Dušené lilky s rajčaty: šťavnaté a chutné

20 receptů z lilku a rajčat, které zpestří váš jídelníček

Je těžké najít harmoničtější a všestrannější kombinaci zeleniny než lilek a rajčata. Navíc se dají připravit jakkoli: od předkrmů po hlavní chody nebo přípravy na zimu. Prozradíme vám 20 nejchutnějších receptů!

1. Lilek s plátky rajčat

Lilek s plátky rajčat

Nejjednodušší, nejrychlejší a nejvšestrannější svačina.

Budete potřebovat: 2 lilky, 3 rajčata, majonéza, česnek, bylinky.

Příprava: Nakrájejte lilek a rajčata na plátky silné 5 mm. Lilky opečte z obou stran a z jedné strany lehce potřete majonézou. Navrch položte rajče a posypte nasekanými bylinkami a česnekem.

2. Rohlíky s lilkem, rajčaty a majonézou

Rohlíky s lilkem, rajčaty a majonézou

Rohlíky můžete zajistit špejlí, ale i tak dobře drží tvar.

Budete potřebovat: 500 g lilku, 300 g rajčat, 2 stroužky česneku, 2 polévkové lžíce. majonéza.

Příprava: Lilek nakrájíme na tenké plátky a orestujeme do změknutí. Majonézu smícháme s nasekaným česnekem a kořením podle chuti a potřeme lilky. Do každého talíře zabalte plátek rajčat.

3. Chlebíčky s lilkem, rajčaty a mozzarellou

Sendviče s lilkem, rajčaty a mozzarellou

Lahodné vegetariánské občerstvení!

Budete potřebovat: 12 plátků toustového chleba, 2 lilky, 2 rajčata, 200 g mozzarelly, 5 vajec, koření a bylinky.

Příprava: Zeleninu nakrájejte nadrobno, lilek nakrájejte na kroužky a rozklepněte vejce. Smažte lilky z obou stran. Namočte jednu stranu každého plátku chleba do vajíčka a položte na plech.

Nahoru položíme lilek, mozzarellu a rajčata, okořeníme a přikryjeme druhým kouskem chleba, z obou stran namočeným ve vejci. Chlebíčky posypte bylinkami a pečte 15 minut na 180 stupňů.

4. Dušené lilky s rajčaty

Dušené lilky s rajčaty

Lilek doporučujeme vařit v litinovém kotli.

Budete potřebovat: 2 lilky, 4 rajčata, 1 cibule, 2 stroužky česneku, koření a bylinky.

Příprava: Lilek nakrájíme na kostičky, oloupaná rajčata a cibuli nakrájíme nadrobno a vše společně opékáme 5-7 minut na prudkém ohni. Přidejte česnek, koření a půl sklenice vody, vařte 20 minut a posypte bylinkami.

15 lahodných receptů na lilek s rajčaty na zimu

5. Lilek s rajčaty na pánvi

Lilek s rajčaty na pánvi

Chuť tohoto pokrmu se zcela promění v závislosti na zvoleném koření a bylinkách.

Budete potřebovat: 2 lilky, 2 mrkve, 2 rajčata, 1 paprika, 1 cibule, koření a bylinky.

Příprava: Mrkev nastrouháme, cibuli nakrájíme a zbylou zeleninu nakrájíme na kostičky. Smažte cibuli a mrkev dozlatova, přidejte lilek a papriku a po 5 minutách přidejte rajče. Pokračujte ve vaření na vysoké teplotě, za stálého míchání a na závěr pokrm okořeňte.

READ
Třešňový šelak s tekutými kameny

6. Lilky s rajčaty a sýrem

Lilek s rajčaty a sýrem

Další recept na ten klasický předkrm z lilku a rajčat.

Budete potřebovat: 2 lilky, 3 rajčata, 2 stroužky česneku, 180 g sýra, 1 polévková lžíce. majonéza, koření, bylinky.

Příprava: Nakrájejte lilek a rajčata na plátky 7-10 mm. Majonézu smícháme s prolisovaným česnekem, kořením a bylinkami. Každý plátek lilku potřeme omáčkou, navrch položíme rajče a posypeme strouhaným sýrem. Pečeme 20 minut na 200 stupňů.

7. Lilky s rajčaty a sýrem

Lilek s rajčaty a sýrem

Voňavý bulharský kastrol s lilkem, rajčaty a mléčnou náplní.

Budete potřebovat: 500 g lilku, 2 rajčata, 200 g sýra feta, 3 stroužky česneku, 0,5 svazku petrželky a bazalky, 3 vejce, 150 ml mléka, koření.

Příprava: Lilek, rajčata a sýr nakrájíme na kostičky, česnek a bylinky nasekáme nadrobno. Lilky opečte dozlatova, okořeňte a vložte do pánve. Navrch rajčata, sýr a bylinky s česnekem. Vše zalijeme rozšlehanými vejci a mlékem a pečeme 45 minut na 180 stupňů.

8. Lilek s rajčaty na zimu

Lilek s rajčaty na zimu

Univerzální přípravek, který lze takto jíst nebo použít do jiných pokrmů.

Budete potřebovat: 1 kg lilku, 1,5 kg rajčat, 3 polévkové lžíce. cukr, 1 polévková lžíce soli, chilli, 1 hlava česneku, 1 polévková lžíce. ocet, 4 polévkové lžíce. rostlinný olej.

Příprava: Rajčata oloupeme, nasekáme v mixéru a rajčatový protlak vaříme s olejem 15 minut. Lilek nakrájíme nahrubo a přidáme do omáčky. Přidejte česnek, chilli, cukr, sůl a koření podle chuti. Směs vařte 40 minut, míchejte, přidejte ocet a srolujte.

15 skvělých receptů na lilek s rajčaty a česnekem

9. Marinované lilky s rajčaty

Marinované lilky s rajčaty

Velmi aromatická, pálivá a pikantní omáčka!

Budete potřebovat: 1 kg lilku, 300 g rajčat, 500 g pepře, 4 stroužky česneku, 0,5 svazku bazalky, chilli, po 2 lžičkách. cukr a sůl, 4 polévkové lžíce. rostlinný olej, 1 polévková lžíce. ocet.

Příprava: Lilky nakrájíme na kostičky, potřeme olejem a pečeme 15 minut na 180 stupňů. Papriku, rajčata a všechny ostatní ingredience rozmixujte s kořením do hladka. Nakonec přidejte zbývající olej a ocet. Vychladlé lilky přelijte omáčkou a nechte přes noc uležet v lednici.

10. Lilek na korejský způsob s rajčaty

Korejský lilek s rajčaty

Originální předkrm z lilku a rajčat pro milovníky korejské zeleniny.

Budete potřebovat: 2 lilky, 2 rajčata, 2 papriky, 1 cibule, 6 stroužků česneku, 1 polévková lžíce. ocet, 1 lžička. cukr, 3 polévkové lžíce. rostlinný olej, koření.

READ
Možnosti pro krásnou manikúru - 120 fotografií manikúry s exkluzivním designem. Recenze, videa, návody, tajemství a triky od profesionálů!

Příprava: Lilek nakrájíme na nudličky a zlehka orestujeme. Zbytek zeleniny nakrájíme přibližně stejně, přidáme ocet a koření a vše promícháme. Zeleninu necháme ztuhnout v lednici.

11. Lilky s rajčaty a ořechy

Lilek s rajčaty a ořechy

Podáváme jako předkrm nebo plnou přílohu.

Budete potřebovat: 2 lilky, 4 rajčata, 1 cibule, 2 stroužky česneku, 100 g vlašských ořechů, 1 svazek petržele, koření.

Příprava: Lilek nakrájíme na kostičky a orestujeme do změknutí. Samostatně orestujte cibuli, dokud nebude průhledná, přidejte nakrájený česnek a nastrouhaná rajčata. Omáčku vařte do změknutí, přidejte lilek, koření a nasekané ořechy a ještě pár minut prohřívejte. Posypte bylinkami a stáhněte z ohně.

12. Lilek s rajčaty a smetanovým sýrem

Lilek s rajčaty a smetanovým sýrem

A opět moje oblíbené rohlíky!

Budete potřebovat: 3 lilky, 2 rajčata, 2 polévkové lžíce. zakysaná smetana, 1 sklenice smetanového sýra, 30 g ořechů, 0,5 svazku koriandru.

Příprava: Smícháme zakysanou smetanu, smetanový sýr, nadrobno nasekané bylinky a ořechy. Lilek nakrájíme na plátky a orestujeme do změknutí. Potřete je touto sýrovou omáčkou, přidejte plátky rajčat a závitky zabalte.

20 nejchutnějších občerstvení z lilku na zimu

13. Salát s lilkem, rajčaty a vejci

Salát s lilkem, rajčaty a vejci

Pokud chcete, dochuťte salát majonézou nebo jogurtem.

Budete potřebovat: 200 g lilku, 60 g cibule, 2 vejce, 100 g rajčat.

Příprava: Oloupané lilky nakrájíme na kostičky a orestujeme dozlatova. Zvlášť orestujte nadrobno nakrájenou cibuli a zeleninu nechte vychladnout. Vejce uvaříme, spolu s rajčaty nakrájíme a salát promícháme.

14. Salát s lilkem, rajčaty a okurkami

Salát s lilkem, rajčaty a okurkami

Sojová omáčka v dresinku mu dodává orientální chuť.

Budete potřebovat: 2 lilky, 2 rajčata, 2 okurky, 1 cibule, 2 stroužky česneku, bylinky, 1 paprika, 1 polévková lžíce. sójová omáčka, koření, sezam.

Příprava: Veškerou zeleninu nakrájíme na nudličky a lilky trochu orestujeme. Přidáme nasekaný česnek, bylinky a koření, salát dochutíme sójovou omáčkou a posypeme sezamovými semínky.

15. Lilek s rajčaty a bramborami

Lilek s rajčaty a bramborami

Vydatné jídlo pro celou rodinu!

Budete potřebovat: 2 lilky, 2 rajčata, 5 brambor, 1 cibule, 150 ml zakysané smetany, 1 vejce, 60 g sýra, koření.

Příprava: Brambory nakrájejte na velké plátky a vařte 5-7 minut. Nakrájejte také lilek na plátky a cibuli na půlkolečka a orestujte je. Brambory, cibuli, lilky a rajčata vložíme do formy, okořeníme, zalijeme rozšlehaným vejcem a zakysanou smetanou a zasypeme strouhaným sýrem. Pečeme 45 minut na 180 stupňů.

16. Lilky s rajčaty a mletým masem

Lilek s rajčaty a mletým masem

Postačí jakékoli mleté ​​maso, včetně kuřecího nebo míchaného.

READ
Spongebob v zábavné žluté manikúře: manikúra, fotografie nehtového designu

Budete potřebovat: 6 lilků, 250 g mletého masa, 2 rajčata, 1 cibule, 100 g sýra, koření.

Příprava: Na lilku uděláme podélné řezy a vaříme je 5 minut ve vroucí vodě. Mleté maso orestujeme s cibulí, rajčata oloupeme a nakrájíme nadrobno. Náplň vložíme do lilku, okořeníme, posypeme strouhaným sýrem a pečeme půl hodiny při 180 stupních.

20 jednoduchých a chutných svačinek z lilku

17. Lilek s rajčaty a kuřecím masem

Lilek s rajčaty a kuřecím masem

Pokud chcete, aby pokrm byl méně suchý, použijte raději kuřecí stehno než prsa.

Budete potřebovat: 400 g kuřete, 1 lilek, 1 cibule, 1 mrkev, 1 paprika, 4 rajčata, 1 svazek koriandru, česnek a koření.

Příprava: Kuřecí maso nakrájíme na kousky a opečeme dozlatova. Zvlášť orestujte cibuli s nastrouhanou mrkví a jemně nakrájenou paprikou. K zelenině přidejte lilek a po 3 minutách nakrájená rajčata.

Vše spolu trochu podusíme, okořeníme a přidáme kuřecí maso. Zalijte 1,5 šálky vody nebo vývaru a po 20 minutách sundejte misku z ohně. Ke konci přidáme koření, česnek a bylinky.

18. Lilek kotlety s rajčaty

Lilek kotlety s rajčaty

Originální zeleninové řízky s bylinkami a chlebem.

Budete potřebovat: 3 lilky, 1 cibule, 2 rajčata, 4 stroužky česneku, 3 plátky chleba, koření.

Příprava: Lilky pečte v troubě 25-30 minut na 200 stupňů. Dužninu rozmačkejte vidličkou a přidejte rajčata nakrájená v mixéru, najemno nakrájenou cibuli a česnek. Chléb tam rozdrobíme, okořeníme, směs důkladně promícháme a smažíme jako běžné řízky.

19. Lilky s rajčaty a zeleninou

Lilek s rajčaty a zeleninou

Nejchutnější sezónní lilkový guláš pro vás a vaše blízké.

Budete potřebovat: 400 g lilku, 400 g rajčat, 350 g každé cukety a papriky, koření, 50 ml vody.

Příprava: Veškerou zeleninu nakrájíme na kostičky a lilky orestujeme dozlatova. Přidejte k nim cuketu, pepř a vodu a vařte 3-4 minuty. Poté přidejte rajčata a koření a vařte dalších pár minut, dokud nebude hotovo.

20. Plněné lilky s rajčaty

Plněné lilky s rajčaty

Nejen uspokojivé, ale také velmi krásné jídlo z lilku a rajčat!

Budete potřebovat: 2 lilky, 4 rajčata, 200 g sýra, bylinky, koření, česnek.

Příprava: Proveďte sérii řezů na lilku ve vzdálenosti 5-7 mm, které nedosahují okraje. Potřete je solí a do tohoto „ventilátoru“ vložte plátky rajčat a plátky sýra. Zbylá rajčata umeleme v mixéru, smícháme s kořením, bylinkami a česnekem a navrch nasypeme lilky. Pečeme půl hodiny na 180 stupňů.

Velmi chutné a zdravé – budete si olizovat prsty! V horkých letních dnech poslouží dušené lilky s paprikou a rajčaty jako výborná varianta plnohodnotného oběda či večeře a v postní době dušené maso zpestří váš denní jídelníček.

READ
Džínová košile pro ženy 2024: obrázky, dlouhé, bez rukávů, krátký rukáv, krajka, jak předělat

Lilek s paprikou a dušenými rajčaty

Lilek s paprikou a dušenými rajčaty Lilek s paprikou a dušenými rajčaty Lilek s paprikou a dušenými rajčatyLilek s paprikou a dušenými rajčaty

Složení / přísady

čajová lžička 5 ml
lžička na dezert 10 ml
lžíce 20 ml
pohár 200 ml

Krok za krokem vaření

Krok 1:

Krok 1.

Jak vyrobit lilek s paprikou a dušenými rajčaty? Připravte si zeleninu potřebnou k vaření dušeného lilku.

Krok 2:

Krok 2.

Mrkev, cibuli a česnek oloupeme. Papriku rozkrojte napůl, odstraňte semínka a stopku. Všechny potraviny opláchněte v čisté vodě spolu s bylinkami.

Krok 3:

Krok 3.

Vzhledem k tomu, že zelenina bude odeslána na pánev téměř celá ve stejnou dobu, doporučuji ji nakrájet najednou. Cibuli nakrájejte na půlkolečka nebo o něco menší, stejným způsobem nakrájejte i papriku. Pro jas hotového guláše používám většinou papriky různých barev. Mrkev nastrouháme na hrubém struhadle nebo ji nasekáme ručně kuchyňským nožem, jak chcete.

Krok 4:

Krok 4.

Modré nakrájíme na středně velké kousky. Lilek je vhodné nejprve nakrájet na kolečka o tloušťce asi 1 cm a poté každé kolečko rozdělit na 4 nebo 6-8 dílů.

Krok 5:

Krok 5.

Rajčata nakrájejte buď na malé plátky nebo kostičky.

Krok 6:

Krok 6.

Na pánvi rozehřejte malé množství rostlinného oleje. Pošlete papriky, mrkev a cibuli na smažení. Za stálého míchání vařte na vysoké teplotě asi 2-3 minuty.

Krok 7:

Krok 7.

Dále k orestované zelenině přidáme lilek a rajčata.

Krok 8:

Krok 8.

V receptu jsem použila pár mini rajčat, jsou sytější a chuťově sladší. Lehce osolte, vše promíchejte, pánev přikryjte pokličkou. Snižte teplotu na střední a zeleninu vařte asi 30-40 minut. Rajčata dají šťávu a výsledná tekutina stačí k uhašení lilku. Po 5 minutách odklopíme poklici a zkontrolujeme, zda je dostatek rajčatové šťávy a zda se guláš nepřipaluje. V případě potřeby přidejte trochu vody.

Krok 9:

Krok 9.

Připravte vše ostatní. Tento krok můžete přeskočit a nepoužít česnek ani koření. Někdy k zelenině přidám jen zelenou a výsledek je i tak velmi chutný. Tentokrát jsem česnek nasekal nadrobno, použil mletou papriku a suchou směs na zeleninu.

Krok 10:

Krok 10.

Česnek, koření a bylinky pošleme do dušeného masa, promícháme a necháme s otevřeným víkem 5 minut.

Krok 11:

Krok 11.

Miska je hotová, můžete ji podávat na stůl!

Rajčata lze předem oloupat. Za tímto účelem rajčata na minutu zalijte vařící vodou, poté vodu slijte a mírně vychladlá rajčata oloupejte.

Dušené lilky s paprikou a rajčaty jsou velmi chutné studené i horké!

READ
Jak čistit bílé tenisky, nejúčinnější metody

Bon appetit!

Jakékoliv oleje jsou užitečné jen do dosažení určité teploty – bodu kouře, při kterém se olej začne pálit a tvoří se v něm toxické látky včetně karcinogenů. Jak určit teplotu smažení a vybrat ten nejlepší olej na smažení a který je lepší nepoužívat vůbec, čtěte zde.

Pokud používáte hotové směsi koření, určitě si přečtěte složení na obalu. Mnohdy je sůl již v takových směsích přítomna, mějte to na paměti, jinak riskujete přesolení pokrmu.

Jak odstranit hořkost z lilku? Lilek nakrájíme na pláty, kolečka nebo kostky, osolíme, necháme asi 10 minut, dokud se nepustí šťáva. Vzniklou tekutinu sceďte, lilek opláchněte a začněte vařit.

Rating
( No ratings yet )
Like this post? Please share to your friends:
Leave a Reply

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: