Myslím, že mnoho hospodyněk alespoň jednou přemýšlelo o tom, jak udělat domácí majonézu tak, aby nechutnala hůř než majonéza z obchodu. Někteří možná zkusili udělat si majonézu doma, ale nevyšlo to, nešlehala se, oddělovala se nebo se jí stalo něco jiného. Obecně platí, že dnes napíšu recept na výrobu domácí majonézy, která vždy funguje! A ukazuje se nejen jako správná konzistence, ale také velmi chutné.
Příprava této majonézy trvá pouhých 5 minut (tento čas zahrnuje přípravu produktů). To znamená, že vyrobit si majonézu sami je rychlejší než jít do obchodu. K výrobě majonézy je ale potřeba ji vyrobit ponorným mixérem. V tomto případě bude výsledek 100%! Pokud připravujete majonézu pomocí mixéru nebo šlehače, musíte použít jiné recepty. Ale ne všechno je s nimi tak jednoduché, olej je potřeba nalít velmi opatrně, je třeba dlouho šlehat, suroviny nabrat při stejné teplotě a stejně to nemusí fungovat.
Obecně platí, že vezměte ponorný mixér, misku (nebo zavařovací sklenici – ne široký talíř) a čtěte dál, abyste zjistili, jaké ingredience potřebujete. Napíšu dva recepty na domácí majonézu: s vejcem a s mlékem.
Pamatujte, že domácí majonéza dlouho nevydrží, protože obsahuje syrová vejce (doba trvanlivosti – 2 dny, možná 3). Majonézu vyrobenou z mléka lze skladovat o něco déle a podávat ji dětem.
Rychlá majonéza „Provensálsko“ v mixéru s vejcem
Připravte majonézu v množství uvedeném v receptu. Pokud potřebujete více majonézy, udělejte ji znovu. Používejte jedno vejce po druhém, získáte tak záruku, že se vše podaří. Vejce na majonézu je třeba brát co nejčerstvější. Můžete si koupit hotovou hořčici. Pokud ale chcete získat co nejpřirozenější produkt, vyrobte si vlastní hořčici z prášku.
Můžete dát jakoukoli kyselinu – citronovou šťávu, ocet (stolní nebo ovocný). Vezměte pouze rafinovaný olej, aby byl bez zápachu. Pokud je olej nerafinovaný, bude majonéza chutnat jako olej, což není moc příjemné. Nejprve přidejte trochu soli, cukru, hořčice a okyselte. Poté ochutnejte a přidejte přísadu, která vám chybí. Získáte tak lahodnou „provensálskou“ majonézu, ale přírodní.
Ingredience (200-220 gramů majonézy):
- rafinovaný rostlinný olej – 180-200 gr.
- vejce – 1 ks.
- hořčice – 0,5 lžička
- sůl – 0,5 lžička
- cukr – 0,5 lžička
- citronová šťáva – 1 polévkové lžíce
Způsob přípravy majonézy pomocí mixéru.
1. Rozbijte vejce do úzké mísy mixéru (můžete si vzít sklenici). Důležitá nuance – žloutek musí být celý a neplavat.
Mnoho lidí říká, že vejce by mělo mít pokojovou teplotu, stejně jako všechny ingredience, aby se snadněji promíchaly. Vajíčko můžete pro jistotu vyndat z lednice předem. Obvykle vezmu vajíčko z lednice a vše funguje.
2. Do žloutku nalijte rostlinný olej, přidejte hořčici, sůl, cukr, citronovou šťávu nebo ocet. V tomto receptu jsou všechny ingredience přidány najednou, není nutné žádné postupné přidávání. Jediná věc je, že po uvaření můžete podle chuti přidat kyselinu nebo sůl s cukrem a znovu šlehat.
3. Nyní si vezměte ponorný mixér a zakryjte jím žloutek. Zatlačte mixér na dno mísy.
4. Zapněte mixér na maximální rychlost a mixujte prvních 10 sekund, aniž byste zvedli nástavec ze dna mísy.
5. Žloutek se začne emulgovat s olejem a z otvorů v trysce se začne objevovat bílá majonéza!
6. Poté, co podržíte nástavec u dna po dobu 10 sekund, začněte šlehat majonézu pohybem nahoru a dolů jako obvykle. Olej se po malých dávkách smíchá se žloutkem a získáte pravou majonézu.
7. Šlehejte 1-1,5 minuty do hladka. Ochutnejte a případně upravte a znovu vše promíchejte. To je vše! Rychle a bez potíží získáte pravou domácí majonézu, hustou a chutnou.
Připravte si majonézu podle tohoto receptu a podaří se vám to.
Domácí majonéza bez vajec s mlékem
Pokud si nejste jisti kvalitou a čerstvostí vajec nebo jsou v domě děti, které budou jíst saláty s majonézou, připravte tuto omáčku s mlékem. V tomto případě bude skladována déle než majonéza s vejcem.
Důležité! Mléko pro tento recept musí mít pokojovou teplotu. Studené mléko nevyrobí majonézu. Přírodní mléko bez bylinných přísad bude také lépe pěnit.
Poměr mléka a rostlinného oleje by měl být 1 ku 2. Přidejte množství soli, cukru, hořčice, octa podle vaší chuti.
Složení:
- mléko – 100 ml
- rafinovaný rostlinný olej – 200 ml
- jablečný ocet (nebo citronová šťáva nebo stolní ocet) – 1 polévková lžíce.
- hořčice – 1 lžička
- sůl – 0,5 lžička
- cukr – 0,5 lžička
- přírodní jogurt – 150 g. (volitelné pro snížení kalorií)
Způsob přípravy majonézy s mlékem.
1. Nalijte mléko a rostlinný olej do sklenice nebo mísy mixéru. Nalijte vše najednou, ne po částech. Tuto majonézu, stejně jako předchozí, musíte vyšlehat ponorným mixérem. Nejprve několik sekund šlehejte u dna a poté šlehejte plynulým pohybem shora dolů.
2. Když je celá hmota vyšlehaná (asi 1 minutu), přidejte do majonézy všechny dochucovací přísady: hořčici, sůl, cukr, ocet. Znovu porazit. Majonéza by měla být hustá. Ochutnejte omáčku a v případě potřeby přidejte chybějící chuťové prvky.
3. Nyní je majonéza hotová. Pokud chcete, můžete do něj přidat přírodní jogurt bez cukru (150 g). Tím se sníží obsah kalorií a majonéza bude lehčí.
4. Hotová majonéza vypadá jako pravá provensálská. Velmi chutné a přírodní. Chcete-li majonéze dodat novou chuť, přidejte česnek prolisovaný lisem, nasekané bylinky, kapary nebo oblíbené koření.
Tato majonéza je vhodná na zálivku salátů. Při zahřátí (pečení) se oddělí.
Podívejte se na videorecept na domácí majonézu s mlékem. Takhle to dělám běžně a vždy mi to přijde husté a hladké. Nikdy se nevyskytl jediný případ selhání.
Zde jsou recepty na domácí majonézu. Zkuste vařit a navždy zapomeňte na náhražky z obchodu. Napište své komentáře a přečtěte si recepty na lahodná jídla na této stránce.
Majonézu mám moc ráda, takže můj zápisník obsahuje recepty pro každý vkus: bezvaječné, klasické, libové a moje oblíbené „místo majonézy“. Milujte tuto omáčku, přidejte se k nám! Bude to zajímavé! Při přípravě této omáčky existuje několik nuancí, jejichž pozorováním vždy získáte majonézu.
Videorecept krok za krokem vám pomůže připravit:
Ideální do salátů klasické provensálské, začnu s tím.
RECEPT:
Vejce – 1 ks.
Rostlinný olej – 180-200 ml.
Sůl – 1/2 lžičky
Cukr – 1 tsp
Hořčice – 1 lžičky.
Citronová šťáva – 2-3 polévkové lžíce, lze nahradit octem 6% 1-2 polévkové lžíce.
Při přípravě jakékoli majonézy by všechny ingredience měly mít pokojovou teplotu.
Připravíme si vajíčko: zalijte horkou vodou (70C) po dobu jedné minuty, poté sceďte a rychle zchlaďte ve studené vodě – zabráníte tím srážení bílkovin.
Do mísy mixéru rozšlehejte vejce, dokud aby nedošlo k porušení její celistvosti.
Dále přidejte všechny ingredience. Pokud chcete chuť spíše z obchodu, doporučuji místo citronové šťávy použít ocet (6% – 1 polévková lžíce)
Umístěte mixér takto: tak, aby část s noži zcela zakrývala žloutek a začněte šlehat aniž byste zvedli nohy. Když se začne objevovat bílá emulze, můžete bezpečně zvednout a spustit mixér a pokračovat v mixování po dobu 30-40 sekund. Celková doba šlehání je asi 1 minuta.
Tloušťku majonézy můžete sami ovládat přidáním nebo snížením množství oleje. Čím více, tím tlustší. Uchovávejte v chladničce po dobu až 7 dnů.
Majonéza „bez vajec“ nebo „s mlékem“
RECEPT:
Mléko – 150 ml.
Rostlinný olej – 300 ml.
Sůl – 1/2 lžičky
Cukr – 1 tsp
Hořčice – 1 lžičky.
Citronová šťáva – 2-3 polévkové lžíce, lze nahradit octem 6% 1-2 polévkové lžíce.
Přidejte všechny ingredience do mísy mixéru a mixujte 1 minutu. Omáčka se ukáže jako hustá.
V lednici se dá skladovat poměrně dlouho, 3-4 týdny.
Nejraději ho používám na zdobení svačin, vrstvení svačinových dortů nebo na kastrol – ukazuje se velmi chutně.
Postní majonéza ve slaném nálevu z konzervovaného hrášku nebo fazolí.
RECEPT:
Solanka – 100 ml.
Rostlinný olej – 200 ml.
Sůl – 1/2 lžičky
Cukr – 1/2 lžičky
Hořčice – 1/2 lžičky.
Citronová šťáva – 1 polévkové lžíce.
Všechny ingredience šlehejte v míse mixéru po dobu 5-7 minut. Po vychladnutí výrazně zhoustne. Skladuje se v chladničce až 14 dní. Po nějaké době může dojít k oddělení, to je normální, smíchejte a použijte na zálivku.
A můj oblíbený: Místo majonézy.
RECEPT:
Zakysaná smetana – 2-3 polévkových lžic.
Hořčice – 1/2 lžičky.
Sůl – špetka
Pepř – špetka
Citronová šťáva 1/2 lžičky.
Připravte bezprostředně před oblékáním salátu. Všechny ingredience smíchejte v míse a máte hotovo. Neobvyklá, pikantní chuť s jemným medovým tónem. Používám k dochucení Oliviera a mnoha dalších salátů. Pro každého, kdo sleduje svou postavu, je tato čerpací stanice to pravé.
Všechno nejlepší a pozitivní! Budu vděčný za vaše názory a tipy, lajky a další! Brzy se uvidíme!
53 příspěvků 542 sledujících
Pravidla komunity
Pokud se vám něco nelíbí, samozřejmě můžete vyjádřit svůj názor, ale pouze bez urážky dané osoby.
Můžete psát s chybami!
Senkyu moc! Používám první způsob, ale o zpracování vajec jsem nevěděl. Přidám 9% octa, 2 lžíce.
Páni, #3 vypadá zajímavě, díky za příspěvek!!
Majonézu podle tvého prvního receptu se mi nikdy nepodařilo udělat. Kašička vždy vyjde nesrozumitelně. Existují nějaká další doporučení?
Děkuji, dělala jsem to podle prvního receptu s použitím octa. Chutná přesně jako z obchodu, jen velmi tekutá.
v prvním receptu je hořčičný prášek nebo hotová omáčka?
Domácí majonéza. Nějakým způsobem mi připomíná Otogiho!
Velká porce.
Rostlinný olej 0l. Dvě vejce. Sůl, cukr – lžička, bez sklíčka. Sojová omáčka, čínská, ta klasická – 5 lžíce. (Ten s česnekem, ve skleněné láhvi – Not That One!) A nakonec – Čistá citronová šťáva – 2 polévkové lžíce.
To vše v tomto pořadí – nalít do litrové sklenice. Vše prošlehejte mixérem. Měli byste získat bílou homogenní hmotu.
Shackburger hamburgery od Shake Shack
Nejznámější burger v nabídce amerického řetězce restaurací rychlého občerstvení „Shake Shack“.
A vypadá to jako normální burger placička, omáčka, sýr, rajčata a hlávkový salát. Ale je to všechno o řízku, charakteristické omáčce a speciální prezentaci housky. Na řízky určitě použijte kvalitní mramorované hovězí maso tří druhů. Kromě toho je třeba maso před mletím v mlýnku na maso zmrazit, mimochodem, stejně jako prvky mlýnku na maso. Kromě toho byste měli posouvat dvakrát. Kotlety samozřejmě nejsou levné, ale opravdu to stojí za to. Neuvěřitelně chutné, jemné a šťavnaté. Signaturní omáčka je připravena na bázi majonézy s přídavkem kečupu, žluté sladké hořčice, česnekového prášku, papriky a speciální přísady – nakládané okurky. Zvláštností podávání burgeru je, že houska není celá rozkrojená (jako klasická) a při konzumaci tohoto lahodného burgeru náplň z housky nevypadává.
brambory burgerové housky – 3 ks. (45 g bramborových vloček)
červený čedar (nejlépe americký sýr) – 200 gr.
1 velké rajče
zelený salát
Kotlety:
hovězí maso – 300 gr.
mramorový steak chuck roll – 150 gr.
mramorovaná hovězí hruď – 150 gr.
sůl
černý pepř
Shake omáčka:
majonéza – 125 gr.
kečup – 1 lžíce.
Americká žlutá hořčice – 1 polévková lžíce.
nakládané okurky – 30 gr.
česnekový prášek – 0,25 lžičky.
paprika – 0,25 lžičky
Nakrájejte okurky. Všechny ingredience rozmixujte v mixéru do hladka. Dejte do lednice.
Všechny druhy masa nakrájíme na 2,5 cm kostky. Položte na pečicí papír a dejte na 10 minut do mrazáku. Vyjměte celou krájecí jednotku mlýnku na maso spolu s masem. Dále maso promícháme a 2x umeleme na mlýnku na maso. Vytvarujte kotlety a dejte na několik hodin do lednice.
Nakrájejte čedar. Předehřejte gril a nakrájejte housky, ale ne na doraz. Potřeme změklým máslem a grilujeme.
Kotlety z jedné strany ochutíme solí a černým pepřem. Gril pokapeme olivovým olejem, přidáme placičky ochucenou stranou dolů a z druhé strany dochutíme solí a černým pepřem a opékáme 3 minuty. Obraťte, trochu orestujte, přidejte nasekaný čedar a počkejte, až se sýr rozpustí.
Rajčata nakrájíme na kroužky.
Horní houska s omáčkou Shack, horní hlávkový salát a 2 plátky nakrájených rajčat a spodní houska s čedarovou placičkou. Přikryjeme horním drdolem.