Brusinková omáčka – jak připravit podle receptů s fotografiemi k masu, kachně, krůtě nebo rybě

Brusinková omáčka se podává k masu a drůbeži. Dokonale se hodí k těmto produktům. A je snadné si ho vyrobit doma. Vyžaduje pouze jednu hlavní složku – brusinky. Všechna koření a dochucovadla jsou výhradně pro individuální chuť. Číst dál.

Brusinková omáčka ke kachně

Omáčka s brusinkovým sirupem

Brusinková omáčka se zázvorem a skořicí

Brusinková omáčka s pomerančem

Brusinková omáčka na drůbež

Sirupová omáčka z granátového jablka s brusinkami

Brusinková masová omáčka

Jednoduchá brusinková omáčka

Brusinková omáčka k masovým pokrmům

Nejjednodušší sladkokyselá brusinková omáčka

Jak si vyrobit brusinkovou omáčku doma: Nejlepší recepty a tipy

K brusinkové omáčce můžete přidat pikantnost, kyselost nebo sladkost pomocí jednoduchých a cenově dostupných produktů: cukru, medu, papriky. Bobule sama o sobě je kyselá, takže i v tomto ohledu je vše jednoduché: na kyselou omáčku vám stačí voda, sůl a koření podle chuti.

Pět nejčastěji používaných ingrediencí v receptech na brusinkovou omáčku je:

produkt Kalorie kcal na 100 g Bílkoviny g ve 100 g Tuk g ve 100 g Sacharidy g na 100 g
Cranberry 26 0.5 6.8
Cukr 398 99.7
pomerančová slupka 97 1.5 0.2 14.4
pomerančový džus 36 0.9 0.2 8.1
Bramborový škrob 300 1 79.6

Aby v pokrmu zůstaly pro tělo nejužitečnější látky, je lepší připravit omáčku a ihned podávat. A neupravujte to tepelně. V extrémních případech skladujte v chladničce ne déle než několik dní. Pokud se chcete připravit na zimu, pak už musíte přemýšlet o tom, co je lepší. Nejlepší skladování je v lednici. Pokud se provádí ve sklepě, je vhodnější vaření.

Ideální pro přípravu omáčky, která je v podstatě určena pro drůbeží pokrmy. Je třeba smíchat brusinky s cukrem a vařit v hrnci se silným dnem, dokud bobule neprasknou. Přidejte nastrouhanou citronovou a pomerančovou kůru. Další – skořice, hřebíček, muškátový oříšek. Vše vařte pět minut. Zalijte citronovou a pomerančovou šťávou (čerstvě vymačkanou), vařte asi tři minuty. Odstraňte z tepla a láhev/sklenici pro pozdější uskladnění.

Obecně platí, že v závislosti na preferencích chuti a pokrmu, ke kterému se brusinková omáčka podává, se její receptury mohou lišit tak, jak je na světě mnoho různých koření a koření. Brusinky lze smíchat s jinými bobulemi: černý rybíz, brusinky. Můžete k tomu přidat zeleninu: cibuli, česnek, celer, papriku. Bobule nechte částečně celé nebo je vetřete do bramborové kaše (při vaření se slupka sama ničí). Může být ponechán tlustý nebo ředěný.

Pět nejrychlejších receptů na brusinkovou omáčku doma:

Název jídla Doba vaření Kalorie kcal na 100 g Uživatelské hodnocení
Brusinková omáčka k masovým pokrmům 10 minut 122 +100
Jednoduchá brusinková omáčka 15 minut 138 +28
Brusinková masová omáčka 15 minut 61 +75
Nejjednodušší sladkokyselá brusinková omáčka 20 minut 122 +66
Brusinková omáčka se zázvorem a skořicí 20 minut 98 +35
READ
Kreml dieta - menu na 10 dní, recepty, tabulka

Za zmínku stojí, že brusinková omáčka je dobrá nejen jako koření do jídel. Pomůže podpořit imunitní systém v zimním období. Brusinky jsou totiž jedním z nejsilnějších antioxidantů.

Brusinková omáčka k masu a kachně

Jednoduchý recept na domácí brusinkovou omáčku, která se skvěle hodí k masu a drůbeži. Skvěle se hodí i k palačinkám a lívancům! Bohatá, sladkokyselá brusinková omáčka s příjemnou pomerančovou dochutí a jemným citrusovým aroma na váš stůl.

Musím říct, že přesné poměry v tomto receptu nejsou až tak důležité. Pokud jsou například brusinky velmi, velmi kyselé, můžete přidat více cukru. Pokud chcete, aby v pokrmu převládala kyselost bobulí, přidejte jí méně. Neignorujte pomeranč, protože dodá omáčce zvláštní chuť.

Čerstvé brusinky nebo mražené – na tom vůbec nezáleží. Je pravda, že ta velká (i obří) bobule (myslím, že se nazývá americká), která se prodává zmrazená v hypermarketech, nebude fungovat – nedá tu charakteristickou kyselou chuť.

K pečenému nebo smaženému masu podávejte připravenou brusinkovou omáčku, která po vychladnutí dobře zhoustne a při převaření i gelovatí. S kachnou – neobvykle povedená kombinace. Domácí brusinková omáčka promění i obyčejná kuřecí prsa v restaurační pokrm!

Složení:

Brusinka (1 šálek) Cukr (100 gramů) Pomeranč (1 kus)

Vaření jídla krok za krokem:

Brusinková omáčka k masu a kachně. Krok 1

K přípravě této jednoduché, chutné a aromatické omáčky z bobulí budeme potřebovat následující ingredience: brusinky, krystalový cukr a pomeranč. Bobule jsou vhodné čerstvé nebo mražené – není rozdíl.

Brusinková omáčka k masu a kachně. Krok 2

Jeden středně velký čerstvý pomeranč důkladně omyjte tuhou houbičkou na nádobí a poté jej vložte na asi minutu do vroucí vody. To je nutné k odstranění vosku, který pokrývá dovážené ovoce. Poté odstraňte kůru z pomeranče (pomocí zařízení, jako mám na fotce, nebo třemi na středním struhadle). Kůra je nejvyšší vrstva kůry bez světlé vrstvy, která dodává hořkost. Vymačkejte šťávu ze samotného pomeranče. Pokud vám vznikne dužina, není třeba pasírovat – hotovou brusinkovou omáčku pak ještě přecedíme přes sítko.

Brusinková omáčka k masu a kachně. Krok 3

Omyjte 1 šálek (140 gramů) brusinek a vložte do hrnce. Přidejte 100 gramů cukru, šťávu a pomerančovou kůru.

Brusinková omáčka k masu a kachně. Krok 4

Umístěte na střední teplotu a za míchání přiveďte obsah k varu. Vařte na mírném ohni (aby se příliš nerozvařil), dokud bobule nezměknou a šťáva se částečně neodpaří. 10 minut stačí, jsem si jistý. Během vaření brusinky prasknou, proto rendlík zakryjte do poloviny poklicí, aby nedošlo k potřísnění sporáku a stěny. Případně můžete bobule ihned rozmačkat šťouchadlem. Pokud se vám omáčka zdá stále tekutá, odolejte pokušení ji nechat odpařit, chladnutím dobře zhoustne.

READ
Vínový třpytivý šelak

Brusinková omáčka k masu a kachně. Krok 5

Brusinková omáčka k masu a kachně je v podstatě hotová. Může být podáván ve třech verzích. Někomu to chutná právě takhle, takže je cítit bobule. To se mi nelíbí, takže omáčku umeleme ponorným mixérem – to je druhá možnost.

Brusinková omáčka k masu a kachně. Krok 6

Líbí se mi třetí: když není kůže, žádná semínka a žádná kůra. Brusinkovou a pomerančovou omáčku proto dodatečně přecedíme přes sítko.

Brusinková omáčka k masu a kachně. Krok 7

Ukazuje se asi 200 gramů hotové brusinkové omáčky (zdá se mi, že to stačí na 5 porcí). Nalijte do krásné omáčky nebo sklenice s víkem (pro skladování), nechte zcela vychladnout (zhoustne) a podávejte k masu, drůbeži a játrům. Tuto omáčku musíte skladovat v lednici – rozhodně se nezkazí 5 dní nebo možná déle (nezkoušel jsem, protože ji připravuji těsně před podáváním).

Brusinková omáčka k masu a kachně. Krok 8

Bohatá, sladkokyselá brusinková omáčka s příjemnou pomerančovou dochutí a jemným citrusovým aroma. Vařte pro své zdraví a dobrou chuť, přátelé!

Rating
( No ratings yet )
Like this post? Please share to your friends:
Leave a Reply

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: