Domácí kuře v troubě: technika vaření šťavnaté drůbeže

Celé pečené kuře je pokrm, který se hodí k běžné rodinné večeři i k svátku. Připravuje se poměrně rychle a způsobů, jak ho ozvláštnit, je mnoho.

Jak upéct kuře v troubě

Chuť ptáka přímo závisí na metodě marinády, která byla použita. Ve skutečnosti do kuřete nemůžete přidat nic jiného, ​​ale pouze ho udržovat ve správné směsi ingrediencí a péct, zejména proto, že tento proces je poměrně rychlý. Čerstvé mladé kuře o hmotnosti do 2 kg bude hotové za 1-2 hodiny v závislosti na výkonu trouby.

Velkou roli v tom, jak bude maso chutnat, hraje také způsob pečení ptáčka. Zabalená do fólie nebo umístěná v rukávu šťáva přilne ke kuřeti a zaručí jemné a chutné maso. Ale křupavá kůrka nebude fungovat. Na druhou stranu můžete korpus jednoduše položit na plech nebo do skleněné, keramické, litinové formy a poslat do trouby. V tomto případě tuk vyteče a budete muset ptáka každých 15 minut vyndat a namazat. Tato metoda je dobrá, protože umožňuje současně vařit přílohu k masu. Zeleninu stačí nakrájet a dát do pánve, kde se sbírá šťáva z masa.

marináda na kuře

Tipy pro dokonalou kůrku:

  • Mnoho moderních pecí má funkci „gril“. Je ideální pro vaření masa.
  • Prášek do pečiva pomůže, aby byla kůrka sušší a křupavější. Do marinády stačí přidat 5-10 g a povrch ptáčka vysuší a maso samotné zůstane křehké a šťavnaté.
  • Hrubozrnná sůl a hnědý cukr dodají kuřeti texturu a chuť. Těsně před pečením potřebují nastrouhat již naložené maso (samozřejmě se pak do marinády nemá přidávat nic slaného a sladkého).
  • Nádhernou kůrku získáte umístěním kuřete přes noc do solného roztoku.
  • Barva kuřete je nejjasnější v přítomnosti hořčice, medu a papriky v marinádě.
  • Pokud má kuře málo vlastního tuku, lze na něj během pečení položit máslo.

Nicméně první a nejdůležitější věc, kterou je třeba začít s pečením kuřete, je marináda. Nabízíme 5 receptů spolu s nejkompatibilnější oblohou.

1. Kuře s bylinkami

  • 1 kuřecí kostra,
  • 70 ml rostlinného oleje,
  • 6 česneku,
  • 5 g bazalky
  • 5-8 g papriky,
  • 15 g soli,
  • 10 g sušené petrželky,
  • 10 g sušeného kopru.

Kuře pečené s rozmarýnem

Česnek rozetřeme, dáme do hmoždíře, rozetřeme se solí, paprikou a sušenými bylinkami. Do výsledného koření nalijte rostlinný olej.

READ
Kreativní líčení očí bez hranic

Korpus omyjte, osušte, potřete směsí zvenku i zevnitř. Kuře dejte na několik hodin do lednice. Poté můžete péct.

Toto je základní a jednoduchý recept. Množství koření a názvy se mohou lišit v závislosti na osobních preferencích chuti. Hlavní věc je nezapomenout na sůl a rostlinný olej, počet stroužků česneku lze snížit nebo zvýšit, ale nedoporučuje se to úplně vyloučit. Ke kuřeti pečenému s bylinkami se skvěle hodí vařená rýže, dušená zelenina, pohanka v rajčatové omáčce.

2. Kuře v rukávu

  • 1 kuřecí kostra,
  • 60 ml zakysané smetany
  • 30 ml rostlinného oleje,
  • 10 g papriky,
  • 10 g sušeného česneku
  • 5 g majoránky
  • 15 g soli,
  • 5 g červené feferonky,
  • oranžová,
  • jablko.

Kuře omyjeme, osušíme. Smíchejte koření se solí a rostlinným olejem, přidejte zakysanou smetanu, prošlehejte metličkou. Vzniklou směsí pokryjeme korpus zevnitř i zvenku. Namočte do marinády na 1-2 hodiny.

Pomeranč oloupeme a rozdělíme na plátky. Jablko nakrájíme na kostičky. Do korpusu vložte kousky ovoce, vložte ho do rukávu a zavažte. Pečeme v troubě vyhřáté na 190 stupňů asi hodinu. Po roztržení rukávu shora a vrácení ptáka do trouby na 10-15 minut. Díky této jednoduché akci, dokonce i pečení v rukávu, můžete získat pěknou zlatou kůrku.

Ideální přílohou by byla bramborová kaše, dušené cereálie, pečené brambory se zeleninou.

3. Kuře v hořčičně-vinné marinádě

Celé pečené kuře

  • 1 kuřecí kostra,
  • 60 ml hotové hořčice,
  • 100-150 ml suchého bílého vína
  • 30 ml jablečného octa
  • 30 ml rostlinného oleje,
  • 5 g mletého pepře,
  • 5 g tymiánu
  • 10 – 15 g soli,
  • Stroužky česneku 5-6,
  • 2 jablka.

Smícháme ocet, hořčici, víno, rostlinný olej, sůl, pepř a tymián, metličkou vyšleháme dohladka, korpus zcela zakryjeme směsí. Do korpusu vložte oloupané stroužky česneku. Maso nechte 1-2 hodiny.

K česneku přidejte nakrájené jablko, upevněte bůček nitěmi nebo párátky a pošlete ho do trouby předehřáté na 180 stupňů na plech. Po čtvrt hodině ptáčka vyndáme, polijeme vyteklým tukem. Opakujte postup ještě 3-4krát (každých 15-20 minut).

Když je kuře hotové, jablko a česnek lze vyjmout a zlikvidovat. Přílohu k tomuto pokrmu je vhodné péct na stejném plechu ve stejnou dobu nebo poté ve zbylém tuku. Obvykle jsou to brambory s kořením, ale neméně chutné budou cuketa, lilek s rajčaty, topinambur.

READ
Ranní běh: pro a proti pro hubnutí, jak začít, výsledky pro ženy

4. Kuře pečené s rýží

  • 1 kuřecí kostra,
  • Xnumx g rýže,
  • 60 ml sójové omáčky
  • 80 ml rostlinného oleje,
  • 5 česneku,
  • 5 g bazalky, kurkuma, paprika, kmín, sůl.

Pečené kuře na Nový rok

Rýži uvaříme v osolené vodě do měkka. Nalijte rostlinný olej do sójové omáčky, přidejte prolisovaný česnek, sůl a koření. Touto směsí pokryjeme kuřecí korpus. Nechte působit 40-45 minut.

Po naplnění ptáčka rýží břicho zašijeme, položíme na plech, přikryjeme alobalem a pečeme 40 minut při teplotě 190 stupňů, poté alobal sejmeme a ptáčka vrátíme do trouby na čtvrt hodina.

Kostky jablek, kdoulí nebo hrušek lze přidat do rýže před pečením.

5. Citronovo medové kuře

  • 1 kuřecí kostra,
  • 2 citrony
  • 60 g medu
  • 10 g tymiánu
  • 5 g soli,
  • 15 g citronové kůry.

Z jednoho citronu vymačkejte šťávu (kůru z ní získáte i potíráním kůry), smíchejte s tymiánem, solí a tekutým medem. Kuře zalijte marinádou a nechte 40-45 minut.

Druhý citron omyjte, udělejte na něm 8-10 zářezů, aby vynikla šťáva, ale samotný citrus zůstal neporušený. Vložíme do břicha korpusu a zašijeme, posypeme kůrou. Takové kuře pečte na otevřeném plechu při teplotě 180-190 stupňů, každých 15-20 minut přelévejte vyloučeným tukem, dokud nebude zcela uvařené.

K tomuto masu se hodí těstoviny s rajčaty a bazalkou, jáhlová kaše, fazolová pasta.

Tento materiál je chráněn autorským právem. Kopírování materiálů stránek je povoleno pouze s odkazem na zdroj.

Redakce doporučuje:

Zadejte znaky z obrázku

Egor 28.09.2019 10: 11

Když máte domácí kuře, okamžitě vyvstává otázka – jak ho uvařit měkké a šťavnaté. A první věc, kterou si zapamatujte, je doba vaření, která trvá od 50 minut do 3 hodin. Vše záleží na věku a plemeni kuřete a také na tom, jak měkké maso chceme jíst. Téma vývar je skvělé pro přípravu domácího kuřete. Pokud budete smažit na pánvi, maso může být tuhé. Proto doporučuji kuře uvařit. A pokud v troubě, pak marinujte 1-2 hodiny a poté pečte o něco déle než hodinu. V každém případě jeho příprava zabere čas.

Opravdu nechci komplikace a problémy.

Nejprve kuře opečte, pak ho nakrájejte. Ale kosti jsou tvrdé a možná budete potřebovat sekeru. Ukázalo se, že se zdá, že existuje kuře, ale toto není varianta koupená v obchodě, když všechno je pro vás připravena ve výrobě. S kuřetem domácím je to často složitější – buď si ho totiž vychovají pro sebe, nebo ho koupí na trhu. A i když máte celou kostru, je třeba ji nakrájet na budoucí pokrm. Z tohoto důvodu chci, aby byl recept jednoduchý a kuře bylo šťavnaté a měkké.

READ
Katie Holmes v reklamě na nové oční stíny Bobbi Brown

Zde je ve skutečnosti vyžadován jeden základ – voda! Je to jasné – sůl a koření. To už je ale zlepšení chuti. A měkkost je voda a doba vaření.

Vše, co je potřeba, je nakrájet kuře na velké kusy. Jídlo je opravdu ze staré školy. Vše je jednoduché a bez zbytečných pohybů. Omáčka v hluboké pánvi s kořením. A dusíme pod pokličkou něco málo přes hodinu. Mimochodem! Tento recept je skvělé vařit v kotli, protože pokud kotel zahřejete a udržujete teplotu, za 1-2 hodiny bude maso uvnitř tak měkké a šťavnaté, že odpadne od kostí. Asi to samé, zopakujeme si to doma, na pánvi.

Dušené domácí kuře na pánvi. Šťavnaté a měkké!

Složení:

  • Domácí kuře – 500 gr.
  • Mrkev – 1 malá (nakrájená na kostičky)
  • Cibule – 1 velká
  • Koriandr – špetka (půl čajové lžičky)
  • Zira – špetka
  • Černý pepř – podle chuti
  • Sůl podle chuti
  • Bobkový list – 1 ks.
  • Voda – 2 litru

Krok 1.

Připravíme si kuře a nakrájíme na velké kousky. Můžete odstranit kůži, já si ho vařím pro sebe a nechám.

Smažím do zlatova, a pak přidám první ingredience. (cibuli a mrkev)

Krok 2.

Po 10 minutách po opečení kuřete přidám cibuli nakrájenou na čtverečky a orestuji.

Pak po 5 minutách posílám mrkev na kostičky. Občas promíchám, aby se nic nepřipálilo. Přikládám foto:

Krok 3.

Po 20 minutách byly kuřecí cibule a mrkev smažené. A teď je čas přidat koření.

  • Koriandr – přisypte špetku (půl lžičky)
  • Zira – špetka
  • Černý pepř – podle chuti
  • Sůl podle chuti
  • Bobkový list – 1 ks.

Promícháme a přidáme vodu.

Krok 4.

Naplňte vodou, aby bylo kuře pokryto. Na mírném ohni necháme 1 hodinu probublávat. Pro nás je důležité, aby lehce bublal.

Domácí kuřecí omáčka

15 minut před vařením omáčku ochutnejte. A v případě potřeby přidejte trochu soli.

Jak vidíte, maso se odděluje od kostí. A byl nasycený šťavnatostí z vývaru. Ukázalo se, že je středně měkké a velmi chutné. Přesně to, co je potřeba!

Můžeme podávat s vařeným bramborem nebo nudlemi. Moje špagety byly uvařené. Ukázalo se, že jsou dobré na lízání prstů!

READ
56 nápadů na každodenní manikúru v neutrálních tónech

Domácí kuřecí vývar

Chci se podělit o další recept, který je opravdu snadný na přípravu, dokonce jednodušší než dnešní kuře na pánvi.

  • Potřebujete kuře a 2x více vody.
  • Kousky masa vložte do hrnce, přidejte vodu a vařte hodinu a půl (1 až 2 hodiny).
  • Pěnu pravidelně odebírejte, aby byl vývar čirý.
  • Necháme vařit na mírném ohni.
  • Sůl a pepř na dochucení. tam je 1 bobkový list.
  • A to je ono!

Představte si, že kuře je vařené a měkké. Vývar získá neuvěřitelně bohatou chuť. A teď máte kuře a čistý vývar. Můžete ho usrkávat jen tak, s chlebem. Jíst měkké a šťavnaté maso. Nebo si můžete uvařit domácí nudle, dát je na talíř a zalít vývarem. A trochu česneku a petrželky. To je prostě neuvěřitelné. Věř mi! Žádné brambory, mrkev a cibule.

Všechno je velmi jednoduché, a co je nejdůležitější – výživné a chutné! Určitě to vyzkoušejte.

Jak dlouho vařit domácí kuře

Od 50 minut do 3 hodin v závislosti na stáří kuřete. Čím jste starší, tím je maso obvykle tužší. Být v pohybu, svalová tkáň se stává docela silnou. A to ovlivní dobu vaření. Tvrdost masa závisí také na samotném plemeni kuřete. Obyčejná kuřata plemene snáška, říká se jim také nosnice (a to jsou ty nejčastěji chované na vesnicích) se hodně pohybují, což potřebují pro lepší produkci vajec, mají tedy vyvinutou svalovou hmotu a to je velmi houževnatý, takže kuřata jsou starší než 3 roky, někdy ho nemůžete vůbec kousat nebo žvýkat. Čím jste starší, tím déle trvá vaření! Ale co se týče vývaru, nemají obdoby. Věř mi!

A pokud na maso, tak většinou chovají brojlery (nebo Plymouth Rocks, Cornish, Brams), které jsou již poražené 3 měsíce, dokud nezačnou tloustnout. Brojleři rostou velmi rychle, během několika týdnů (6-10) – a to je vše, mohou být poraženi na maso. A nosnice v tom věku je pořád kuře, i když odrostlé. Tam je maso měkké. To je přesně to, co prodávají v obchodech. Pouze v případě domácích brojlerů se krmí přirozeně a nejsou plněny přísadami. Používají se rostliny ze zahrady, dále pšenice a směsné krmivo. Stejná jablka, která padají ze stromů a nemají je kam dát. Vyzkoušíte toto maso a hned pochopíte ten rozdíl. Šíleně chutné! A co je nejdůležitější, je to zdravé – bez chemikálií nebo urychlovačů růstu.

READ
Zimní čepice pro novorozence: co nosit a jak si vybrat

Opět zde nejsou jasná pravidla. Protože za 1 hodinu se to stejně uvaří. Jde jen o to, že pokud chcete měkčí maso, vaříme ho déle. To je základní pravidlo.

Rating
( No ratings yet )
Like this post? Please share to your friends:
Leave a Reply

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: