Dnes většina žen v domácnosti kyselé zelí ve skleněných nádobách, protože tato metoda je nejvhodnější pro další skladování občerstvení. Existuje mnoho receptů: kysané zelí s kmínem, jablka, brusinky, jalovec atd. Číst dál.
Jak vybrat správné zelí na kynuté těsto ve sklenicích
Ne všechny hlávky zelí jsou vhodné pro proces kvašení. Nejlepší použití:
- Pozdní a střední odrůdy. Rané odrůdy jsou příliš měkké, zelí se rychle zhorší.
- Odrůdy určené pro kvašení, nikoli pro skladování. Případně Bělorus nebo Slava.
- Čerstvé a pevné hlávky bílé barvy s obsahem cukru, jehož množství bude stačit ke kvašení.
- Zelí s nemocnými krycími listy není vhodné ke kvašení. Při vaření také nepoužívejte jodizovanou sůl.
Pět nejčastěji používaných přísad v receptech na kysané zelí ve sklenicích na zimu je:
produkt | Kalorie kcal na 100 g | Bílkoviny g ve 100 g | Tuk g ve 100 g | Sacharidy g na 100 g |
---|---|---|---|---|
mrkev | 33 | 1.3 | 0.1 | 6.9 |
Bílé zelí | 28 | 1.8 | 0.1 | 6.8 |
Cukr | 398 | 99.7 | ||
Pepře | 255 | 11 | 3.3 | 38.3 |
Zlato | 400 | 0.8 | 81.5 |
Možnosti startéru
Aby bylo jídlo opravdu chutné, musíte si vzít mrkev, sůl a samotnou hlavu zelí. Důležité je dodržet proporce. Mrkev by měla zabírat 1/10 hmotnosti zelí, 1 gramů soli na 20 kilogram produktu (stačí jedna vrchovatá lžička). Musíte vědět, že váha zelí musí odpovídat objemu skleněné nádoby.
Pro urychlení kynutí se přidává cukr (10-20 gramů na 1 kilogram výrobku).
Fermentační proces se skládá ze dvou fází. První z nich aktivuje kvasinky. Působením kvasinek na zelný nálev se začne objevovat pěna a uvolňuje se plyn.
Aby se odstranily plyny, které způsobují hořkost zelí, musí se propíchnout až na dno dřevěnou tyčí. Během uvolňování plynů by se měl tento postup neustále opakovat.
Pět nejrychlejších receptů na kysané zelí ve sklenicích na zimu:
Název jídla | Doba vaření | Kalorie kcal na 100 g | Uživatelské hodnocení |
---|---|---|---|
Kysané zelí bez octa ve sklenici na zimu ve slaném nálevu | 30 minut | 20 | +31 |
Kysané zelí ve slaném nálevu ve sklenici na zimu | 3 d | 38 | +73 |
Křupavé kysané zelí ve sklenici na zimu | 3 d | 29 | +239 |
Kysané zelí klasika ve sklenici | 3 d 1 h | 28 | +244 |
Zelí v litrových sklenicích na zimu | 4 d | 24 | +68 |
Je důležité vědět!
Nezapomeňte odstranit pěnu ze solného roztoku, protože obsahuje škodlivé mikroorganismy, které přispívají ke zkažení produktu.
Zelí můžete kvasit i bez přísad.
Musí se dobře otřít solí, poté se těsně rozloží do sklenic a utlačí, aby z ní vytekla šťáva. Miska naplněná zelím by měla být v místnosti při teplotě 18-22 stupňů. Zelí tedy začne rychle kvasit.
Po několika dnech již bude možné vidět tvorbu kyseliny mléčné. Je důležité sledovat čas a včas odnést sklenice se zelím do chladu, aby produkt neperoxidoval. Často se to dělá za 4-5 dní.
Na konci kvašení lák zesvětlí, zelí se usadí a získá slano-kyselou osvěžující chuť.
Rád vás opět vítám, moji milí čtenáři a milovníci vaření! No a teď bohužel končí léto a dozrály pozdní odrůdy úrody. Je tedy čas udělat si na zimu lahodné a křupavé kysané zelí.
No kdo by ji nemiloval. Takové lidi neznám. Ale znám spoustu receptů a způsobů kynutého těsta. Každá hostitelka preferuje své vlastní metody. A o ty nejzajímavější recepty se s vámi podělím.
Souhlasíte, takový předkrm bude vypadat skvěle jak na slavnostním stole, tak na každodenním. Pro kynuté těsto je třeba vzít pozdní odrůdy zelí, aby listy byly husté a čisté, bez poškození a shnilých sudů. Další tip – sklenice, ve kterých budete naše zelí skladovat, není nutné sterilizovat. Určitě je ale důkladně opláchněte a osušte.
Myslím, že touhle dobou už jsou vaše sklady plné různých prázdných míst. Ale přesto vám chci doporučit, abyste si prohlédli recepty na skvělou adjiku a lecho. Nebo vás možná zajímají rajčata ve vlastní šťávě nebo nakládané cukety.
Mimochodem, ani okurková sezóna ještě neskončila a já vám chci doporučit pár zajímavých okurkových receptů na korejský způsob na webu mého kolegy https://maminakopilka.ru/ogurcy-po-korejski-bystrogo-prigotovleniya.html. Udělala jsem si pro sebe pár receptů.
No, moc jsme neodbočili. Vraťme se k našemu tématu. Všechny dnes nabízené recepty si zaslouží vaši pozornost.
Velmi důležitý bod! Ať už si vyberete jakýkoli recept, vždy berte kamennou sůl a neměla by být jodizovaná.
Klasický recept na křupavé kysané zelí v 3litrové sklenici
A začneme obvyklým nejběžnějším klasickým receptem. Pokud je vše provedeno správně, dostanete jen božské zelí.
Složení:
- Zelí – 2 kg
- Mrkev – 2 ks
- Sůl – 2 lžíce
Příprava:
1. Nakrájejte bílé zelí jakýmkoli způsobem, který vám vyhovuje. Posypeme solí, promícháme. Rozmělněte rukama, dokud se neobjeví šťáva.
2. Mrkev oloupeme a nakrájíme na tenké plátky. Poté přidejte do zelí a promíchejte. Poté vše dejte do sklenic a dobře komprimujte, dokud se neobjeví šťáva. Nepokládejte úplně, nechte prostor pro fermentaci. Umístěte sklenici do hluboké misky, protože šťáva může vytéct.
Ujistěte se, že není nahoře suchý.
3. Sklenici vložte do hluboké misky a nechte 3-5 dní při pokojové teplotě. Během dne ji několikrát propíchněte dlouhou tyčinkou, aby sahala až do samotného dne. A lehce zatlačte. Tak budou vycházet plyny a s nimi hořkost.
4. Když se navrchu přestane tvořit pěna, naše zelí bude hotové. Uzavřete víčkem a uložte na chladné místo. Zkusit to však můžete hned teď.
Jednoduchý recept na lahodné kysané zelí v rendlíku
Zde je obecně asi stejný recept jako výše, s tím rozdílem, že se již nevaří ve sklenici, ale v hrnci. Pokud máte hodně zeleniny, pak to bude výhodnější.
Složení pro 3 litrů:
- Zelí – 2 kg
- Mrkev – 2 ks
- Sůl – 2 polévkové lžíce (bez skluzavky)
Příprava:
1. Zelí opláchneme a osušíme. Pak nasekejte jakýmkoli způsobem, který vám vyhovuje. Můžete použít kráječ zeleniny, nůž nebo elektrického pomocníka. Obecně, kdo má co po ruce. Mrkev oloupeme a nastrouháme. Vše dejte do vhodné misky.
2. Přidejte sůl a dobře promíchejte rukama. Jemně ho rozdrťte, aby zelí dalo šťávu. Pak pro pohodlí dejte vše do hrnce a pamatujte si trochu víc.
3. Dejte na 3 dny na teplé místo a třikrát denně propíchejte vařečkou, aby vyšly plyny a všechna hořkost.
Navrch můžete dát útlak talířem. Ale pokud už je šťávy dost, tak to není nutné. Hlavní je, že by měl být vždy celý pokrytý vlastní šťávou.
4. Po třech dnech přendejte do sklenic a uzavřete nylonovým víčkem. V podstatě už se to dá jíst. A měl by být skladován na chladném místě.
Lahodné domácí kysané zelí v kyblíku bez soli a cukru na zimu
V tomto videoreceptu uvidíme, jak ho fermentovat bez soli. A každý už vám přidá sůl, cukr a další koření podle chuti, když to položíte na stůl.
Složení:
- Zelí – 1 střední hlava
- Mrkev – 1 kus
- Voda – 1,5 litru
Ukazuje se velmi šťavnaté a křupavé zelí. Na tomto receptu je dobré, že je neutrální. Když se položí na stůl, každý si dá další přísady podle své chuti. A všichni jsou šťastní.
Recept na křupavé kysané zelí s lákem krok za krokem do 3litrové sklenice
Můžete vařit i tímto způsobem. Mimochodem, pokud do svých přípravků rádi přidáváte mnoho různých koření, pak můžete své oblíbené přidat do nálevu.
Složení:
- Zelí – 2,3-2,5 kg
- Mrkev (střední) – 1 ks
- Sůl – 2 lžíce
- Cukr – 1 polévková lžíce
- černý pepř – 15 ks
- Voda – 1 litru
Příprava:
1. Zelí nakrájejte na libovolný způsob. Mrkev nastrouháme na hrubém struhadle. Vše vložte do velké mísy nebo mísy. Dobře promíchejte a rukama lehce přitlačte, dokud se nepustí šťáva.
2. Poté vše dejte do sklenice a posypte kuličkami pepře. Lehce zatlačte rukou dolů, mírně zhutněte. Nahoře nechte trochu místa.
3. Nyní si poradíme s lákem. Do vody přidejte sůl a cukr. řádně promíchejte, aby se rozpustily.
4. Nyní naplňte lák až po okraj. Umístěte sklenici do misky a přikryjte víčkem. Nechte den při pokojové teplotě.
5. Druhý den uvidíte, že zelí dalo šťávu. Propíchněte ji na několika místech dlouhou dřevěnou tyčí až na dno, aby gaziki vyšly. To se musí provádět několikrát denně. Do mísy, ve které sklenice stojí, vyteče lák. Nalijte zpět do sklenice. Takto pokračujte po celou dobu kynutí. Celkem by měly stát tři dny.
6. Třetí den bude naše bílé zelí zcela prokvašené a hotové. Uzavřeme víčkem a uložíme na chladné místo.
Kryty lze použít jako kapron a srolovat kov.
Kysané zelí na gruzínský způsob s řepou v kýblu, jako od babičky
Nabízím vám takový zajímavý recept, naučila mě ho moje babička, když jsem se právě vdávala. Pravda, učila s jinými proporcemi a v jiném vědru. Na vaření si obvykle beru malý plastový kbelík, protože nemám moc úložného prostoru. Akorát když jíme, koupím zeleninu a udělám další. Není to tak dlouho. Takové zelí se ukáže jako velmi voňavé, s ostrou česnekovou chutí. Středně kyselé, středně slané.
Složení:
- Bílé zelí – 1 kg
- Řepa – 400 gr
- Česnek – 60 gr
- Celerové listy – 50 gr
- Sůl bez jódu – 50 g (2 polévkové lžíce s malým sklíčkem
- Voda – 1 litru
Příprava:
1. Nejprve si uděláme výplň. Nalijte vodu do hrnce a dochuťte solí. Dejte na oheň až do varu.
2. Dále, zatímco se náplň vaří, omyjte a očistěte veškerou zeleninu a bylinky. Zelí nakrájíme na střední čtverce.
3. Poté řepu nakrájejte na tenké plátky silné 1-2 mm. Celerové listy nakrájíme nahrubo. Feferonku nakrájíme na malé kroužky. A česnek nakrájíme na polovinu.
4. Dále si vezměte kbelík a na dno dejte řepu první vrstvou. Poté vložíme zelí. Posypeme česnekem, pepřem a celerem. Posouváme se tedy po vrstvách na samotný vrchol.
5. Když je vše položeno, naplňte vařící náplní. Navrch položte talíř a poté hlubokou misku. Zavřete víko kbelíku tak, aby zatlačilo misku hlouběji do zelí. Dopadne to jako útlak. Na jedné straně víka ponechte přístup vzduchu, to znamená, že jej nezakrývejte příliš těsně, jinak se udusí.
6. Za 5 dní bude vše připraveno. Vytáhněte útlak a už si můžete pomoci sami. Nebo zavřete víko a uložte na chladné místo.
Recept na lahodné a křupavé kysané zelí v sudu na zimu
Pamatuji si, že když jsem byl ještě malý, babička kvasila bílé zelí v sudu. Nyní to děláme hlavně ve skleněných nádobách. A to je přesně to, co dělali předtím. Babiččin recept bohužel nemám, ale našla jsem naprosto vyhovující, jednoduchý a cenově dostupný videorecept.
Ingredience na 10 kg zelí:
- Mrkev – 1 kg
- Sůl – 250 g
- Cukr – 50 gr
- černý pepř – 15 gr
- Žitný chléb – 50 gr
Babiččino zelí ze sudu bylo prostě úžasně chutné, s nějakou zvláštní vůní. Myslím, že nebudete zklamáni, když si to takto uvaříte na zimu.
To je vše, co pro dnešek mám. Ale to je jen začátek. Ostatně sezóna zelí je ještě před námi a já vás plánuji překvapit zajímavými recepty. Mezitím si procházejte a vybírejte to nejklasičtější a nejjednodušší.
Na závěr chci dát jednu zkušenější radu – zelí je potřeba zkvasit s dorůstajícím měsícem. Hodně štěstí s přípravami! Sbohem!
Natalia
Vážení čtenáři! Budu vám velmi vděčný za vaše komentáře a kliknutí na tlačítka sociálních sítí. Snažím se pro tebe!
Komentáře k článku: 12
V 06.08.2018 11 28:
Miluju kysané zelí. Je to skvělá zimní svačina k bramborám nebo masu. Strašně ráda z něj vařím i zelňačku v tlakovém hrnci. Ukazuje se neuvěřitelně chutné.
V 06.08.2018 11 46:
Všechny recepty jsou dobré, vybírejte podle srdce! Gruzínský recept se mi líbil, tak ho dnes využiji v kuchyni. Díky, vypadá to úžasně!
V 06.08.2018 11 49:
Jen jsem hledal možnost vaření sudu. Zkusím tvůj recept. Doufám, že to dopadne chutně.
V 06.08.2018 17 58:
Kysané zelí miluji, hlavně je z něj dobrý předkrm. Proto určitě uvařím některý z vašich receptů, moc se mi líbily.
V 06.08.2018 20 41:
Vybírám i gruzínský, ale budu ho dělat do 3litrové sklenice.
V 07.08.2018 19 14:
Kysané zelí opravdu miluji, máte tolik receptů – je toho spousta)))…
V 07.08.2018 21 37:
Vaše recepty se budou hodit. Musíme pomalu připravit zelí na zimu. Bez kysaného zelí je to v zimě velmi těžké)
V 08.08.2018 22 38:
Již brzy budeme připravovat kysané zelí na zimu, vaše recepty se budou hodit.
V 12.08.2018 12 24:
Poprvé vidím kysané zelí na gruzínský způsob. Rozhodně musí kuchař, velký zájem. Je tu někdo, kdo to už připravil? Chtěla jsem se o tomto receptu dozvědět více. Moc děkuji autorce za recepty, jsou tam velmi zajímavé možnosti. Určitě se letos pokusím uvařit něco nového.
V 12.08.2018 12 29:
Tento recept se také nazývá „gurianský styl“ nebo „kavkazský“. Ale preferuji nadpis jako v článku. Obecně se ukazuje velmi chutné s řepou. Zkuste to a pochopíte, že mám pravdu.
V 02.02.2021 21 48:
Klasické kysané zelí jsme dělali vždycky, řekni mi, proč do něj liješ vodu? Ostatně šťávy tam stejně bude hodně, ale proč cukr? Přidejte více mrkve a bude sladší, zároveň zelí nebude tak bledé!)))
V 03.02.2021 08 28:
No, receptů není zas tak málo. Každá žena v domácnosti si pro sebe vybere ten nejoptimálnější. Každý to má rád jinak.
Přidat komentář Zrušit odpověď na komentář
O autorovi
Ahoj drazí přátelé! Jmenuji se Natalya. Jsem autorem a správcem tohoto blogu. Jsem rád, že jste navštívili moji stránku. Doufám, že zde najdete vše, co hledáte.
Připojte se k mým skupinám ve Vkontakte a Odnoklassniki, abyste nezmeškali nové verze.