Celer, jednoduché recepty na vaření: levné, chutné a hubnoucí

O vlastnostech této přísady ví snad každá hospodyňka z první ruky. Kdo jiný než milé ženy, které se pravidelně starají o vytvoření zajímavého menu, zná tento produkt bohatý na užitečné prvky. Číst dál.

Marinovaný vepřový jazyk

Celerový salát s jablky

Klasická polévka kharcho s kuřecím masem

Leštěná treska v rybím vývaru s celerem

Dušené brambory s masem a zeleninou

Mrkvový salát s celerem

Domácí korejský celer

Celer s kořením v troubě

Pyré z celeru

Polévka z celeru v celeru

Novoroční rostbíf s masovou omáčkou a pyré z celeru

Salát houby cibule vejce a celer

Jehněčí maso s kdoulí a celerem dušené v pomalém hrnci

Zelí s řepou a celerem na zimu

Dýňový kaviár s kořenovou petrželkou a celerem na zimu

Vepřové medailonky ve slanině se zeleninou

Smažené jehněčí ledvinky

Boloňské těstoviny s cibulí a rajčatovou omáčkou

Ječmen s houbami v pomalém hrnci

Krevety v pivu k pivu

Hovězí želé s želatinou

Ječná kaše s masem

Rassolnik klasik s kroupy a hovězím masem

Vepřový jazyk v pomalém hrnci

Polévka z kuřecího pyré s česnekem

Polévka z hovězího jazyka

Ucho z hlavy mořského vlka

Polévka z hrachu

Zelná polévka v masovém vývaru

Králík dušený se zeleninou a houbami na pivu

Želé – Želé maso vyrobené z kolena a vepřových nohou

Vepřový uhličitan v rukávu v troubě

Konzumujte s oblohou

Vařený jehněčí jazyk

Štiková polévka v ruštině

Zelí v pomalém hrnci

Salát z kořene celeru s okurkami a mrkví

Rajčatová polévka-pyré ze zeleniny a kořenů v pomalém hrnci

Salát s čínským zelím a kuřecími prsíčky a celerem

pečený kořen celeru

Salát z kořenového celeru s houbami a kuřecím masem

Lanýžová polévka

Klasický boršč s červenou řepou a vepřovými žebry

Krémová rybí polévka s lososem

Consommé s profiteroles

Rutabaga pyré

Postní guláš s lilkem

Shchi z čerstvého zelí na vepřovém mase v pomalém hrnci

Moldavská polévka Zama

Zeleninová omáčka demi-glace

Zelenina kořen

Obzvláště recepty na pokrmy s celerovým kořenem jsou oblíbené mezi těmi, kdo jsou zapálení do hubnutí. V dietologii je mu věnována velká pozornost kvůli nízkému obsahu kalorií. Pikantní kořen, který má jasnou vůni, se dobře hodí k mrkvi, červené řepě a jablkům, takže příprava lehkého, ale chutného salátu není náročná. Celer se přitom může stát jednou z klíčových složek nejen předkrmů, ale i prvního/druhého chodu.

Celerový kořen se nejčastěji vyskytuje v receptech s těmito pěti potravinami:

produkt Počet receptů s kombinací Kalorie kcal na 100 g Bílkoviny g ve 100 g Tuk g ve 100 g Sacharidy g na 100 g
mrkev 35 33 1.3 0.1 6.9
Cibule 17 41 1.4 10.4
Brambory 13 80 2 0.4 18.1
petržel 11 45 3.7 0.4 7.6
Olivový olej 8 913 99.8

Zkušení kuchaři často doporučují smažit produkt na másle před přidáním do pokrmu – tímto způsobem můžete odhalit a transformovat jeho chuťovou paletu. Snadno se stane alternativou k obvyklému smažení mrkve a cibule. Výrobek je mimochodem bohatý na esenciální oleje, a proto byl v minulosti častěji používán jako přírodní aromatické afrodiziakum – zavěšený v domácnosti v předvečer romantických rande. Možná, že při vytváření menu pro příjemný večer ve společnosti milované osoby stojí za to zvážit recepty uvedené v této části.

: kořenový celer

Oříškově kořeněná chuť celerového kořene se okamžitě zapamatuje a málokdy se někomu zdá nepříjemná, zvláště pokud z něj vaříte polévku, bramborovou kaši, kastrol nebo salát. Podívejte se na náš výběr těch nejchutnějších receptů z celeru.

Kořen celeru je ceněn pro svou neobvyklou chuť a složení. 150 g celeru obsahuje 80 % denní potřeby vitamínu K, který je nezbytný pro správnou srážlivost krve a zdraví kostí. Zároveň lze zeleninu jíst samostatně, čerstvou a vařit mnoho chutných jídel. Zaznamenávejte recepty!

Remuláda z kořen celer

remuláda z celeru

fotografie z thehungryhounds.com

Budete potřebovat: 500 g celerového kořene, 1 polévková lžíce. nasekaná petržel, 1 polévková lžíce. nasekaný česnek, 1 šálek majonézy, 2-3 polévkové lžíce. zrnitá hořčice, 1 polévková lžíce. citronová šťáva, 1 lžička bílý vinný ocet, 2 lžíce husté smetany.

Příprava. Kořen celeru oloupeme a nakrájíme na nudličky nebo nastrouháme na hrubém struhadle.

READ
Valentino podzim-zima 2024: vlastnosti a inovace kolekce

V misce smícháme majonézu, hořčici, citronovou šťávu, ocet, smetanu, sůl a pepř. Přidejte celer, nasekaný česnek a petržel. Podle potřeby upravte množství soli, pepře a octa.

Salát promícháme a dáme na 30 minut do chladu.

Salát z kořenového celeru s kuřecím masem a sezamem

salát z kořene celeru

foto z thekitchn.com

Budete potřebovat: 1 kořen celeru, 2 mrkve, 1 vařené kuřecí prso, 1 stroužek česneku, půl svazku bazalky, 2 lžičky. sezamová semínka, 2 polévkové lžíce. ocet, 1 polévková lžíce. med, 1 polévková lžíce. sójová omáčka, 2 polévkové lžíce. rostlinný olej, 1,5 lžičky nastrouhaný čerstvý zázvor, sůl a pepř podle chuti.

Příprava. Celer a mrkev nastrouháme na hrubém struhadle nebo na struhadle na korejskou mrkev. Kuře natrhejte vidličkami. Nasekejte bazalku. A vše promíchejte ve velké míse.

Zvlášť smícháme prolisovaný česnek, ocet, olej, med, sójovou omáčku, nastrouhaný zázvor, sezamová semínka, sůl a pepř. Zeleninu přelijeme zálivkou, promícháme a podáváme.

Celerový kořen Draniki

palačinky z kořene celeru

fotografie z melindastrauss.com

Budete potřebovat: 1 kořen celeru, 1 cibule, 1 vejce, 2 polévkové lžíce. mouka, 1 lžička sůl, rostlinný olej na smažení.

Příprava. Kořen celeru oloupeme a nastrouháme na jemném struhadle. Přidejte nakrájenou cibuli, vejce, mouku (v případě potřeby přidejte další mouku), sůl a pepř, promíchejte, aby se spojily.

Na pánvi rozehřejte rostlinný olej, dejte trochu směsi, vytvarujte palačinky a smažte z obou stran dozlatova.

Hotové palačinky přendejte na papírovou utěrku, abyste odstranili přebytečný olej. Podávejte s oblíbenou omáčkou.

Krémová celerová polévka

polévka z kořene celeru

fotografie z recipetineats.com

Budete potřebovat: 800 g dužiny celeru, 3 stonky celeru, 200 g brambor, 1 cibule, 2 stroužky česneku, 4 polévkové lžíce. máslo, 1,5 litru kuřecího vývaru nebo vody, 1 šálek smetany, 1 bobkový list, 2 snítky tymiánu, 0,5 lžičky. semena koriandru, 0,5 lžičky kuličky pepře, sůl a mletý pepř podle chuti.

Příprava. Nejprve si připravte sáček koření. Vložte bobkový list, tymián, kuličky pepře a semínka koriandru do malého kousku gázy, seberte a svažte konce gázy, abyste vytvořili sáček.

V hrnci rozpustíme máslo a orestujeme nakrájenou cibuli do měkka. Přidejte na kostičky nakrájený řapíkatý celer a nasekaný česnek a vařte za stálého míchání 10 minut.

Přidejte na kostičky nakrájený celer a brambory, za občasného míchání vařte dalších 10 minut. Zalijeme vodou nebo vývarem, osolíme, opepříme, vložíme sáček koření a polévku přivedeme k varu. Snižte teplotu a vařte 25 minut.

READ
Jak správně napumpovat břišní svaly: boření mýtů o tom, jak zhubnout břišní tuk

Do polévky přidejte smetanu a vařte ještě 3 minuty. Poté vyjměte sáčky s kořením a polévku rozmixujte na kaši pomocí mixéru. V případě potřeby přidejte více soli a pepře.

Polévku podáváme s krutony.

Kastrol z celeru s bramborem a sýrem

kastrol z kořene celeru

fotografie z mincedblog.com

Budete potřebovat: 500 g celeru, 500 g brambor, 2 stroužky česneku, 150 g tvrdého sýra, 2 lžičky. čerstvý tymián, 1,5 hrnku husté smetany, máslo na vymazání pánve, sůl a pepř podle chuti.

Příprava. Brambory a celer oloupeme a nakrájíme na tenké plátky.

Do kastrůlku nalijeme smetanu, zahřejeme, přidáme nasekaný česnek a trochu prohřejeme.

Zapékací mísu vymažeme máslem a na dno položíme třetinu plátků brambor. Osolíme, opepříme a zalijeme čtvrtinou rozehřáté smetany.

Poté vyskládáme třetinou plátků celeru, trochu osolíme, opepříme a přelijeme smetanou. Střídavě vrstvy poklademe veškerou zeleninou, přelijeme zbylou smetanou a navrch posypeme strouhaným sýrem.

Pečeme v předehřáté troubě na 180˚C 40-45 minut. Pokud sýr začne rychle hnědnout, přikryjte pánev alobalem.

Dušený kořen celeru

dušený kořen celeru

fotografie z healthyseasonalrecipes.com

Budete potřebovat: 1 kořen celeru, 2 stroužky česneku, 1 lžička. tymián, 1 lžička rozmarýn, 2 lžíce. máslo, 1 polévková lžíce. rostlinný olej, 0,5 šálku vývaru nebo vody, sůl a pepř podle chuti.

Příprava. V hluboké pánvi rozpustíme máslo, přidáme rostlinný olej, na kostičky nakrájený celer a vaříme za stálého míchání 5 minut. Přidejte nasekaný česnek a ještě trochu orestujte.

Zalijeme vodou (nebo vývarem), pánev přikryjeme pokličkou a 5 minut dusíme. Poté poklici sundáme, přidáme nasekaný tymián a rozmarýn, podle chuti osolíme a opepříme a dusíme, dokud celer nezměkne a tekutina se neodpaří.

Při podávání zeleninu podle chuti posypte petrželkou.

Pyré z celeru

rozmačkaný kořen celeru

fotografie z Simplyrecipes.com

Budete potřebovat: 1 kg kořenového celeru, 3 polévkové lžíce. máslo, 0,5 šálku mléka nebo smetany, sůl podle chuti.

Příprava. V hrnci dejte vařit vodu, osolte (1 polévková lžíce soli na 1 litr vody) a vložte na kostičky nakrájený oloupaný celer. Dusíme 25-30 minut, dokud zelenina nezměkne.

Vodu slijeme, zeleninu dáme do hrnce a přikryté pokličkou dáme na mírný oheň. Držte 1-2 minuty, zatřepejte pánví, aby se zelenina nepřilepila ke dnu. Poté zalijeme mlékem (nebo smetanou), přidáme máslo, špetku soli a zeleninu rozmačkáme lisem na brambory.

Doufáme, že vás náš výběr přesvědčil, že celer je chutná a zdravá zelenina a nyní si ho chcete vypěstovat na svých stránkách.

READ
Dámský střih páže - francouzský šarm na 36 fotografiích
Rating
( No ratings yet )
Like this post? Please share to your friends:
Leave a Reply

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: