5 nebezpečných složek kosmetiky

Marina Vereshchatina

Věnovat pozornost malému písmu na dně sklenice, a ne jejímu názvu, vůbec není známkou zdlouhavosti. Studujeme složení kosmetiky a zjišťujeme, které složky by v ní neměly být a co se stane, když se v seznamu ingrediencí ocitnou. Naší odbornicí je Marina Vereshchatina, kosmetička, specialistka na přírodní a bio kosmetiku, školící manažerka značky Weleda.

SLS/ALS/SLES

Pomocí těchto písmen můžete vypočítat nejběžnější povrchově aktivní látky v tradiční kosmetice – povrchově aktivní látky, které tvoří hojnou pěnu. Získávají se z ropných produktů a výrobci je respektují jako levné.

Nejběžnější povrchově aktivní látkou je SLS. Jako tukové rozpouštědlo je přítomen ve většině čisticích prostředků – od dětských šamponů až po produkty do auta. A ať už je kdekoli, projevuje své agresivní čisticí vlastnosti. Kůže, jak víte, je pokryta přírodním hydrolipidovým pláštěm, který je nesmírně důležitý pro zdraví epidermis: plášť ji chrání před vnějšími dráždivými látkami, ovlivňuje elasticitu a zabraňuje ztrátě vody. Pokud použijete čisticí prostředek s agresivními pěnivými látkami, hydrolipidická vrstva se smyje a je to – ahoj, pocit sucha a napjatosti a někdy i projevy dermatitidy. SLS a podobné složky zhoršují stav kůže s atopickou dermatitidou a neurodermatitidou.

Často čisticí prostředky s levnými povrchově aktivními látkami fatálně naruší vodní rovnováhu a pokožka se stává citlivou

Pokud jsou v šamponu syntetické povrchově aktivní látky, bude čistit pokožku hlavy příliš aktivně a zbaví ji jejích ochranných zdrojů. Aby tělo kompenzovalo nadměrnou suchost, začne produkovat kožní maz v nebývalých objemech a pak nás trápí otázka: proč jsem nucen si mýt vlasy každý den? Největší škody však může způsobit SLS/ALS, pokud je přítomen v zubní pastě. Surfaktanty narušují mikroflóru dutiny ústní, a to je příčinou citlivosti sliznice a aftózní stomatitidy.

Minerální olej

Může se skrývat pod tuctem názvů v závislosti na stavu agregace – pevný, tekutý nebo gelový. Připadá nám nemožné zapamatovat si všechny varianty názvů, takže hlavní je nezapomenout, že by ve složení neměla být slova minerál a parafín. Úplný seznam variací názvů minerálních olejů však vypadá takto: minerální olej; parafinový olej; tekutý parafín; paraffinum liquidum; lehký tekutý parafín (paraffinum liquidum); paraffinum perliquidum; olejová mlha; olejová mlha (minerální); minerální olejová mlha; minerální; minerální sirup, minerální olej uhlovodíkové rozpouštědlo (ropné); minerální olej (nasycený parafinový olej); ropa; bílý minerální olej; bílý olej; bílá mlha minerálního oleje; uhlovodíkové oleje; ropné uhlovodíky; parafinické; vazelína a měkký parafín.

READ
Základní věci, které nevyjdou z módy

Minerální olej je sám o sobě velmi levnou složkou, ale to nebrání kosmetickým značkám přidávat jej do levných produktů a luxusních produktů. Minerální olej je v podstatě to, co lijeme do motoru auta, stejná látka, o kterou se můžeme starat, včetně dětské pokožky. Jak olej funguje? Syntetika pokrývá epidermis okluzivním filmem a zabraňuje tak odstraňování produktů metabolismu. Zde dává smysl metafora „kůže nedýchá“.

Přesto náš odborník přítomnost této složky v některých produktech připouští. Nemluvíme ale o každodenní péči, ale o jediné aplikaci: například když je minerální olej součástí terapeutické masti.

Soli hliníku

Chlorid hlinitý, Aluminium chlorohydrate – mnozí se nyní naučili hlavní aktivní složky antiperspirantů a mají naprostou pravdu. Nekvalitní antiperspiranty vydržely tolik útoků a tvrzení proti nim nejsou nepodložená. Pracují pomocí hliníkových solí: blokují pocení, ucpávají potní žlázy, což samo o sobě není fyziologické. Pocení totiž pomáhá odstraňovat odpad a toxiny z těla a zajišťuje termoregulaci.

V těle se hromadí soli hliníku, což je nevhodné zejména pro lidi s onemocněním vylučovacího ústrojí, jater a ledvin. Zatím neexistují žádné průkazné studie týkající se karcinogenního účinku hliníkových solí a možná je to otázka času. Ne nadarmo se například v USA vyrábí mnoho antiperspirantů bez těchto složek.

Propylenglykol

Často se vyskytuje v syntetické kosmetice a nemrznoucích směsích. Tento produkt petrochemické syntézy činí buněčnou membránu propustnější, vytváří efekt pomyslného zvlhčení a vytěsňuje z pokožky vlastní vlhkost. Existují však i závažnější vedlejší účinky: kontaktní dermatitida, zvýšená suchost kůže s ekzémem a atopická dermatitida.

Konzervanty

Nejškodlivější z nich je podle našeho odborníka formaldehyd. Už jen fakt, že se používá při balzamování, je alarmující. Formaldehyd je levná složka, ale s výjimečnými konzervačními vlastnostmi. Proto je k ní silná vazba mezi výrobci konvenční kosmetiky. Tak nazývají profesionálové ty nejobyčejnější produkty, prodávají se v běžných obchodech, mají nízkou cenu i cenu v regálu, tradičním složením je glycerin, lanolin, minerální olej atd. Naštěstí se v posledních letech formaldehyd v čistém forma se používá stále méně, důvodem je její toxicita.

Některé látky jej však mohou za určitých podmínek skladování a přepravy uvolňovat. Proto poté, co se ujistíte, že produkt neobsahuje parabeny, ještě jednou prohlédněte složení, zda neobsahuje uvolňovače formaldehydu. V kosmetice se tyto toxické látky objevují pod názvy: 5-brom-5-nitro-1,3-dioxan, 2-brom-2-nitropropan-1,3-diol, DMDM ​​​​Hydantoin, Quaternium-15, hydroxymethylglycinát sodný Imidazolidinylmočovina.

READ
Tužka na oči: nejjemnější zelená a černá, tvrdá modrá a hnědá, jak zjemnit kozy a světle olivová, komu sluší taupe
Rating
( No ratings yet )
Like this post? Please share to your friends:
Leave a Reply

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: