení, nebo mohou být konvenční pro konzervaci, v takovém případě budete potřebovat dostupné prostředky. Zde se může hodit nůž, kladivo a dláto.

Šroubovací čepice

Sklenice uzavřené kovovým šroubovacím uzávěrem lze odzátkovat ručně nebo nožem. Hlavní věc je dělat vše opatrně, abyste se během práce nezranili. Nádoba by měla být umístěna na rovném, neklouzavém povrchu. Při ručním otevírání je třeba udeřit loktem do středu víka, rozdrtit ho a přinutit okraje se zvedat. Vzduch zachycený uvnitř nádoby pomáhá bez námahy odšroubovat uzávěr.

Místo lokte je lepší použít kladivo nebo rukojeť nože.

Dalším způsobem je otevřít nádobu nožem. Chcete-li to provést, opatrně vložte nástroj pod elastický pás a ohněte okraj. Musíte jednat pomalu, abyste sklenici nerozdělili. Kryt je nutné ohnout po celém obvodu a poté opatrně sundat.

Sklenice se šroubovacím uzávěrem se snadno otevírají nožem

Při otevírání plechovky pomocí jakýchkoli nástrojů, které nejsou pro tento účel určeny, byste měli být co nejopatrnější, abyste se nezranili.

Kroucení

Sklenice se šroubovacím příslušenstvím se otevírají ručně, obalují víčko ručníkem a působí silou. Často to vyžaduje mužskou sílu. Pokud nemůžete nádobu odvíčkovat tímto způsobem, můžete použít tepelnou metodu. Musíte jednat v následujícím pořadí:

  • nalijte do pánve trochu vody a zahřejte ji;
  • opatrně otočte nádobu a držte ji po stranách a ponořte ji do horké tekutiny;
  • stát 2–3 minuty;
  • otočte, položte na rovnou vodorovnou plochu, přikryjte ručníkem a odšroubujte víko, dokud nevychladne.

Sklenici byste neměli mačkat nohama ani ji tlačit k sobě, protože křehké sklo můžete snadno rozdrtit.

Dalším jednoduchým způsobem je poklepání na hrany výrobku rukojetí kuchyňského nože. Uzavřená nádoba se pevně položí na stůl a po celém obvodu víka se poklepe. Obvykle se poté snadno otevře.

READ
Jak si vybrat zimní boty z pravé kůže s kožešinou: rady

Sklenici můžete opatrně položit na bok a držet ji za dno a boky a „rolovat“ podél okraje stolu. To vytváří rovnoměrný tlak na okraje víka. Musíte jednat opatrně, abyste skleněnou nádobu neupustili nebo ji nepoškodili.

Horká voda usnadní otevírání šroubovacích uzávěrů

Bezpečnostní opatření

Při otevírání plechových a skleněných plechovek je třeba dodržovat bezpečnostní opatření. Nejlepší způsob, jak otevřít nádoby, není pomocí improvizovaných prostředků, ale pomocí otvíráku speciálně k tomu určeného. Moderní výrobci nabízejí spotřebitelům obrovské množství úprav tohoto nástroje. Nejlepší je varianta s kolečkem, protože je nejbezpečnější.

Pokud máte doma spoustu různých druhů konzerv, je vhodné pořídit si elektrický otvírák. Snadno otevírá různé typy víček – zavařovací, plechové těsnění, šroubovací. Kromě toho se používá na lahve.

Při volbě, jak jednoduše otevřít srolovanou sklenici bez otvíráku, je třeba zvolit bezpečnou metodu, abyste se nepořezali o ostré hrany střepů plechovky nebo skleněné nádoby. Je třeba dbát na to, aby se kovové nebo skleněné částice nedostaly do výrobku. Pokud k tomu dojde, měli byste se s pokrmem bez lítosti rozloučit.

Samozřejmě, každou sklenici lze otevřít pomocí improvizovaných prostředků, ale je mnohem snazší, když se chystáte na túru, piknik nebo do přírody, udělat si seznam potřebných věcí a zabalit tašku nebo batoh přesně podle poznámek. . Skleněné nádoby je lepší otevřít doma předem a jejich obsah přendat do plastových nádob nebo plastových sáčků. Jídlo tak zabere méně místa, bude se snáze přenášet a oběd připravíte rychle a bez námahy navíc.

Video


Ne každé víko se snadno poddá: na krku jsou třísky, rez a někdy prostě není poblíž žádný vhodný nástroj. Prozradíme vám, jak otevřít zavařovací sklenici se šroubovacím uzávěrem, jednorázovou plechovku i plechovku pomocí improvizovaných prostředků bez zranění a zvýšené námahy.

Jak otevřít sklenici, pokud obvyklé metody nefungují / Použití fénu, pásky, zápalky a dalších improvizovaných předmětů

Twist-off – šroubovací uzávěry

Šroubovací uzávěr byl vynalezen před více než 150 lety, ale stále je považován za jeden z nejpohodlnějších a nejspolehlivějších typů balení.

Nejviditelnější způsob, jak otevřít šroubovací uzávěr, je vypáčit okraj běžným nožem. Podstatou metody je porušení těsnění, protože víčka se nejčastěji neotevírají kvůli vakuu uvnitř nádoby. Stačí pustit dovnitř trochu vzduchu a plechovka se rychle otevře. Špička čepele musí být zasunuta do mezery mezi hrdlem a víkem. Skleněná nádoba zůstane neporušená, ale víko již nelze znovu použít pro zavařování a takto otevřené víko může během přepravy selhat.

READ
Garnier pleťový krém hydratační 25, denní Life-giving Moisturizing 35, Active Lifting 45, recenze kosmetiky z katalogu

Hrdlo sklenice lze vložit do nádoby s horkou vodou nebo ošetřit horkým fénem a asi po minutě se víko otevře.

Poklepávání vařečkou nebo špachtlí po stranách víčka nebo mezi víčkem a hrdlem usnadní otevírání sklenice. Je lepší nenarážet do skla kovovými předměty.

Pokud nemůžete sklenici otevřít, protože víko klouže v mokrých rukou, pomůže jakákoli kuchyňská utěrka, dokonce i papír. Gumové rukavice jsou také skvělé pro řešení kluzkých víček.

Papírnická páska nebo elektrická páska se otočí kolem víka a ponechá se volný konec. Pokud za něj zatáhnete, plechovka se otevře.

Pokud kápnete rostlinný olej na hrdlo sklenice, kam přiléhá víčko a necháte sklenici dnem vzhůru půl hodiny, víko se otevře.

Poklepáním na dno obrácené sklenice dlaní můžete změnit polohu obsahu, tlak uvnitř se pak přerozdělí a víko se snadno otevře. Tato metoda je účinná, když má produkt v nádobě poměrně hustou konzistenci.

Plechová poklice

Na otevření zavařovací sklenice s jednorázovým kovovým víčkem (to, co se doma sroluje speciálním strojem), zatím nepřišli na lepší způsob, než je otvírák na konzervy s dřevěnou rukojetí sovětského typu. Pokud najednou takový otvírák po ruce nemáte, použijte některou z alternativních metod.

Principem zavařování sklenic je ohnutí plochých okrajů víčka kolem hrdla. Proto, aby se plechovka otevřela, musí být okraje ohnuty. Bez otvíráku je pohodlnější a bezpečnější ohnout víko kleštěmi. Plochým šroubovákem nebo lžící můžete víko vypáčit ostrým koncem a postupně ohýbat okraj víčka kolem sklenice. Hlavní věcí v této věci je bezpečnost a přesnost, proto nedoporučujeme používat nůž.

Pokud silně udeříte do středu víčka, prohne se uprostřed a okraje se ohnou nahoru. Pro dopad můžete použít kámen, rukojeť šroubováku nebo jiný předmět.

Pomocí nože můžete ve víku vyříznout otvor: nejprve propíchněte víko uprostřed a poté vyřízněte celý střed. Při vyjímání obsahu buďte maximálně opatrní: okraje víka si mohou snadno poranit ruce!

Plechovky

Klasická plechovka byla vynalezena v roce 1810 a Nicholas Appert za její vytvoření obdržel cenu od samotného Napoleona. Jakékoli jídlo bylo v takovém obalu dokonale uchováno, ale konzervy byly vyrobeny z tak silného plechu, že je nemohl otevřít každý: plechovka telecího masa z roku 1824 byla dvakrát na arktických expedicích, ale vrátila se zpět do Anglie, protože ji neuměli otevřít. A teprve v roce 1938 se rozhodli prozkoumat obsah sklenice: maso bylo dokonale konzervované a pokusné krysy a kočka ho s chutí snědly. Dnes je všechno mnohem pohodlnější: cín se ztenčil, plechovky se staly lehčími a otvíráky na konzervy jsou pokročilejší. Ale pokud v blízkosti není žádný speciální nůž, můžete se bez něj obejít pomocí osvědčených metod.

READ
Vesty z polární lišky: možnosti pro módní vzhled

Špičku nože je třeba zasunout do víka vedle okraje, držet jej přísně svisle, abyste se nepořezali, a poklepat rukou na rukojeť. Když se nůž dostane do kovu, otevřete víko pohybem nože v kruhu podél okraje.

Hřebík nebo podobný ostrý předmět se zatluče do víka blízko okraje (kladivem nebo jakýmkoli těžkým předmětem, dokonce i kamenem). Opakujte operaci na jiném místě a tak dále několikrát v kruhu, dokud se víko nezvedne. Místo hřebíku můžete dokonce vzít zápalku: odstraňte síru a pomocí zápalky vytvořte otvory ve víčku do kruhu podél okraje, poklepejte na něj těžkým předmětem, ale opatrně, abyste ho nerozbili.

Vyčnívající okraj na víčku plechovky lze smazat jakýmkoli abrazivním povrchem: brusným papírem, pilníkem nebo kamenem. Tato metoda bude vyžadovat čas a trpělivost, ale není potřeba žádné speciální vybavení.

Sklenici je potřeba otočit a přečnívající částí krouživými pohyby třít o smirkový papír nebo jiný povrch, dokud se v oblasti obvodu neobjeví tekutina nebo praskliny. Poté je třeba sklenici přimáčknout k okraji, poté by se víko mělo sundat.

Co se dá dělat?

Zmrazte čerstvé potraviny a hotová jídla a pak budete muset méně často bojovat s bankami. Kupte si speciální mrazicí sáčky, abyste ušetřili úložný prostor.

Rating
( No ratings yet )
Like this post? Please share to your friends:
Leave a Reply

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: