Hrozny: výhody, obsah kalorií a recepty

Řekové vychvalovali víno a hrozny v Homérově době a Féničané přinesli bobule do Francie od roku 600 před naším letopočtem. Hrozny jako první zasadil Noe, podle Bible. Rozšířil se po celém světě a obsadil všechny kontinenty a ostrovy s příznivým klimatem.

Réva je popínavá dřevitá liána, která může dosáhnout 20 metrů. Bobule jsou ve fialové, vínové, zelené a jantarově žluté barvě.

Existuje asi 100 druhů hroznů. Jsou klasifikovány jako evropské, severoamerické a francouzské hybridy.

  • Stolní hrozny jsou velké, bez pecek a s tenkou slupkou.
  • Vinné hrozny obsahují semena a jsou menší velikosti se silnější slupkou.

Sušené hrozny nebo rozinky mohou být doplňkem do salátů, teplých jídel, müsli a jogurtů. Čerstvé hrozny lze použít k výrobě džusu, vína nebo je jíst jako dezert.

Složení a obsah kalorií hroznů

Hrozny obsahují cukr – množství závisí na odrůdě.

Složení 100 gr. hrozny jako procento doporučené denní dávky:

  • mangan – 33 %;
  • vitamín C – 18 %;
  • vitamín K – 18;
  • měď – 6 %;
  • železo – 2 %;
  • vitamín A – 1%. 1

Průměrný obsah kalorií v hroznech je 67 kcal na 100 gramů.

Výhody hroznů

Užitečné prvky v hroznech:

  • kyselina glykolová. Čistí krevní cévy, odstraňuje odumřelé kožní buňky, zabraňuje vzniku komedonů a jizev a vyrovnává pokožku; 2
  • fenolické sloučeniny. Jedná se o antioxidanty. V bílých odrůdách révy vinné je jich více než v červených. 3 Chrání před rakovinou tlustého střeva a prostaty, ischemickou chorobou srdeční, neurologickými chorobami a Alzheimerovou chorobou; 4
  • melatonin. Jedná se o hormon, který se nachází ve většině odrůd hroznů. Nachází se ve většině hroznových produktů – ve víně, hroznové šťávě a hroznovém octu; 5
  • draslíku. Reguluje metabolismus a je důležitý pro činnost srdce. 6

Hroznová semínka obsahují antioxidanty. 7

Výhody hroznů

V roce 2010 vědci uvedli, že hrozny předcházejí srdečním onemocněním, onemocněním ústní dutiny, rakovině, neurologickým onemocněním souvisejícím s věkem, Alzheimerově chorobě a cukrovce.

Příznivé vlastnosti bobulí jsou spojeny s obsahem antioxidantů a flavonoidů – to potvrzují výzkumy. 8

Pro srdce a krevní cévy

Hrozny potlačují „špatný“ cholesterol a zabraňují ateroskleróze. Může snížit hladinu cholesterolu na minimum, pokud se užívá v dávkách 600 mg. extrakt z hroznových jader.

Hrozny zvyšují průtok krve a pomáhají v boji proti křečovým žilám. Bobule chrání před ischemickou chorobou srdeční. 9

Užitečné vlastnosti hroznů

Pro lymfatický systém

Byla provedena studie: ženy se sedavým zaměstnáním konzumovaly extrakt z hroznových jader po dobu jednoho roku. Díky tomu se jim snížily otoky nohou a zrychlil se odtok lymfy. 10

READ
Kate Winslet a Scarlett Johansson pózují bez make-upu

Pro mozek a nervy

Spotřeba hroznů po dobu 5 měsíců prokázána:

  • ochrana buněk před destrukcí při Alzheimerově chorobě;
  • zlepšení kognitivních schopností pacientů. jedenáct

Melatonin v hroznech je prospěšný pro zdravý spánek, zejména u starších lidí.

Pro oči

Vitamin A v hroznech zlepšuje vidění.

Pro gastrointestinální trakt

Extrakt z hroznových jader může snížit příjem potravy asi o 4 %, což je asi 84 kalorií.

Hrozny zmírňují zánět lépe než aspirin. Pomáhá léčit ulcerózní kolitidu, polypy tlustého střeva, žaludeční vředy a ztučnění jater. 12

Pro slinivku břišní

Užívání 300 mg extraktu z hroznových jader denně po dobu jednoho měsíce u obézních diabetiků typu II s průměrným věkem 62 let způsobilo:

  • snížení C-reaktivního proteinu a celkového cholesterolu o 4 %:
  • zvýšená produkce inzulínu. 13

Pro ledviny

Užívání extraktu z hroznových jader po dobu jednoho týdne zlepšuje funkci ledvin.

Poškození hroznů

Pro prostatu

Hrozny a hroznová semínka jsou bohaté na antioxidanty, které ničí tvorbu rakovinných buněk v prostatě. 14

Pro kůži

Šestiměsíční studie zahrnující ženy v období menopauzy ukázala, že extrakt z hroznových jader zlepšuje pokožku obličeje a rukou, vyhlazuje vrásky kolem očí a rtů. 6

Pro imunitu

Antioxidanty v hroznech pomáhají předcházet rakovině tlustého střeva. 16 Prokyanidiny z extraktu z hroznových jader ničí buňky rakoviny prostaty. 17

Hrozny zmírňují záněty při různých onemocněních.

Výhody různých odrůd hroznů

  • Odrůdy muškátového oříšku mají bohaté aroma, jako muškátový oříšek.
  • Kishmish je souhrnný název pro odrůdy červených, bílých a černých hroznů, jejichž bobule mají semena velmi malá nebo žádná. Odrůdy byly získány uměle, ale neztratily svou nutriční hodnotu. Skutečnost, že v bobulích sultánky nejsou žádná semena, je spíše mínus, protože semena jsou užitečná.
  • Kardinál poznáte podle kulatých, velkých, načervenalých bobulí se šťavnatou dužninou.
  • Isabella má malé černé bobule s rosolovitou dužinou a používá se při výrobě vína.

Červený

Koncem minulého století vědci objevili výhody červených hroznů. Slupka bobulí obsahuje látku resveratrol, která patří do skupiny fytoalexinů. Tyto látky jsou vylučovány rostlinami k ochraně před viry, parazity a nemocemi. Resveratrol zůstal záhadnou látkou až do konce 20. století, ale v roce 1997 byl proveden výzkum, který se odráží ve vědecké práci „Preventivní proti rakovině Resveratrol – přírodní produkt získaný z hroznů“.

V Rusku podobnou práci provedli vědci N. M. Mirzaeva, E. F. Stepanova. a je uveden v článku „Extrakt z hroznových slupek jako alternativa k resveratolu v měkkých lékových formách“. Zahraniční i domácí vědci došli k závěru, že resveratol vysvětluje výhody červených hroznů jako protinádorového činidla.

READ
Jak se oblékat během těhotenství a vypadat stylově

Podle výzkumů resveratol zabraňuje vzniku rakoviny. Má nízkou propustnost, takže bobule mohou chránit před rakovinou kůži a orgány, které mohou být přímo postiženy: žaludek a část dýchacího systému.

vlastnosti hroznů

Muscat

Odrůdy muškátového oříšku mají ostré aroma připomínající muškátový oříšek. Mezi prospěšné vlastnosti muškátových odrůd vinné révy patří schopnost zabíjet bakterie. Bobule obsahují fytoncidy a estery, které odstraňují hnilobné procesy ve střevech a jsou destruktivní i pro E. coli a Vibrio cholerae. Lídrem v počtu ochranných sloučenin je růžová odrůda Taifi.

V roce 1978 provedl francouzský vědec Serge Renaud výzkum a zjistil, že Francouzi trpí srdečními chorobami méně často než jejich evropští sousedé, a to i přes stejnou stravu s množstvím tučných jídel. Tento jev se nazýval „francouzský paradox“ a vědec jej vysvětlil tím, že Francouzi často pijí červené víno. Jak se ukazuje, tmavé odrůdy obsahují pterostilben, přírodní antioxidant příbuzný resveratolu, ale na rozdíl od toho druhého je propustnější.

Pterostilben komplexně chrání srdce: snižuje hladinu cholesterolu v krvi a krevní tlak. Nejvyšší koncentrace pterostilbenu byla zjištěna u tmavých odrůd. Tmavé hrozny jsou také užitečné, protože pterostilben chrání buňky před zničením a prodlužuje život.

Isabella obsahuje flavonoidy, které čistí tělo od škodlivých látek.

Kontraindikace pro hrozny

Kishmish

Kishmish je užitečný pro lidi v sušené i čerstvé formě. Uklidňuje nervový systém a díky obsahu glukózy a sacharózy, lehkých sacharidů, dokáže rychle obnovit sílu. Nezatěžují orgány trávicího systému, ale okamžitě se vstřebávají do krve a okamžitě se nabijí energií, takže sladké hrozny jsou užitečné při vyčerpání a ztrátě síly.

Bílá a zelená

Bílé a zelené hrozny obsahují méně antioxidantů, antokyanů, kvercetinu a katechinů než jiné, takže tyto odrůdy jsou svými vlastnostmi horší než tmavé bobule. Ale tato skutečnost nesnižuje výhody zelených a bílých hroznů. Pokud mají bobule kyselou chuť, jsou dobré pro žaludek, protože odstraňují hnilobné procesy, potlačují působení patogenních bakterií a jsou bezpečné pro postavu.

Hrozny: výhody a poškození těla

Jasné bobule třpytící se v paprscích zapadajícího slunce se všemi barvami duhy – modrá, zelená, červená. Božské aroma vycházející z hroznů, chráněných před spalujícím sluncem ve stínu rozkládajících se listů. Paprsky slunce jdoucí za horizont svítí na povrch bobulí, v dálce jsou vidět horské štíty a sloupy ruin starověkého Chersonesos .

Podobné asociace vznikají při zmínce o tak známé pochoutce, jakou jsou hrozny. Tato bobule je známá již od starověkého Řecka. A Féničané začali dodávat hrozny do Francie již v roce 600 před naším letopočtem. V Rumunsku je zvykem zpívat hrozny takto: “Kdo jí hrozny, ten jí kondenzované slunce.” Je těžké s tím polemizovat: bobule naplněné světlem slunce, silou země a pohladené teplými jižními větry se rodí s jediným cílem – přinést štěstí a radost všemu živému. O výhodách hroznů lze přidat legendy: dokonce i staří Řekové léčili nachlazení a další nemoci s touto bobule. V medicíně dokonce existuje směr, který je založen na léčbě nemocí výhradně hroznem – ampeloterapie.

READ
Jakou barvu barvit vlasy - vyberte správný odstín

Výhody hroznů

Hrozny jsou schopny zvýšit hladinu oxidu dusnatého v krvi, čímž zabraňují tvorbě krevních sraženin. Hrozny jsou tedy užitečné pro prevenci infarktů. Výhody hroznů se nacházejí u nemocí, jako je astma, chronická zácpa, špatné trávení, jaterní problémy, chronická únava. Hrozny jsou bohaté na látky, jako jsou antioxidanty, a mají na tělo silný účinek proti stárnutí.

hrozny, hroznová šťáva, sklo

Pokud jde o hroznovou šťávu, je účinná při léčbě migrény. Vzhledem k cukerné povaze hroznů se šťáva musí ředit vodou v poměru 1:1 a takový rituál by měl být prováděn pouze na doporučení nebo pod dohledem odborníka na výživu nebo odborníka na výživu.

A pro každou odrůdu hroznů existují indikace pro použití. Například šťáva ze zelených bobulí zvyšuje imunitu, vitalitu a energetickou hladinu a šťáva z tmavých hroznů může působit na tělo protinádorově, stimulovat mozek a zlepšovat zrak. Odrůdy hroznů červených odstínů mají silné antibakteriální vlastnosti, chrání tělo před mikroorganismy, bakteriemi, viry a parazity. Také šťáva z červených odrůd je užitečná pro herpes, ale herpes, který jde do remise.

Stojí za zmínku, že mluvíme o přírodní šťávě, která je ideálně vyrobena vámi osobně a nikoli zakoupena v obchodě. Šťáva z obchodu je s největší pravděpodobností souborem chemikálií, konzervantů, barviv a dochucovadel – je to jen produkt pro chuť, ale žádný přínos.

Hrozny jsou zásobárnou vitamínů, aminokyselin, stopových prvků, vlákniny, pektinů, enzymů a silic. Výhody, které hrozny mohou tělu přinést:

  • Neutralizovat působení cholesterolu.
  • Normalizovat práci gastrointestinálního traktu, regulovat metabolismus, odstranit zácpu, mít diuretický účinek.
  • Zlepšit fungování nervového systému, snížit únavu, obnovit sílu, dodat vitalitu, zvýšit účinnost.
  • Posilujte stěny cév, eliminujte riziko kardiovaskulárních onemocnění.
  • Má antioxidační účinek na tělo, což způsobuje výrazný regenerační a protinádorový účinek.
  • Očistěte tělo, odstraňte těžké kovy a dokonce i radioaktivní sloučeniny.
  • Nasyťte tělo vitamíny B, které zlepší funkci krvetvorby.
  • Normalizujte hladinu hemoglobinu.
  • Pomoc v boji proti houbovým chorobám.
  • Zlepšete pleť a stav pokožky.
  • Zlepšuje stav vlasů, nehtů, zubů, kostí díky přítomnosti velkého množství fosforu, vápníku a riboflavinu v bobulích.
  • Stimulujte práci srdce díky přítomnosti složky, jako je draslík, v bobulích.
READ
Startrend: šortky a kotníkové boty

hrozny, černé hrozny

Poškození hroznů

Přes všechny zázračné vlastnosti má však toto bobule řadu kontraindikací. Nedoporučuje se používat hrozny během exacerbací peptického vředu žaludku a dvanáctníku, stejně jako průjmu. Diabetes mellitus a obezita, hypertenze, cirhóza jater, kolitida, kaz, stomatitida jsou kontraindikacemi pro použití hroznů.

Za zmínku stojí obecná doporučení pro použití hroznů. Je vhodné jíst hrozny odděleně od ostatních produktů, v extrémních případech je můžete kombinovat se sladkým ovocem. Hrozny by se však neměly konzumovat se všemi ostatními potravinářskými produkty, protože to vyvolá fermentační procesy ve střevech a povede k tvorbě etanolu v těle. Také se nedoporučuje jíst hrozny večer, po 4-5 hodině – v této době se snižuje produkce inzulínu a zpracování ovoce, zejména hroznů, je pro tělo obtížné. A pokud hrozny nejsou plně stráveny, povede to také k fermentačním procesům.

Po konzumaci hroznů se doporučuje důkladně si vypláchnout ústa, protože cukry obsažené v bobulích mají negativní vliv na zubní sklovinu a ničí ji. Vyplatí se však varovat před čištěním zubů kartáčkem ihned po konzumaci hroznů, protože kyseliny obsažené v hroznech změkčují zubní sklovinu, a pokud si začnete čistit zuby hned poté, kartáček sklovinu silně poškodí. Důkladně si vypláchněte ústa vodou pokojové teploty.

Zelené hrozny ve velkém množství mohou být zdraví škodlivé: mohou způsobit výrazný projímavý účinek a střevní poruchy. Pro osoby náchylné k alergickým reakcím se nedoporučuje používat černé odrůdy hroznů.

Použití hroznů může vést k následujícím nežádoucím důsledkům:

  • zvýšená hladina glukózy v krvi;
  • stimulace chuti k jídlu, která může vést k přejídání;
  • alergie;
  • zhoršení kazu a při nesprávném použití zničení zubní skloviny;
  • podrážděný žaludek a střeva;
  • při nesprávném a nadměrném používání – fermentace a tvorba etanolu.

Odrůda hroznů

V závislosti na odrůdě mají hrozny různé kvality a vlastnosti, které je třeba vzít v úvahu při jeho použití. Hlavní rysy různých odrůd hroznů:

  • Pro osoby trpící alergiemi nebo se sklonem k alergickým reakcím se doporučuje použití zelených hroznů.
  • Bílé hrozny mají nejnižší cukernatost.
  • Pro stimulaci imunitního systému nebo léčbu očních onemocnění se doporučuje použití modrých hroznů, protože obsahují antokyany.
  • Červené hrozny se doporučují jako antioxidanty.
  • Černé hrozny mají antibakteriální a protinádorové účinky.
READ
Semišové boty na klínku: popis s fotografiemi, modely

Hrozny během těhotenství

Během těhotenství je žena obzvláště opatrná při výběru jídla a vyvstává otázka: “Můžu jíst hrozny?” Stojí za zmínku, že hrozny obsahují spoustu užitečných složek, které jsou během těhotenství nezbytné: mangan, kobalt, draslík, železo, vápník, citrónovou a jablečnou kyselinu, stejně jako mnoho vitamínů. Mezi nimi je vitamín B, který je zodpovědný za energetický metabolismus a metabolismus; vitamín PP, zodpovědný za tvorbu tkání plodu a fungování nervového systému; vitamín A, který zlepšuje zrak. Bobule obsahují antioxidanty, které odstraňují žluč a toxiny. Hrozny obsahují tak důležité složky pro těhotnou ženu, jako je železo (denní dávka železa je obsažena v 1 kg hroznů) a vápník (450 mg na kilogram).

hrozny, ovoce, těhotná žena

Proto bude použití hroznů během těhotenství prospěšné jak pro matku, tak pro nenarozené dítě. Člověk musí jen varovat před přejídáním, protože je sladké, je snadné se přejíst a jíst černé hrozny: kvůli některým vlastnostem to může být škodlivé. Zelené hrozny zároveň budou pro těhotnou ženu prospěšnější, protože působí močopudně a mohou předcházet otokům, které jsou v těhotenství jedním z častých problémů. Také stojí za to věnovat pozornost tomu, že těhotné ženy z hroznů mohou zaznamenat alergickou reakci a nadýmání.

Při konzumaci hroznů se vyplatí cvičit zdravý rozum. Pokud období těhotenství připadá na léto a podzim, lze hrozny bez obav konzumovat. Ale pokud je na dvoře zima, neměli byste v supermarketu kupovat hrozny, které byly do tohoto regálu přivezeny déle než jeden den, protože s největší pravděpodobností byly zpracovány a to může velmi negativně ovlivnit zdraví dítěte.

Známky dobrých a kvalitních hroznů:

  • nedostatek důlků na bobulích,
  • absence hnilobných skvrn,
  • bobule jsou pevné na dotek,
  • pokud je větev zelená, je to známka svěžesti,
  • přítomnost černých skvrn na bobulích je známkou zralosti,
  • pokud zatřepete hroznem, můžete věnovat pozornost tomu, kolik bobulí padá: pokud je více než 3-5 bobulí, pak hrozna není první čerstvostí.

Hrozny jsou tedy užitečným produktem pro vyváženou zdravou výživu. Abyste si však neublížili, měli byste při používání tohoto produktu používat zdravý rozum a umírněnost. V opačném případě jsou možné negativní důsledky. Hrozny je nejlepší konzumovat v sezóně – od srpna do října, v závislosti na regionu. V tomto případě existuje záruka, že tyto hrozny jsou místní a nejsou dovážené, což znamená, že nejsou ošetřovány různými chemikáliemi pro přepravu a skladování.

Rating
( No ratings yet )
Like this post? Please share to your friends:
Leave a Reply

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: