Dieta č. 1 pro dvanácterníkové vředy: správná výživa pro rychlé zotavení

Dieta pro duodenální vřed

Vředové choroby – chronické onemocnění, jehož projevem je opakovaný vřed. Peptický vřed žaludku a dvanáctníku se vyskytuje na pozadí nerovnováhy mezi faktory agrese, které jsou Helicobacter pylori a acido-peptický stav, a ochranné faktory – hlen 12 dvanáctníkového vředu a žaludku a schopnost reparace sliznice. Dnes se dotýkáme duodenální vřed a stravovací návyky v různých obdobích nemoci.

V typické variantě je vřed lokalizován na zadní nebo přední stěně duodena a častěji v bulbu (jedná se o oddělení duodena nejblíže žaludku). Funkčně je tato část spojena s příjmem kyselého žaludečního obsahu, který zde získává zásaditou reakci. Dvanáctníkové žlázy produkují alkalizující tajemství a normálně je žaludeční kyselina neutralizována. Proces alkalizace ovlivňuje i žluč a pankreatická šťáva (do bulbu ústí žlučovod a vývod slinivky břišní).

Příčiny duodenálního vředu jsou:

  • infekční agens Helicobacter pylori, který je detekován u 70-80 % pacientů;
  • podvýživa (jíst smažená a tučná jídla, rychlé občerstvení, hladové diety, pití alkoholu a příliš kořeněná jídla);
  • dlouhodobé stresové situace, které s vředem bulbu způsobují poruchu nervové regulace jeho funkce (je narušena sekrece ochranného hlenu).

Z těchto důvodů je narušena sekreční funkce duodena a snížena jeho ochranná bariéra, je zachováno neustálé dráždění sliznice, což má za následek peptický vřed.

Hlavní stížností tohoto onemocnění je bolest. Její intenzita závisí na stavu nervové soustavy, věku a individuální citlivosti pacienta na bolest. Bolest nabývá nočního a „hladového“ charakteru a výrazně se snižuje při jídle. Je zde charakteristický rytmus bolesti: hlad-bolest-jídlo-interval bez bolesti-hlad-bolest.

Také charakteristické dyspeptické poruchypálení žáhy, zvracení, nevolnost říhání. S prodlužující se dobou trvání onemocnění se počet těchto příznaků zvyšuje. U některých pacientů může být snížena chuť k jídlu a často je k tomu tendence zácpa nebo průjem.

Léčba je zaměřena na odstranění faktorů agrese a zahrnuje:

  • potlačení žaludeční sekrece;
  • antihelicobacter terapie;
  • korekce psychoneurologického stavu pacienta;
  • stimulace reparačních procesů ve sliznici.

Za účelem potlačení sekrece jsou předepsány H2 blokátory (cimetidin, ranitidin, famotidin), které se v poslední době používají stále méně, protože zcela neblokují syntézu kyselin. Nahradily je blokátory protonové pumpy, které jsou účinnější H2 blokátory 3-10krát. Éra IPP začala omeprazol, později byla tato skupina doplněna Lansoprazol, pantoprazol, Parietom (rabeprazol) A Эsomeprazol.

Pro anti-helicobakterovou terapii byla vyvinuta účinná schémata – 3složková a čtyřsložková, předepsaná po dobu 7 dnů. Vzhledem k riziku rozvoje dysbiotických změn ve střevě paralelně zař probiotika (Bifiform, Linex).

Normalizace autonomního tonusu je dosaženo odběrem Atarax, Adaptol nebo Grandaxina. V důsledku toho se obnovuje vegetativní reaktivita, která zajišťuje adekvátní reakci těla na vnější podněty. V důsledku obnovení psycho-vegetativní rovnováhy dochází k urychlení jizvení vředů.

Mezi prostředky, které zlepšují reparační procesy, lze jmenovat gastritol, který zahrnuje rostlinné složky, které přispívají k rychlé obnově poškození sliznice. Dalším krokem je udržovací terapie. Při více vředech pokračujte v užívání De nola a PPI až tři týdny. S doprovodným gastroezofageální refluxní choroba doba užívání antisekrečních léků se zvyšuje na 6-8 týdnů.

Porušení diety a konzumace potravin, které dráždí sliznici, je jednou z příčin vředové choroby, proto je léčebná výživa důležitou složkou léčby. Dieta pro duodenální vřed je zaměřena na odstranění bolesti a dyspeptických příznaků. Terapeutická výživa při vředové chorobě by měla pomoci snížit kyselý faktor, jehož aktivita je nejčastěji zvýšena, a stimulovat hojení vředů.

READ
BMI. Určete si ideální váhu.

V jakékoli fázi onemocnění jsou vyloučeny látky stimulující sekreci a dráždivé látky pro sliznice (v té či oné míře). Jíst v malých porcích působí šetrně na sliznici a snižuje zánět dvanáctníku 12. Pravidelná a dílčí jídla výrazně usnadňují trávení a asimilaci produktů.

V různých obdobích onemocnění (exacerbace, nestabilní remise, stabilní remise) je dieta odlišná a lze postupně přiřadit tabulky:

    s maximálním omezením všech typů expozice sliznici; s mírným omezením všech typů agrese na žaludek je průměrná doba léčby do dvou týdnů; s mírným šetřením žaludku.

Načasování těchto diet závisí na stavu pacienta a závažnosti bolesti a dyspeptického syndromu. Postupné jmenování tabulek s postupným rozšiřováním produktů a různými způsoby jejich přípravy připravuje orgány trávicího traktu na přechod na společný stůl.

Jaká dieta se používá při exacerbaci onemocnění? Záleží na závažnosti exacerbace. Indikováno při silné bolesti Dieta 1A, která maximálně omezuje všechny faktory vlivu (mechanické, chemické a tepelné). Dieta zahrnuje teplé, rozmačkané pokrmy, jejichž konzistence je tekutá, ale jak proces ustupuje, je přiveden do kašovitého stavu. Používají se produkty, které mají slabý šťávový účinek (mléko, vejce, cereálie v mléce, vařené ryby a maso v různých formách úpravy). Tato dieta je předepsána po dobu těžké exacerbace – 7-10 dní.

  • Doporučeno šest jídel denně s omezenými porcemi.
  • Jídlo se připravuje v tekuté nebo rosolovité formě, která maximálně šetří sliznici a přispívá k hojení vředu.
  • Polévky jsou pouze slizké (ve vodě nebo mléce), z ovesných vloček, krupice nebo rýže. Slizové polévky jsou odvary získané vařením obilnin, které se přefiltrují a obilniny se odstraní. Hotovou polévku můžeme trochu osolit a přidat do ní máslo. Tento typ polévky lze připravit z mleté ​​obilné mouky.
  • Masové, kuřecí a rybí pokrmy v podobě bramborové kaše nebo parního suflé. Pro vaření si vyberte nízkotučné druhy masa a ryb, oloupané z kůže a šlach a několikrát prošly mlýnkem na maso.
  • Pohanka, rýže a ovesné vločky. Dobře se uvaří do měkka, vytřou a zředí do tekutého stavu vodou (mlékem). Do hotové kaše se přidá máslo v malém množství.
  • Mléko, kalcinovaný tvaroh, mléčné želé a smetana (v polévkách). Plnotučné mléko – 4 šálky denně.
  • Vejce naměkko nebo omeleta v páře. Každý den může pacient sníst 2 vejce.
  • Kissels a želé ze sladkých bobulí, bobulí a ovocných šťáv, zředěné vařenou vodou s přídavkem cukru nebo medu. Můžete pít slabý čaj (s mlékem, smetanou), šípkový nálev a odvar z pšeničných otrub.

Tabulka №1A zajišťuje vyloučení patogenů sekrece a dráždivých látek sliznice ze stravy: jakékoli vývary, kyselé nápoje a šťávy, fermentované mléčné nápoje, jakákoli zelenina, hrubé obiloviny a chléb.

Jídlo by mělo být lehké a dobře stravitelné, proto nejsou povoleny houby, tuhé maso se šlachami, kůže drůbeže a ryby. Příliš studené a teplé pokrmy nejsou povoleny. Protože ostré teploty potravin nepříznivě ovlivňují sliznici a zpomalují regeneraci sliznice.

READ
Jak nosit krátké džínové šortky, abyste se vyhnuli módní katastrofě!

O týden později, jakmile se stav zlepší, může být pacient přeložen Tabulka №1B. Tato tabulka je méně drastickým omezením a postupně zvyšuje obsah živin a kalorií. Metody vaření a hlavní seznam produktů zůstávají stejné, ale přidávají se sušený pšeničný chléb, zeleninové a ovocné pyré (je možné pro dětskou výživu). Slizové polévky nahrazují kaše, z masa a ryb lze připravit quenelly, bramborovou kaši a řízky.

Během období zotavení po exacerbaci, stejně jako s nevyjádřenou exacerbací, je pacientům předepsána mírně šetřící a fyziologicky kompletní výživa – Tabulka č. 1. Dříve existovala doporučení pro dlouhodobý pobyt pacienta (až šest měsíců) na této léčebné dietě. Při dobrém zdravotním stavu se však délka pobytu na dietě č. 1 zkracuje na 2-3 měsíce.

Absence silných dráždivých látek v potravinách (maso, houbový vývar, rybí polévka, silný čaj, smažená jídla, káva, sycené nápoje, marinády, hořčice, alkohol) vytváří podmínky pro úspěšnou léčbu a dlouhé období bez recidivy.

Jídelníček se rozšiřuje kvůli nešťouchané stravě a přidává se syrová zelenina a ovoce (sladké švestky, jablka, meruňky, broskve, nektarinky, rajčata ze zeleniny). Při provádění antirecidivové léčby v období podzim-jaro byste měli opět přejít na šetřící výživu po dobu 2-4 týdnů (nejprve Tabulka číslo 1Ba pak № 1).

Perforovaný vřed (vznik průchozího defektu ve stěně dvanáctníku) je jednou z nejnebezpečnějších komplikací, protože obsah střeva vstupuje do dutiny břišní a způsobuje zánět pobřišnice. Tento stav je naléhavý a je indikován chirurgický zákrok. Ve většině případů se perforovaný vřed sešije.

Po operaci perforovaného vředu je jídlo velmi šetřící, nádobí se vaří v páře bez oleje a soli. Jídla s vysokým obsahem sacharidů se omezují na minimum, omezuje se příjem tekutin a velikost porcí.

  • první dva nebo tři dny – hlad;
  • od čtvrtého dne je povolen šípkový vývar, slabý čaj, ovocné želé s malým množstvím cukru;
  • od pátého dne se zavádí šťouchaná tekutá rýže nebo ovesná kaše, šťouchaná zeleninová polévka, vejce na měkko;
  • od sedmého dne – zeleninové pyré, soufflé a kuřecí řízky a vařené nakrájené ryby.

Ve skutečnosti je to dieta. Tabulky №1A и №1B, jehož načasování je přísně individuální a závisí na stavu pooperačního pacienta. Po 10-14 dnech je pacient převeden na dietu Tabulka číslo 1, o kterém bude řeč níže. Jídlo musíte jíst pouze v teplé formě, protože studené pokrmy se tráví po dlouhou dobu a horké dráždí sliznice. Sníží se množství zkonzumovaného jídla. Doporučuje se časté jídlo až 5-6krát denně. Hlavní způsoby vaření jsou vaření, dušení.

Vzhledem k tomu, že žaludeční a dvanáctníkové vředy mají tendenci se sezónně zhoršovat, je třeba věnovat zvláštní pozornost výživě v období jaro-podzim. V tomto období je lepší se vzdát potravin, které vyvolávají exacerbaci (kořeněné, uzené, smažené) a přejít na lehké jídlo, které nedráždí sliznice. Je důležité dodržovat dietu a vyhýbat se velkým přestávkám mezi jídly.

READ
Holografické rty: nejlepší rtěnky pro trendy make-up

Dieta při žaludečních a dvanáctníkových vředech je založena na stejných principech. Nejvhodnější diety v období podzim-jaro v závislosti na závažnosti exacerbace jsou №1B nebo № 1. Je možné, že vám v tomto období lékař předepíše léky, i když preventivní antirecidivová léčba se nyní vyřazuje. Pro pacienty je lepší vést si deník pozorování a zaznamenávat faktory, které vyvolávají exacerbace (stres v práci, zkoušky, dietní chyby atd.).

Léčba erozivních procesů v žaludku a dvanáctníku se skládá nejen z léků, ale také zajišťuje přísnou korekci stravy. Hlavním cílem správné výživy není podráždění sliznic poraněných orgánů, ale jejich podpora a obnova. Dieta při žaludečních a dvanácterníkových vředech je nedílnou součástí úspěšné léčby onemocnění a prevence dalších recidiv.

Vřed žaludku a dvanáctníku

Zásady diety při žaludečních a dvanáctníkových vředech

Pacienti trpící patologiemi trávicího traktu (vředy, gastritida), během exacerbace, musíte dodržovat přísnou dietu č. 1. V remisích můžete použít tabulku 5 (rozšířenější nabídka).

Lékařská výživa pro pacienty s vředem se skládá z několika důležitých zásad:

  1. Vaření. Výrobky mohou být pečené (bez zlaté kůry), vařené, dušené. Zapomeňte na potěr.
  2. Výživa. I přes mnohá omezení musí být používané potraviny voleny tak, aby strava obsahovala dostatečné množství živin.
  3. Frakční výživa. Zvýšit počet jídel na 5-6x denně a snížit porce, aby nebyly zvyklé na 200-300 g.
  4. Minimální příjem soli.
  5. Odmítnutí alkoholických nápojů, stejně jako jakékoli kapaliny s plynem.
  6. Pít více vody. Musíte vypít alespoň 2 litry tekutin denně.

Dieta pro vředy zahrnuje stimulaci práce enzymového systému a pomáhá obnovit zraněné tkáně. Proto je přísně zakázáno jíst potraviny s teplotou pod 17 a nad 36 stupňů. Pouze teplé jídlo nemůže poškodit podrážděný orgán.

Tabulka “Seznam užitečných a škodlivých produktů pro peptický vřed žaludku a dvanáctníku”

Seznam produktů
povolené jídlo Co stojí za to odmítnout
Krůtí, kuřecí, hovězí, králičí. libové ryby Mastné maso a ryby. Kouření
Vejce naměkko, omeleta v páře Konzervy, marinády, koření, koření
Sekundární masové vývary, libové polévky s obilovinami Pikantní koření a omáčky (hořčice, kečup, octové omáčky)
Denní pšeničný chléb Buchty z čerstvé mouky, kynuté pečivo
Nízkotučný tvaroh, fermentované pečené mléko, jogurt, libové sýry Tučné mléčné a zakysané mléčné výrobky a také výrobky s vysokým obsahem kyselin (kefír, ayran)
Brambory, květenství zelí, zelí, celer, cuketa, dýně, mrkev, fazole Ředkvičky, česnek, cibule, zelí (bílé), paprika, rajčata, ředkvičky
Pečené hrušky, jablka (použijte pyré a bez slupky). Během období remise můžete jíst maliny, třešně Kyselé bobule a ovoce – rybíz, citron, pomeranč, hroznové víno, ananas, meruňky. Sušené ovoce a všechny druhy ořechů
Šípkový odvar, bylinné nálevy (šalvěj, heřmánek), kompot z jablek, hrušek, slabý čaj Silná káva, čaj, sycené a alkoholické nápoje
Obiloviny – rýže, ovesné vločky, pohanka, krupice. Těstoviny Kashi – kukuřice, ječmen,
Rafinované rostlinné oleje, máslo (trochu) Nerafinovaný rostlinný olej
Netkané sušenky, krutony, sušenky, marshmallow, marshmallow, marmeláda, džem, med Zmrzlina, čokoláda, moučné pečivo, kondenzované mléko

V období akutního průběhu onemocnění je lepší užívat pouze strouhané dušené jídlo. Je důležité minimalizovat příjem soli.

READ
Msy a doplňky pro závěsy - které z nich je lepší vybrat

Dieta pro exacerbaci žaludečních vředů

Exacerbace peptického vředu vyžaduje nejpřísnější dodržování speciální diety. Jídlo by mělo obalit poraněnou skořápku orgánu a napomáhat hojení ran.

Chcete-li to provést, musíte dodržovat základní pravidla v potravinách:

  • dát přednost vaření v páře;
  • všechna jídla by měla být konzumována ve strouhané formě;
  • vařit polévky pouze na libových zeleninových vývarech;
  • Vezměte jídlo v malých porcích, zvyšte počet jídel za den.

V prvních 4-7 dnech exacerbace je důležité zůstat v klidu a přísně dodržovat dietu, která v tuto chvíli vypadá takto:

  1. Na začátku akutního období na snídani musíte jíst parní omeletu a vypít 150-200 ml vařeného teplého mléka. Po 2 hodinách můžete použít želé z bobulí (nekyselé). K obědu – tekuté rýžové pyré, kuřecí soufflé a ovocné želé. Svačina – slabý bylinkový čaj a večeře – malinové želé, rybí pyré a ovesné vločky (mleté).
  2. 3. a 4. den můžete k uvedeným jídlům přidat 1-2 plátky včerejšího pšeničného chleba, čerstvou zeleninu a ovoce (nekyselé druhy), rozdrcené na kaši, trochu omáčky ze zakysané smetany.
  3. 5. den a další týden je dietě dovoleno jíst tvaroh s banánem, mléčné želé a polévky s pohankou, krupicovou kaší, parní kotlety z dietního masa, kaše s přídavkem másla (másla nebo libového).

Dieta po operaci perforace žaludku

Základním faktorem rekonvalescence po operaci perforovaného žaludečního vředu je speciální dieta. Spočívá v minimální konzumaci sacharidů a tuků.

Na začátku období rekonvalescence (první 3 dny) po operaci lékaři doporučují hladovět. Žaludek je potřeba dát čas, aby se adaptoval na nový stav. 4. den a 1–2 dny se nechá pít mírně oslazený rozvar z šípků a bobulovité želé (v malém množství).

Šípkový vývar

Přísnou dietu si můžete zpestřit 5. nebo 6. den po operaci. V této době již můžete jíst libové zeleninové polévky, strouhanou rýžovou kaši, dušené řízky (z ryb nebo masa). V této době je důležité zcela vyloučit použití oleje (rostlinného a másla) a soli.

Postupem času se seznam povolených produktů rozšíří (během 1-2 týdnů). Bude možné jíst pečené nebo syrové hrušky, jablka, avokádo, banány, masové polévky, nízkokalorický tvaroh, před spaním je užitečné pít mléko.

Ukázkové menu pro týden

Aby pacient pochopil, jak se správně stravovat, mohou odborníci sestavit pro každého individuálně jídelníček na každý den nebo na týden.

Tabulka “Vzorové menu na 7 dní”

Dny v pořadí Popis stravy
1 den 1. Snídaně: dušená vejce, strouhaná rýžová kaše s mlékem a čajový nápoj (slabý)

2. 2 snídaně: nízkokalorický jogurt a pečené ovoce (na výběr jablko nebo hruška)

3. Oběd: kuřecí polévka v sekundárním vývaru s vařenými obilovinami (rýže nebo pohanka), bramborová kaše, králičí parní řízky, slabý čaj a ovocné želé

4. Svačina: sušenky nebo krekry, teplé mléko (ne více než 200 ml)

5. Večeře: vařená ryba (okoun), dušený květák, šípkový vývar

2. 2 snídaně: tvaroh bez tuku a želé z ovesných vloček

3. Oběd: zeleninový vývar, rýžová kaše, dušená ryba, heřmánkový čaj

4. Svačina: nízkotučný jogurt, krekry nebo sušenky

5. Večeře: rýže s krůtími kousky, salát z červené řepy s rostlinným olejem, jablečné želé a čaj

READ
Deodorant a antiperspirant: jak vybrat ten správný?

2. 2 snídaně: tvarohový kastrol a čaj

3. Oběd: nudlová polévka na vedlejším krůtím (kuřecím) vývaru, pohanka s dušenými hovězími masovými kuličkami

4. Svačina: sklenice nekyselého kefíru bez tuku (ryazhenka)

5. Večeře: zeleninové pyré, kuřecí karbanátky, čaj

2. 2 snídaně: banán, fermentované pečené mléko

3. Oběd: polévka s rýží a králíkem, těstoviny s vařeným krůtím masem, salát z červené řepy a hrášku, jablečný kompot

4. Svačina: sušenky, jahodové želé

5. Večeře: bramborový a hovězí kastrol, pečená hruška, čaj

2. 2 snídaně: tvarohové soufflé

3. Oběd: nudlová polévka s kuřecím masem, pohanka, pečená dýně, šípkový vývar

4. Odpolední svačina: sušenky, banán, nízkotučný jogurt

5. Večeře: bramborová kaše, salát z květáku a řepy, teplé mléko s krekry

2. 2 snídaně: sušenky, džem, čaj

3. Oběd: polévka s knedlíkem a bylinkami, zeleninový guláš s cuketou, pečená dýně, bylinkový odvar

4. Svačina: jablečný protlak, ovocné želé

5. Večeře: bramborová kaše, kuřecí soufflé, jablečné želé, čaj s medem

2. 2 snídaně: sušenky, čaj s marmeládou

3. Oběd: kuřecí polévka s cuketou a brokolicí, bramborová kaše, namočený sleď, heřmánkový vývar

4. Svačina: tvaroh s banánem a sušenými švestkami, kefír

5. Večeře: ječná kaše, vařená treska, mléko a krekry

Správně sestavený jídelníček umožňuje jíst pestře, chutně a hlavně s přínosem pro trávicí systém a tělo jako celek.

Recepty na žaludeční vředy

Pro diverzifikaci stravy pacienta odborníci doporučují používat jednoduché recepty, které se snadno vaří doma.

Polévka s rýží a králíkem

Dobře vařte rýži a maso (odděleně). Králíka několikrát přes mlýnek na maso, rýži přes síto. Vše promícháme, zředíme zeleninovým vývarem a povaříme 3-5 minut. Tekutinu ze žloutku, mléka a másla vlijeme do hotové mírně teplé polévky.

Ovesná kaše s dýní

Pomocí struhadla rozdrťte dýni na 1 šálek surovin, zalijte vodou a vařte 20-25 minut. Vodu slijte, nalijte 2 hrnky mléka, provařte a přidejte 1 hrnek cereálií. Vaříme 5-7 minut, osladíme (25 g cukru) a trochu osolíme.

Ovesná kaše s dýní

Hovězí masové kuličky

Uvaříme do měkka 200 g dužiny bez žilek a umeleme na masovém mlýnku. Smíchejte mleté ​​maso s rýží (vařenou) a znovu protáhněte mlýnkem na maso. Hmotu podobnou kaši trochu osolíme, zašleháme bílek, promícháme a tvoříme malé kuličky. Pokrm musíte vařit několik 15 minut.

Hovězí masové kuličky

Salát z řepy a hrášku

200 g řepy uvaříme, ochladíme pod studenou vodou, oloupeme a nakrájíme na struhadle (jemné). Přidejte 70 g promytého konzervovaného hrášku, 2 polévkové lžíce. l. rostlinný olej, promíchejte.

Salát z řepy a hrášku

Honey Drink

Ve sklenici teplé vody rozpusťte 2 polévkové lžíce. l. Miláček. Hodinu před jídlem (snídaně a oběd) a 2,5–3 hodiny po večeři musíte vypít zdravou tekutinu. Hlavní věcí je nepřekračovat denní dávku (4 polévkové lžíce).

Honey Drink

Velký seznam povolených produktů vám umožňuje vařit chutné a zdravé pokrmy, které lze střídat.

Důležitou součástí komplexní léčby je přísná dieta při ulcerózních procesech v orgánech trávicího traktu. Správná strava a přísné dodržování základních zásad přípravy jídla pomáhá nejen zmírnit celkový stav pacienta, ale také rychle obnovit poškozené orgány a dosáhnout dlouhodobých remisí.

Rating
( No ratings yet )
Like this post? Please share to your friends:
Leave a Reply

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: