10 tipů, jak předejít nedostatku vitamínů na jaře

S příchodem zimy se můžeme setkat s takovým jevem, jakým je nedostatek vitamínů. Přispívá k tomu mnoho faktorů, ale nejčastějšími z nich jsou nedostatek slunečního záření, omezení pobytu na čerstvém vzduchu a úbytek čerstvé zeleniny, ovoce a bobulovin ve stravě. MedAboutMe sestavil seznam produktů, které pomohou doplnit nedostatek vitamínů v těle v období podzim-zima.

Jak pochopit, že tělu chybí kolagen: známky nedostatku glykoproteinu

avokádo

avokádo

Plody tohoto exotického ovoce kromě zdravých mastných kyselin obsahují skutečně zásobárnu vitamínů a minerálů. Obsahují více draslíku než sušené meruňky a banány, obsahují lehce stravitelný hořčík a díky kombinaci železa a mědi se avokádo stává nepostradatelným produktem pro zlepšení složení krve.

Působivé je také vitamínové složení ovoce, které obsahuje: vitamíny A, C, D, PP a vitamíny skupiny B. Obzvláště vysoký je obsah vitamínu E v avokádu, což z něj dělá přírodní antioxidant, který chrání lidské tělo před předčasným stárnutím.

Avokádo se zaslouženě dostalo do Guinessovy knihy rekordů, kde bylo označeno za nejvýživnější ovoce.

Všechny druhy zelí jsou extrémně zdravé. Nejjednodušší a nejběžnější z nich, bílé zelí, je ceněno pro svou schopnost uchovat vitamíny po dlouhou dobu.

Bílé zelí obsahuje ještě více kyseliny askorbové než citrony, a proto je nezbytností zařadit do jídelníčku při nedostatku vitamínu C. Navíc díky esenciální kyselině zvané methionin, někdy běžně nazývané „vitamín U“, působí proti vředům. účinek a je indikován při peptických vředech žaludku a dvanáctníku.

Zdrojem zdravých vitamínů a minerálů jsou i další druhy zelí, jako je růžičková kapusta, květák, brokolice a savoje. Obsahují také hodně vlákniny, která je nezbytná pro plné a bezproblémové fungování střev, která na ně nepůsobí tak agresivně jako dietní vláknina bílého zelí.

Kiwi

Toto ovoce je zásobárnou obrovského množství životně důležitých prvků. Plody kiwi jsou bohaté na vápník, železo, fosfor, mangan, zinek, hořčík a draslík, stejně jako na vitamíny skupiny B a kyselinu askorbovou. Předpokládá se, že díky tomuto složení pomáhají plody tohoto ovoce spalovat tuky, snižují riziko vzniku rakoviny a kardiovaskulárních onemocnění a mimo jiné jsou výborným imunostimulantem.

Další výhodou kiwi je, že se při zavařování nezničí prospěšné látky, které obsahuje. To je usnadněno vysokou kyselostí ovoce.

Kuřecí vejce

Obsahují přes 10 esenciálních vitamínů, mezi nimiž vynikají vitamíny A, C, E, skupina B a vzácný vitamín D. Pokud mluvíme o minerálech, najdeme zde téměř všechny chemické prvky z periodické tabulky.

Slepičí vejce obsahují hodně železa, ale není z nich dobře absorbováno, takže pro obohacení těla o tento prvek je lepší zvolit jiné produkty, například granátová jablka, játra nebo maso.

Zařazení tohoto produktu do jídelníčku posílí imunitní systém, zvýší duševní výkonnost, příznivě působí na nervový a trávicí systém a také zajistí správnou činnost srdce a štítné žlázy.

Citrusové plody

Citrusové plody

Všechny plody rodiny citrusů jsou skutečně cennými zdroji kyseliny askorbové a obsažené fytoncidy a éterické oleje mohou pozitivně ovlivnit náladu a zvýšit vitalitu organismu. To vše z nich dělá nepostradatelné pomocníky nejen v boji proti nedostatku vitamínů, ale i proti nachlazení.

Zatímco pomeranče, mandarinky a grapefruity jsou skvělé svačiny mezi jídly, citron je nejlepší přidat do vody a pak popíjet během dne. Na oplátku se dočkáte vděčné odpovědi jak od imunitního systému, tak od pokožky, která se stane elastickou a získá svěží a rozkvetlý vzhled.

Sladká paprika

Hlavní hodnotou této světlé zeleniny, lépe známé jako paprika, je přítomnost velkého množství kyseliny askorbové, jejíž obsah je před takovými uznávanými lídry, jako je citron a černý rybíz. Dále obsahuje další vitamíny: P, betakaroten, skupinu B a také spoustu cenných minerálů: sodík, draslík, jód, železo, hořčík, zinek, mangan a fosfor.

READ
TNL gel lak: vlastnosti TNL, barevná paleta s čísly, jak aplikovat

Betakaroten, na který jsou papriky bohaté, je silným antioxidantem a přírodním imunostimulantem, takže zařazení této zeleniny do jídelníčku podzim-zima zvýší obranyschopnost organismu.

Čočka

Zrna tohoto luštěninového produktu mají vysoký obsah železa, hořčíku, draslíku, vápníku a kyseliny listové. Kromě toho obsahují mangan, měď, molybden, kobalt, vitamíny A, PP a skupinu B.

To vše pomáhá udržovat normální činnost srdce a má pozitivní vliv na zdraví nervové soustavy. Použití tohoto produktu mimo jiné zvyšuje celkový tonus těla a také odolnost vůči nachlazení.

Pro lepší vstřebávání železa je potřeba kombinovat vařenou čočku s čerstvými rajčaty.

Mořské ryby

Mořské ryby

Losos, pstruh, treska, tuňák a sleď jsou vynikajícími zdroji vitamínu B12. Podílí se na energetickém metabolismu v těle, pomáhá mu vstřebávat bílkoviny, tuky a sacharidy ve správném množství. Hraje také důležitou roli ve fungování nervového systému, takže nervozita, deprese, nemotivovaná únava, problémy s koncentrací a pamětí jsou jen některé z příznaků, které naznačují jeho nedostatek v těle.

Dalšími zdroji vitamínu B12 jsou krevety, hovězí játra a jazyk, drůbež, vejce, mléko (sójové, mandlové, kokosové), mořské řasy, sýr tofu.

mrkev

K uspokojení denní potřeby karotenu organismu stačí sníst 150-200 g této oranžové zeleniny.

Z hlediska obsahu tohoto vitamínu je mrkev na druhém místě za sladkou paprikou a rakytníkem. Tuky podporují lepší vstřebávání karotenu, takže mrkvový salát by měl být ochucen rostlinným olejem nebo zakysanou smetanou.

Kromě toho kořenová zelenina obsahuje vitamíny C, E, D, skupinu B a různé užitečné mikro- a makroelementy. To vše dělá z mrkve vynikající preventivní opatření v boji proti nedostatku vitamínů a nachlazení.

Rostlinné mléko

Rostlinné mléko

K jeho přípravě se používají různé luštěniny, semínka, ořechy a obiloviny. Proto rostlinné mléko přichází v kokosovém mléce, sójovém mléce, rýžovém mléce, ovesném mléce, mandlovém mléce atd.

Tento nápoj lze zakoupit v obchodě a některé z nich, například ovesné nebo mandlové mléko, lze připravit doma. První, při absenci nasycených tuků, obsahuje hodně vlákniny a vitamínů skupiny B a druhý je bohatý na vitamín E, který je silným antioxidantem a bojovníkem proti zánětlivým procesům v těle.

Výrobci rostlinné mléko navíc obohacují vápníkem a vitamíny (A, D, B12), k nevýhodám však patří přítomnost konzervantů a cukru, které prodlužují trvanlivost nápoje.

Tatyana Butskaya, dětská lékařka, instablogerka, organizátorka projektů „Těhotná setkání“, „Maraton v porodnici“, „Parents’ Choice“, autorka knih „Těhotenství. Krátký film 9 měsíců dlouhý“ a „Jezte pro dva. Vše o výživě pro těhotné ženy“

Nedostatek vitamínů: jak se projevuje

Vitamíny jsou životně důležité! Vitaminy rozpustné ve vodě (například B, C, K, H, PP) jsou součástí enzymů a jejich v tucích rozpustní „kolegové“ (A, D, E) jsou nezbytní pro tvorbu hormonů.

Vitamíny se v lidském těle prakticky nesyntetizují (nebo se tvoří v malém množství), takže hlavním zdrojem jejich produkce je potrava. Pokud se špatně vstřebává nebo je člověk podvyživený, může dojít k nedostatku vitamínů – patologickému stavu způsobenému nedostatkem základních vitamínů (jednoho nebo více).

Připomenu učebnicový příklad nedostatku vitaminu C (kyseliny askorbové). Námořníci, kteří podnikali dlouhé plavby (delší než 4-12 týdnů), se často stávali obětí akutního nedostatku vitamínů. V důsledku nedostatku vitaminu C se u nich vyvinuly kurděje, onemocnění, které je doprovázeno vyrážkami, krvácením a vypadáváním zubů.

Dalším výmluvným příkladem nedostatku vitamínů je onemocnění beriberi. Dochází k němu, když vitamin B1 zmizí ze stravy. V minulosti se tato nemoc nejčastěji vyskytovala v jižní a východní Asii, kde byla základem stravy leštěná rýže (byla zbavena skořápky a s ní i vitamínů skupiny B). Nedostatek této důležité sloučeniny vedl k poškození nervového systému, což mělo za následek problémy se srdcem, otoky, bolesti hlavy a dokonce ochrnutí.

READ
Letní make-up se zelenými očními linkami: krok za krokem

Nedostatek vitamínů dnes: je to možné?

Je možné v naší době, kdy žijeme v civilizované zemi se zásobami přeplněnými potravinami, dostat nedostatek vitamínů? Ano!

  • Lidé s diagnózou anorexie trpí nedostatkem vitamínů. Nejčastěji se jedná o dívky, které se honily vzorovými standardy a nedokázaly se zastavit včas.
  • Nedostatek vitamínů se může objevit u lidí, kteří mají zhoršenou absorpci vitamínů v gastrointestinálním traktu. To je možné například při akutních a chronických onemocněních trávicího traktu a také po chirurgickém odstranění části střeva.
  • Nedostatek vitamínů se může projevit zvýšenou ztrátou vitamínů močí a stolicí v důsledku onemocnění jater a ledvin a častého užívání diuretik.
  • Léčba léky, které jsou jejich antagonisty, může vést k nedostatku vitamínů. To se děje při léčbě rakoviny.

Můžete pokračovat docela dlouho. Ale jak vidíte, výše uvedené body platí pro nemocné lidi a jsou případy, kdy se nedostatek vitamínů stává problémem pro absolutně zdravé lidi. Teď mluvím o hypovitaminóze. Na rozdíl od nedostatků vitamínů neznamenají úplný, ale částečný nedostatek esenciálního vitamínu ve stravě. V jakých případech se vyvíjí u zdravých lidí?

  • Hypovitaminóza B1 se vyskytuje u milovníků rafinovaných sacharidů (všech druhů sladkostí) a fanoušků sushi (syrové ryby obsahují látku, která ničí vitamín B1).
  • Nedostatek niacinu (vitaminu PP) nastává při hladovění bílkovin.
  • K nedostatku vitaminu B12 (kobalaminu) dochází při dlouhodobém veganství, které zahrnuje abstinenci nejen masa a ryb, ale také vajec a mléka. V rostlinné stravě prakticky žádný vitamín B12 není, proto hypovitaminóza. Nikdy mě nebaví opakovat nastávajícím maminkám, jak důležité jsou v těhotenství živočišné produkty. Pokud žena nosí dítě a již má hypovitaminózu B12, vystavuje se riziku vzniku nedostatku vitaminu a anémie. To je způsobeno skutečností, že v prvním trimestru těhotenství se potřeba kobalaminu výrazně zvyšuje.
  • Nedostatek vitaminu D znají obyvatelé mnoha severních zemí. Tento problém se týká i Ruska. U dětí vede hypovitaminóza k rachitidě, u dospělých – k onemocněním charakterizovaným snížením pevnosti kostí.

Jak se vypořádat s nedostatkem vitamínů?

Při nedostatku vitaminu je třeba odstranit jeho příčinu a upravit jídelníček. Pokud je nedostatek vitamínů způsoben výhradně špatnou výživou, nebude obtížné se s ním vyrovnat. Do svého jídelníčku můžete zahrnout vitamínové a minerální komplexy a zaměřit se na „rekordní potraviny“, které obsahují maximální množství sloučenin, které potřebujete.

  • Vitamin A. Opřete se o kuřecí a hovězí játra, stejně jako o konzervovaná tresčí játra. Zařaďte do svého jídelníčku červenooranžovou zeleninu a ovoce: mrkev, papriku, meruňky, dýni, ale nepřehánějte to. Nadbytek betakarotenu v nich obsažený může vést k pseudožloutence.
  • Vitamín B1. Ve velkém množství se koncentruje do vepřové panenky, slaniny, hrášku a kvasnic.
  • Vitamin B2. Jeho bohatým zdrojem jsou játra, ledviny, kvasnice, mandle.
  • Vitamin B5 (kyselina pantotenová). Hlavními dodavateli této směsi jsou vedlejší produkty z vepřového a hovězího masa (játra, ledviny).
  • Vitamín B6. Jezte fazole, sóju, obiloviny, játra a ledviny. Tyto potraviny jsou obzvláště bohaté na vitamín B6.
  • Vitamín B9. Za jeho dodavatele považujte především kvasnice, hovězí a vepřová játra a sóju.
  • Vitamín B12. Vzhledem k velmi vysokému obsahu směsi hovězí a vepřová játra, stejně jako makrela, sardinky a tučný sleď pomohou vyrovnat se s nedostatkem téměř okamžitě.
  • Vitamín H (biotin). A tady se bez živočišných produktů neobejdeme. Jezte vepřové a hovězí ledviny, stejně jako vepřová játra. Pokud dodržujete rostlinnou stravu, zařaďte do svého jídelníčku sóju, arašídy a ovesné vločky.
  • Vitamín R. Hledejte ho v aronie, černém rybízu, šípcích a brusinkách.
  • Vitamín PP (niacin). Nachází se hlavně v arašídech, kvasnicích, játrech, slunečnicových semenech.
  • Vitamin C. Jeho zdrojem je čerstvá zelenina, ovoce a bobule. Rekordmany v jeho obsahu jsou citrusové plody, šípky, paprika, černý rybíz a rakytník.
  • Vitamin D. V rybách je ho hodně: losos, makrela, tuňák, kaviár.
  • Vitamin E. Nejvyšší koncentrace tohoto antioxidantu se nachází v sójovém, kukuřičném a slunečnicovém oleji.
  • Vitamin K. Je ho hodně v květáku a růžičkové kapustě, salátu, cuketě, másle, sýru.
READ
Horoskop kompatibility: co čeká váš pár v roce 2024

Všechny tyto produkty obsahují maximální množství určitých vitamínů. Při jejich konzumaci je však důležité pochopit, že složení vitamínů „rekordmana“ může být ovlivněno podmínkami skladování a vaření. Například vitamín C špatně snáší dlouhodobé skladování a vysoké teploty. Vitamíny B1 a B6 v dušených pokrmech rychle podléhají zkáze a lépe se uchovávají ve smažených.

Záleží také na tom, jak produkt používáte. Vitamíny rozpustné v tucích (například vitamín A) například vyžadují blízkost tuků (zakysaná smetana, máslo).

A konečně, bez výjimky všechny vitamíny nemají rády namáčení. Pokud to budete praktikovat, připravte se, že produkt znatelně ztratí své vitamínové složení.

Margot Fox, životní koučka a obchodní trenérka, pravidelná účastnice euro-asijských sympozií na téma „Proměny proti stárnutí u žen“

Zdravé tělo, krása a dokonce i náš život je to, co jíme. Je důležité pochopit, že nedostatek vitamínů a minerálů může vést k vážným onemocněním. A na podzim-zima je imunitní systém obzvláště náchylný k virovým vlivům. Mnoho lékařů proto doporučuje zařadit do jídelníčku každý den co nejvíce zeleniny a ovoce bohatého na vitamíny. Zde je seznam základních potravin, které byste měli zkusit jíst každý den:

  • A (řepa, kopr, šťovík, mrkev)
  • B (máta, rajčata, zelí)
  • S (kopr, ředkvička, citron, chilli paprička)
  • D (žampiony, zelí, petržel)
  • E (avokádo, špenát, hrášek)

Pojďme se podívat do tajů mládí a zdraví skvělých žen z celého světa. Například známá bohyně Afrodita se podle legendy zjevila z pěny moře. A její krása neměla obdoby. Mnozí věří, že to byla mořská voda a sůl, které obsahovaly více než 13 důležitých mikro- a makroprvků, které přispěly k takové kráse bohyně. Moderní vědci prokázali, že mořská sůl je bohatá na: vápník, molybden, hořčík, chlór, selen, brom, jód, měď, železo, kobalt, mangan, křemík a stříbro.

Doporučuji nahradit běžnou mořskou sůl pro každodenní použití. Neustálá konzumace takové soli nejen pomáhá posilovat imunitní systém, ale také reguluje rovnováhu vody a soli v těle a zabraňuje nedostatku vitamínů. Začněte používat Afroditino tajemství a vaše tělo vám řekne: “Děkuji!”

Zkuste obohatit svůj každodenní jídelníček o základní vitamíny a minerály, které najdete v běžných potravinách, a zapomenete na nevolnost a spoustu drahých léků!

Jaro je obdobím probouzení přírody, dalším důvodem, proč opustit dům pro každého z nás. Ale často na začátku jara dochází k vyčerpání sil těla – krátké denní hodiny, pobyt v uzavřených, dusných místnostech, silný mráz, změny ve stravě – to vše ovlivňuje naše tělo. Nutnost doplňování vitamínů je jedním z důležitých bodů přípravy na jaro.

Je to nedostatek vitaminu?

Mnoho lidí, kteří nejsou obeznámeni s medicínou, často nazývá jarní stav spojený s nedostatkem vitamínů nedostatkem vitamínů. To je chybný koncept, protože „vitaminóza“ v překladu z latiny je nepřítomnost vitaminu, dlouhodobý, vážný nedostatek, který vede k vážným onemocněním.

READ
Jaký je nejlepší způsob, jak nosit prodlouženou bundu bez rukávů pro ženy 50 - stylový vzhled pro každou postavu

Nejznámějším a nejvýraznějším příkladem z kurzu školní biologie je tedy křivice s nedostatkem vitaminu D nebo kurděje s nedostatkem vitaminu C. Ale v moderní společnosti jsou takové extrémy vzácné, a proto z hlediska medicíny a biochemie , správnější je hovořit o stavu hypovitaminózy – omezený, nedostatečný přísun vitamínů do těla. Někteří lidé mají i další stav – minimální přísun vitamínů a minerálů, což vyvolává skrytý nedostatek látek. Obvykle nejsou žádné stížnosti, ale zásoby živin dochází, tělo pracuje „na hraně“.

Jak mít podezření na hypovitaminózu

Stálými příznaky hypovitaminózy jsou únava, apatie, ospalost, roztržitost, matné vlasy bez života, lámavé nehty, bledá suchá kůže, ke které dochází při změně ročního období. Nedostatek některých mikroelementů, který jde často ruku v ruce s nedostatkem vitamínů, vede k tomu, že tělo nemůže normálně fungovat (zejména jde-li o vápník, hořčík, železo, zinek, jód). Porušení procesu tvorby potřebných enzymů oslabuje imunitní systém. Zvyšuje se také riziko vzniku patologií pohybového aparátu a onemocnění centrálního nervového systému.

Jak tedy zjistit, který vitamín v těle chybí?

  • Šeroslepost (špatné vidění v noci), xeroftalmus (suché oči) a další oční onemocnění jsou příznaky nedostatku vitaminu A a betakarotenu.
  • Pokud ve stravě chybí vitamín B1, mohou nastat vážné zdravotní problémy. Nedostatek vitamínu B1 ve stravě může způsobit srdeční příznaky, jako je zrychlený srdeční tep a dušnost. Je nezbytný pro zdraví a obnovu různých tkání ve vašem těle, včetně kůže, kostí, zubů, chrupavek a podporuje aktivní obnovu a růst buněk. Lidské tělo si ho neumí vyrobit, proto je důležitou složkou stravy. Tento vitamín je potřeba ve velkém množství k opravě poškození kolagenu znečištěním, ultrafialovým světlem, zářením a oxidačním stresem. Pokud jste neustále vystaveni toxinům nebo toxickým chemikáliím, je to vaše první obranná linie. Nedostatek vitaminu C způsobuje kurděje. Toto onemocnění způsobuje otevřené vředy a ztrátu pohyblivosti. Při nedostatku vitamínu C je narušena tvorba kostí, což způsobuje kostní léze a špatný růst kostí u dětí. Mezi diafýzou a epifýzou se tvoří vazivová tkáň a přibývají kostochondrální spoje. nezbytný pro silné kosti. Vitamín D, známý jako sluneční vitamín, je produkován tělem, když je pokožka vystavena slunečnímu záření. Vyskytuje se také přirozeně v některých potravinách, včetně ryb, rybího tuku a vaječných žloutků. Nedostatek vitaminu D u kojenců a malých dětí způsobuje křivici. Křivice je onemocnění, při kterém kostní tkáň nemineralizuje správně, což má za následek měkké kosti a kosterní deformity. Dospělí nemají křivici, ale mají problémy s kostrou – osteoporózu a sníženou imunitu.
  • Nízké hladiny vitaminu K mohou zvýšit riziko nekontrolovaného krvácení. Nedostatek vitaminu K je u dospělých vzácný, ale u novorozenců je velmi častý. Jednorázová dávka vitaminu K novorozencům je standardní metodou prevence.

Jak předejít jarní hypovitaminóze?

Vyvážená strava je jednou z nejdůležitějších zásad prevence hypovitaminózy. Strava by měla obsahovat celou škálu živin: sacharidy, tuky a bílkoviny.

Prevence a léčba hypovitaminózy zahrnuje několik jednoduchých metod.

  • Mezi potraviny obsahující vitamín A patří játra, mléko, vejce a rybí tuk. Další látku zvanou beta-karoten, která se nachází v zelené listové, oranžové a žluté zelenině, ovoci a celozrnných výrobcích, může vaše tělo také přeměnit na vitamín A, když je konzumujete s tučnými jídly.
  • Potraviny s vysokým obsahem vitamínu B12 se nacházejí především v korýších, játrech, rybách, krabech, obohacených sójových výrobcích (tofu, sójové mléko), obohacených obilovinách, červeném mase, nízkotučných mléčných výrobcích, sýru a vejcích.
  • Jahody, ananas, mango, citrusové plody jsou hlavními zdroji vitamínu C. Nedostatku tohoto vitamínu mohou předcházet i černý rybíz, kiwi, paprika, melouny.
  • Mezi přirozené potraviny s vysokým obsahem vitamínu D patří rybí tuk, tučné ryby, houby, kaviár, syrové mléko, vejce. Přidejte tyto potraviny na svůj talíř, abyste získali přirozenou dávku vitaminu D. Ujistěte se, že máte dostatek vitaminu D na slunci.
  • V naší stravě jsou dva druhy vitaminu K. Vitamin K1 se nachází v zelenině, sójových bobech, olivovém oleji a sušeném ovoci. Vitamin K2 se nachází v mléčných výrobcích a je produkován bakteriemi ve střevech.
READ
13 bodů metabolického tlaku, které vám pomohou zhubnout rychleji

Ve světle pandemie koronaviru

Mezi výživou a zdravím imunitního systému existuje dlouhodobá souvislost. Ale pokud jde o koronavirus (SARS-CoV-2), vědci stále nemají definitivní odpověď na to, zda některé vitamíny a minerály mohou pomoci zabránit infekci nebo ji snížit.

Výzkum ukázal [1], že hladiny některých vitamínů a minerálů pod doporučenými hladinami mohou oslabit imunitu vůči respiračním virům a dalším patogenům (zejména na jaře). Nedostatek živin je také spojen s vyšší mírou zánětu a delší dobou zotavení z nemoci. Byla nalezena souvislost mezi nedostatkem vitaminu D a vyšším rizikem úmrtnosti na COVID-19 u pacientů v Itálii [2]. A co víc, obezita, srdeční choroby a cukrovka 2. typu – všechny rizikové faktory závažného onemocnění COVID-19 – jsou spojeny s nízkou hladinou vitaminu D.

Nyní, pokud můžete jít ven na pár minut denně, udělejte to. Doporučené denní množství vitaminu D je nejméně 600 mezinárodních jednotek (IU) denně pro osoby ve věku 19 až 70 let a nejméně 800 IU pro osoby starší 70 let; Tolerovatelná horní dávka pro dospělé je 4,000 XNUMX IU denně.

Zinek je další živina, která hraje důležitou roli v imunitních funkcích, zejména při tvorbě bílých krvinek, které pomáhají bojovat s infekcemi. Čím horší je vaše infekce, tím vyšší je počet bílých krvinek. A tak, pokud máte nízkou nebo nedostatečnou hladinu zinku, nebudete mít dostatek bílých krvinek k boji s infekcí [3].

Zánět byl běžnou komplikací u pacientů se závažnějšími případy COVID-19, zvláště když imunitní systém těla přehnaně reaguje na infekci a zaútočí sám na sebe, což je potenciálně nebezpečný stav známý jako cytokinová bouře. Předchozí studie však ukázaly, že zinek může zabránit šíření viru, který způsobuje běžné nachlazení; může také snížit zánět v horních cestách dýchacích.

Otázkou nyní je, zda dokáže totéž v plicích a dolních cestách dýchacích, kde může koronavirus a zánět, který způsobuje, způsobit vážné škody. Zinek se nachází v různých potravinách, včetně ústřic, hovězího masa, humrů a krabů. Vědci doporučují 11 miligramů zinku denně pro muže a 8 mg pro ženy.

Koronavirus zdůrazňuje potřebu zaměřit se na výživu. Nic z toho neznamená, že byste měli začít užívat doplňky jako preventivní opatření. Nadbytek některých vitamínů a minerálů může způsobit vážné poškození srdce, ledvin a dalších orgánů. Promluvte si raději se svým lékařem.

1. Rubin R. Třídění, zda nedostatek vitamínu D zvyšuje riziko COVID-19. JAMA. 2021;325(4):329–330. doi:10.1001/jama.2020.24127
2. Santaolalla A, Beckmann K, Kibaru J, Josephs D, Van Hemelrijck M, Irshad S. Asociace mezi vitaminem D a novou respirační dysfunkcí SARS-CoV-2 – přehled rozsahu současného 3. Důkazy a jejich důsledky pro COVID-19 Pandemický. Přední Physiol. 2020;11:564387. Publikováno 2020. listopadu 26 doi:10.3389/fphys.2020.564387
4. Yazdanpanah F, Hamblin MR, Rezaei N. Imunitní systém a COVID-19: Přítel nebo nepřítel?. Life Sci. 2020;256:117900. doi:10.1016/j.lfs.2020.117900

Rating
( No ratings yet )
Like this post? Please share to your friends:
Leave a Reply

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: