Beshbarmak: 6 receptů, jak chutně vařit

15 jednoduchých a chutných receptů na beshbarmak

Milovníci masa ocení tradiční kazašskou pochoutku – beshbarmak. Připravovalo se vždy o velkých svátcích. Nabízíme potěšit vaši rodinu právě tak. Připravte si lahodný pokrm pomocí jednoho z našich 15 receptů!

1. Klasický recept na beshbarmak

Klasický recept na beshbarmak

Pro vaření je lepší použít chlazené nebo čerstvé maso.

Budete potřebovat: 1 kg jehněčího masa, 3 hrášky z nového koření, 1 bobkový list, 300 ml vody, 2 vejce, 3 hrnky mouky, 3 cibule, půl svazku koriandru, sůl, mletý černý pepř.

Příprava: Vařte maso s kořením až do vaření. Smícháme mouku, vejce, vodu, sůl a vypracujeme těsto. Vyválejte tenké koláče, nakrájejte na malé kosočtverce a nechte 10 minut zaschnout.

Vyjměte maso a koření, vhoďte kousky těsta a vařte 7 minut. Uvařené těsto, nakrájené maso, koriandr a cibuli dejte na talíř. Sůl a pepř.

2. Beshbarmak s máslem a česnekem

Beshbarmak s máslem a česnekem

Tradičně se beshbarmak jí rukama.

Budete potřebovat: 1 kg jehněčího masa, 3 cibule, 4 stroužky česneku, 150 g másla, 600 g mouky, 2 vejce, 1,5 hrnku vody, 2 bobkové listy, po 3 hrách z černého a nového koření, sůl, mletý černý pepř.

Příprava: Jehněčí maso s kořením vařte 2,5 hodiny, chyťte a nakrájejte nadrobno. Smícháme vejce, mouku, vodu a sůl. Uhněteme těsto, vyválíme tenké placky a nakrájíme na malé kousky. Vařte 7 minut ve zbylém vývaru a dejte na talíř. Přidáme maso, kousky másla, nakrájenou cibuli a česnek. Sůl a pepř.

3. Beshbarmak z několika druhů masa

Beshbarmak z několika druhů masa

Při hnětení těsta můžete přidat pár lžic vývaru.

Budete potřebovat: 600 g koňského masa, 600 g jehněčího masa, 3 cibule, půl svazku koriandru, 6 hrášek z nového koření, 2 bobkové listy, 2 vejce, 3 hrnky mouky, 300 ml vody, sůl, mletý černý pepř.

Příprava: Maso a koření zalijte studenou vodou a vařte, dokud se neuvaří. Smícháme mouku, vodu, sůl a vejce. Uhněteme těsto, vyválíme koláč a nakrájíme na malé kousky. Vařte 7 minut ve zbylém vývaru a dejte na talíř. Přidejte nakrájené maso, cibuli a koriandr. Hotový beshbarmak posypte solí a pepřem.

Kazašská jídla: 20 jednoduchých a chutných receptů

4. Kachní beshbarmak

Kachní beshbarmak

Vynikající recept na beshbarmak na rodinnou večeři.

Budete potřebovat: 1 kachní korpus, 2 cibule, 1 bobkový list, 4 kuličky černého pepře, 600 g mouky, 1,5 hrnku vody, 2 vejce, půl svazku bylinek, mletý černý pepř, sůl.

Příprava: Kachnu uvaříme s kořením do měkka, vyjmeme z kostí a nakrájíme na kousky. Smícháme vejce, mouku, sůl, vodu a vypracujeme těsto. Vyválejte tenké koláče, nakrájejte na kousky a vařte 7 minut ve vývaru. Na talíř položte vrstvy vařeného těsta, masa, cibule a bylinek. Každou vrstvu dochuťte solí a pepřem.

5. Beshbarmak s listovým těstem

Beshbarmak s listovým těstem

S hotovým těstem je beshbarmak mnohem jednodušší a rychlejší.

Budete potřebovat: 1 kg kuřete, 500 g listového těsta, 3 hrášky z nového koření, 2 hřebíčky, 2 bobkové listy, 2 cibule, půl svazku petržele, mletý pepř, sůl.

Příprava: Kuře a koření podlijeme studenou vodou a dusíme 1,5 hodiny. Těsto rozválíme na tenko, nakrájíme na malé čtverečky a povaříme ve zbylém vývaru. Dejte na talíř, přidejte nakrájené maso, cibuli a bylinky. Sůl a pepř.

READ
365 vrstev make-upu aneb Kolik kosmetiky naneseme na obličej za rok?

6. Beshbarmak s nakládanou cibulkou

Beshbarmak s nakládanou cibulkou

Zkuste udělat nakládanou cibuli s octem, citronem nebo kyselinou citronovou.

Budete potřebovat: 1 kg hovězího masa, 3 cibule, 2 polévkové lžíce. citronová šťáva, půl svazku bylinek, mletý černý pepř, sůl, špetka cukru, 1 sklenice vody, 500 g mouky, 2 vejce.

Příprava: Hovězí maso s kořením vařte 2,5 hodiny. Cibuli nakrájíme, smícháme s octem, cukrem, solí a mletým pepřem. Přikryjeme pokličkou a necháme 10 minut odstát.

Smícháme vejce, mouku, vodu a sůl. Uhněteme těsto, vyválíme tenkou krustu a nakrájíme na čtverce. Těsto povaříme ve vývaru 7 minut a dáme na plech. Přidejte nakrájené maso, bylinky a nakládanou cibuli. Sůl a pepř.

20 lehkých salátů na každý den nebo sváteční stůl

7. Beshbarmak se zázvorovou omáčkou

Beshbarmak se zázvorovou omáčkou

Pokud nemá každý rád pikantní, podávejte omáčku zvlášť.

Budete potřebovat: 1 kg jehněčího masa, 3 cibule, 50 g kořene zázvoru, 100 g másla, 2 polévkové lžíce. citronová šťáva, 600 g mouky, 2 vejce, 1,5 sklenice vody, půl svazku koriandru, 2 bobkové listy, 5 hrášek z nového koření, 3 zelené cibule, sůl, mletý černý pepř.

Příprava: Jehněčí maso vařte s kořením, dokud nebude hotové. Zázvor oloupeme a nastrouháme, přidáme rozpuštěné máslo, citronovou šťávu, sůl a pepř. Smícháme vejce, mouku, vodu a sůl. Uhněteme těsto, vyválíme koláč a nakrájíme. Vařte ve vývaru 7 minut a dejte na talíř. Přidejte nakrájené maso, cibuli a bylinky. Vše bohatě potřete zázvorovou omáčkou.

8. Beshbarmak s bazalkou

Beshbarmak s bazalkou

Voňavá bazalka dokonale zvýrazní chuť beshbarmaku!

Budete potřebovat: 1 kg hovězího masa, 2 cibule, svazek bazalky, 2 vejce, 500 g mouky, 250 ml vody, 2 bobkové listy, mletá paprika, mletý černý pepř, sůl.

Příprava: Hovězí maso vařte s bobkovým listem, dokud maso nezačne odpadávat od kosti. Z mouky, vajec, vody a soli uhněteme těsto. Vyválejte tenký koláč, nakrájejte na malé kosočtverce a povařte ve zbylém vývaru. Dáme na talíř, přidáme nakrájené maso, bazalku a cibuli. Posypeme mletou paprikou, mletou paprikou a solí.

9. Beshbarmak s mléčnými nudlemi

Beshbarmak s mléčnými nudlemi

Vývar na beshbarmak podáváme samostatně v miskách.

Budete potřebovat: 800 g jehněčího masa, 2 cibule, půl svazku kopru, 1 sklenice mléka, 500 g mouky, 2 vejce, 4 hrášky z nového koření, mletý černý pepř, sůl.

Příprava: Jehněčí maso vařte s novým kořením 2,5 hodiny, vyjměte a nakrájejte nadrobno. Smícháme vejce, mouku, mléko a sůl. Uhněteme těsto, vyválíme tenkou kůrčičku a nakrájíme na malé kosočtverce. Ve zbylém vývaru povaříme 7 minut, dáme na talíř, přidáme maso, nakrájenou cibuli a kopr. Sůl a pepř.

10 jednoduchých receptů na dušené zelí s masem

10. Beshbarmak z koňské klobásy

Beshbarmak z koňské klobásy

Tato klobása se nazývá „Kazy“.

Budete potřebovat: 1 kg koňské klobásy, 3 cibule, 600 g mouky, 1,5 hrnku vody, 1 vejce, mletý černý pepř, sůl.

Příprava: Smícháme mouku, sůl, vodu a vypracujeme těsto. Vyválíme tenký koláč, nakrájíme na malé čtverečky a uvaříme v osolené vodě. Dáme na talíř a přidáme nakrájenou cibuli a klobásu. Sůl a pepř.

READ
Jak si vybrat správné nástroje pro pedikúru

11. Beshbarmak s krůtím masem

Beshbarmak s krůtím masem

Je to vynikající, pokud vaříte několik částí ptáka najednou. Například křídlo, stehno a kus filé.

Budete potřebovat: 1 kg krůty, 2 cibule, 3 zelené cibule, 2 vejce, 1,5 hrnku vody, 600 g mouky, 2 bobkové listy, 3 kuličky černého pepře, mletý černý pepř, sůl.

Příprava: Krůtu, bobkový list a kuličky pepře zalijte vodou a vařte do měkka. Smícháme vejce, mouku, vodu a sůl. Uhněteme těsto, vyválíme tenké placky, nakrájíme a vaříme 7 minut ve zbylém vývaru. Na široký plech položíme vrstvy vařeného těsta, nakrájené maso a oba druhy cibule. Nezapomeňte přidat sůl a mletý pepř.

12. Beshbarmak se smaženou cibulkou

Beshbarmak se smaženou cibulkou

Další zajímavý recept na lahodný beshbarmak.

Budete potřebovat: 800 g hovězího masa, 3 cibule, půl svazku petrželky, 2 bobkové listy, 1 vejce, 2 hrnky mouky, 180 ml vody, 2 polévkové lžíce. rostlinný olej, 0,5 lžičky. kmín, mletý černý pepř, sůl.

Příprava: Hovězí maso vařte s bobkovým listem až do vaření, vychladněte a nakrájejte. Nakrájenou cibuli orestujte do zlatova.

Smícháme vodu, mouku, vejce, sůl a vypracujeme těsto. Vyválejte tenkou kůrčičku, nakrájejte na malé kosočtverce a vařte 7 minut v masovém vývaru. Dejte na talíř, přidejte maso a cibuli. Osolíme, opepříme a posypeme nasekanými bylinkami.

Omeleta na pánvi: 15 rychlých a chutných receptů

13. Beshbarmak s kečupem a zeleninou

Beshbarmak s kečupem a zeleninou

Zeleninu nepřehřívejte, měla by být šťavnatá.

Budete potřebovat: 1 kg jehněčího masa, 1 mrkev, 2 cibule, 1 paprika, 2 vejce, 600 g mouky, 1,5 hrnku vody, 3 polévkové lžíce. kečup, 2 lžíce. olivový olej, mletý černý pepř, sůl.

Příprava: Maso vaříme 2,5 hodiny v osolené vodě, vyjmeme a nakrájíme. Připravte a nakrájejte zeleninu. Osmahneme cibuli, přidáme mrkev a papriku. Po 5 minutách přidáme kečup, sůl a pepř.

Smícháme vejce, mouku, vodu a sůl. Uhněteme těsto, vyválíme tenkou krustu a nakrájíme. Povaříme v masovém vývaru, dáme na talíř, přidáme jehněčí maso a orestovanou zeleninu.

14. Beshbarmak s feferonkou

Beshbarmak s feferonkou

Samostatně můžete podávat nakrájené feferonky.

Budete potřebovat: 800 g hovězích žeber, 500 g koňské klobásy, 1 feferonka, 3 stroužky česneku, 3 cibule, 2 vejce, 300 ml vody, 3 hrnky mouky, sůl, mletý černý pepř.

Příprava: Žebra vaříme 2,5 hodiny, vyjmeme z kosti a nakrájíme. Smícháme vejce, mouku, vodu a sůl. Uhněteme těsto, vyválíme tenkou krustu a nakrájíme na malé čtverečky. Vařte ve vývaru 7 minut a dejte na talíř. Přidáme maso, nakrájenou klobásu, feferonky a cibuli. Posypeme solí, mletým pepřem a nasekaným česnekem.

15. Beshbarmak s bramborami

Beshbarmak s bramborami

Brambory Beshbarmak dělají to ještě více uspokojivé!

Budete potřebovat: 1 kg jehněčího masa, 800 g brambor, 3 cibule, 2 bobkové listy, 3 kuličky černého pepře, 2 vejce, 1 sklenice vody, 550 g mouky, mletý černý pepř, sůl.

Příprava: Jehněčí maso s kořením vařte až do vaření. Brambory oloupeme a dáme na 20 minut do masového vývaru. Smícháme vejce, mouku, sůl a vodu. Uhněteme těsto, vyválíme tenkou krustu a nakrájíme. Vařte ve vývaru 7 minut a položte na širokou mísu. Přidejte nakrájené maso a cibuli, po stranách položte brambory. Sůl a pepř na dochucení.

READ
Hydrosol: co to je, k čemu jsou a jak vybrat hydrolát podle typu pleti?

Beshbarmak

Nejchutnější jablečný koláč

Jablečný koláč rychlý a snadný recept

Bramborové placky (v troubě)

Brambory v troubě. Oblíbená malá bramboračka

Svěží kapustové řízky. Když zelí chutná lépe než maso

:-)

Beshbarmak je kazašské národní jídlo (pokud vím, jedná se spíše o ruskou verzi názvu tohoto jídla). V doslovném překladu znamená „besh“ v kazaštině pět a „barmak“ znamená prst/prsty. Kazaši a další kočovné kmeny nepoužívaly při jídle příbor, ale braly maso rukama – odtud název
Pokrm se připravuje z jehněčího, hovězího a koňského masa. Protože koňské maso není dostupné pro každého, lze beshbarmak z důvodu dostupnosti připravit z jehněčího a hovězího masa nebo z jednoho druhu masa.
Přeji všem dobrou chuť!
No, používat doma příbory samozřejmě není zakázáno. právě naopak! :))))

Složení

Na vývar
jehněčí (a/nebo hovězí) s kostí 1300 g
bobkový list 2 pc
pár hrášku nového koření
sůl
Na těsto
яйца 2 pc
voda (nebo vývar) 200 ml
mouka (kolik těsta zabere) 600 g
cibule 2 pc
petržel
sůl 0,5 tsp
čerstvě mletý pepř

Všeobecné informace

Celková doba vaření

3 ч 30 minut

Složitost

průměrný

porce
kuchyně

Krok za krokem recept s fotografií

Maso omyjte.
Maso vložíme do hrnce, přidáme studenou vodu a zapálíme.

Fotografie Beshbarmaku pro recept 1

Přiveďte k varu, snižte teplotu, odstraňte pěnu.

Pěna musí být během vaření vývaru pravidelně odstraňována, pak bude průhledná a není zakalená.

Vařte 3–3,5 hodiny na mírném plameni přikryté pokličkou, dokud není maso měkké a snadno se odděluje od kosti.
1-1,5 hodiny před koncem vaření vložíme do vývaru 1-2 oloupané cibule, 1 oloupanou mrkev, bobkový list, nové koření a sůl (není nutné dávat zeleninu, lze pouze koření a sůl).

Fotografie Beshbarmaku pro recept 2

Zatímco se vývar vaří, připravte si nudlové těsto.
Do mísy nasypeme prosátou mouku (300-400 g), zašleháme vejce (můžeme je nejdříve rozmíchat), osolíme a zalijeme vodou (nebo studeným vývarem).
Uhněteme těsto, v případě potřeby přidáme mouku.
Těsto dobře prohněteme, zabalíme do potravinářské fólie a necháme 20-30 minut kynout.
Potom stůl hustě posypte prosátou moukou a vyložte těsto.

Fotografie Beshbarmaku pro recept 3

Z těsta oddělte kousek o velikosti středního jablka (zbytek zabalte do fólie, aby nevyschlo).
Na pomoučeném válu těsto rozválejte na poměrně tenkou vrstvu.

Fotografie Beshbarmaku pro recept 4

Těsto je nutné neustále podsypávat moukou, aby se nelepilo na ruce a pracovní plochu. Těsto by se mělo vyvalovat silou.
Vyválené těsto nakrájíme na proužky, proužky nakrájíme na kosočtverce.

Fotografie Beshbarmaku pro recept 5

Položte diamanty na pergamenový papír nebo na volnou desku posypanou moukou.

Fotografie Beshbarmaku pro recept 6

Nechte diamanty zaschnout po dobu 30-40 minut.

Diamanty lze sušit v troubě. Troubu rozpálíme na 60°C, diamanty položíme na plech a sušíme při otevřených dvířkách trouby 20-25 minut.

Mezitím je již uvařený vývar a maso.
Vyjměte maso z vývaru pomocí děrované lžíce a dejte ho stranou.
Z vývaru také odstraňte koření a samotný vývar přeceďte přes několik vrstev gázy.
Vývar je vhodné zchladit a zchladit, aby se z jeho povrchu odstranil ztuhlý tuk, ale pokud nemáte čas vývar vychladit, nemusíte to dělat.
Maso mírně vychladíme, oddělíme od kostí a nakrájíme nebo rozebereme na malé kousky.

READ
10 důvodů, proč potřebujete balzám na vlasy?

Fotografie Beshbarmaku pro recept 7

Cibule (2 kusy) nakrájené na kroužky nebo půlkroužky.
Na pánvi rozehřejeme tuk odstraněný z vývaru nebo trochu rostlinného oleje, přidáme polovinu cibule (1 ks), mírně osolíme a zlehka orestujeme do změknutí.
Do pánve nalijeme 2 odměrky vývaru, vložíme druhou cibuli nakrájenou na kolečka nebo půlkolečka, hustě posypeme čerstvě mletým pepřem, vývar přivedeme k varu a vaříme 1-2 minuty.

Fotografie Beshbarmaku pro recept 8

Vyjměte cibuli děrovanou lžící a přendejte do mísy.
Do vývaru, ve kterém se vařila cibule, přidáme dalších 4-5 naběraček vývaru, podle chuti přidáme vodu a osolíme.
Ve vroucím vývaru s vodou vařte sušené kosočtverce po malých dávkách 7-8 minut (diamanty lze vložit do síta a setřást přebytečnou mouku, nudle můžete rychle propláchnout studenou vodou, abyste odstranili přebytečnou mouku).

Fotografie Beshbarmaku pro recept 9

Uvařené nudle vyjměte děrovanou lžící, přendejte do cedníku, aby scela přebytečnou tekutinu, pak nudle přendejte na osmaženou cibulku a promíchejte, aby se kosočtverce neslepily.
Takto uvařte požadovaný počet diamantů a smíchejte je s osmaženou cibulkou.

Fotografie Beshbarmaku pro recept 10

Vařené kosočtverce položte na široký talíř a umístěte je blíže k okrajům talíře.
Umístěte maso do středu talíře.
Na maso položíme cibuli spadanou ve vývaru a vše hustě posypeme čerstvě mletým pepřem.
K hotovému beshbarmaku podávejte horký vývar nalitý do misek nebo polévkových talířů, hustě posypaný nasekanými bylinkami.

Bon appetit!

Sdílejte recept se svými přáteli!

Nové video recepty

Nejchutnější jablečný koláč

Nejchutnější jablečný koláč

Jablečný koláč rychlý a snadný recept

Jablečný koláč rychlý a snadný recept

Bramborové placky (v troubě)

Bramborové placky (v troubě)

Brambory v troubě. Oblíbená malá bramboračka

Brambory v troubě. Oblíbená malá bramboračka

Svěží kapustové řízky. Když zelí chutná lépe než maso

Svěží kapustové řízky. Když zelí chutná lépe než maso

Lilek s mletým masem

Lilek s mletým masem

Svěží palačinky na kefíru jako chmýří bez kvasnic

Svěží palačinky na kefíru jako chmýří bez kvasnic

Mléčná zmrzlina! Celkem 3 ingredience

Mléčná zmrzlina! Celkem 3 ingredience

Podobné recepty

Jehněčí hrudí dušená s bramborem

Jehněčí hrudí dušená s bramborem

Pepř plněný jehněčím masem

Pepř plněný jehněčím masem

Nejlepší recepty v sekci Masové pokrmy

Hovězí stroganoff

Hovězí stroganoff

Kuřecí filet

Kuřecí řízek “Šťavnatý”

kuřecí řízky

Kuřecí řízky “Něha”

Masový guláš

Masový guláš

Kuřecí prsa v zakysané smetaně

Kuřecí prsa v zakysané smetaně

Domácí pečivo

Domácí pečivo

Maso ve francouzštině

Maso ve francouzštině

Vepřové zapečené s bramborem, rajčaty a sýrem

Vepřové zapečené s bramborem, rajčaty a sýrem

Chahokhbili

Chahokhbili

Křehký kuřecí řízek v křupavém obalu za 15 minut

Křehký kuřecí řízek v křupavém obalu za 15 minut

Azu v Tataru

Azu v Tataru

Brambory dušené s kuřecím masem

Brambory dušené s kuřecím masem

Komentáře k receptu

Pro přidání komentáře musíte být přihlášeni.

:)

Na Vánoce budu dělat besh podruhé. Poprvé jsem ho vařila na Velikonoce. Nemáme troubu, ale potřebujeme lahodný masový pokrm. Beshbarmak je pro tuto roli jako stvořený. Dnes můj manžel udělal nudle pro besha. To je podle mě to nejtěžší. Zítra uvařím vývar. Nikdy jsme nežili v Kazachstánu, ale Besh se v naší rodině skvěle daří. O Velikonocích ho manžel (většinou) jen zametl! Také miluji středoasijskou kuchyni. Děkuji, Olesya, za recept!

;)

Isabel77, děkuji! Jsem moc ráda, že se ti líbí

READ
Dámské oblečení Mango jaro-léto 2024

1.maso vložíme do vroucí vody. Vaříte maso, ne vývar. 2. Vařte maximálně 1,5-2 hodiny. Na fotce máš nějaký guláš, ne beshbarmak

;)

de65, díky za poznámku o tom, že maso se má vkládat do horké vody – to je pravda. Ale myslím, že maso by se mělo vařit cca 3 hodiny, ne méně.

Olesya Jsi chytrá! Recept je výborný. Pokud dovolíte, rád bych přidal nějaké variace tohoto jídla. Faktem je, že ve službě jsem pět let žil na jihu Kazachstánu, ačkoli jsem ze západní části Republiky Kazachstán. Moji kolegové také přišli na jih z různých částí Kazachstánu. Povídali jsme si, navštěvovali se a k mému překvapení každý vaří jinak. Někteří lidé místo kosočtverců nakrájí těsto na tlusté nudle a maso a nudle nasekají najemno, téměř je rozeberou na vlákna, jiní brambory z receptu odstranili. Jsou regiony, kde se místo masa vaří jeseter. Koňské maso je ale určitě chutnější a zdravější. Můžete dát „kazy“, což je druh klobásy z koňského masa. Ale nejchutnější besh je z velbloudího hrbu, připravuje se v zimě, hrb se musí na zimu nasolit, aby se dal uskladnit. Kousek této pochoutky o velikosti pěsti se vaří spolu s hlavním masem a poté se nakrájí na malé kostičky. Chuť je velmi zajímavá a hlavní věc je, že není tučná a nedává nežádoucí kalorie.

Nevím, kdo měl nějaký guláš, vařila jsem ho poprvé, moje rodina byla nadšená. Olesya moc děkuji za recept. Nevím, jak to v Kazachstánu přesně připravují)) takže po mě můžete házet rajčata)) zdá se mi, že nejchutnější je ta první věc, vývar, pak nudle, pak cibule, které jsou na maso a na konci je jen maso. Jediné, co jsem udělal, bylo, že jsem vzal více cibule, protože jsme jejími velkými fanoušky. Fotoreportáž je níže, ale ne fotka, kde jsou kousky malé))) Olesya, ještě jednou díky.

Beshbarmak bez kazy koňské klobásy není beshbarmak, ale z nějakého důvodu se v Rusku koňské maso neprodává, kromě možná v halal obchodech po Moskvě, které někde najdete. Kazy si vařím vždy 3 hodiny sám a vložím 3 druhy masa – koňské a jehněčí a hovězí. Vařím kazy, hovězí a koňské maso dohromady ve velkém kastoyul a pak vařím socni ve stejném vývaru. Jehněčí maso je lepší uvařit v jiné nádobě kvůli specifické vůni jehněčího masa a přidat ho až po nakrájení masa na tenké plátky. Bez jehněčího masa se obejdete úplně, ale co by to bylo za beshbarmak bez mastné koňské klobásy kazy?! Také by měl být vývar podáván s beshbarmakem v samostatném hlubokém talíři. Abych byl upřímný, nevidím smysl vařit besh bez kazy – když to není autentické, nebude to fungovat vůbec.

Rating
( No ratings yet )
Like this post? Please share to your friends:
Leave a Reply

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: