Jak esteticky uspořádat prkénka v kuchyni?

Jak esteticky uspořádat prkénka v kuchyni?

Každá hospodyňka má ve své kuchyni mnoho různých zařízení, která usnadňují proces vaření. Bez kuchyňských prkének se neobejdete. Mnoho lidí je ukládá do stolů nebo je zavěšuje na háčky a doplňují interiér místnosti. Takový užitečný doplněk je nepostradatelný, ale zároveň vyžaduje zvláštní místo. Je důležité nejen používat desky k určenému účelu, ale také je umět krásně a esteticky uspořádat v kuchyni.

Vlastnosti a způsoby uložení

Kuchyňská prkénka mohou být vyrobena z různých materiálů. Mohou být velmi působivé velikosti nebo malé. Jejich tvar může být také velmi rozmanitý: od obvyklých obdélníkových modelů až po výrobky s ohybem.

Tento kuchyňský doplněk je velmi oblíbený, protože se používá každý den. Po použití prkénko Nezapomeňte důkladně umýt a vysušit. Pokud není výrobek dostatečně vysušen, mohou se na něm objevit plísně nebo choroboplodné zárodky.

Dřevěné modely jsou zvláště náchylné k hnilobě, pokud jsou ponechány delší dobu ve vlhkém prostředí. Při vystavení vlhkosti začne dřevěný povrch bobtnat, v důsledku čehož se kuchyňská dřevěná deska rychle znehodnocuje.

Mezi výrobky vyrobenými ze dřeva existují typy, které jsou poměrně odolné vůči vlhkosti. Mají určitou strukturu a povlak, takže neabsorbují kapky tekutin a pachů potravin.

Aby mokré věci rychleji schly, měly by být skladovány ve svislé poloze. Nejjednodušší na nákup speciální stojan na desky a umístěte jej na nejvhodnější místo.

Je důležité uspořádat vše v kuchyni tak, aby bylo pohodlné být v této místnosti, abyste mohli připravovat pokrmy, jíst jídlo a inspirovat se zajímavými kulinářskými mistrovskými díly.

Kuchyňské doplňky lze skladovat umístěním do uzavřené zásuvky nebo na polici. Samozřejmě nejjednodušší je po použití desku jednoduše umístit svisle za dřez.

Přestože je tato možnost velmi pohodlná, protože v tomto případě je potřebný produkt vždy po ruce, nevypadá příliš esteticky.

Existují různá zařízení pro umístění a sušení kuchyňských doplňků.

  • Organizér je poměrně pohodlný stojan. Je lepší zvolit vertikální možnost – v tomto případě bude obsazeno méně místa.
  • Do zásuvek v tabulce můžete umístit speciální oddělovače.
  • Desky můžete uložit zavěšením na zábradlí. Nástěnný držák se umístí na jakýkoli vhodný povrch. Mohou to být dvířka kuchyňské linky nebo jen stěna. Boční plocha kuchyňské sestavy je dobrou volbou pro připevnění háčků.
  • Pokud design zahrnuje ekologický nebo venkovský styl, můžete dřevěné výrobky zavěsit na jednoduchou, ale poměrně silnou větev.
  • Dobrou volbou pro umístění produktů bude police umístěná na vnitřním povrchu dveří skříně.

Stojany se dělí podle toho, z jakého materiálu jsou vyrobeny.

  • Kovový stojan. Výrobky vyrobené z kovu jsou nejoblíbenější, protože tato zařízení jsou odolnější. Nerezové modely nekorodují, mají krásný vzhled a ergonomický tvar.

Uložení desek v takových modelech jim umožní být vždy po ruce ve správný čas. Volně stojící, všestranný nerezový stolní nebo nástěnný stojan pojme 4 až 8 řezných doplňků.

  • Velmi oblíbený je také dřevěný stojan. Takové výrobky se nebojí vlhkosti, která se na ně dostane, protože jsou ošetřeny lněným olejem, který zajišťuje jejich zvýšenou odolnost proti vlhkosti. Spolehlivá lepicí vrstva jim poskytuje dodatečnou ochranu proti delaminaci pod vlivem vlhkosti. Může to být dřevěný stojan se speciálními drážkami nebo podpěra s háčky pro jejich zavěšení.

Při nákupu takové sady byste měli vzít v úvahu, že bude zabírat určité místo na pracovní desce. Musíte také zkontrolovat, jak stabilní je produkt, protože dřevěné desky mají působivou hmotnost.

  • Možnosti kombinovaného stojanu stále častěji v moderních kuchyních. Mohou být vyrobeny z různých materiálů. Nejoblíbenější jsou tedy nerezové konstrukce v kombinaci s bambusem. Toto zařízení vypadá velmi originálně a organicky zapadne do designu kuchyně vyrobené v určitém stylu. Stojan v tomto případě ideálně splní svůj zamýšlený účel – sloužit jako místo pro odkládání prkének.
READ
Jak udělat bouli na hlavě: jak udělat účes z dětských vlasů, jak zaplést dva objemné boule, jak správně a rychle udělat drdoly

Protože kuchyně často obsahuje spoustu nábytku, Pro umístění stojanů by mělo být zvoleno nejvhodnější místo. To vám umožní vyhnout se zaplnění místnosti dalšími předměty. Hlavní věc je, že kuchyňské doplňky jsou vždy po ruce a nezkazí vzhled místnosti.

  • Držák na stůl, Možná to lze nazvat jednou z nejúspěšnějších možností umístění produktů. Tento stojan lze v případě potřeby přestavět na jiné vhodné místo. Držák zároveň zajistí spolehlivé upevnění a stabilitu. Díky mírnému náklonu budou výrobky dobře větrané a vysušené.
  • nástěnný držák umožňuje upevnit konstrukci přímo na stěnu, čímž šetří místo, což je velmi důležité pro malé místnosti.

Stojany umístěné v pouzdře zaberou minimum místa. Hospodyňky ocení označení označující, k čemu je konkrétní deska potřeba. Výrobci vyrábějí stojany určené pro umístění několika produktů. V případě potřeby si můžete vybrat model stojanů na řezání prkének a nožů vyrobených ve stejném stylu. Taková rozšířená sada ozdobí místnost a dodá jí zvláštní chuť.

Výhody

Stojany určené pro odkládání prkének mají mnoho výhod.

  • Pomocí stojanu můžete rychle získat desku, kterou potřebujete. To je velmi výhodné, pokud máte několik těchto produktů, navržených samostatně pro řezání různých typů produktů.
  • Díky použití stojánků budou kuchyňské desky vždy suché.
  • Toto zařízení vám umožní ušetřit místo v kuchyni.

Při skladování dřevěných výrobků se nedoporučuje skládat je na sebe. Je nutné, aby mezi nimi byla vrstva vzduchu.

Tipy pro výběr a umístění

Aby prkénko sloužilo po dlouhou dobu, měli byste si jej vybrat s ohledem na určitá doporučení.

  • Při nákupu dřevěného modelu musíte zkontrolovat jeho vzhled a věnovat zvláštní pozornost bočnímu povrchu. Výkres vám umožní určit, zda je výrobek vyroben z jednoho kusu dřeva nebo zda byly při jeho výrobě použity tyče.
  • Za nejvhodnější pro tento kuchyňský doplněk se považuje tloušťka 3 nebo 4 cm.
  • Velikost musí odpovídat zamýšlenému účelu. Pokud je malá deska vhodná pro krájení chleba, pak pro maso byste měli zvolit model o rozměrech 20 x 40 cm.

Při výběru dřevěného výrobku je lepší zvolit kuchyňský doplněk z bambusu nebo dubu, protože tyto horniny jsou odolné vůči vysoké vlhkosti, odštěpování a poškození. Výrobky vyrobené z buku, jasanu nebo borovice budou stát méně, takže pokud je váš rodinný rozpočet malý, můžete se rozhodnout pro ekonomičtější variantu.

Výsuvná deska bude dobrou volbou pro krájení potravin. Nejjednodušší je dát do stolu zásuvku a na ni položit prkénko.

Pokud je v kuchyni velmi málo místa, je lepší kuchyňský doplněk zavěsit na zábradlí nebo k tomuto účelu použít háčky, které jsou umístěny na boku sestavy.

READ
Balzám na rty Belvedere – recenze a recenze

Zajímavé nápady

Aby vaše kuchyně vypadala stylově, můžete si vybrat krásné a pohodlné stojany ze dřeva, nerezu nebo plastu.

Ručně vyráběné výrobky mohou nejen uspořádat funkční úložný prostor, ale také zvýraznit design místnosti. Místnost tak ozdobí sušák nebo věšák s deskami vyrobenými ve stylu decoupage nebo natřenými akrylovými barvami.

Prkénko vyrobené ve stylu decoupage lze použít i jako plnohodnotný tác.

Kuchyňské doplňky různých tvarů a velikostí, které lze zavěsit na přední stěnu nad kuchyňský stůl, zaberou minimum místa.

Sada malovaných desek na speciálním stojanu velmi organicky zapadne do designu kuchyně.

Elegantní stojan na malých nohách bude nejen vhodným místem pro uložení desek, ale také ozdobí kuchyň.

Neméně působivě vypadá sada „Funny Chefs“.

Pomocí své fantazie a pomocí tipů můžete nejen najít správnou možnost, ale také zavěsit prkénka v kuchyni tím nejesteticky příjemným způsobem, na vhodném místě.

Chcete-li se dozvědět, jak vyrobit stojan na prkénko vlastníma rukama, viz níže.

Na policích rozložíme, jak uspořádat skladování podle druhu potravin, nádobí a kuchyňských doplňků. Jaké jsou nejužitečnější organizéry a zázračné systémy pro sluchátka?

Ilmíra Nigametová

  • Kuchyň, jídelna
  • Opatrování
  • Tipy pro návrh

Chcete, aby vaše potraviny vydržely déle čerstvé a měli veškeré potřebné kuchyňské příslušenství vždy po ruce? Chcete-li to provést, stojí za to zorganizovat správné skladování v kuchyni. Shromáždili jsme nejlepší nápady pro uspořádání této místnosti.

O pohodlí se staráme předem

V ideálním případě byste si otázku uspořádání svého kuchyňského prostoru neměli položit ani při nákupu sady nábytku a domácích spotřebičů, ale ještě dříve – při rekonstrukcích. Právě tehdy se rozhoduje o tom, kde bude umístěn dřez, radiátory topení, zásuvky, lampy a tak dále.

Univerzální kuchyně neexistují. Jejich vzhled a obsah závisí na vkusu a životním stylu majitelů: kolik lidí je v rodině, kolik potravin skladují, kolik nádobí a dalších věcí mají. Je důležité zvážit, jak často budou v kuchyni vařit a kdo přesně to bude dělat – to je nezbytné, aby byl prostor speciálně pro tuto osobu nejergonomičtější. Lidé s nižší než průměrnou výškou budou těžit z nižšího pracovního stolu a dřezu.

Možnost uspořádat prostor zůstává i v případě, že již byla provedena rekonstrukce kuchyně. Nábytek nemusíte úplně předělávat – stačí vylepšit jeho vnitřní obsah – přidat police, rozdělovače zásuvek a organizéry.

Dnes existuje velké množství moderních mechanismů – zavírače dveří, zvedací upevňovací prvky pro fasády a další věci.

Zvedací držák usnadňuje přístup k horním skříňkám

Tradiční a nové skladovací systémy

Rozhodujícím faktorem pro pohodlí není počet skříněk v kuchyni, ale to, jak je v nich vše uspořádáno. Existují systémy, které vám pomohou uspořádat různé nádoby a kuchyňské náčiní co nejkompaktněji. Zároveň velmi usnadňují přístup k potřebným věcem. Moderní náhlavní soupravy používají následující systémy:

  • Rozbalovací krabice a koše. Jejich výhodou je, že umožňují zobrazit veškerý obsah najednou. Mohou být různých tvarů a výšek – do nízkých se ukládají příbory a kuchyňské náčiní, do vysokých nádobí a do největších zásuvek se vejdou i hrnce. Do zásuvek můžete uložit jak potraviny, tak textil. Hlavní je, že se vysouvají bez větší námahy z vaší strany. Oddělovače, které lze snadno vyrobit vlastníma rukama, pomohou uspořádat skladování uvnitř zásuvek.
READ
Birkenstocks, co to je a co k nim nosit? 150 fotek 2024

DŮLEŽITÉ. Zásuvky potřebují prostor nejen uvnitř sestavy, ale i venku – aby se daly plně vysunout a zároveň stát vedle nich. Tento princip platí pro sklopné skříně, trouby a myčky nádobí.

  • “kolotoče”. Užitečná zařízení, která usnadňují přístup k nejskrytějším místům v rohových skříňkách. Jedná se o pohyblivé police navlečené na tyči uvnitř modulu. „Kolotoče“ mohou být půlkruhové nebo kulaté. Půlkruhové se při otevření dveří vysouvají samy. Kulaté jsou uvnitř skříně. Obvykle jsou umístěny ve spodních částech. Na takové police můžete uložit poměrně těžké předměty – velké pánve, misky na palačinky, hrnce a pokličky, konzervy ve sklenicích.

POZORNOST. „Kolotoč“ nelze instalovat pod dřez, protože je zde umístěna odpadní trubka.

  • Nákladní držáky nebo držáky na láhve. Úzké, ale zároveň vysoké, výsuvné kovové koše. Mohou být instalovány tam, kde není dostatek místa pro široké sekce. Držáky na lahve jsou vhodné pro uložení lahví s rostlinnými oleji, omáčkami a nápoji a potravin ve sklenicích.
  • stacionární sušení, skládající se z mřížek a tácu. Pokud skříň nemá dno, není potřeba paleta. To je na jednu stranu pohodlnější – nádobí rychleji schne. Na druhou stranu, kapky z nádobí padající do dřezu mohou být nepříjemné.

Díky tomuto kolotoči nemusíte všechno vyndavat z rohové skříňky, abyste se dostali ke vzdálené stěně

Držáky na láhve jsou vhodné pro uložení olejů, koření, ručníků, sáčků a mnoho dalšího.

11 tipů, pokud nemáte v kuchyni dostatek místa

Jen se zdá, že už není úložný prostor. Zde je několik možností, co můžete použít:

  1. Pokud to prostor dovolí, nainstalujte barový pult nebo ostrůvek. Vejdou se do nich i různé doplňky a produkty. V malé kuchyni použijte jako alternativu mobilní miniostrov nebo noční stolek.
  2. Boční díly vnějších skříní jsou většinou ponechány nevyužité. Zavěste na ně háčky nebo organizér v podobě kapes a ukládejte tam nejrůznější drobnosti.
  3. K zástěře lze připevnit zábradlí s háčky a policemi. Toto místo je vhodné pro uložení různého nádobí, hrnků, ubrousků, ručníků a všeho ostatního, co denně používáte. Je žádoucí, aby to byly krásné předměty – pak budou současně sloužit jako dekor pro pracovní plochu.
  4. Vnitřek dvířek je skvělé místo pro relativně lehké věci – naběračku, metličku, ručníky. Zde můžete připevnit kapesní organizér nebo zavěsit háčky.
  5. Běžné vysoké police lze vylepšit jejich vybavením závěsnými košíky, které jsou připevněny ke dnu police.
  6. Perforovaný panel by vypadal dobře na volné stěně nebo zadní stěně. Jedná se také o jakýsi organizér, který lze snadno upravovat díky závěsným košíkům, háčkům nebo poličkám.
  7. Prodlužte parapet a použijte jej jako doplňkovou plochu.
  8. Pokud vaše nábytková sestava zpočátku neobsahuje zásuvky, použijte místo nich obyčejné plastové nebo dřevěné koše umístěné na policích.
  9. Na otevřených policích se často hromadí různé drobnosti. Budou vypadat úhledněji, pokud jsou umístěny v koších nebo skladovacích nádobách. Na košíky můžete připevnit visačky a označit, co kde je.
  10. Umístěte úzkou a vysokou polici nebo stojan na nejkrásnější nádobí – nezabere mnoho místa, ale ozdobí volný kout v kuchyni.
  11. Dalším neobvyklým místem jsou úhledné skříňky nebo police mezi okenním otvorem a stropem. Umístěte na ně to, co používáte zřídka.
READ
Ksenia Sobchak, fotografie a podrobná biografie

Úžasné lifehacky pro uspořádání věcí v rohových skříních a další najdete v tomto videu:

TIP. Toto pravidlo pomáhá udržovat pořádek: na nejhůře přístupných místech můžete ukládat pouze věci, které se používají nejméně často. Umístěte co potřebujete alespoň jednou týdně blízko. A něco, co se používá několikrát denně, může zůstat na pracovní desce úplně.

Malovaná komoda se hodí do prostorné kuchyně, poslouží jako místo pro skrytý úložný prostor i jako doplňková plocha

Stylové koše do interiéru v moderním stylu

V každé kuchyni se najde místo pro závěsný organizér s kapsami.

Kde skladovat zeleninu

Mnoho ovoce a zeleniny je dobré uchovávat v lednici, ve speciální zásuvce, kde se udržuje vhodná teplota. Skladování různých produktů v lednici budeme věnovat samostatný článek. A zde se zaměříme na další místa, která jsou pro zeleninu ideální:

Úložný prostor pro zeleninu Hodnota Omezení
Chladničky, vestavné nebo volně stojící Je skladný, zelenina se v něm dá skladovat co nejdéle Cena této technologie je poměrně vysoká
Tepelná skříň Vhodné pro velké objemy zeleniny a domácí zavařování Nevejde se do malé kuchyně. Drahý. Ne každý to potřebuje
Šatní “lednička” pod okny Nevyžaduje elektrické připojení Takové „ledničky“ se dochovaly jen v některých starých domech. V létě se z nich stanou úplně obyčejné skříně.
Spíž Kromě zeleniny se do ní vejde mnoho dalších produktů a věcí Ne vždy se to podaří
Sklep Vždy je tu chladno a tma – miluje ji nejen zelenina a ovoce, ale také vína, konzervy a některé další produkty K dispozici pouze v soukromých domech nebo v prvních patrech některých výškových budov, ve druhém je to však poměrně vzácné
Výsuvné kovové koše Zaberou málo místa a jsou po ruce. Lze je nahradit proutěnými nebo plastovými košíky a umístit je na police. Mají pokojovou teplotu.
Stojan na zeď nebo co ne na kolečkách Krásné, pohodlné Vyžadují další prostor
Plátěné tašky Dobré pro skladování kořenové zeleniny. Propouští vzduch. Nezabírají místo – prázdnou tašku lze kompaktně složit. Zelenina v nich se těžko třídí podle druhu

Několik životních triků pro skladování zeleniny v kuchyni:

  • Před uložením ovoce a zeleniny do zásuvky nebo lednice je nemyjte.
  • Různé druhy zeleniny a ovoce skladujte odděleně.
  • Zajistěte dobrou cirkulaci vzduchu v nádobách.

Zelenina ve speciálních sáčcích předčasně nevyprší

Tekuté produkty: rostlinný olej, konzervy a med

Udělejme pořádek na policích se skleněnými a plechovými nádobami s tekutými produkty: džem, kompoty, konzervovaná zelenina, med a oleje. Většina z nich je uložena v zadních rozích skříní nebo v samostatné spíži. Ale musí být něco po ruce.

Konzervy mají rády teploty od 3 do 8 stupňů Celsia, ale často se skladují při pokojové teplotě – to je přípustné pouze u uzavřených konzerv. Hlavní věc je, že místo není příliš mokré.

READ
Jak správně vybrat a používat depilační proužky

TIP. Bez ohledu na to, jak krásné jsou sklenice s konzervami, neměli byste je dlouho skladovat na očích – vystavením světlu se rychle zhorší. Pro zdobení interiéru kuchyní se vyrábí speciální dekorativní konzervy ve sklenicích a lahvích zajímavých tvarů. K takové konzervaci se používá několikanásobně více soli a octa, takže je nevhodný do potravin.

Med lze skladovat po celé věky při teplotách nepřesahujících 20 stupňů Celsia. Potřebuje také odlehlý temný kout.

Bezpečí medu zajistí vzduchotěsná sklenice

Rostlinné oleje je vhodnější uchovávat ve skleněných lahvích, na tmavém místě, mimo sporák – aby se nezahřívaly. Pokud jsou na očích, dejte je do pěkných lahviček a zkuste je do měsíce spotřebovat. Některé oleje je třeba po otevření zmrazit.

Pokud jste zvyklí mít olej na očích, nalijte ho do neobvyklé, ale přilnavé lahvičky

Volně ložené produkty: cereálie, čaj a káva

Najít krásné sklenice není problém. Ale neměli byste kupovat první nádoby, na které narazíte. Musí mít následující vlastnosti:

  • Pohodlný tvar. Obdélníkové dózy lze umístit těsně, aniž by ve skříni nebo poličce zůstal „vzduch“. Válcové jsou ergonomičtější.
  • Těsné víko. Zabrání pronikání vlhkosti a vzduchu dovnitř. V tomto případě by se plechovka měla otevřít bez velkého úsilí.
  • Materiál vhodný pro skladování potravin. Nedoporučujeme kupovat plastové nádoby podezřelé kvality – mají svůj vlastní zápach, který může absorbovat jídlo. Kromě toho může být takový materiál toxický. Dřevěné boxy pohlcují pachy potravin a jsou vhodné pro skladování pouze jednoho druhu cereálií. Plechovky vypadají roztomile a jsou lehké. A nejodolnější a nejekologičtější jsou nádoby ze skla a keramiky. Pokud je samozřejmě neupustíte.

Neprůhledné plechovky a krabice doporučujeme podepsat. K tomu můžete použít speciální samolepky s názvy produktů nebo obyčejné samolepky, které si sami podepíšete.

Je zvykem dávat koření do malých sklenic – to je nejatraktivnější způsob skladování. O tom si povíme podrobněji v jiném článku.

Hromadné plechovky tvoří jeden „soubor“ – takové sady byste neměli skrývat za dveřmi skříně

Alternativou ke dózám jsou sáčky se zapínáním na zip. A pokud rádi skladujete potraviny v obalech z obchodu, budete potřebovat kolíčky na prádlo nebo sponky a také košíky, kde budou všechny balíčky stát svisle a vzájemně se podpírat. Upozorňujeme, že tato metoda nezaručuje dlouhodobé uchování produktů – je vhodná pro ty, kteří nakupují malá balení a rychle je používají.

TIP. Neplňte své skříně na 100%. Pokud v nich nezbude místo, bude nepohodlné věci vkládat a vyndavat.

Na čaj v uzavřených sáčcích nejsou potřeba sklenice s pevnými víčky – takový „dům“ bude stačit

Kam dát nádobí a příbory

Zásuvky nebo police, na kterých je uloženo nádobí, lze vždy vylepšit. A pokud není dostatek místa, přijdou na pomoc stojany a další příslušenství.

Skladování pánví a hrnců

Pro velké nádobí jsou vhodné speciální stojany a závěsné systémy. Používají se také přepážky pro velké zásuvky. Víka lze složit tam nebo na stojan k tomu určený.

Rating
( No ratings yet )
Like this post? Please share to your friends:
Leave a Reply

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: